Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Коледата с жива елха!

Снимка: Радио Видин

Наближава Коледа. Настроението е празнично. Време е да помислим за нашите коледни елхи. Вероятно пред всички всяка година се появява дилемата какво да изберем- изкуствена или естествена елха? И ако сме за естествена- тя отсечена или жива да е? 

Не са един и двама защитниците на живото дръвче. Така е и с представителите на бургаското сдружение "Зелена Странджа", част от чиято дейност са и залесителните кампании. За четвърта година те организират кампанията "Посади и отгледай коледно дърво", която насърчава хората да си купуват живи елхи и веднага след празниците да ги засадят в градска среда. За идеята на кампанията разказва Владимир Димитров, председател на сдружение "Зелена Странджа".

"Идеята е от една страна, купувайки си елха, тя да не бъде изкуствена. Да не убиваме живи дървета, а да дадем шанс на живите елхи да продължат да съществуват и да станат големи дървета. Голяма част от живите елхи умират, което се дължи на много причини. Вече 4 години правим такива акции още в първия почивен ден от новата година, засаждаме ги на подходящо място и по този начин да осигурим по-добри шансове на дръвчетата да живеят по-дълго", сподели Владимир Димитров.


Акцията се провежда в Бургас, но това, което е полезно за всички е да знаем, кои са проблемите, които възникват, ако хората решат да си вземат жива коледна елха: 


"На първо място произхода на елхите. Желателно е те да бъдат отгледани в района, където после ще се засадят, за да не претърпяват географски шок, да нямат нужда от аклиматизация. Също така начина им на изваждане от самия разсадник, ако не са извадени правилно, с недостатъчно количество пръст или в неподходящо време. Ако не са извадени в достатъчно голям съд, после може да се отрази на прихващането. Съхранението в къщи по време на празниците също е от изключително значение- да не се държат на топло, да не се държат дълго време в стайни условия. Хората не знаят от къде да вземат жива елха, липсва достатъчно информация. Тя е по-тежка и трябва да имат транспорт. После умения къде и как да се засади. Трябва да бъде съгласувано мястото. Точно за това ние се опитваме да ги улесним и по този начин да увеличим броя на купуваните живи коледни елхи", обясни Владимир Димитров.


Подобна кампания подхвана и министерството на земеделието, и тя е за цялата страна. Вчера бе даден старт на кампанията за закупуване на живи елхички под наслов "Посади надежда". Кампанията е благотворителна, защото по пет лева от продажбата на всяка елхичка, предоставена от Държавните горски предприятия, ще бъдат дарени за каузата. Тази година кампанията ще бъде в партньорство с Фондация "Искам бебе" и има за цел да се подпомогнат двойки с репродуктивни проблеми. Продажбата на живи елхички започна днес и ще продължи до навечерието на Коледните празници - 23 декември 2019 г в 38 пункта в страната. 


В Северозападна България такива пунктове има в държавните горски стопанства в Лом, Монтана, Враца и Оряхово, като дръвчетата ще се продават в двора или пред двора на съответното стопанство. Работното време е от 9 до 18 часа, без обедна почивка, съобщиха от "Северозападно държавно предприятие".

Попитахме видинчани, сложили ли са Коледни елхи в домовете си вече и каква елха предпочитат:

"Сложили сме и вече сме украсили елхата. На изкуствена се спрях, не знам защо, предпочитания... Не съм сложила още, украсила съм целия етаж в блока, където живея. Всяка година съм слагала Коледна елха, естествено дръвче, защото ухае на Коледа, защото, когато из апартамента лъха на бор и ми навява спомени от детските години. Аз винаги взимам елха, която може да се насади и я насаждам пред блока след празниците... Нямаме деца при нас и не украсяваме... Аз вече съм сложила изкуствена елха, заради детето, защото е по-екологично чисто, не боде и мога да я използвам за повече години... Сложила съм още миналата седмица изкуствена, защото не мисля че трябва да се убиват толкова много елхички. Пробвала съм да си взема жива елха и да я засадя, но те изсъхват."


Украсяването на коледната елха е един от символите на Коледа и допринася за магията на празника. Дали елхата ще е естествено дърво или изкуствена, не е от голямо значение. Ако е естествена елхата обаче, е хубаво тя да е жива елха, а не отрязана, за да може да я засадим след празниците и по този начин да дадем своя принос срещу обезлесяването.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Чудното в чудесата на Божия Син

В седмата неделя след Петдесетница,  Църквата насочва нашето внимание към безспирните и безгранични Божии милости, благодеянията и чудесата, които Бог ни изпраща и дарява. "Велик е нашият Бог, който твори чудеса; и никога разказите за неговите чудеса нямат свършване. Няма очи, които да са видели всички тези чудеса; нито има език,..

публикувано на 11.08.24 в 08:00

Нова организация в Мездра подкрепя младото поколение в града

Нова младежка организация е сформирана в Мездра . "БУМ" ("Будни Устремени Мездренчани")   е екип от млади и амбициозни хора с различни професии. Един от основатели на "БУМ" е Цветослава Тодорова. Тя живее в китно село близо до град Мездра. Завършила е бакалавър "Книгоиздаване" във Факултета по журналистика и масова комуникация при Софийския..

публикувано на 09.08.24 в 14:35

Операта "Медея" оживява сред Белоградчишките скали 

Операта "Медея" от Луиджи Керубини ще бъде представена на сцената на фестивала "Опера на върховете - Белоградчишки скали" . Премиерата ѝ бе в края на февруари на сцената на Софийската опера и балет. В Белоградчик предстоят два спектакъла - днес, 9 август и утре. Тази вечер публиката ще може да види като Медея родената във Видин оперна певица..

публикувано на 09.08.24 в 11:20

Отбелязваме Световния ден на любителите на книгата

9 август е Световният ден на любителите на книгата . Всяка година на тази дата чрез различни инициативи множество държави по света насърчават любовта към четенето. Книгата е източник на знание, редовното четене обогатява нашия речник и подобрява езиковите ни умения. Днешният ден е повод да ви срещнем с писателя и общественик от Монтана  Мартен..

публикувано на 09.08.24 в 11:00

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59