Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Едно" от 29 ноември 2019 година

Операция "Плюшено мече" помага на деца в неравностойно положение

5
Снимка: Операция Плюшено мече

В очакване сме на коледните празници, а "Операция "Плюшено мече"" ще дари повече радост на децата в неравностойно положение. Акцията "Подари подарък на дете" ще продължи до 7 декември, а за трета година партньор във Видин е фондация "Подкрепа за реализация".

Инициативата се превръща в най-мащабната коледна кампания за сбъдване на детски мечти, каза Моника Петкова от Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията:

"Екипът на фондация "Подкрепа за реализация" и регионалния мениджър и регионалния отговорник Мария Райкова са сред 250-те доброволци в страната. За 2019-та година от Видин са включени 572 деца и младежи от социални услуги, резидентни услуги и деца от социално слаби семейства.

Хората могат да разберат повече и да видят как да направят дарение чрез сайта на "Операция "Плюшено мече"" за акцията "Подари подарък на дете". Там може да се избере съответната област и дете."

Даренията, които са предназначени за деца или социални заведения от област Видин, се изпращат на адреса на фондация "Подкрепа за реализация". Могат да бъдат доставени и на място в сградата на бившото епархийско училище. Но преди това всеки, който има желание да направи дарение, трябва да се регистрира на сайта на "Операция "Плюшено мече"". Така няма да  има дублиране на подаръци, нито пък деца, които няма да получат пожеланата от тях топла дреха или играчка.

Операция "Плюшено мече" за Коледа започва преди 12 години с подаръци за 40 деца от един дом, а сега радва за празника 8 000 деца всяка година.

В Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" отбелязаха световните дни на добротата и на толерантността. Да вярват в добротата и да се отнасят с разбиране към различията на другите, бяха посланията, за които говориха. Защо в Центъра събраха двата повода в едно събитие, разказа психологът Илияна Маринова:

"Исках да съчетая два световни дни. Единият е на добротата, а  другият на толерантността, защото те имат много общо. 13 ноември се чества от 1998 година, когато в Токио се провежда първата конференция на Световното движение на добротата. Целта е да се забрави самолюбието, да се помисли за другите около нас, да се забравят расовите, половите и религиозните различия."

Психологът Илияна Маринова призова потребителите в центъра  да посочат по една хубава черта на другите, а след това ги прикани кажат совите три благодаря.

На още едно предизвикателство отговориха от Центъра за социална рехабилитация и интеграция във Видин. По групи трябваше да помислят на кого биха искали те да помогнат, за да променят света към по-добро.

Хора с увреждания, които ползват услугите на Центъра за социална рехабилитация и интеграция към Фондация "Подкрепа за реализация" във Видин, говориха и за толерантността. Поводът беше 16 ноември, отбелязван като Световен ден на толерантността.

Потребители на услугите в Центъра влязоха в роли, за да приемат и обяснят различията на другите.

Децата, които посещават Центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондация "Подкрепа за реализация" отпразнуваха Световния ден на детето 20 ноември, а събитието обединиха с Деня на християнското семейство- 21 ноември.

"Това е празник, който всички деца обичат. Радват се, че два пъти в годината имат техен ден. Както на първи юни, така и днес ни се случиха много весели неща. Имаше много игри, забава", разказа за организацията специалният педагог и логопед Даниела Иванова.

За Деня на християнското семейство, 21 ноември, в Центъра за социална рехабилитация и интеграция се събраха потребителите и екипът.

На 21 ноември Православната църква отбелязва празника Въведение Богородично. Това е денят, в който Богородица била обречена от своите родители на Бога, а в българския календар се чества като Ден на християнското семейство.

"Събрали сме заедно с наши потребители да отбележим Деня на християнското семейство, тъй като според мен, мои колеги, потребители и приятели, ние тук в нашия център сме като едно голямо семейство", каза Юлита Петрова.

На трапезата за празника имаше домашно приготвена питка и по нещо направено от всеки от потребителите.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00

Във Видин организират 30-о изкачване на връх Миджур

Видинското туристическо дружество "Бонония" организира масово изкачване на връх Миджур в първата събота на август. Видинският еколог и фотограф Богомил Петров традиционно всяка година участва в изкачването, на върха организира конкурси и поставя фотоизложба. Спомня си, че за първи път организирано изкачване на върха прави група от Белоградчик:..

публикувано на 18.07.24 в 16:45