Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Заедно" от 6 декември 2019 година

Вечер на дарителите организираха в Бяла Слатина

7
Вечер на дарителите организирах в Бяла Слатина
Снимка: Обществен дарителски фонд

Днес е Никулден и освен празник за именниците, както и ден на рибари, банкери и търговци, е и Ден на дарителя в България.  Традицията е от 1937 година в знак на благодарност и почит към всички благодетели на българщината и духовността. Шуменецът Нанчо Попович, известен с дарителската дейност в родния си град, е в основата Денят на дарителя да е точно днес.

В Бяла Слатина с дарителство и доброволчество успяват да осъществят идеите на местни общности. Помага Общественият дарителският фонд, създаден по инициатива на сдружение "Първи юни". По традиция в навечерието Международния ден на доброволчеството, който е на пети декември в Бяла Слатина организират вечер на дарителството. Инициативата  е за пета поредна година, каза Наталия Костадинова, председател на сдружение "Първи юни":

"Организира се от Обществения дарителски фонд в Бяла Слатина, който беше учреден през 2015- та година. Тази вечер е посветена на всички онези хора, които даряват средства не само за фонда, а които помагат в подкрепата на деца и семейства, за да направим по-добър живота  на местно ниво в нашата община. В днешно време все повече и повече се обръщаме към предишните изконни ценности на добротворчество, към добродетелите, към дарителството, към спомените за това как в миналото българинът е бил много щедър и е дарявал за образование, за култура, за църкви, за училища, за да бъде по-образован и да живее по-добре…Успяваме да реализираме много идеи, свързани с детско развитие, образование и култура. Тази година Общественият фонд реализира четири идеи. На събитието Вечер на дарителите изпълнителите на тези идеи разказаха много емоционално как в едно намално училище направиха детска библиотека. Направиха Стая на доброто, в която поддържат и насърчават традициите на добротврочеството пред учениците от Основно училище "Св. Климент Охридски" в Бяла Слатина. Със средства от фонда беше изграден велопаркинг в Основно училище "Христо Ботев" в Търнава. Беше направен по идея на децата с подкрепата на учители, на родители. Използва се ежедневно в посока на насърчаване по-здравословен начин на живот на децата, с ползване на велосипеди за придвижване… Много емоционален беше и разказът на госпожа Габриела Раловска, кмет на Търнава, в същото време и председател на читалището, която разказа как се търсят в множество архивни документи факти за историята на Търнава.  С подкрепата на фонда се съставя книга за историята на селото."

На Вечерта на дарителите в Бяла Слатина са връчени благодарствени грамоти за дарителство на организации и граждани. През 2019 г. Общественият фонд финансира четири проекта с 8400 лв, а всички те са изпълнени с труда на доброволци.

Благодарение на дарителство и с труда на родители и учители в училището към белослатинското село Търнава успяват да направят велопаркинг. За събирането на средства помагат и самите ученици, разказва директорът на училище "Христо Ботев" Ирена Якова:

"Дарителският фонд през изминалата година взе решение да се финансират проекти, свързани с децата, с образованието и ние решихме да се възползваме от това. Предложихме на децата факта, че тече такава програма и имаме възможност да кандидатстваме. Стигнахме до решението да кандидатстваме за велопаркинг, нещо, което децата са виждали на други места и което ни беше необходимо.  Тъй като условието за участие беше да имаме и собствен принос- част от него финансов, част с доброволен труд, успяхме да се справим с 1 000- 1 200 лева от фонда, а останалата част до малко над 2 000 лева бяха доброволен труд и наш собствен финансов принос. Набавихме го с помощта на базари. Участваха и децата  с подготвени картички, мартенички. Участваха родителите с изложба на кулинарни лакомства, та дори накрая стана така, че събрахме повече пари отколкото бяха необходими. Пратихме остатъка за ремонт на кораба "Радецки". Тази инициатива даде повод за раздвижване на цялата общност, ученици, родители да работим заедно, за да постигнем нещо хубаво."  

Над 2400 лв. са дарени само от гости на Вечерта на дарителите в Бяла Слатина. Те ще помогнат за изпълнението на местни инициативи през следващата година.

Във Видин млада жена се нуждае от подкрепата на дарители, за да и бъде извършена трансплантация. Желанието на Моника, която сега три пъти седмично е на хемодиализа, както на  всичките ѝ приятели и близки е тя да се върне към предишния ритъм на живот. Родители на второкласници от училище "Любен Каравелов", където учи дъщеричката на Моника, заедно с класния ѝ ръководител Колетка Павлова органзират изложба на детски рисунки, коледен базар и концерт за да помогнат.  С родителите и с класния ръководител разговаря Мария Борисова.

Светла Ванчова е сред родителите, които помагат за кампанията:

"Решихме да помогнем защото всяко дете има нужда от майка и трябва да расте в семейна обстановка. С всичко, с което можем, ще помогнем. Силно се надявам, че всичко ще завърши с идеален край."

