Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Новият кмет на Лом: "Работа и работа- в интерес на хората"

4
Снимка: радио Видин


Тази сутрин се отправяме към град Лом, едно прекрасно крайдунавско градче, което е разположено в близост до устието на едноименната река Лом. Защо точно на 6 декември- Никулден, сме в Лом? Защото хората тук открай време уважават този празник, и защото и в миналото, и сега се почитат традициите, свързани с рибарството.


Предполага се, че селището е основано през 17 век. С развитието на корабоплаването по Дунав след 1830 г. нараства и значението на града. Голям тласък в развитието му дава построяването на шосето до София и превръщането му в главно експортно пристанище за Виена (Австрия). Това оказва и голямо влияние върху архитектурата на града. Към 1869 г. в него е имало около 120 магазина, 148 търговски кантори, 175 бакалници, 34 кафенета, 6 хотела, 2 мелници. Градът е бил струпан около старото кале, в което се влизало през "капии" (порти) - Видинска, Белоградчишка, Софийска. Ломските търговци разнасяли стоки по всички големи панаири. През 1880 г. е наброявал 7 500 жители, а днес по последното преброяване жителите са 24 000.


Лом се гордее с възрожденските си традиции. В него е основано едно от първите читалища в България (1856 г.), създадено е първото Женско дружество в България (1858), играе се едно от първите театрални представления в страната. Тук работи народният будител Кръстьо Пишурка.


Кмет на община Лом, който ще управлява следващите четири години, е д-р Георги Гаврилов. Роден е в Лом, специалист по урология, има и магистратура със специалност "Обществено здраве и здравен мениджмънт" в Медицински Университет-Плевен:


"Като лекар се доказах с много труд, с всеотдайност към пациентите си, а за да се докажа като добър кмет, това изисква само едно – работа и работа в интерес на хората на община Лом. …Реших да приема това предизвикателство по една основна причина, че съм ломчанин и искам да направя така, че Лом да стане едно добро място за живеене…Хората най-вече ме питат за липсата на работа, за пречиствателна станция, бездомните кучета…Предстои основен ремонт на Спортната зала, за която не достигат 1 млн. лв, започнах по възстановяване на градския стадион, в момента нямаме представителни отбори… Нещо, което е започнато от предишното общинско ръководство ще трябва да се довърши. Процесът няма да спира … По-добрите условия на живот означават изграждане на модерна градска инфраструктура…“


Новият кмет kd община Лом обещава да привлече инвеститори и да изгради модерна индустриална зона, а образованието, културата и спортът ще бъдат в полезрението на общинската политика. Според него, две са основните неща, които могат да задържат хората в града - разкриване на работни места и осигуряване на добра социална среда. 


"Община Лом е бенефициент по всички национални програми в областта на социалните дейности. Ще продължим с изграждането на дневните центрове за възрастни и за деца, лишени от родителски грижи, както и за хората с увреждания. Предстоят ни проекти за изграждане на социални жилища. Най-голямото предизвикателство е да задържим младите хора тук, но за да привлечем един млад лекар, не е достатъчно само добро заплащане… Образованието и културата са от първостепенно значение. С приемането на новия бюджет от 2020 година ще отпадне при нас месечната такса в детските градини. Предстои ни основен ремонт на Историческия музей… Пожелавам на всички ломчани и на техните семейства да бъдат здрави и сплотени. ..Няма формула за успех, един кмет трябва да е близо до хората, да е съпричастен към проблемите им, да е честен и почтен в мислите си и в действията си."


С колегата Генади Вельов са разходихме из ломските улици и разговаряхме с хората за живота в Лом и за отбелязването на Никулден:


"Нормално ще отбележим празника, купих си шаран и сом, шарана пълнен, сомът пържен, най-вкусната риба е бялата риба. Живея в Расово, ще си взема толстолоб, най-добро е, питка ще си направим, само с жената, децата са далеко, работа за тях няма тук….Скромна трапеза с шаранче с орехи…Взехме си сега риба, ще празнувам в събота, правим го както се подобава, купих скумрия, шаран. Най-много обичам шарана, 4 кг, по-благ е от сом, тук е тежък живота, ако не работиш, нема откъде…"


Преди години Никулден се е празнувал по-тържествено с масови тържества най-вече в Пристанището в Лом, спомнят си местните хора, по-скромно се е живяло, но по-тържествено се е отбелязвал рибарския празник. За традициите в Лом, които доскоро са се спазвали на Никулден, разказва  Ивайло Александров от Лом, който работи в читалището:


"Всяко семейство се грижи за този празник, един неофициален, но много тачен празник, специално тук, в Лом…Масово се купува риба, аз съм рибар, налових си през лятото уклей и с бяло вино ще го отбележа, обичам дребна риба – уклей и платика. Старите рибари казват, че преди години са викали духова музика и традиционното ястие е печен шаран….Сега не се отбелязва така тържествено..."


