Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Йорданка Тушанска - библиотекар по призвание

3
Снимка: Радио Видин
Тази събота нашият екип гостува  в град Лом, в една стара сграда, приютила още по-старата библиотека - градската библиотека. Моят събеседник в днешното издание на "Калейдоскоп" е Йорданка Тушанска, главен библиотекар - една семпла, на пръв поглед обикновена жена, която обаче разказва така увлекателно и уверено за своя живот, за своята любов - библиотекарството, за своите разбирания за живота, че човек губи представа за времето.  

Йорданка Тушанска е родена в село Делян, Кюстендилска област, на 50 км от София и на 20 км от Дупница. Израства  в семейство, в което на почит е била книгата. А трудът е бил в основата на възпитанието на децата.  Тя е най-малкото от четирите деца в семейството. Завършва средното си образование в Трета софийска гимназия "Марин Дринов". В столицата се запознава с бъдещия си съпруг. Младото семейство заминава за Лом, където  съпругът ѝ служи като военен.  През 1976 година е приета да следва задочно обучение в Държавния библиотекарски институт. През 1979 година започва работа като библиотекар в народно читалище "Постоянство" в град Лом. И така цели 43 години е библиотекар в библиотеката към читалището. Има две деца - син и дъщеря. Дъщеря ѝ живее в Лом, а синът ѝ в София. В свободното си време е сред природата на село Мокреш.  Занимава се със земеделие, прекопава, сади, отглежда цветя, зеленчуци, дръвчета. Това е стихията ѝ, с това си почива и се разтоварва.


Детството
"Моето детство беше и безгрижно и с много отговорности. В моето семейство трудът беше издигнат на пиедестал. Всички се трудеха включително и най-малките. Ние от много малки трябваше да помагаме в цялото домакинство, включително и гледането на животните. Но от друга страна това изигра положително влияние върху моето възпитание, защото нямаше време за разхайтване, ходене по улици, за бездействие. От малки бяхме научени да се грижим за себе си. "


В училище
"Обичах литература, но обичах много и математика. Никога не съм си представяла, че ще завърша и ще работя нещо, което да е свързано с книгата. Спомням си учителката ми по литература - Георгиева, която запали в нас това желание за четене. Избрах Библиотекарския институт, защото, когато създадохме семейство с мъжа ми, той трябваше да се върне да служи в поделението в  Лом и аз трябваше да уча нещо, което е задочно. Кандидатствах, те ме приеха, това беше в далечната 1976 година. Започнах работа в народно читалище "Постоянство" в град Лом през 1979 година. Тогава екипът на библиотеката беше много голям, 12 библиотекари с главен библиотекар Красимира Левченко, един прекрасен специалист."


Съдбата
"Да, има неща, които са предопределени, но все пак човек трябва и да го иска. Защото аз като дете много обичах да чета, но не съм си представяла, че ще трябва да уча, за да стана библиотекар. Чак когато попаднах тук, разбрах, че това е професия, която дава много, която е изключително благодатна за жена."


Лом
"Когато дойдох за пръв път в Лом, ми направи впечатление, че няма голяма разлика между столицата и този град. Това бяха годините, когато в града имаше страхотна индустрия, производствени предприятия, всичко, което сме имали в София. През периода 1979-1989 година в Лом културният живот беше в разцвета си."


Библиотеката
"Нашата библиотека  е една от най-богатите библиотеки в региона. Ние сме били център на централизирано комплектуване. От 1973 до 1982 година сме купували книгите на цялата община. 13 села се зареждаха от нашата библиотека. Библиотеката ни наброява 113 000 тома литература и съхранява 168 старопечатни редки и ценни книги.  Тя съществува вече 173 години. През 1848 година е създадена. Затова има една болка по ония времена, когато можехме да си направим прекрасно комплектуване. Не както сега има дупки, този месец имаш пари - купуваш, другия месец - не. Това е един много сериозен проблем, особено за читалищните библиотеки. Такава библиотека не може да бъде заличена. Трябва да има някаква категоризация по отношение на библиотеките от страна на Министерство на културата. Читалищните библиотеки се издържат от субсидията, която получават, но тя е толкова малка, че едва стига за заплати. Много от малките библиотеки са принудени да излизат в неплатен отпуск, за да си платят тока. При нас този проблем не съществува, защото имаме наеми, с които покриваме разходите, имаме  и театър, и музикална школа, и танцови състави. Всичко това е разход. Имаме една огромна база, която е много трудна за поддържане. И би трябвало да има някаква държавна политика в тази посока."


 Професията
"Това е моята професия, която аз обичам, обожавам, работила съм я толкова години и смятам, че ако трябва отново да избирам, пак бих я избрала тази професия. Това е призвание."


Животът
"Животът ме научи на изключителна толерантност, уважение към възрастните хора, на положителни неща. Голямо вътрешно удовлетворение получавам, когато виждам, че съм помогнала на хората и те са доволни.Сега ми прави впечатление, че егоизмът в хората излиза на преден план. Но пък аз смятам, че доброто винаги ще надделее и ще възтържествува. И трудолюбивите хора ще успеят."



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15