Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Валери Велков: Удовлетвореност от добре свършената работа- това е най-голямата ни награда

Професията на ветеринаря- не съвсем атрактивна, но с бъдеще

Снимка: Радио ВИДИН


Каква бе годината за ветеринарите от региона и кое бе най-голямото предизвикателство пред тях? Адекватни ли бяха мерките за неразпространение на вируса на Африканска чума по свинете и като граничен регион продължава ли изпълнението им? Има ли африканска чума и в Сърбия, кои са другите екзотични болести и кои са основните проблеми  пред ветеринарните лекари? Събеседник по темата е д-р Валери Велков, началник отдел "Здравеопазване на животните" в Областна дирекция по безопасност на храните във Видин. 

На 14 декември бе отбелязан професионалния празник на ветеринарномедицинските специалисти. Чества се Годишнина от приемането на Закон за санитарноветеринарната полиция, приет през 1897 година, с което се поставя началото на Ветеринарномедицинската служба в България. Днес Агенцията по безопасност на храните е институцията, която следи за това- здравето на животните да е добро, за да сме здрави и ние. Годината не беше лека, а ветеринарите в цялата страна бяха изправени пред едно огромно предизвикателство, с което трябваше да се справят, каза д-р Валери Велков. 

"Като цяло годината за нас беше напрегната и тежка, но смятам, че ще приключим с едно достойнство за добре свършена работа по отношение на най-голямото предизвикателство от тази година- Африканската чума по свинете. Изправи ни пред нова ситуация, защото това заболяване за пръв път се появява при нас и трябваше да се опитаме възможно най-бързо да се справим и да се опитаме да спрем неговото разпространение. Мисля, че имаме добри резултати от първата ни битка с това заболяване..."

Взети са всички необходими мерки за стопиране на заразата, една от тях бе в 20-километровата зона около промишлените свинеферми да бъдат доброволно заклани домашните животни. В началото на есента, обаче, бяха установени случаи на отглеждане на прасета, в нарушение на забраната- тогава се прибягна и до наказателни мерки:

"За съжаление на места се натъкнахме на изключително ниска ветеринарна култура и хора, скарани с най-елементарните мерки за биосигурност и задълженията, които те имат като собственици на животни... Въпреки мерките, според мен имаше и некоректно укриване на свине в заден двор... Някои спазиха указанията и заклаха прасетата си, 1060 души са обезщетени с по 300 лева, но някои не го направиха..." 

Десетки са доброволно закланите животни от личното стопанство, близо 4000 са умъртвени в промишлената свинеферми в Новоселци. 55 акта са издадени за нерегламентирано отглеждане на свине в заден двор, със съдействието на полицията са умъртвени допълнително над 100 незаконно отглеждани прасета- за тях собствениците няма да получат обезщетения, напротив, наложена им е глоба, впоследствие на някои е издаден и втори акт. Има случаи, в които стопаните не допускат проверяващите ветеринари  в домовете си. Все още има и такива, които се оправдават, че не са разбрали, че трябва да умъртвят прасетата си: 

"Такава мащабна информационна кампания не е провеждана до сега. Раздали сме над 4000 брошури, на стопаните са раздадени листовки с мерките за биосигурност, имаше клип... Всеки трябва да се опита да прояви малко повече отговорност и решенията, които се взимат на по-високо ниво- да се изпълняват, за да можем да се справим с това предизвикателство..." 

Макар и малко на брой, ветеринарите са се справили. 13 са държавните лекари в агенцията, които според д-р Велков са крайно недостатъчно. Трима души отговарят за по две общини, а това според ветеринаря, не е редно. Частнопрактикуващите лекари, с които е сключен  договор, са 21 души, но няколко от тях не са от Видин и обслужват конкретни ферми. Реално договор за извършване на дейностите по Държавната профилактична програма с ветеринарната служба имат 17 души. Липсата на кадри и на интерес към професията си имат своето обяснение, убеден е д-р Велков:

"В последните години, във връзка с намаляване на населението, на броя животни на територията на областта, не сме атрактивна дестинация за младите лекари. Въпреки това, с наличните бройки, не е малко това, което успяхме да постигнем... Не на последното място е и ниското заплащане при нас- стартовата заплата е около 750 лева, но синдикалната организация се бори за поне 1100 лева, които да привлекат младите... Иначе професията е с бъдеще, разнообразна е, удовлетворени сме от това, че можем бързо да поставим диагнозата... Всичко опира до уважението и доверието към лекарите..."

