Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Памет за Йордан Радичков

През 2019 година се навършват 90 години от рождението на Йордан Радичков. Затова днешното издание на предаването "Калейдоскоп" е посветено на магьосника на словото от Калиманица. Във връзка годишнината бяха организирани много културни събития. Едно от тях бе Регионалната краеведска конференция "Литературата на невероятния Северозапад", организирана от Регионална библиотека "Гео Милев" град Монтана. Във форума взеха участие преводачи, литературоведи, художници, ученици, библиотекари. Представени бяха 21 доклада, в които имаше спомени за Радичков от хора, които са го познавали, изследвали са неговите произведения,  неговия художествен език,  неговите рисунки.


Проф. Румяна Станчева
, преподавател в Софийския университет, доктор на филологическите науки, преводач, автор на книги по балканистика и сравнително езикознание, представи своя доклад " Употреби на модернизма у Йордан Радичков и Лъчезар Станчев".  

Проф. Румен Стоянов  - първият преводач на Радичков на испански, разказа, че преводът за него е едно изпитание, така определя  превода на разказа "Привързаният балон". По думите му творчеството на  Йордан Радичков е едно откритие за кубинците, защото има силен текст, споделя  професора.

Радичков е гордостта на Северозапада
- посочи в своя доклад "Памет за Радичков" главният библиотекар Биляна Димова. В него тя посочва, че за да се  съхрани споменът за Радичков се създават много произведения на изкуството, свързани с творчеството му. Такова е  "Дървото на живота" в Берковица, чието послание е връзката на човека с природата. Паметници на Радичков има в град Монтана, в Двора на кирилицата град Плиска, на алеята на писателите, пишещи на кирилица.  Видинската езикова гимназия приема през 2004 година името на Радичков за свой патрон. В Монтана  училище носи името на писателя. Организират се конкурси и инициативи, посветени на живота и творчеството на Йордан Радичков.
 
Победител
в тазгодишния регионален  конкурс за есе и рисунка "Светът на Радичков" стана Лилия Атанасова, ученичка в  9. клас на Профилирана гимназия "Д-р Иван Панов“-Берковица.  Есето ѝ се нарича "Последната фраза на един живот", а авторката му е горда от факта, че учи в училището на Йордан Радичков и споделя: "Всеки ден, когато минавам по коридорите на моето училище и виждам картините - негови портрети, илюстрации на негови произведения, аз се зареждам с любов към българската литература и желание да уча, да научавам нови неща."


"Фолклорът на Северозапада в прозата на Йордан Радичков" - бе темата на Александра Симеонова
, която представи в съкратен вид  книгата си  "Фолклорът на родния край в прозата на Йордан Радичков ". Авторката споделя: "Уважаеми читателю, споделям с тебе, че написах тази книга с благословено вълнение. То дойде от усещането, че се докосвам до собствените си корени, заровени дълбоко в земята на Северозапада, откъдето идват посланията на дедите ми... Да ти кажа, уважаеми читателю, че написах тази книга ръководена от онова обожание, което ме кара да изпитвам към личността на Йордан Радичков, обожание като към древен мъдрец, с когото съдбата ми позволи да разговарям лично за мили и родни неща." Авторката разглежда творчеството на Радичков  и вплитането на сложните философски въпроси, свързани с осмислянето на човешкото съществуване, изхождайки от мисълта на Радичков: "когато говорим за фолклора, трябва да търсим извивките на народната душа, там са всички кодове."


"Магията в рисунките на Радичков"
- така се нарича докладът на монтанския художник, скулптор, и писател Теодоси Антонов

"Този художник е цар на ритъма, а стилът му е  изчистен, прецизен, иносказателен.  Рисунките на Радичков са илюстрации с чувство за хумор, нестандартни, семпли, без претенцията за професионален художник. Първични и истински, естетски и професионални, неповторими като неговото творчество. Неговите миниатюри радват окото, както с текста, така и без него." - смята Теодоси Антонов.


Повече може да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Художничка подрежда дебютна изложба във Видин

Нова самостоятелна изложба представя в Художествена галерия "Никола Петров" във Видин уредникът там Катерина Дюлгерова . Експозицията е наречена "Пречистване" . Основен мотив в творбите на художничката е водата, като една от стихиите и първичен елемент, която носи памет, и е свързвана с чудодейства, смисли и метафори.  Катерина..

публикувано на 15.07.24 в 12:00

В „Музикална зона“ слушаме песни за летни коктейли и други разхладителни напитки

   В разгара на лято‘ 2024 сме, жегите се стовариха отгоре ни ;) Не, че се оплакваме, но би било добре да има малко повечe прохлада … А кои са първите неща, за които се сещаме, като чуем "лято"? Може би море, плаж, бански, диня, мента, цаца (и бира, може би?), морски дарове, дълги дни, весели нощи и задължителните към тях летни коктейли!..

публикувано на 15.07.24 в 09:00

"Неделник" от 14 юли 2024 година

Отново сме заедно. "Неделник" е тук. За начало преглеждам ретро вестниците. След това, ще се потопим в темата за българската техника, защото нова книга посветена на българската техника издаде изследователя Антон Оруш.  През 2019 и 2020 г. излизат две издания на неговата ,"Голяма книга за българската техника", а през тази - новата му книга..

публикувано на 14.07.24 в 14:28

Без Христа нищо разумно и щастливо не можем да придобием

В Третата неделя след Петдесетница, почитаме и възхваляваме светите Отци от шестте Вселенски събора. В тази неделя, Църквата си спомня и за светите мъченици просияли в святост пред Бога, дали живота си за Бога в Доростол (Силистра). "Не можете да служите на Бога и на мамона." /Мат.6:24/ Няма съмнение, че въпросните думи от..

публикувано на 14.07.24 в 08:00

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25