Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Интернет на нещата"- как да взаимодействаме с глобалната мрежа

3
Снимка: Радио Видин

Какво означава "интернет на нещата" и как съвременните технологични средства могат да бъдат свързани помежду си? Това е термин, който чуваме все по- често днес. Макар да не е нещо ново, бързият напредък на технологиите през последните две десетилетия е предпоставка за популяризирането и разпространението на този термин. "Интернет на нещата" е начин на взаимодействие с глобалната мрежа, при което "умните" устройства се свързват помежду си. Това ни позволява да ги управляваме така, както желаем от разстояние или дори без директна намеса, а само чрез правила, зададени предварително. Преди дни в столицата се проведе първият по рода си в България форум на тази тема. Емил Кирилов от Видин е собственик на компания, занимаваща се с разработката на електронни устройства и направа на прототипи. Той бе един от лекторите на срещата и според него този процес е неизбежен и започва още с откриването на компютъра.

"В миналия век човекът измисли компютъра, а след това се появи и още един, и решиха да ги свържат в мрежа. Апетитът дойде с яденето и така се появи и интернет, който вече е достъпен навсякъде. Чрез него имаме достъп за секунди до цялата информация в мрежата. Хората, обаче бъркат "нещата" с компютрите. От една гледна точка, например мобилният телефон е "нещо", но от друга гледна точка той си е цял компютър. Когато говорим за "интернет на нещата, говорим за съвсем прости устройства, които нямат тази изчислителна мощност или този капацитет."обясни Емил Кирилов.

Почти всички съвременни устройства, които се произвеждат днес, са "умни" и като такива са част от "интернет на нещата". Всяко едно от тях може да бъде настройвано и управлявано дистанционно, а някои устройства могат да бъдат свързани едно с друго и да работят в синхрон. Новият тип свързаност вече позволява да се свързват автомобили, домове, различни аксесоари и дори има примери за приложения на концепцията в здравеопазването. Използват ли видинчани "интернет на нещата" и предлагат ли магазините за техника модерни и съвременни технологии - това попитахме Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.

"Предлагаме климатици и перални машини, които поддържат услугата "SMART WI- FI", даваща възможност на клиента, чрез мобилно приложение на телефона си, да управлява своя уред. Разполагаме дори и с електроуреди за домакинството или така наречените "SMART прахосмукачки", работещи с WI- FI задвижване, като се въвеждат и предварителни точки за достъп, които да бъдат избягвани. Хората все повече се интересуват от тези неща и дори възрастните вече разполагат със SMART телефони, които спомагат за това."-  обясни Андрей Стефанов, служител на магазин за техника във Видин.

Галерия

Вижте още

Опашки за регистрация на газовите уредби в КАТ /видео/

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС. По закон срокът, в който собственикът трябва да впише в талона на автомобила промяната в горивната система е до 3 години от  издаването на  удостоверението за..

публикувано на 27.02.20 в 17:18

В "Музикална зона" на 27 февруари 2020 слушаме Александър Бородин и Альона Баева

Александър Бородин и Альона Баева - двама руски музиканти от различни поколения. Единият – композитор, химик, доктор по медицина, поет и общественик, другият – младо дарование, все повече доказващо се като цигулар от световна класа. На 27 февруари се навършват 133 г. от смъртта на Бородин, а на 28 февруари 2020 г. Баева ще свири с..

публикувано на 27.02.20 в 09:00

Адвокатка представя дебютната си стихосбирка във Видин

Адвокат Славяна Младенова от Видинската адвокатска колегия издаде стихосбирка. "Бяла роза" е първата й поетична книга. Тя включва творби, написани преди повече от 20 години. Единственото изключение е стихотворение, което авторката пише преди година, по повод пълнолетието на дъщеря си. Славяна Младенова избра да срещне за първи път поезията и..

обновено на 26.02.20 в 17:59

Да дариш книга на дете

Почти 10 години вече Фондация " Подарете книга " развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време .  Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят..

публикувано на 26.02.20 в 17:21

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба: "Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла,..

публикувано на 26.02.20 в 15:55

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото" . Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието . По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот" , което призовава към умерен начин на живот. За..

публикувано на 26.02.20 в 13:17

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра  участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година.  В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на..

публикувано на 25.02.20 в 17:00