Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

4
Снимка: радио Видин


Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството.


Предполага се, че селището е основано през 17 век. С развитието на корабоплаването по Дунав след 1830 г. нараства и значението на града. Голям тласък в развитието му дава построяването на шосето до София и превръщането му в главно експортно пристанище за Виена (Австрия). Това оказва и голямо влияние върху архитектурата на града. Към 1869 г. в него е имало около 120 магазина, 148 търговски кантори, 175 бакалници, 34 кафенета, 6 хотела, 2 мелници. Градът е бил струпан около старото кале, в което се влизало през "капии" (порти) - Видинска, Белоградчишка, Софийска. Ломските търговци разнасяли стоки по всички големи панаири. През 1880 г. е наброявал 7 500 жители, а днес по последното преброяване жителите са 24 000.


Лом се гордее с възрожденските си традиции. В него е основано едно от първите читалища в България (1856 г.), създадено е първото Женско дружество в България (1858), играе се едно от първите театрални представления в страната. Тук работи народният будител Кръстьо Пишурка.


Кмет на община Лом, който ще управлява следващите четири години, е д-р Георги Гаврилов. Роден е в Лом, специалист по урология, има и магистратура със специалност "Обществено здраве и здравен мениджмънт" в Медицински Университет-Плевен:


"Като лекар се доказах с много труд, с всеотдайност към пациентите си, а за да се докажа като добър кмет, това изисква само едно – работа и работа в интерес на хората на община Лом. …Реших да приема това предизвикателство по една основна причина, че съм ломчанин и искам да направя така, че Лом да стане едно добро място за живеене…Хората най-вече ме питат за липсата на работа, за пречиствателна станция, бездомните кучета…Предстои основен ремонт на Спортната зала, за която не достигат 1 млн. лв, започнах по възстановяване на градския стадион, в момента нямаме представителни отбори… Нещо, което е започнато от предишното общинско ръководство ще трябва да се довърши. Процесът няма да спира … По-добрите условия на живот означават изграждане на модерна градска инфраструктура…“


Новият кмет kd община Лом обещава да привлече инвеститори и да изгради модерна индустриална зона, а образованието, културата и спортът ще бъдат в полезрението на общинската политика. Според него, две са основните неща, които могат да задържат хората в града - разкриване на работни места и осигуряване на добра социална среда. 


"Община Лом е бенефициент по всички национални програми в областта на социалните дейности. Ще продължим с изграждането на дневните центрове за възрастни и за деца, лишени от родителски грижи, както и за хората с увреждания. Предстоят ни проекти за изграждане на социални жилища. Най-голямото предизвикателство е да задържим младите хора тук, но за да привлечем един млад лекар, не е достатъчно само добро заплащане… Образованието и културата са от първостепенно значение. С приемането на новия бюджет от 2020 година ще отпадне при нас месечната такса в детските градини. Предстои ни основен ремонт на Историческия музей… Пожелавам на всички ломчани и на техните семейства да бъдат здрави и сплотени. ..Няма формула за успех, един кмет трябва да е близо до хората, да е съпричастен към проблемите им, да е честен и почтен в мислите си и в действията си."


С колегата Генади Вельов са разходихме из ломските улици и разговаряхме с хората за живота в Лом и за отбелязването на Никулден:


"Нормално ще отбележим празника, купих си шаран и сом, шарана пълнен, сомът пържен, най-вкусната риба е бялата риба. Живея в Расово, ще си взема толстолоб, най-добро е, питка ще си направим, само с жената, децата са далеко, работа за тях няма тук….Скромна трапеза с шаранче с орехи…Взехме си сега риба, ще празнувам в събота, правим го както се подобава, купих скумрия, шаран. Най-много обичам шарана, 4 кг, по-благ е от сом, тук е тежък живота, ако не работиш, нема откъде…"


Преди години Никулден се е празнувал по-тържествено с масови тържества най-вече в Пристанището в Лом, спомнят си местните хора, по-скромно се е живяло, но по-тържествено се е отбелязвал рибарския празник. За традициите в Лом, които доскоро са се спазвали на Никулден, разказва  Ивайло Александров от Лом, който работи в читалището:


"Всяко семейство се грижи за този празник, един неофициален, но много тачен празник, специално тук, в Лом…Масово се купува риба, аз съм рибар, налових си през лятото уклей и с бяло вино ще го отбележа, обичам дребна риба – уклей и платика. Старите рибари казват, че преди години са викали духова музика и традиционното ястие е печен шаран….Сега не се отбелязва така тържествено..."