Удовлетвореност от добре свършената работа- това е най-голямата награда на ветеринарите, казва д-р Валери Велков. Те са хората, които работят за здравето на животните, от което в голяма степен зависи нашата храна, а не рядко и нашето здраве. 
Каква е характеристиката на региона откъм животновъдство и ще станат ли по-дисциплинирани стопаните с промените в нормативната уредба- за това ще стане дума в някое от следващите ни предавания. 
В звуковия файл чуйте още: Има ли Африканска чума в Сърбия? Прилагат ли се още предпазните мерки на граничните пунктове? Има ли и други "екзотични" болести, които могат да застрашат животните ни? 
Непримирим към несправедливостите и упадъка в земеделието е Йордан Малджански - агроексперт от Враца. Според него, земеделието е било основен поминък у нас дълги години и е помагало на страната ни да се справя и при най-големите кризи, а сега страната ни буксува, а земеделието у нас затъва. 
"Това е така, защото липсва експертност на всички нива...Животните в региона намаляват поголовно, а всеки ден изчезва по една малка семейна овцеферма. Стопаните са в безизходица и продават животните"- казва Малджански. 
Според него с фермерско земеделие въпросите няма да се решат, решението е във връщането на стария аграрен модел при животновъдството. 

Вижте още
Областна комисия по безопасност на движението по пътищата

Повече катастрофи с повече загинали през последните месеци във Видинско

Повече катастрофи са станали през последните три месеца, в сравнение със същия период на 2019 година. С шест повече са и загиналите лица. Това стана ясно на заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата във Видин. Заседанието бе председателствано от заместник - областния управител Лъчезар Попиванов. Присъстваха представители на..

публикувано на 28.10.20 в 17:15

Спектакъл на кукления театър във Видин учи децата да се пазят от бедствия

Спектакъл на кукления театър във Видин по забавен научи учи децата как да се предпазват от бедствия и аварии. Подготвен е с партньори от Румъния и ще  се играе във Видин и Крайова. "Този спектакъл трябва да научи децата на най-важните неща, които трябва да сторят, ако им се случи някакво бедствие, разбира се със средствата на..

публикувано на 28.10.20 в 16:07

Деца строят праисторически къщи и правят глинени съдове в музея във Враца

Ученици изработват праисторически къщи, глинени съдове, кукерски маски и кукли в музея във Враца. Тази възможност им предоставя образователната програма на културната институция. В нея са включени 12 работилници, чиято цел е по интересен начин да запознаят учениците с историческото минало на региона, обясни уредникът Тихомир Машов:..

публикувано на 28.10.20 в 12:14

Бивш баскетболист дари книги и създаде фонд на името на родителите си във Видин

Дарение от 120 книги на историческа тематика получи видинската библиотека от бившия състезател на "Видабаскет" Иван Иванов. По негово желание е обособен фонд на името на родителите му Валентина и Димитър Митови , към който периодично ще бъдат добавяни нови заглавия. Българската история е хоби и удоволствие за младия видинчанин,..

публикувано на 28.10.20 в 10:10

Ремонтират лятната кухня на проф. Галилей Симеонов в Гаврил Геново

Акция в помощ на известния 91 - годишен художник и график Галилей Симеонов, който живее сам в село Гаврил Геново започва ръководството на община Георги Дамяново. Условията, в които живее възрастният творец, са тежки и непосилни за неговата възраст, но Галилей Симеонов не се оплаква, защото това е нормалният за него  начин на живот. Кметът..

публикувано на 27.10.20 в 16:50
Ели Цветанова и Кристиян Георгиев

Ученик от Видин с награда за есе българската бродирана риза

Кристиан Георгиев, ученик в  ПГ "Проф д-р Асен Златаров", Видин, се класира на второ място в Международния конкурс "Моята българска бродирана риза 2020", организиран от Културна Асоциация "Асен и Илия Пейкови", Рим, Италия. Той се представи със свое есе на тема "Моята българска бродирана риза" "Видях условието за конкурса и веднага..

публикувано на 27.10.20 в 16:10
Димитровденското математическо състезание - награди

Ученици от ППМГ "Екзарх Антим I във Видин с куп награди в Димитровденското математическо състезание

10 златни, 10 сребърни и 12 бронзови медала, 10 награди, специалната награда на кмета на Община Видин за постигнат най-висок резултат във всеки клас, две награди за постигнат максимален резултат от 40 точки от Съюза на математиците в България Видин. И още 77 грамоти за отлично представяне - такава е равносметката от проведеното  17-то Димитровденско..

публикувано на 27.10.20 в 15:30