Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Снимката на 10 декември 2019 година

За втора поредна година във Видин деца и ученици се включиха в инициативата "Коледни елхи на видинските деца и младежи"22 коледни дръвчета бяха украсени. В алеята на църквата "Св. Димитър" всякадетска градинаи училище от общината вече имат своя елха.


Между 23 и 25 млрд. лева годишно е оборотът на сивата икономика у нас, показват данни на КНСБ. Синдикатът е разработил и редица законодателни промени за ограничаване на недекларираната заетост и проявленията на сивите практики.


Изтече срокът за обжалване пред Върховния административен съд (ВАС) на делата, свързани с местните избори, разгледани във Видинския административен съд, съобщиха от пресцентъра на институцията. Четири решения са обжалвани пред горната инстанция.


Окръжен съд – Монтана осъди община Монтана по гражданско дело за непозволено увреждане да заплати на близките на  мъж, починал при падане от повреден мост, собственост на община Монтана, сумата от 170 000 лева. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – София в двуседмичен срок.                       


В област Видин стартира специализирана полицейска операция за активна превенция и контрол върху съхранението на огнестрелно оръжие и за спазване на нормативно установените изисквания в дейността на ловно-рибарските магазини, търговските обекти за продажба на пиротехнически изделия и складовете за взривни вещества. Брошури с полезна информация, насочваща вниманието към безопасната употреба на пиротехнически изделия, изготвени от служители на отдел „Охранителна полиция“ в ОДМВР-Видин, получиха средношколци и гимназисти.


МВР започва операция в цялата страна срещу водачи, шофиращи след употреба на алкохол и наркотици. Наказанията за шофиране в нетрезво състояние варират в зависимост от употребата на алкохола, но от долната граница 0,5 до 1,2 промила е спиране на автомобил, отнемане на регистрацията, административна санкция от 500 до 1000 лв. и лишаване на водача от правоуправление от 6 месеца до 1 година.


Държавните горски стопанства предоставят 10 000 елхички за благотворителната кампания „Посади надежда“. 5 лева от всяко закупено дръвче, ще бъдат дарени за покриване нуждите на семейства с репродуктивни проблеми, това каза министърът на земеделието, храните и горите Десислава Танева на официалното стартиране на кампанията.


Близо 900 диабетици ще бъдат подпомогнати с хранителни продукти във Видинска област. Раздаването на помощта ще се извърши този петък, 13 декември.


Даная Любенова, ученичка в 6-ти клас на Основно училище "Любен Каравелов" Видин, стана трета на Национален конкурс за рисунки, организиран за шеста поредна година от Държавен застрахователен институт. Всяка година се организират няколко национални конкурса за детски рисунки. От няколко години в този конкурс има вече и раздел "видео".Съвместна инициатива събра в дневен дом „Зорница“ във Враца студенти и деца със специални потребности. Целта на акцията е да създаде коледно-новогодишно настроение.


Инициативата "ДОБРИНИ БЕЗ ПОВОД“ – това е поредната идея на екипа на ЦОП – Берковица, кв. Раковица. Това е старт на една кампания с много дейности, защото организаторите смятат, че добротворството не е еднократен акт и не бива да се прави само по празниците.


Министерството на културата одобри проектите на четири читалищни билиотеки в община Мездра, кандидатствали във втората конкурсна сесия по Програма „Българските библиотеки-съвременни центрове за четене и информираност” 2019 г. Те ще бъдат подпомогнати финансово за обновяване на своите фондове с книги и други информационни източници.


Роденият през 1919 г. в село Орсоя, община Лом, Владимир Иванов отпразнува 100-годишния си рожден ден. Юбилярът получи поздравителен адрес от кмета на общината д-р Георги Гаврилов, торта, цветя и подаръци. 