Срещаме и Васил Иванов- роден е в град Лом, цял живот живял в Лом и рибар. Той разказва как се е празнувал Никулден в миналото:


"Рибарите задължително преди това отиват за риба, цял ден и цяла нощ хващат риба, защото това е основното ядене за този празник и се прави задължително чорба, тя е с много риба, печена и със зарзават… Шаранът ми е любима риба, сом съм хващал - 18 кила …..Днес се прави печена риба в тепсия с лук и чушки, по възможност рибата да е цяла. Искам да пожелая на всички да са живи и здрави, да ходят покрай реката и да имат здрав живот, а на рибарите "Наслука!“


Галерия

Вижте още

По пътя към еврозоната- тревоги и настроения

Еврото бе създадено официално през 1999 година и като парична единица съществува три години във "виртуален" вид. На 1 януари 2002 година дванайсет европейски страни замениха националните си валути с евро. Тогава започнаха и първите вълни на недоволство от свързаното с масово поскъпване на цени и стоки. Много италианци обясняват, че краят на..

публикувано на 29.01.20 в 13:12
Бойко Станкушев

Бойко Станкушев: Всичко в България може да се опише с "разпад"

Международната неправителствена организация "Прозрачност без граници" публикува своя Индекс за възприятие на корупцията за 2019 г. в 180 държави. За България този показател е 43 пункта, като с това страната ни заема 74 място в световната класация. В рамките на регионалната класация на държавите-членки на Европейския съюз България продължава да е на..

публикувано на 28.01.20 в 12:16

Подценен ли е трудът на жените в семейството

Жените и момичетата по света посвещават ежедневно 12 милиона часа на грижи за роднини, деца и домакинство. Ако тази работа бъде измерена с минималната заплата в съответната държава, общата сума би възлязла на 11 трилиона долара годишно. Изчисленията са направени от хуманитарната организация "Оксфам" и показват колко подценена е този вид работа...

публикувано на 27.01.20 в 15:14

Хората в село Арчар искат работа

Гостуваме в село Арчар . Село със забележителна древна история, с известни личности, с амбициозни хора, направили много за благоустрояването и развитието на селото. Село, за което се казва, че в неговото минало е неговото бъдеще. Село Арчар е възникнало още по времето на Римската империя под името Рациария. Създадено през II век като постоянна..

публикувано на 24.01.20 в 11:00

30 % от домакинствата у нас не успяват да платят сметките си навреме

България е на второ място в ЕС по невъзможност за плащане на комуналните услуги навреме /30% от домакинствата/ . Това сочи ново годишно изследване на ЕС за доходите и условията на живот. Как бихме могли да се справим с този проблем? Йордан Генов  е директор в платформата "Моите пари" и дава своите съвети:  "Бюджета на едно домакинство има..

публикувано на 23.01.20 в 12:04

Създават фонд за подпомагане на болницата във Видин

Общински фонд във Видин ще помага на многопрофилната болница в града. Въпреки, че общината има само 11 % дял в акционерното дружество, а мажоритарен собственик е държавата, общинските съветници се обединиха около каузата за лечебното заведение. Сформирана е временна общинска комисия, която да подготви нормативната уредба за създаването..

публикувано на 22.01.20 в 15:02

Ще има ли достойни минимални заплати в целия ЕС?

Ще има ли минимална работна заплата за целия Европейски съюз ? Идеята подхранва надеждите особено в по-бедните държави в общността, като България. Европейската комисия обяви, че започва консултации по предложението минималното възнаграждение да е определен процент от средните доходи в дадената страна от ЕС, а не да бъде въведена еднаква за съюза..

публикувано на 21.01.20 в 14:48