Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Коледата с жива елха!

Снимка: Радио Видин

Наближава Коледа. Настроението е празнично. Време е да помислим за нашите коледни елхи. Вероятно пред всички всяка година се появява дилемата какво да изберем- изкуствена или естествена елха? И ако сме за естествена- тя отсечена или жива да е? 

Не са един и двама защитниците на живото дръвче. Така е и с представителите на бургаското сдружение "Зелена Странджа", част от чиято дейност са и залесителните кампании. За четвърта година те организират кампанията "Посади и отгледай коледно дърво", която насърчава хората да си купуват живи елхи и веднага след празниците да ги засадят в градска среда. За идеята на кампанията разказва Владимир Димитров, председател на сдружение "Зелена Странджа".

"Идеята е от една страна, купувайки си елха, тя да не бъде изкуствена. Да не убиваме живи дървета, а да дадем шанс на живите елхи да продължат да съществуват и да станат големи дървета. Голяма част от живите елхи умират, което се дължи на много причини. Вече 4 години правим такива акции още в първия почивен ден от новата година, засаждаме ги на подходящо място и по този начин да осигурим по-добри шансове на дръвчетата да живеят по-дълго", сподели Владимир Димитров.


Акцията се провежда в Бургас, но това, което е полезно за всички е да знаем, кои са проблемите, които възникват, ако хората решат да си вземат жива коледна елха: 


"На първо място произхода на елхите. Желателно е те да бъдат отгледани в района, където после ще се засадят, за да не претърпяват географски шок, да нямат нужда от аклиматизация. Също така начина им на изваждане от самия разсадник, ако не са извадени правилно, с недостатъчно количество пръст или в неподходящо време. Ако не са извадени в достатъчно голям съд, после може да се отрази на прихващането. Съхранението в къщи по време на празниците също е от изключително значение- да не се държат на топло, да не се държат дълго време в стайни условия. Хората не знаят от къде да вземат жива елха, липсва достатъчно информация. Тя е по-тежка и трябва да имат транспорт. После умения къде и как да се засади. Трябва да бъде съгласувано мястото. Точно за това ние се опитваме да ги улесним и по този начин да увеличим броя на купуваните живи коледни елхи", обясни Владимир Димитров.


Подобна кампания подхвана и министерството на земеделието, и тя е за цялата страна. Вчера бе даден старт на кампанията за закупуване на живи елхички под наслов "Посади надежда". Кампанията е благотворителна, защото по пет лева от продажбата на всяка елхичка, предоставена от Държавните горски предприятия, ще бъдат дарени за каузата. Тази година кампанията ще бъде в партньорство с Фондация "Искам бебе" и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми. Продажбата на живи елхички започна днес и ще продължи до навечерието на Коледните празници - 23 декември 2019 г в 38 пункта в страната. 


В Северозападна България такива пунктове има в държавните горски стопанства в Лом, Монтана, Враца и Оряхово, като дръвчетата ще се продават в двора или пред двора на съответното стопанство. Работното време е от 9 до 18 часа, без обедна почивка, съобщиха от "Северозападно държавно предприятие".

Попитахме видинчани, сложили ли са Коледни елхи в домовете си вече и каква елха предпочитат:

"Сложили сме и вече сме украсили елхата. На изкуствена се спрях, не знам защо, предпочитания... Не съм сложила още, украсила съм целия етаж в блока, където живея. Всяка година съм слагала Коледна елха, естествено дръвче, защото ухае на Коледа, защото, когато из апартамента лъха на бор и ми навява спомени от детските години. Аз винаги взимам елха, която може да се насади и я насаждам пред блока след празниците... Нямаме деца при нас и не украсяваме... Аз вече съм сложила изкуствена елха, заради детето, защото е по-екологично чисто, не боде и мога да я използвам за повече години... Сложила съм още миналата седмица изкуствена, защото не мисля че трябва да се убиват толкова много елхички. Пробвала съм да си взема жива елха и да я засадя, но те изсъхват."


Украсяването на коледната елха е един от символите на Коледа и допринася за магията на празника. Дали елхата ще е естествено дърво или изкуствена, не е от голямо значение. Ако е естествена елхата обаче, е хубаво тя да е жива елха, а не отрязана, за да може да я засадим след празниците и по този начин да дадем своя принос срещу обезлесяването.

Вижте още

В "Музикална зона" на 23 януари 2020 слушаме басиста Антъни Джаксън – 2 част

Антъни Джаксън е виртуозен басист и прецизен музикант от висок клас. Благодарение на научната му работа и изследвания в продължение на години, днес е напълно усъвършенстван шестструния бас. По отношение на работата винаги е взискателен и държи летвата високо - стандарт, който не е достижим за всеки. Слушаме изпълнение на живо с Мишел Камило,..

публикувано на 23.01.20 в 09:00

Жителите на село Градец искат по-голяма поща

Вече 8 години един проблем мъчи жителите на село Градец.  Какъв е проблемът?  Хората, които всеки ден идват в пощата за вестници, да си плащат сметките, да си получават пенсиите, са принудени да чакат навън, тъй като помещението на пощенската станция е малко. Ето какво споделиха жителите на  Градец: "Има понякога опашки пред пощенската..

публикувано на 22.01.20 в 17:10

Бившето лятно кино "Цвят" заприлича на сметище

Строителни отпадъци са изхвърлени в двора на бившето лятно кино "Цвят" във Видин. Това сигнализираха слушатели на Радио Видин, според които боклукът най-вероятно е от намиращата се в съседство сграда на Драматичния театър, който е в ремонт. От ръководството на Народно читалище „Цвят“, което е собственик на лятното кино, потвърдиха за замърсяването..

публикувано на 22.01.20 в 13:24

Симфониета Видин с подмладен състав и покана за концерт

Двама млади музиканти ще попълнят през февруари състава на Симфониета Видин. Други четирима - флейтист, тимпанист и двама цигулари, вече са част от състава. Заради недостига на кадри, ръководството на оркестъра кани инструменталисти и от чужбина, обясни директорът Мирослав Кръстев: "За радост при нас дойдоха млади хора. Някои все още са..

публикувано на 22.01.20 в 11:51

До 20 години затвор за убиеца от Видин, предстоят законодателни промени за по-тежки наказания на непълнолетни

Има обвиняем за убийството във Видин в неделя сутринта. Това стана ясно на пресконференция на полицията и прокуратурата. Сигналът е подаден от човек, който е бил в заведението, съобщи директорът на ОД на МВР- Видин старши комисар Петър Коцин. Образувано е досъдебно производство за извършено престъпление по член 115 от НПК- убийство, за което законът..

публикувано на 21.01.20 в 18:30

Център по ментална аритметика и във Видин

Един нов метод на обучение става все по-популярен в България. Това е ментална аритметика - методика за хармонично и комплексно развити е на малчуганите. Доскоро такива центрове в Северозападна България имаше във Враца и Монтана, вече можем да се похвалим, че център по ментална аритметика има и във Видин. Преподавател по ментална аритметика е..

публикувано на 21.01.20 в 16:50

Средно училище "Христо Ботев" в Арчар залага на професионалната подготовка

В рубриката "В училище" гостуваме на Средно училище "Христо Ботев" в село Арчар . Поводът- в  момента  фокусът в българската образователна система е насочен към професионалното образование и към т.нар. СТЕМ професии или професии на бъдещето.  До 15 януари директорите на училища трябваше да представят в РУО мотивирани предложения..

публикувано на 21.01.20 в 15:25