Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Какво се случва с болничните

Снимка: Радио Видин

В края на миналата седмица една информация разбуни общественото пространство. Първият ден от отпускът по болест ще е за сметка на служителя и няма да се заплаща нито от работодателя, нито от държавата- това решиха управляващите на коалиционен съвет. Новата мярка трябваше да влезе в сила от 1 януари и да е като промяна в Закона за бюджета. Представители на едрия бизнес от години искат сериозно затягане на режима за болничните с мотива, че има големи злоупотреби с издаването им. Според тях много служители си събират отпуски и празнични дни по този начин. Синдикатите пък виждат в евентуалното ограничение "заробване" на трудещите се и от това ще пострадат тежко, особено майките на малки деца, на които се налага често да отсъстват от работа. Работодателите напомниха, че преди години, когато беше въведено първите три дни да се плащат от работодателя, една от целите бе да се реши този проблем чрез контрол от работодателя върху работниците, но това явно не се получи. И така миналата седмица на коалиционен съвет бе взето решението, първият ден от болничните да е за сметка на работника. В тези мрачни дни, като че ли работещите отново се сетиха за синдикатите, които вечно обвиняват в бездействие. Въпрос на време ли беше това да се случи? Потърсихме за коментар Ваня Григорова, икономически съветник на КТ "Подкрепа":

"Няма как да не ни потърсят, тъй като ние сме организациите, които можем да го направим. В крайна сметка, колкото и недоволни да са работниците като отделни гласове, най- силно се чува гласът на обединения работник, а това са синдикатите ... Премиерът не се отказва- той отлага това решение, както и поредица решения очевидно, които са за ТЕЛК- овете. На заседанието на двата стачни комитета на КНСБ и КТ "Подкрепа" беше взето решението, че ние протест ще правим. Ще поставим на дневен ред и останалите социални мерки, които настояваме от години да се случат. Това ще се случи до края на този месец. Трябва да имат време и структурите ни в страната да съобщят на нашите членове, но най- вероятно датите ще са 27 и 28 ноември."- каза Ваня Григорова.

Синдикатите няма да отменят подготовката си по отношение на протестите, заяви и председателят на стачния комитет на КТ "Подкрепа" Любка Георгиева. През всичките тези години ние много пъти сме вярвали на думи и в следващия момент се оказва, че за пореден път са ни подхвърлили една идейка. Този път сме решили, че ние ще продължим с нашата подготовка, каза още тя. На пресконференция във Видин вицепрезидентът на Конфедерацията на независимите синдикати в България Чавдар Христов заяви, че няма такова понятие като "фалшив болничен лист" и трябва да се търси конкретна отговорност на лекарите или лекарските организации, които са го издали.

"Съществува нормално издаден от оторизиран субект наречен "лекар" или "лекарска комисия" документ, акт, който удостоверява, че лицето, за което се отнася е заболяло от някаква болест и защото е заболяло лекарят определя в следващите няколко дни това лице да ползва отпуск, поради временна нетрудоспособност."- обясни Чавдар Христов.

Във втория ден на новата седмица дойде и добрата новина за всички работещи българи. Съобщи я лично премиерът Бойко Борисов. Той заяви че няма да подпише подобни промени, призова за по- високо самосъзнание и уточни, че въпросът ще бъде обсъден на Националния съвет за тристранно сътрудничество. В крайна сметка, обаче кой бе вносител на това предложение на коалиционния съвет- така и не стана ясно. Потърсихме Росен Живков, народен представител Видин от коалиция "Обединени патриоти":

"Всъщност предложението е на ГЕРБ, на 100%, защото ние нямаме такова предложение, вписано в коалиционното споразумение. Ние имаме за повишаване на пенсиите, в периода на мандата на правителството да станат 300 лева до края на мандата."- уточни Росен Живков

Какво казват работодателските организации, след като промените бяха отменени. Някои бяха "за" направените предложения, други обаче бяха "против". Кой все пак трябва да плаща отпускът по болест на работещите българи? Потърсихме за коментар Красимир Кирилов, председател на видинската търговско- промишлена палата.

"Позицията на търговската палата е изцяло, в подкрепа на това, че работодателите не трябва да плащат нито ден от болничните на работниците. През 2009 година беше договорена временна мярка, която да подпомогне по някакъв начин кризата, в която бяхме изпаднали ... Ние смятаме, че след като веднъж тези разходи са заплатени, както от работниците, така и от работодателите и са влезли в държавния бюджет, то контролните органи трябва да направят всичко възможно да упражняват контрол и да няма проблем с тези плащания."- каза Красимир Кирилов.

Потъпкани ли са правата на работещите с промените, които бяха подготвени от коалиционния съвет през миналата седмица- това попитахме и видинчани.

"На мен ми се налага доста често, имам деца, които са под три години и много често боледуват. Според мен е важно болничните да се изплащат от първия ден сто процента ... Срещам разбиране, но имам приятели, които живеят в по- големи градове и там наистина има проблем с работодателите."- коментираха видинчани.

В крайна сметка ръководствата на двата синдиката - КНСБ и КТ "Подкрепа" се обединиха от обща кауза- Национален протест в края на месеца с искания, сред което и това за изплащането на болничните, а за председател на стачния комитет бе избран секретарят на КНСБ Тодор Капитанов

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00