Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Фондация АДРА подпомага 15 млади пчелари от Видин

Снимка: Радио ВИДИН


Пчелни отводки и пчеларски инвентар ще бъдат предоставени на 15 уязвими семейства от Видин. Те ще получат и първоначални знания в областта на пчеларството. Идеята е на международната благотворителна организация АДРА, съвместно с видинското пчеларско дружество "Димитър Балев". Ще се опитаме да дадем възможност на хора, останали извън системата, да започнат самостоятелна дейност като пчелари, а регионът не е избран случайно, каза в "Земята, която ни храни" Мариан Димитров, директор на благотворителната организация: 

"Направихме проучване за различните региони в България, съпоставяйки производства, тенденциите, икономическото развитие и търговските интереси. Предпочетохме Видин, защото това е един отдалечен район, който представлява нисък интерес от страна на прекупвачите на пчелен мед. 
Идеята ни е да подпомогнем 15 млади семейства със старт в нова професия. Помощта ще е в няколко посоки- да развием този сегмент от икономиката на България- пчеларството, освен това, семейства, които са изгубили конкурентност на пазара на труда след гледане на болен в къщи, да бъдат подпомогнати, да останат във Видин и да изкарат прехраната си. Ще подпомогнем хора до 40-годишна възраст, надяваме се да има дългосрочност и устойчивост на този проект."

Кандидатите са подбрани с помощта на местната дирекция "Социално подпомагане" и на пчеларското дружество. Те ще получат по едно пчелно семейство, центрофуга и друг пчелен инвентар. Дейностите ще се финансират от АДРА- интернешънъл- световна организация, разположена в 130 държави, представени в ООН. Сътрудничи си с различни правителства, има хуманитарни акции в много държави в цял свят. В България фондацията подпомага с оборудване почти всички болници. Заслуга на фондацията са безплатните медицински прегледи с двете зелени линейки. Подпомагането на пчеларския сектор е новост в дейноста на АДРА-България. 

"Потрудихме се доста да привлечем донори по проекта. Той ще бъде мониторизиран три години, ще изпълним реално нещата. Прецизира се всеки един разход. Идеята ни е хуманна, защото според договора тези хора са длъжни чрез продукцията си да подкрепят детски и старчески домове, да усъвършенстват уменията си, да увеличат кошерите и да помогнат на други бедни хора с процент от това, което са получили като помощ. Искаме и разговори с големите земеделски производители, с които може да се сътрудничи, плануваме да направим Кръгла маса, на която да обсъдим проблемите....Идеята включва и погранични търговски отношения със Сърбия- те са изградени, искаме да популяризираме продукцията, марката "пчелен мед" на българския пазар- не само във Видин. Това може да прерасне и в директни комуникации с пазарите в Европа- без посредничество-защо не? Имаме идеи и се надяваме с опита, който имаме, да ги реализираме."


Мариан Димитров осъзнава, че през последните години пчеларството е рискова дейност. 

"Има измирания в световен мащаб, които се дължат на различни причини. Това са рискове пред младите пчелари, но се надявам, че рутината ще помогне, за да имаме успешен проект. Ако нямаме подкрепа, ще се провалим. Изисква се смелост и кураж."

Одобрените кандидати ще преминат обучение в около 40 работни часа, след което ще получат сертификат. Обучители ще са пчелари от видинското пчеларско дружество "Димитър Балев", с председател Петър Младенов:

"Този елемент на благотворителност показва, че когато някъде има добра воля и се желае, препятствията се оказват дребни камъчета. Ние ще обучим кандидатите, доставки на отводките ще направят членове на дружеството- така имаме и косвени потребители на услугата на АДРА. Тези хора, които ще правят отводките, поемат ангажимент да помагат на бенефициентите и да се грижат за тях, докато новите пчелари овладеят основните практически стъпки за пчелните семейства." 

Очаква се обучението да започне през декември, а през пролетта, когато бъдат закупени кошерите и пчелните семейства, кандидатите ще бъдат обучени и на терен. 
Още за благородната инициатива и за дейността на пчеларското дружество във Видин- в звуковия файл. 
Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30