Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно" от 15 ноември 2019 година

Дистанционно ще се следи за състоянието на трудноподвижни хора с хронични заболявания от Северозапада

Снимка: Радио Видин

Трудноподвижни възрастни хора от Северозапада ще получават патронажна помощ заедно нов модел дистанционна грижа. Проектът е на Българския червен кръст.

Инициативата на червения кръст е в партньорство с Министерство на труда и социалната политика и Министерството на здравеопазването. Ще бъде въведен нов модел за мониторинг на хронични заболявания - телеасистенция, чрез използване на съвременните информационни и комуникационни технологии. Целта е в следващите четири години около 750 уязвими възрастни хора да бъдат подпомогнати в домовете си в 7 общини от Северозапада, каза директорът на БЧК- Видин Цветелина Петрова:

"Започва да се реализира проект "Иновативни модели за грижи в общността за хора с хронични заболявания и трайни увреждания" с подкрепата на финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 година като изпълнител на проекта е Български червен кръст с партньори Министерството на здравеопазването, Министерство на труда и социалната политика и Норвежка асоциация на местните и регионални власти. Този проект ще се осъществява в трите области Видин, Монтана и Враца както ще има такива центрове за хора с хронични заболявания и трайни увреждания с грижа към тях в общините Враца, Оряхово, Криводол, Бяла Слатина в област Враца, общините Видин и Белоградчик в област Видин и Монтана. Ще бъдат включени хора, които са над 50-годишна възраст с хронични заболявания и трайни увреждания и ще се създадат над 80 работни места в сферата на здравно- социалните услуги."

От седем години в различни общини в област Враца Българският червен кръст работи по различни проекти за въвеждането и предоставянето по домовете на здравни и социални услуги на възрастни хора. Идеята се осъществява чрез центрове за домашни грижи по места. Предстои болните и самотни възрастни хора да получат умни устройства, които да подпомогнат осигуряването на постоянно наблюдение и връзка с тях. Животът за самотната неподвижна жена е мисия възможна благодарение на Центъра за домашни грижи към Българския червен кръст във Враца. С нея разговаря Ива Антонова.

Към младите от Северозапада е насочено обучение на сдружение "Младежки Глас" - клон София.  Целта е насърчаване на активното младежко участие в демократичните процеси и прилагането на политики на местно ниво. Тази неделя обучение ще се проведе в Монтана. Инициативата “Говори Северозападът ” се реализира за поредна година, а младежите ще могат да се запознаят с институциите в България, как работя те, каква е йерархията им и взаимодействието между тях. Предложения на младите хора ще стигнат и до държавата, казва Димитър Панчев, председателят на софийския клон на сдружие „Младежки глас“, който е организатор.

"Тази година отново сме в Северозапада като това, върху което сме се фокусирали днес и първо да обясним на младите хора как е структурирана изобщо държавата."

Срещаме се и с един млад човек Кристиян Юлзари, който е само на 15 години, но не само знае каква ще е професията му в бъдеще, а вече следва мечтата си. Ще работи във водеща медия. Кристиян е от Русе, но избра Регионалната радиостанция във Видин, за да се запознае на място как се работи в радио.  Той беше сред младежите, които посетиха регионалната медия в рамките на инициативата "Мениджър за един ден".

Младежи от Видин помогнаха на своя съученичка, на която са нужни средства за  лечение. Деветокласници от училище "Цар Симеон Велики" преди седмица организираха благотворителен концерт в подкрепа на Камелия Цолова. Майката на Ками Мариела Стоянова, която им благодари. Тя се грижи за Камелия и по-малката ѝ сестричка. Не може да събере  цялата необходима сума за операция в чужбина, за която са необходими 12 хиляди евро, а след това са нужни още средства за възстановяване. За заболяването на Камелия разбират преди две години, разказва майката.

Чуйте звуковия файл!


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Какви са ползите от членството в Евросъюза за развитие на сектор "Строителство"

Всички държави членки на Европейския съюз имат полза от това да са част от единния пазар и да се справят заедно с общите предизвикателства, свързани с миграцията, тероризма и изменението на климата, както и от по-конкретни неща, като по-добра транспортна инфраструктура, модернизирани и цифровизирани обществени услуги и авангардно медицинско лечение...

публикувано на 09.05.24 в 14:32

Цветана Василева от Железна - за любовта към музиката и килимарството

Цветана Василева от чипровското село Железна гостува в "Думата имат старейшините". Тя е на 84-годишна възраст, пяла е повече от 50 години и спокойно може да се каже, че музиката е в кръвта ѝ. Дълго време е ръководила местната певческа група "Здравец", която има успехи на международни и национални фестивали. За жените във формацията казва, че са..

публикувано на 09.05.24 в 14:00

Доволни ли са видинчани от ремонтираното платно на булеварда в града

Ремонтираната отсечка на видинския булевард "Панония" във Видин поема част от трафика в града вече около две седмици. Хората до толкова бяха свикнали със затвореното пътно платно, че дни след дългоочакваното му отваряне някои водачи продължаваха да влизат в насрещното движение. Да припомним, ремонтът започна в началото на август 2023 г. и в края..

публикувано на 09.05.24 в 13:00

Неправителствена организация насърчава към обществена активност жени от Северозапада

Фондация "Жените в предприемачеството в България" организира  обучителна работилница в Монтана . Темата е "Гражданското общество и участието на жените в него" , а събитието ще се проведе от 13-и до 16 юни. Фокусът е към Северна и Северозападна България, защото по различни данни на Европейската комисия дамите не участват активно в..

публикувано на 09.05.24 в 10:08

В "Музикална зона" на 09 май 2024 слушаме Ане Софи фон Отер

Днес тя става на 69 г. Шведското мецосопрано има разнороден репертоар – песни, арии из опери и оратории, поп и рок песни. Освен участия в опери на Хендел, Монтеверди и Моцарт, Ане Софи фон Отер издава албуми с Елвис Костело, с кавъри на АББА и композиции от Бени Андершон и Бьорн Улвеус. Популярни са изпълненията и с шведския пианист Бенгт Форшбери..

публикувано на 09.05.24 в 09:00

Ансамбъл "Шевица" представя "В огледалото на водата" във Видин

"В огледалото на водата" ще се огледа в събота вечер публиката във Видин . Едноименният концерт-спектакъл на Представителен фолклорен ансамбъл "Шевица" ще бъде показан на сцената на Драматичния театър. Видин е поредният град, в който танцьорите и певиците гостуват в рамките на своето национално турне. То започва преди година, скоро след като..

публикувано на 08.05.24 в 16:30

Неизпълнен ремонт предизвиква недоволство сред живущите на улица "Константин и Фружин" във Видин

Видинската улица "Константин и Фружин" да бъде преименувана на "40 години надежда" . Предложение за това смятат да отправят до Община Видин живущите там и по този начин да изразят недоволството си от факта, че вече 40 години чакат да бъде извършен ремонт на улицата им, разкопана през 80-те години за изграждане на канализация на квартал "Бонония"...

публикувано на 08.05.24 в 15:00