Утре във Видин ще проведе работна среща на тема: "Държавният план – прием по професии в съответствие с потребностите на пазара на труда". Ще бъде представено актуалното състояние на пазара на труда, предвидена е и дискусия по проблемите на професионалното и профилираното образование, както и обсъждане на предложения за държавен план-прием за учебната 2020/2021 година. За участие в работната среща са поканени кметове на общини, представители на местната власт, работодателски организации, Дирекция „Бюро по труда“, директори на училища, предлагащи прием след завършено основно образование.


Поради извършване на планови инспекции на моста, между Видин и Калафат до 13.12.2019 г. ще продължи въведена временна организация на движението на автомобилите. Превозните средства от Румъния към България ще преминават през една от двете ленти на пътното платно. Участъкът е сигнализиран със съответните пътни знаци. Информират от дружеството управляващо съоражението.


Коледен благотворителен концерт в подкрепа на 8-годишния Лъчезар Гилов организират от училище "Иван Вазов" във Видин. Концертът ще е на 13 декември в залата на Симфониетата

Галерия

Вижте още

Общинските съветници в Ружинци вече са с таблети

Спира използването на хартия в Общинския съвет в Ружинци. За съветниците са осигурени таблети и безплатен интернет.  Още за следващото заседание общинските съветници ще получат материалите си по електронен път. Устройствата са на купени на лизинг, а срокът на изплащане е две години. 360 лева е месечната вноска за тях, както и за..

публикувано на 27.01.20 в 17:55
Монтана саниран блок.

Снимката на 27 януари 2020 година

20 000 лева допълнително са включени в бюджета на община  Монтана  за настоящата година за подпомагане закупуването на жилища от млади семейства.  Това съобщи кметът Златко Живков, който с общинските съветници разглеждаха детайлно проекто- бюджета за 2020 година. В Ново село приеха  нова структура  на Общинската администрация.  След като бе..

публикувано на 27.01.20 в 17:50

Галерията в Берковица с ретроспективна изложба

В Градската художествена галерия "Отец Паисий" бе открита изложба, събрала най-добрите живописни произведения на художници, творили през последните пет години на пленера "Берковска пролет".  В изложбата са представени 26 платна от 13 автори, както от Берковица, така и гости от региона и от Република Сърбия. Творбите са предимно пейзажи от нашия..

публикувано на 27.01.20 в 16:31

Обявиха дарителска кампания за изгорялата конна база в Сираково

Община Борован стартира дарителска кампания за изгорялата конна база в Сираково. Чрез нея трябва да бъдат събрани средства за извозването на изгорелите 11 коня до екарисажа в Шумен, защото не могат да бъдат загробени в селото. Това каза за Радио Видин зам.кметът на общината, Десислава Марковска: "Отворили сме набирателна сметка, за да съберем пари и..

публикувано на 27.01.20 в 16:10

С общински средства ще подпомагат млади семейства в Монтана

20 000 лева допълнително са включени в бюджета на община Монтана за настоящата година за подпомагане закупуването на жилища от млади семейства. Това съобщи кметът Златко Живков , който с общинските съветници разглеждаха детайлно проекто- бюджета за 2020 година: "Това е нов момент, за да стимулираме младите семейства, при които единия е на..

публикувано на 27.01.20 в 16:10

Жители на видинското село Гомотарци набират средства за нов параклис

Група жители от видинското село село Гомотарци са подели инициатива, да изградят параклис до Светия кръст, между селата Гомотарци и Покрайна, който ще се казва "Свето Възнесение Господне". Представители на Инициативния комитет посетиха Василовци и харесаха параклиса, направен там. За построяването на новия параклис е открита банкова сметка и се набират..

публикувано на 27.01.20 в 14:48

В Ново село приеха нова структура на Общинската администрация

След като бе отхвърлена на три поредни заседания, поради отказ на кмета Георги Стоенелов да отговори на питания на общинските съветници по структурата, днес Общинският съвет, под натиска на жителите на двете села, останали без кметски наместници- Флорентин и Ясен, прие новата линейна структура на Общинска администрация. 108 жители на село Ясен..

публикувано на 27.01.20 в 14:18