Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Петък 13-ти е – дебне ли ни нещастие зад ъгъла?

Снимка: БГНЕС

Петък 13-ти, наричан още сред хората "черен петък", е известен като злощастен ден не само в България, но и навсякъде другаде по света. Народната митология бързо възприема нещастията и по-трудно хубавите моменти, поради което и в Българската национална мисъл петък 13 придобива голяма популярност за кратко време. 

Защо числото 13 и то точно в ден петък е станало толкова злощастно? Съществуват няколко хипотези... Според нумеролозите числото 13 "страда" заради неговата позиция след 12. Има 12 месеца в година, 12 зодиакални знаци, 12 богове на Олимп, 12 племена на Израел, 12 апостоли на Исус. В картите Таро 13-та карта е на смъртта. Друга хипотеза гласи, че...още в древен Рим, по времето, когато магията е била позволена и била загадъчно чудо, магьосниците се събирали в група по 12 и никога повече, защото вярвали, че 13 е смъртта... 

Сред запитаните видинчани нямаше фаталисти:

"Знам, че е такъв ден, но не знам нищо за него, не ме е страх... Хората не трябва да вярват в такива неща, но всеки си има различни дни... Нямам дати, които да ме е страх от тях... Фаталните неща могат да станат по всяко време... Вярвам в бъдещето, нямам проблеми... Не вярвам на такива неща... На мен ми върви, когато е такъв петък, ако ми мине черна котка през пътя, я карам още веднъж да мине..."

Числата са играели важна роля в човешкия живот. Още от дълбока древност е имало сакрални числа. За Българите (и не само) подобни са били например числото 3 - символ на трите измерения- подземно царство, земно и небесно. По-късно подобен смисъл придобива и в християнството, но там числото 3 е свещено и заради Св. Троица - Бог, Син и Св. Дух, каза за радио Видин астрологът Георги Терзиев:

"Специално за това число 13, което от край време буди в хората страх, не бива да е така. Даже обикаляйки по света, имало е случаи, в които хотелиери пропускат това число в подредбата на стаите си, тъй като отдавна си е направило име за нещо черно, мрачно и страшно. Мога да ви убедя, че специално днешната дата 13-ти декември 2019 година, от гледна точка на нумерологията, когато редуцираме числата, се получава единица, което е начало на нещо ново, то е старт. От гледна точка на астрологията, което е моята сила, ще ви кажа, че Луната, която определя нашето ежедневие, се намира в знака Рак, а този знак днес носи само добрини и семеен уют, съответно смятам, че хората няма от какво да се притесняват."


Проучвания показват, че дори и днес в съвременното общество над 80% вярват, че петък 13 е фатален ден. Интересно е да се посочи, че голяма част от небостъргачите в САЩ нямат 13 етаж. 13-ти етаж липсва и в някои хотели, които дори нямат стая с номер 13. Правено е проучване, според което едни от най-известните серийни убийци са с 13-буквени имена.

В крайна сметка, човек никога не може да е сигурен дали това е истина, дали дадено число е опасно, дали друго е късметлийско. Важното е всеки да живее така, както му харесва, без да се задълбочава в детайлите. 
Вижте още

Назначават здравен медиатор в Криводол

Здравен медиатор ще назначи община Криводол. Сравнително новата професия е необходима в града, заради това, че в този край има много хора, които живеят под прага на бедността, предимно от ромски произход. Целта е да се подсигурят грижи за тази част от обществото. Част от проблемите, на които здравните медиатори търсят решения, са ниската здравна..

публикувано на 23.01.20 в 16:00

Млади хора организират Акция "Зелена Монтана"

На 25 януари (събота) от 11.00 часа група младежи от Монтана ще проведат екоакцията "Зелена Монтана". Организатори са учениците Петьо Божидаров и Виктор Иванов.  "Решихме спонтанно с моя приятел Виктор да направим събитие, в което да се включат повече хора. Води се зелената площ до жилищния комплекс "Жерави". Отстрани се строят едни блокове и..

публикувано на 23.01.20 в 14:51

За достоен живот за възрастните хора работи "Проект Северозапад"

Фондация " Проект Северозапад " продължава своята работа за интегриране на уязвими групи от Северозападния регион чрез механизмите на социалната икономика . Основният проект на организацията е социалното предприятие , което обхваща жителите от селата на община Мездра, за които е създаден домашен патронаж и склад за хранително банкиране. В..

публикувано на 23.01.20 в 13:59

Подобряват визията на Бяла Слатина

Обновяване на част от центъра и обществен парк "Лесопарк" предстои в Бяла Слатина. Шадраванът, който е в централната част и е на около 40 години част ще бъде обновен. Ще бъде облагородена и зоната около него, предвидено е и място за отдих с пейки и навес. В лесопарка ще бъде изградена сцена на открито за провеждане на мероприятия, както и детска..

публикувано на 23.01.20 в 13:33

В "Музикална зона" на 23 януари 2020 слушаме басиста Антъни Джаксън – 2 част

Антъни Джаксън е виртуозен басист и прецизен музикант от висок клас. Благодарение на научната му работа и изследвания в продължение на години, днес е напълно усъвършенстван шестструния бас. По отношение на работата винаги е взискателен и държи летвата високо - стандарт, който не е достижим за всеки. Слушаме изпълнение на живо с Мишел Камило,..

публикувано на 23.01.20 в 09:00

Жителите на село Градец искат по-голяма поща

Вече 8 години един проблем мъчи жителите на село Градец.  Какъв е проблемът?  Хората, които всеки ден идват в пощата за вестници, да си плащат сметките, да си получават пенсиите, са принудени да чакат навън, тъй като помещението на пощенската станция е малко. Ето какво споделиха жителите на  Градец: "Има понякога опашки пред пощенската..

публикувано на 22.01.20 в 17:10

Изложбата "Историческо величие" представят във Видин

Интерактивната изложба "Историческо величие" ще бъде представена във Видин. В нея са включени над 80 картини, скулптури, реплики на старинни предмети и съкровища, напомнящи за най-значимите моменти от българската история. Това е най-голямата колекция от картини на историческа тематика. Освен да ги разгледат, посетителите ще могат да участват в..

публикувано на 22.01.20 в 16:53