Срещаме и Васил Иванов- роден е в град Лом, цял живот живял в Лом и рибар. Той разказва как се е празнувал Никулден в миналото:


"Рибарите задължително преди това отиват за риба, цял ден и цяла нощ хващат риба, защото това е основното ядене за този празник и се прави задължително чорба, тя е с много риба, печена и със зарзават… Шаранът ми е любима риба, сом съм хващал - 18 кила …..Днес се прави печена риба в тепсия с лук и чушки, по възможност рибата да е цяла. Искам да пожелая на всички да са живи и здрави, да ходят покрай реката и да имат здрав живот, а на рибарите "Наслука!“




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Калоян Велчев

Калоян Велчев: Предизборната кампания трябва да повдигне въпроса за изказа и приличието

Парламентът обяви първия мандат за неуспешен, с което безпрецедентната ротация остава в историята.  Малко вероятни изглеждат шансовете на втората политическа сила да състави кабинет.  Защо се счупи Сглобката?  Кои са причините за разваляне на отношенията между доскорошните партньори?  Какво следва на политическата сцена?  Правителствената криза..

публикувано на 28.03.24 в 10:00

Има ли бизнесът ресурс да повиши заплатите?

Представителите на бизнеса у нас бяха песимистично настроени за 2023 година, като с подобни опасения навлязоха и в новата 2024 г. Това показват резултатите от традиционното онлайн допитване до членовете на Българска стопанска камара (БСК), проведено сред 784 микро, малки, средни и големи предприятия от цялата страна и от всички сектори на..

публикувано на 27.03.24 в 10:45

Румен Гълъбинов, икономист: Очаквам към средата на годината да сме изпълнили всички критерии за еврозоната

Министерството на финансите публикува за обществено обсъждане проекта на Закон за въвеждане на еврото в Република България. Страната ни може да стане част от еврозоната още през 2025 г. Това каза председателят на Еврогрупата Паскал Донахю, който посети София. Единствено по-високата инфлация у нас спира към момента членството на България..

публикувано на 26.03.24 в 12:29

Социален фонд за климата– подкрепа на прехода към зелена икономика

Преходът към възобновяема и чиста енергия поставя за цел българската енергетика да се декарбонизира и да стане климатично неутрална до 2050 г. Това, обаче, не трябва да се случва по несправедлив начин, особено що се касае до енергийно бедната част от обществото и домакинствата, уязвими от цената на електроенергията и горивата. За тази цел от януари..

публикувано на 25.03.24 в 13:40

Село Рабиша - с прекрасна природа, но без работа за хората

Село Рабиша се намира на път, който води към известната пещера Магурата и към красивото Рабишко езеро.  Най-близкият град е Белоградчик, на 12 км, а на 38 км е Видин.  В миналото Рабиша е било голямо село. През 1946 година жителите са над 1200, с два големи площада и с еднотипни едноетажни къщи, с няколко големи сгради, в които се помещавали..

публикувано на 22.03.24 в 12:20

Тома Ушев: Сглобката е евтин заместител на луксозен продукт от китайски сайт

Бъдещето на властта зависи от извинение към Мария Габриел.  Ще бъдат ли подновени преговорите между партньорите, които не успяха до този момент да постигнат съгласие?  Предстои ли разглеждане на неодобрения проектокабинет?  Безпрецедентната политическа ситуация дискутираме с Тома Ушев , автор в дясната платформа Консерваторъ. Радио ВИДИН : Ако ми..

публикувано на 21.03.24 в 10:00

Намират ли успешна професионална реализация младите хора у нас?

Пазарът на труда в Европа става все по-динамичен, а по всичко личи, че тези процеси ще продължат и занапред. Първото голямо сътресение бе регистрирано с началото на COVID-19 пандемията, когато бяха освободени от работа много хора, а други бяха принудени да преминат към работа от вкъщи. Възстановяването и свързания с него недостиг на..

публикувано на 20.03.24 в 10:30