За трансплантация в чужбина са необходими 76 000 лева, с които семейството на Моника не разполага, каза за Радио Видин Колетка Павлова:

"Инициирахме поредица от мероприятия, с които да помогнем на една от нашите майки- Моника Димитрова. Сега тя пътува три пъти в седмицата за хемодиализа в Монтана. Предстои и трансплантация.  Операцията не може да бъде извършена в България, той като баща ѝ, който е донор, е с различна кръвна група. Това налага трансплантацията да бъде извършена в чужбина- в Турция. Семейството не може да си позволи необходимата сума. Решихме да направим базари, за да помогнем. След идеята за базари се появи идеята да направим концерт. Стартираме официално кампанията от Художествената галерия, където е и първата изложба и базар едновременно…След това  на 16-ти декември през целия ден със съдействието на Община Видин, за чиято бърза реакция благодарим, ще направим следващия коледен базар, на който ще има сувенири, картички, рисунки. Изказвам благодарност и на Плетачките на България, онлайн групата, която плете за каузите за болни деца в страната. Те ще изпратят от различни краища на страната неща, които са произвели. Вечерта на 16 декември каня всички на благотворителния концерт "Коледни звезди за Моника", великолепен концерт, който готвим с участието на видинските звезди, Народно читалище "Цвят", Народно читалище "Светъл ден", Красимир Михайлов, деца от училището ще участват, диригентката на Градския духов оркестър ще изпълни две народни песни, Градският духов оркестър също се присъедини към нашата кауза. Ще свири пред спортната зала на 16 декември. На 18-ти декември е заключителният базар в мола. Всички, които искат да направят един жест, могат да заповядат на базарите и на концерта, за да помогнем заедно на едно младо българско семейство да заживее нормално."

С църковни песни на български и гръцки в училището в Брегово посрещнаха Видинския митрополит Даниил. В училището от години изучават религия, а посещението на митрополит Даниил е първото там. Учениците го посрещнаха с хляб и сол. Заедно с него изпяха църковна песен на български и гръцки.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе във Видин

Двудневен фестивал "Занаяти и култура" ще се проведе тази събота и неделя, 20-и и 21 април, пред средновековния замък "Баба Вида" във Видин . Той се осъществява от Сдружение "Клуб за семейно спортуване и приключения "Семеен спорт". За участие са поканени местни занаятчии, производители на вина, ще има кулинарна изложба, изложение на оръжия,..

публикувано на 19.04.24 в 15:48

Арти - лабрадорът на актьорите Ани и Кирил Кирилови

Рубриката "97 Лапи и 1 опашка" днес ни среща с най-артистичното куче във Видин - домашния любимец на актьорите от видинския театър Ани и Кирил Кирилови . И не случайно то се казва Арти , което идва от английската дума за изкуство "art". Той е порода лабрадор , черен на цвят, от по-рядко срещаните лабрадори. Ани и Кирил са толкова..

публикувано на 19.04.24 в 14:30

Ема Величкова: Животът трябва да е шарен, професията също

Срещата ни с Ема Величкова е и билетът за шарения  ѝ свят, в който ни допусна. С нейните изключително талантливи ръце, тя създава не само изкуство, не само формички за сладки. С дизайните си тя разказва истории за радост и веселие, които впоследствие преливат в нежност и вкус. Нейната личност се отразява във всяка нейна изработка -..

публикувано на 19.04.24 в 14:00

В деня на велосипеда: Веселин Филипов за любовта към колоезденето

В международния ден на велосипеда се срещаме с един видинчанин, който обожава колоезденето. Веселин Филипов кара колело от малък. Описва тези спомени като хубави, макар като всяко дете те да са свързани с рани по коленете, но рани, които днес го карат да се усмихва. Вече не пада от колелото, защото знае да го управлява повече от добре. Дори..

публикувано на 19.04.24 в 13:00

Март- горещ и с нови рекорди

Изминалият месец март беше с най- висока средна температура в глобален аспект, със стойности, които досега не са измервани в метеорологичната инструментална история на човечеството. По-важното е, че това е десетият пореден месец, в който се отбелязва най- високата глобална температура. Това означава, че почти една година имаме най- топлите..

публикувано на 18.04.24 в 15:58
Виктория Гузелска, инспектор по защита на населението към сектор

Как работи националната система за ранно предупреждение при бедствия и кризи?

Никой не е застрахован срещу това да се сблъска с природно бедствие или друг вид кризисна ситуация. Новини за подобни инциденти заливат световния медиен поток. В последните години и на много места в България природата показа своята мощ. Според данните на националната статистика за 2022 година, над 14 600 са възникналите в страната бедствия, аварии,..

публикувано на 18.04.24 в 14:30

Майстори на баницата отново се събират в Крушовица

Фестивал на баницата организират за поредна година в Крушовица, община Мизия. Четвъртото издание на проявата "Да завием баница" ще се проведе на 20 април, събота, на площад "Проф. д-р Иван Митев" в селото. Майстори на кулинарното изкушение от цялата страна ще могат да демонстрират своите умения в четири категории за най-добра баница - солена,..

публикувано на 18.04.24 в 14:00