Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 17 декември 2019 година

Снимка: Община Видин

Основно училище "Свети Климент Охридски" чества своя 100-годишен юбилей. Директорът Теодора Ганчева връчи ежегодната награда "Климентов отличник" за значими постижения в областта на науката, изкуството и спорта. В направление "Наука" отличието получи Елена Емилова от шести клас, в направление "Изкуство" - шестокласничката Елена Анатолиева, а в направление "Спорт" – седмокласничката Теодора Василева. По повод 100-годишния юбилей е учредено почетно звание "Климентов следовник" за висок професионализъм, цялостен принос в образователния процес и издигане авторитета на училището. Наградата бе връчена на Мая Йорданова – главен учител в начален етап. 

Ученици от ОУ "Свети Климент Охридски" бяха подготвили празнична програма. Те пресъздадоха "Похвално слово за Климент". В програмата се включиха и възпитаници на детска градина "Детелина" както и танцова формация към НЧ "Светъл ден – 2009".

Над три лева с данък добавена стойност ще плащат видинчани за кубик вода, ако бъдат приети предлаганите от Комисията за енергийно и водно регулиране нови цени за водата в 24 области в страната.  Предвижда се те да са в сила от началото на следващата година, но окончателно комисията ще се произнесе в края на месеца. Посочената от КЕВР нова цена за Видин е 3,024 лева с данък добавена стойност за кубик вода.

Домашният социален патронаж в община Враца се подобрява, съобщават от общинската администрация. Вече е осигурена възможност нуждаещите се възрастни хора и лица с увреждания да получават необходимите услуги в домашна среда.


Проект за подмяна и обновяване на уличното осветление във Враца подготвя общината. В началото на 2020 година местната администрация ще подаде проект по финансовия механизъм на Европейското икономическо пространство 2014-2021 г. Разработеният технически проект е на обща стойност от 3 000 000 лв., като със средствата ще се извърши цялостна подмяна на уличното осветление и ще се изградят нови осветителни тела в участъците, където липсват такива.


Обновяването на техниката за сметосъбиране на Общинско предприятие "БКС" планира Община Враца през 2020 г. На пресконференция кметът Калин Каменов припомни, че в началото на 2019 година, Община Враца е подала проект, на стойност от близо 400 000 лв., за закупуването на 30 съоръжения за подземен монтаж, които ще са за разделно събиране на отпадъците.


Ултрамодерен и многофункционален покрит басейн искат да построят във Враца, обяви на пресконференция кметът на града Калин Каменов. За целта ще се иска финансиране от държавата, а по предварителни разчети новото бижу в спортен комплекс "Христо Ботев“ ще струва 4 – 4 500 000 лева.


Промяна на цената на водата в 24 града в предвижда Комисията по енергийно и водно регулиране от началото на следващата година. 7% или 2 лева и 53 стотинки е предложената цена за кубик вода във Видин без данък добавена стойност.



Областната Епизоотична комисия в Монтана проведе редовното си месечно заседание под ръководството на областния управител  Росен Белчев. На територията на 11-те общини в област Монтана са одобрени общо 61 терена за загробване на евтаназирани животни и странични животински продукти в населените места. Като допълнение към темата, свързана с контрола върху разпространението на вируса в горските територии бяха обсъдени възможностите за подобряване на комуникацията и взаимодействието между ловните сдружения и ветеринарно-медицинските органи в процеса по събиране и предоставяне на животински проби в акредитирана лаборатория за изследване за Трихинелоза и Африканска чума по свинете.


Африканската чума по свинете е най-голямото предизвикателство пред ветеринарите. Всички необходими мерки за стопиране на заразата в област Видин са взети, а една от тях бе в 20-километровата зона около промишлената свинеферма да бъдат доброволно заклани домашните животни. Въпреки забраната, в региона бяха установени случаи на отглеждане на прасета, каза в "Земята, която ни храни" д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в агенцията по храните във Видин. 55 акта са издадени за нерегламентирано отглеждане на свине в заден двор, със съдействието на полицията са умъртвени допълнително над 100 незаконно отглеждани прасета- за тях собствениците няма да получат обезщетения.

Д-р Милена Димитрова е ветеринарен лекар №1 на област Монтана за 2019 година. Тя работи в отдел “Здравеопазване на животните” в Лом и има 17 годишен трудов стаж. Отличието е за цялостната ѝ работа през годините и след извършени номинации от 2-та отдела, на събрание на Съюза на ветеринарните лекари в България клон Монтана. Наградата се присъжда по повод професионалния празник на ветеринарния специалист.


Природозащитен център "Натура" в град Враца отбеляза 11-ия си рожден ден с ученическия еко клуб "Детелини" съм към СУ "Христо Ботев“. Децата от еко клуба са изработили коледни играчки и подаръци, с които да зарадват своите семейства.


Община Враца осигури коледни бонуси за работещите в детските градини и ясли. Размерът на допълнителното трудово възнаграждение е една брутна работна заплата, пропорционално на реално отработените дни, за всички работещи по трудово правоотношение към 30.11.2019 г.

Учениците от Клуб "Млади възрожденци" към Младежки дом- Белоградчик проведоха среща-разговор, по повод 100 години от рождението на проф. Виден Табаков.
На срещата бяха представени интересни биографични данни от живота на Виден Табаков. Излъчен бе и документалният филм на Видеоклуб "Ведерник" към НЧ "Развитие 1893г."- "От Стакевци до звездите..."


СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Видин започна издаването на  училищен вестник "Творчество", който ще излиза веднъж месечно.  Първият брой излиза през октомври, а в момента се подготвя декемврийския брой, обясни директорът на училището Бисерка Каменова.



Подаръчни пакети получиха 301 деца в неравностойно положение от община Мездра . Дарението е от хуманитарната организация Фондация "ADRA Bulgaria" във връзка с Рождественските празници. Всеки пакет съдържа дрехи, играчки, ученически пособия и лакомства, приготвени от деца от Германия, Австрия, Белгия, Люксембург, Франция, Холандия, Швейцария за деца от Балканския полуостров.


Коледния спектакъл "Изгубеният подарък" на Държавен куклен театър-Видин зарадва днес най-малките жители на Белоградчик. Утре от 15.30 часа децата от Детска градина "Иглика" ще посрещнат и Дядо Коледа, който ще им раздаде подаръци.


Класът по народно пеене към Читалище "Цвят" град Видин представи наученото през годината на традиционния концерт "Шарено котле".

Коледната изложба - базар подредиха врачанските художници. В изложбата се включат и гости от с. Софрониево - Наташа и Иван Манчови, които показват ръчно тъкани произведения. Първата си изложба представя и майсторът грънчар Куман Жеков, който твори във Враца.


На таланта на национални и местни спортисти, певци, танцьори и самодейци, обединен в името на благородна кауза, ще се наслади видинската публика днес. Спортна зала "Фестивална" ще е сцена на няколко вида изкуства, а поводът - турнето-спектакъл "ШОУ БЕЗ ИМЕ" на Нешка Робева. 


Благотворителен коледен базар ще бъде открит за шеста година във Видин.  Организатори са сдружение "Арт- базар" към читалище "Синя Светлина 2012". На базара ще се предлагат ръчно изработени бижута, коледни украшения, картички, козметика. Тази година базара се присъединява към кампанията "Живот за Моника" каза Албена Стефанова, част от организаторите на събитието. Традиционно базарът се провежда във фоайето на филхармонията, но тази година ще бъде на открито в близост до новият фонтан до съдебната палата и ще се проведе от 18 до 23 декември.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Снимката на 16 юли 2024 година

Оранжев код за високи  температури  е обявен за четвърти пореден ден в Северозапада. Горещата вълна щ е се задържи още няколко дни и е много рискова за човешкото здраве. Това каза Зорница Спасова от Националния център по обществено здраве и анализи и един от авторите на платформата „Климатека”, като допълни, че най-вероятно утре ще бъде най-горещият..

публикувано на 16.07.24 в 18:05

Изтича срок за кандидатстване за помощни средства

17 юли е крайният срок, в който хора с увреждания могат да кандидатстват за осигуряването на високотехнологични помощни средства . 23 са подадените заявления до сега в област Видин , съобщи директорът на Регионална дирекция "Социално подпомагане" Венцислав Боянов : "Тези средства се осигуряват по проект "Предоставяне на помощни средства за хора с..

публикувано на 16.07.24 в 17:13

платена публикация
Как да преборим умората и да повишим енергията си с витамин В-комплекс, витамин В 12 и желязо

Умората може да бъде сериозен проблем, който засяга качеството на живота ни и нашата продуктивност. Независимо дали умората е резултат от натоварен график, стрес или недостатъчно хранене, тя може да бъде преодоляна чрез правилния прием на хранителни добавки. Витамините B-комплекс, витамин B12 и желязото са ключови за повишаване на енергията и борба с..

публикувано на 16.07.24 в 16:47
Кметът на община Монтана Златко Живков (вляво) и Емил Иванов, управител на Общинско предприятие „Градска мобилност“

Зелена зона за паркиране действа в Монтана

С 338 места разполага новата зелена зона за паркиране в центъра на Монтана , която вече действа, съобщават от Общината. По 1 лев на час е таксата за паркиране на пет паркинга и осем участъци от улици в обхвата на зелената зона. Това са паркингите на ЖП гара Монтана, на Битов комбинат, на гимназията (ул. „Иван Аврамов“), пред ДЗИ на..

публикувано на 16.07.24 в 16:20

Скъсан далекопровод спря тока на половин Монтана

Скъсан далекопровод, над 20 киловолта, остави част от Монтана без ток. Близо 2 часа нямаше захранване.  Към 13:00 часа токът в централната градска част на Монтана изгасна. Почти половината от жителите на областния център останаха без електричество. Към 15:00 часа захранването бе възстановено, каза областният управител Калин Хайтов :..

публикувано на 16.07.24 в 16:18

Инспекцията по труда във Видин: Няма сигнали за работа при високи температури

Контролните органи на Инспекцията по труда продължават да следят за спазване на разпоредбите за осигуряване на необходимите изисквания за работа през лятото . Към момента няма постъпили сигнали за работодатели от Видинско, които не са осигурили минималните изисквания за микроклимата, каза директорът на Инспекцията по труда във Видин Надежда..

публикувано на 16.07.24 в 15:55

Организации дариха тон и половина картофи за жители на община Мездра

Тон и половина картофи получи като дарение социалната дирекция в Община Мездра.  Фондация Адра България, с подкрепата на Гората.Бг и производствената база на известна българска верига за бързо хранене в село Цалапица доставиха 1500 кг картофи на социална дирекция в Община Мездра. Десетки хора от уязвими групи ще бъдат подкрепени, коментира Мариан..

публикувано на 16.07.24 в 15:30