"Интернет на нещата"- как да взаимодействаме с глобалната мрежа

3
Снимка: Радио Видин

Какво означава "интернет на нещата" и как съвременните технологични средства могат да бъдат свързани помежду си? Това е термин, който чуваме все по- често днес. Макар да не е нещо ново, бързият напредък на технологиите през последните две десетилетия е предпоставка за популяризирането и разпространението на този термин. "Интернет на нещата" е начин на взаимодействие с глобалната мрежа, при което "умните" устройства се свързват помежду си. Това ни позволява да ги управляваме така, както желаем от разстояние или дори без директна намеса, а само чрез правила, зададени предварително. Преди дни в столицата се проведе първият по рода си в България форум на тази тема. Емил Кирилов от Видин е собственик на компания, занимаваща се с разработката на електронни устройства и направа на прототипи. Той бе един от лекторите на срещата и според него този процес е неизбежен и започва още с откриването на компютъра.

"В миналия век човекът измисли компютъра, а след това се появи и още един, и решиха да ги свържат в мрежа. Апетитът дойде с яденето и така се появи и интернет, който вече е достъпен навсякъде. Чрез него имаме достъп за секунди до цялата информация в мрежата. Хората, обаче бъркат "нещата" с компютрите. От една гледна точка, например мобилният телефон е "нещо", но от друга гледна точка той си е цял компютър. Когато говорим за "интернет на нещата, говорим за съвсем прости устройства, които нямат тази изчислителна мощност или този капацитет."обясни Емил Кирилов.

Почти всички съвременни устройства, които се произвеждат днес, са "умни" и като такива са част от "интернет на нещата". Всяко едно от тях може да бъде настройвано и управлявано дистанционно, а някои устройства могат да бъдат свързани едно с друго и да работят в синхрон. Новият тип свързаност вече позволява да се свързват автомобили, домове, различни аксесоари и дори има примери за приложения на концепцията в здравеопазването. Използват ли видинчани "интернет на нещата" и предлагат ли магазините за техника модерни и съвременни технологии - това попитахме Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.

"Предлагаме климатици и перални машини, които поддържат услугата "SMART WI- FI", даваща възможност на клиента, чрез мобилно приложение на телефона си, да управлява своя уред. Разполагаме дори и с електроуреди за домакинството или така наречените "SMART прахосмукачки", работещи с WI- FI задвижване, като се въвеждат и предварителни точки за достъп, които да бъдат избягвани. Хората все повече се интересуват от тези неща и дори възрастните вече разполагат със SMART телефони, които спомагат за това."-  обясни Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.

Галерия

Вижте още

Петък 13-ти е – дебне ли ни нещастие зад ъгъла?

Петък 13-ти, наричан още сред хората "черен петък", е известен като злощастен ден не само в България, но и навсякъде другаде по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти, поради което и в Българската национална мисъл петък 13 придобива голяма популярност за кратко време.  Защо числото 13 и то точно в ден..

публикувано на 13.12.19 в 16:31

Празник на врачанските вина, ракии и мезета

За трета поредна година във Враца ще се проведе празника на врачанските вина, ракии и мезета. Инициативата е на Общината, а събитието се превръща в традиция преди коледните празници. В празника нямат право да участват изби.  "Всички участници ще бъдат в много добро настроение, защото желаят да покажат всичко, което са произвели от грозде, било то вино..

публикувано на 13.12.19 в 11:35

"Мисията възможна": добротворчеството обединява мездренски села

Учениците от училище "Св. Климент Охридски" в село Зверино се включиха в инициативата "Жълти стотинки" . - единствената по рода си благотворителната акция от деца за деца. В продължение на 365 дни се събират монети от 1, 2 и 5 стотинки, които се предават в указани пунктове в градовете. Програмата насърчава и развива дарителската култура у..

публикувано на 12.12.19 в 16:53

100-годишната баба Севда: "Харесва ми да съм тук и сега"

Столетник е днешният "старейшина". Баба Севда - така я познават там, където живее - село Въртоп, община Видин. На 16 ноември тази година баба Севда навърши 100 години, а близките й организираха мило тържество.   Въпреки тежестта на стоте си години, баба Севда е запазила завидна памет. Малко трудно, но увлекателно разказва за живота си, от..

публикувано на 12.12.19 в 15:29

Деца създават коледна игра чрез програмиране

Коледна картичка не от хартиени материали, а от интерактивно приложение от таблет, ще могат да изработят деца във Враца . За първа година "Враца софтуер общество" организира коледни работилници за най-малките - от 6 до 11-годишна възраст.  Ще мотивираме децата за създаване на коледна игра, разказа Доротея Владова , един от менторите в MindHub..

публикувано на 12.12.19 в 12:25

Изработват коледна украса от отпадъци във Враца

Работилници за изготвяне на коледна украса от отпадъци се организират във Враца. Инициативата "Коледно СМЕТворчество" е на сдружение "Чиста Враца", целта е с изработените играчки да бъде украсена елха на обществено място в града.  Врачанските Средни училища "Христо Ботев" и "Никола Войводов" вече са се включили в проявата, а утре- 13 декември,..

публикувано на 12.12.19 в 11:28

В "Музикална зона" на 12 декември 2019 слушаме разнообразни изпълнители и композитори

На днешния 12 декември се навършват 104 г. от рождението на американския певец и актьор Франк Синатра . По този повод си припомняме няколко от звездните му хитове. На 11 декември се навършиха 261 г. от рождението на Карл Фридрих Целтер – германски композитор и диригент, приятел на Гьоте, увековечил поемите му с музика. По повод Денят на..

публикувано на 12.12.19 в 09:00