Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Международния ден на хората с увреждания

Обществените сгради във Видин - достъпни или не съвсем

Снимка: Радио Видин



На 3 декември се отбелязва Международния ден на хората с увреждания. Генералната асамблея на ООН го обявява за такъв през 1992 година. Неговата цел е постоянно да мотивира политиците и институциите да предприемат по-ефективни действия, с които да се гарантира достъпът до общата архитектурна среда на хората с увреждания, достъпът до общообразователната система, до общия пазар на труда, до информация и до процесите на изработване и вземане на политически решения, които имат отношение към тях. 

Този ден е за поставяне във фокус на проблемите на хората с увреждания. Достъпни ли са обществените сгради във Видин за хора с увреждания? За коментар потърсихме Митко Николов, председател на видинското сдружение "Достоен живот".


"Има такива, които са достъпни, има и такива, които не са. Преди години имаше много по-малка достъпност. Постоянно се прави нещо, но не може да се каже, че ефекта е много голям. Пощата е достъпна, Общината е достъпна. Библиотеката е най-трудно достъпната сграда. Съдът има достъпност, но се минава през входа на затворниците, което е малко смешно. Да, постарали са се да обозначат откъде трябва да се мине, но има възможност да се направи по-качествена достъпност. Галерията - не знам, Държавен архив - не знам, мисля че не е достъпен. Бюрото по труда е достъпно, но нагоре не е", каза Митко Николов.


Според него от училищата във Видин има такива, които са достъпни за хора с увреждания, но такива с пълна достъпност няма.

"Знам, че СУ "Св. Св. Кирил и Методий" има асансьор. Общината го направи, но по простата причина, че там имаше две деца, на които майка им беше много борбена и издейства да го направят. Това не облагодетелства само нейните деца, защото след това в училището учиха и много други деца. Другите училища във Видин не знам да имат асансьори, мисля че това е единственото в града. Училище с пълна достъпност във Видин няма, по простата причина, че пълна достъпност означава на всеки етаж да има достъпна тоалетна, на всеки етаж кабинетите да бъдат предвидени. Въобще мерките за пълна достъпност са много, докато един асансьор изгражда възможността да се стигне до всеки един от етажите, което не е малко, но имаше такива комични случаи, в които едно училище има изградена рампа, а кабинета за работа с ученици с увреждания беше на втория етаж",сподели Митко Николов


Достъпен ли е новоизграденият площад във Видин за хора с увреждания?

"Аз дори предизвиках един мини дебат, за това какво се случва с достъпността на новоизграждащия се площад, по простата причина, че стари подстъпи, които бяха направени, сега се разрушават и на тяхно място не се прави нищо, което е лошо и показва, че отново не се е мислило по въпроса. Да не говорим за незрящите, които не знам защо не скочиха по-остро от мен, за това, че има проблем с тактилните пътеки и указатели, които те използват. Тях ги има единствено на входовете пред сградите. Съгласен съм, това трябва да го има, но представете си, че един незрящ човек слезе на спирка, която се намира пред железопътната гара или слиза от влака. Той как ще знае докъде да стигне? В света, по международните стандарти, това означава да има тактилни ивици и пътеки, които отвеждат човек до всяко едно място", отговори Митко Николов.

Становището на Община Видин относно достъпността на хората с увреждания до новоизградената централна пешеходна зона, ще чуете утре 4 декември в сутрешния блок на Радио Видин "Посоките на делника" от главния архитект на общината Ангел Недялков.
Като общество трябва да осъзнаем, че хората с увреждания се нуждаят от особено внимание. Основна цел на политиците за тях е да се създават условия те да имат същия индивидуален избор и контрол над живота си, както хората без увреждания.

Повече по темата можете да чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02

Четвъртокласник от Видин е приет в Софийската математическа гимназия

Четвъртокласникът Иван Пенчов Стоянов от видинското училище "Иван Вазов" е приет в Софийската математическа гимназия. Това е видинското дете, което постигна 99% на IQ тест, проведен в края на април 2023 г. във филиал на международната организация Mensa в Пловдив. Резултатът в „Менса България“ поставя Иван сред елитните 2% от населението на..

публикувано на 23.07.24 в 16:00

Фестивалът "Дунавски вълни"- забавления за малки и големи

За 13-та поредна година в град Видин се провежда фестивалът "Дунавски вълни" . Различното тази година е, че за пръв път работилниците и заниманията се провеждат в парк "Владикина бахча" .  Програмата на фестивала е много разнообразна -  има за всекиго по нещо, за малки и големи. Работилничките по дърворезба, рисуване и..

публикувано на 23.07.24 в 15:44