Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Тодор Алексиев: "Необятен терен за работа има в нашия край"

9
Снимка: Радио Видин


Хайредин, едно от големите села в Северозапада, е разположено в ширналата се плодородна равнина Златията. 4 000  са жителите на цялата община днес, в миналото само село Хайредин е наброявало 5 000 души.

Селото се намира на 30 км южно от гр. Козлодуй по поречието на река Огоста и разполага с около 30 000 дка от изключително плодородната земя в местността Златия. Отглежда се предимно пшеница, царевица, слънчоглед, ечемик, овес и много други култури.

Наличието на съхранен във времето турски документ доказва, че селището съществува след падането на България под османска власт с името Хайредин, и означава "добро от вярата". Според местни популярни твърдения, селото е създадено през 1574 г., когато Хайредин паша, владетел на областта, дава земя на 4 семейства да се заселят и да създадат поколение. В негова чест селото носи неговото име.

Тодор Алексиев е кметът на община Хайредин, вече за трети мандат. Разговорът ни за почва в тази посока- за изборите, за отговорността, за продължаването на започнатите проекти:


"Кандидатирах се отново за кмет, защото имахме дейности като екип, като администрация, които имах желание да ги довърша. Хората искат по-добър живот, по-добра комуникация, реализирани проекти, спорт, но те все повече вдигат летвата. Нашият край е поизостанал и има необятен терен за работа. Ще ни се да се вижда, че кипи живот, че се прави нещо, да се вижда, че хората са спокойни и да не се чувстват изоставени и пренебрегнати. Хората доста добре оценяват реалността и виждат, че може да се работи и трябва да се работи и може да се променят доста неща. Как виждам Хайредин като едно място, където ще се опитаме да привлечем инвеститори с цел да създадем работни места. Имаме много безработни, но проблемът е, че са или нискоквалифицирани или слабо образовани, така че трябва да работим в насока да ги образоваме, със специализирани професионални курсове, за да може един инвеститор да намери подходяща среда тук." 


В община Хайредин младото население е малко, младите хора търсят реализация в по-големите градове или в чужбина. Някои от тях работят в близката АЕЦ Козлодуй.  

"Ние като общинска администрация се стараем да им подсигурим работа. Има какво да се желае ощу, трябва да се привличат инвестиции. В училището в Михайлово учат 80 деца, в Хайредин 279 деца, а в детските градини 120 деца. Стараем се да подобрим нивото в образованието, в момента сме на етап да реализираме два големи проекта - за средищната детска градина за близо 2 млн лв и в СУ "Васил Воденичарски" и там за 2 млн лв. Ние като администрация им оказваме всякаква подкрепа....Имаме деца и се стараем да подобрим нивото в образованието. Правим материалната база с цел да има все повече деца с добър комфорт. От администрацията им оказваме подкрепа. Подкрепяме иновативните методи."


Да се привлекат инвестиции, да се направи завод, да има работни места за хората от този край - това искат жителите на село Хайредин. А младите хора искат разнообразие, искат да има живот, да има възможности за работа и отдих: 


"Не харесвам тази система, която е днес. Сега като имаш право да говориш каква е ползата. Бедните стават все по-бедни, богатите все по-богати. Аз съм пенсионер, няма индексация на пенсиите. Обработвам си градинка. Имам кокошки и това да си помогна. С тия пенсии хората не живеят добре…От Хайредин съм, живее се нормално, лошото е, че няма млади хора. Да се привлекат инвестиции, да се направи фабрика, да има къде да работят хората. Гледаме животни, не е лесно. Но това не е за изхранване, а допълнение към бюджета. За младите хора не е интересно тук. За възрастните е добре. …Тук се оправяме като всички, има много хора без работа, ние разчитаме на доходи, ние дето работим…


Инвеститори имат интерес към община Хайредин, местното ръководство не ги връща, напротив, насърчава ги да създават предприятия и да развиват бизнеса си на тази територия, кметът Тодор Алексиев уточнява:


"Един грък закупи терен за направа на консервен комбинат за зеленчуци, имайки такава фабрика в Гърция, считайки, че тук може да се намери среда. Ще им дадем предпоставка тук да инвестират нормално парите си и да създават работни места. Земеделието крачи с големи крачки напред, става все по-модерно, площите все по-високодобивни. тук е необятна територия за работа, нашето богатство тука е земята. Оптимист съм."


