Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

4
Снимка: радио Видин


Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството.


Предполага се, че селището е основано през 17 век. С развитието на корабоплаването по Дунав след 1830 г. нараства и значението на града. Голям тласък в развитието му дава построяването на шосето до София и превръщането му в главно експортно пристанище за Виена (Австрия). Това оказва и голямо влияние върху архитектурата на града. Към 1869 г. в него е имало около 120 магазина, 148 търговски кантори, 175 бакалници, 34 кафенета, 6 хотела, 2 мелници. Градът е бил струпан около старото кале, в което се влизало през "капии" (порти) - Видинска, Белоградчишка, Софийска. Ломските търговци разнасяли стоки по всички големи панаири. През 1880 г. е наброявал 7 500 жители, а днес по последното преброяване жителите са 24 000.


Лом се гордее с възрожденските си традиции. В него е основано едно от първите читалища в България (1856 г.), създадено е първото Женско дружество в България (1858), играе се едно от първите театрални представления в страната. Тук работи народният будител Кръстьо Пишурка.


Кмет на община Лом, който ще управлява следващите четири години, е д-р Георги Гаврилов. Роден е в Лом, специалист по урология, има и магистратура със специалност "Обществено здраве и здравен мениджмънт" в Медицински Университет-Плевен:


"Като лекар се доказах с много труд, с всеотдайност към пациентите си, а за да се докажа като добър кмет, това изисква само едно – работа и работа в интерес на хората на община Лом. …Реших да приема това предизвикателство по една основна причина, че съм ломчанин и искам да направя така, че Лом да стане едно добро място за живеене…Хората най-вече ме питат за липсата на работа, за пречиствателна станция, бездомните кучета…Предстои основен ремонт на Спортната зала, за която не достигат 1 млн. лв, започнах по възстановяване на градския стадион, в момента нямаме представителни отбори… Нещо, което е започнато от предишното общинско ръководство ще трябва да се довърши. Процесът няма да спира … По-добрите условия на живот означават изграждане на модерна градска инфраструктура…“


Новият кмет kd община Лом обещава да привлече инвеститори и да изгради модерна индустриална зона, а образованието, културата и спортът ще бъдат в полезрението на общинската политика. Според него, две са основните неща, които могат да задържат хората в града - разкриване на работни места и осигуряване на добра социална среда. 


"Община Лом е бенефициент по всички национални програми в областта на социалните дейности. Ще продължим с изграждането на дневните центрове за възрастни и за деца, лишени от родителски грижи, както и за хората с увреждания. Предстоят ни проекти за изграждане на социални жилища. Най-голямото предизвикателство е да задържим младите хора тук, но за да привлечем един млад лекар, не е достатъчно само добро заплащане… Образованието и културата са от първостепенно значение. С приемането на новия бюджет от 2020 година ще отпадне при нас месечната такса в детските градини. Предстои ни основен ремонт на Историческия музей… Пожелавам на всички ломчани и на техните семейства да бъдат здрави и сплотени. ..Няма формула за успех, един кмет трябва да е близо до хората, да е съпричастен към проблемите им, да е честен и почтен в мислите си и в действията си."


С колегата Генади Вельов са разходихме из ломските улици и разговаряхме с хората за живота в Лом и за отбелязването на Никулден:


"Нормално ще отбележим празника, купих си шаран и сом, шарана пълнен, сомът пържен, най-вкусната риба е бялата риба. Живея в Расово, ще си взема толстолоб, най-добро е, питка ще си направим, само с жената, децата са далеко, работа за тях няма тук….Скромна трапеза с шаранче с орехи…Взехме си сега риба, ще празнувам в събота, правим го както се подобава, купих скумрия, шаран. Най-много обичам шарана, 4 кг, по-благ е от сом, тук е тежък живота, ако не работиш, нема откъде…"


Преди години Никулден се е празнувал по-тържествено с масови тържества най-вече в Пристанището в Лом, спомнят си местните хора, по-скромно се е живяло, но по-тържествено се е отбелязвал рибарския празник. За традициите в Лом, които доскоро са се спазвали на Никулден, разказва  Ивайло Александров от Лом, който работи в читалището:


"Всяко семейство се грижи за този празник, един неофициален, но много тачен празник, специално тук, в Лом…Масово се купува риба, аз съм рибар, налових си през лятото уклей и с бяло вино ще го отбележа, обичам дребна риба – уклей и платика. Старите рибари казват, че преди години са викали духова музика и традиционното ястие е печен шаран….Сега не се отбелязва така тържествено..."


Срещаме и Васил Иванов- роден е в град Лом, цял живот живял в Лом и рибар. Той разказва как се е празнувал Никулден в миналото:


"Рибарите задължително преди това отиват за риба, цял ден и цяла нощ хващат риба, защото това е основното ядене за този празник и се прави задължително чорба, тя е с много риба, печена и със зарзават… Шаранът ми е любима риба, сом съм хващал - 18 кила …..Днес се прави печена риба в тепсия с лук и чушки, по възможност рибата да е цяла. Искам да пожелая на всички да са живи и здрави, да ходят покрай реката и да имат здрав живот, а на рибарите "Наслука!“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03