Тодор Алексиев смята, че социалната политика трябва да бъде сред приоритетните в Северозападния край. Добавя, че това, което е подадено като социални програми, е усвоено на максимум от общината. Постоянните му срещи с проблемите на хората от третата възраст го навеждат на мисълта, че социалните услуги трябва да се разширяват и да бъдат по-гъвкави и адекватни, тъй като застаряващото население в този край се увеличава. А какво мисли за земеделските производители, европроектите и за възрастните хора:


"Няма как де не се разчита на европроекти, който не иска да работи по европроекти, няма да е конкурентно способен, това важи и за общинската администрация. Моят баща има животни, крави, биволи, овце, брат ми и дъщеря ми гледат стотина хиляди декара земя, едната част са с трайни насаждения, останалата част се засаждат с традиционните култури. Успяват да преживяват добре, полагайки много труд. Всеки един човек тук, намирайки си мястото на пазара на труда, за нас е важен. Всеки един човек, заработвайки добре, е полезен и на другите около него. Необятна е грижата за възрастните хора. Старите хора останаха на ръцете на администрацията. Звънят ми техни близки от града и от чужбина да се грижа за тях. Но това не можем да го обхванем на 100 % като услуга. Трябва да се мисли повече в тази посока, да се създават нови социални услуги."


Община Хайредин обръща внимание на образованието и на културата. Освен помощта, която оказва на училищата и детските градини, общинското ръководство подкрепя самодейните състави към читалището, като отпуска средства за костюми и за участия в състезания и конкурси. 


За културния живот в Хайредин отговаря Димитринка Георгиева, секретар на читалището. Наскоро културната  институция отбелязва своята 110-годишнина от създаването си. Танцовите формации участват в Националния фолклорен фестивал "Кехлибарен грозд" в Харманли с типична автентична северняшка носия, характерна  за село Хайредин:


"Имаме самодейци, имаме танцови състави, певчески групи, никога не е спирала работата на читалището. ...Тази година участвахме в Дорково, в Международен фестивал, имаме награди. На такива фестивали участваме с автентичните си носии от раклите на нашите баби и прабаби."

Село Хайредин  се радва на инвестиционен интерес и  очаква да бъдат създадени работни места за местните хора. Кметът на община Хайредин Тодор Алексиев споделя,че предстоят европейски проекти, свързани с инфраструктурата.

Формулата за успешен кмет според Тодор Алексиев е 24 часа работа и съпричастност към проблемите на всеки един човек.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Долно Белотинци - с любов към младите и към футбола

Село Долно Белотинци е едно от 23 села в община Монтана. Намира се на 3 км от Монтана ,  този факт дава възможност хората от селото да съчетават живота на село с работата в града.  Селото е голямо и многолюдно.  Тук живеят много млади семейства, а техните деца учат в областния град Монтана. 116 са учениците, които всеки ден пътуват до..

публикувано на 03.05.24 в 12:05
Евелина Славкова

Евелина Славкова, "Тренд": Представянето в предизборната кампания ще е ключово за подредбата на партиите

Близо 10% е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния старт на..

публикувано на 02.05.24 в 10:05
Яница Петкова

Яница Петкова: Фундаменталната промяна идва от обществото, не от елита

Близо 10 % е разликата между водещите политически сили според социологическите изследвания.  Въпреки политически наситения месец, който изпратихме, не се регистрира сериозна промяна в електоралните нагласи.  Какво ще предложи предизборната кампания?  Възможни ли са фундаментални промени в родната политика?  Седмица остава до официалния..

публикувано на 02.05.24 в 10:00

Мит ли е днес българското трудолюбие?

Денят на труда и международната работническа солидарност се отбелязва ежегодно на 1 май. На тази дата много страни по света честват обществените и икономически постижения на работническото движение и търсенето на повече държавна защита за работещите по света, това е и ден на международното работническо движение и на левите движения...

публикувано на 01.05.24 в 10:45

Възможни ли са изненади на предстоящите избори?

23 партии и 11 коалиции са подали документи за участие в предсрочния парламентарен вот и евроизборите, които ще се проведат на 9 юни, съобщиха от Централната избирателна комисия. Броят им е значително по-голям от този на предишните парламентарни избори - през април миналата година. Тогава участваха общо 21 формации - с 13 по-малко от сега. Освен..

публикувано на 30.04.24 в 12:01

Конкурс търси решения как да спасим градската природа

Днес над 55% от хората на планетата живеят в градове, превръщайки градската среда в основен хабитат. Очаква се до 2050 г. този процент да се увеличи до 68%. България не прави изключение от тази тенденция. С бързото застрояване, бавното възстановяване и неуверените стъпки за приемане на устойчиви решения, природата в градовете все повече остава на..

публикувано на 29.04.24 в 16:59

Презастрояването в градовете и ролята на озеленяването

Населението на България основно е съсредоточено в градовете и това е тенденция от години. Градските територии особено силно се урбанизират, а това води до пренаселването им. Това, обаче, не върви ръка за ръка с устойчиво развитие на градовете. Презастроява се градската територия, но всички други комплекси на града изостават- обществено обслужване,..

публикувано на 29.04.24 в 16:37