Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Очакват ни температури над нормата през януари

| обновено на 07.01.20 в 12:18
Видинчани се възползваха от хубавото време днес, за да се разходят в Крайдунавския парк в града.
Снимка: Полина Тодорова


През януари средната месечна температура ще бъде над нормата. Първият месец от новата година идва с атмосферни условия като тези, които изпратихме през старата, казва професор Георги Рачев, климатолог, който от 35 години професионално се занимава с изследване на климата. Засушаването ще продължи.

"Годината я изпратихме като топла. Рекорди по отношение на високи температури нямаше, но пък имаше продължителни периоди с температури над нормата. Рекордът е на база годишна температура. Във Видин температурата е с градус по-висока от това, което е наблюдавано в предишния период (от 1960 до 1991 година). Топла година с недостатъчно валежи. Годишните валежи са 80 % от нормата за Видин. Казвам го, защото така продължават нещата и в началото на новата 2020. Навръх Нова година трябваше да имаме перфектна синоптична обстановка. Над Северна Гърция и Южна България трябваше да остане блокиран средиземноморски циклон, а с това - да се изсипе един хубав сняг. Циклонът обаче мина през Южна Гърция, а след това към Израел и Йордания. Де факто до средата на януари ще видим само някоя друга снежинка. Времето ще е сухо. Температурите ще са над нормалните. Във Видин ще се стигне до 10, дори 12 градуса. Почти 2 градуса над нормата ще се наблюдава през следващите седмици. Валежи няма да има. Засушаването, което започна през август, ще продължи".

През април 2019 година сдружение "AirBG" представи обобщени данни от наблюденията си за чистотата на въздуха в реално време. Изводът е, че по време на отоплителния сезон въздухът във Видин е най-замърсен. Във града през миналата година са регистрирани 120 дни на замърсяване на въздуха с наднормени стойности. Измервателните уреди на изпълнителната агенция по околна среда отчитат редовно концентрация на фини прахови частици 125 микрограма на кубичен метър, което е повече от два пъти над допустимото.

Основният замърсител на въздуха е битовото отопление. Докато не минем на централизирано отопление или на газ, въздухът ще продължи да бъде замърсен през зимата, на мнение е професор Рачев.

"От десетки години основният проблем е битовото отопление. В момента има повече коли и е вярно, че са сериозен замърсител. Обаче те се движат и през лятото. Вече не говорим за онези коли на оловен бензин. Консумацията на гориво е по-малко, отколкото беше. Хората не могат да останат на студено. Палят печките, отопляват се на твърдо гориво. В района на Северозапада, пък и не само там, се използват некачествени горива. Дървата, които ползваме, са микс от полето и от двора. Печките са стари. Горят се пластмаса, дрехи и маратонки. Всичко постъпва в атмосферата. Битовото отопление на газ не е разпространено. Ние сме на последно място в ЕС. Трябва да минем на централизирано отопление или на газ. Ако ли не - проблемът ще остане. Чист въздух през зимата не бива да бъде очакван в скоро време, за съжаление".

Община Видин работи по проект "Подобряване качеството на атмосферния въздух", който се финансира от ОП "Околна среда" и е за около 12 млн. лева. Този проект е насочен към намаляването на фините прахови частици от битовото отопление чрез подмяната на отоплителните устройства на твърдо гориво. Ще се предложи на гражданите да се подменят тези горивни инсталации са такива, работещи на пелети, каза в края на месец декември за Радио ВИДИН инж. Борислав Борисов, началник отдел "Екология, инфраструктура, инженерни мрежи и съоръжения" към общината.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Семейство от Видин гледа като домашни любимци лами и алпаки (снимки+видео)

Три перуански лами и две алпаки отглеждат като домашни любимци Ирена и Владимир Данови. Купили си къща в село Ясен на брега на река Дунав в община Ново село и решили да си вземат и домашен любимец.  "Тя си ми дойде идеята спонтанно, лама, в един разговор наш и търсих и първо купихме мъжката лама. След около година намерихме и двете женските...

публикувано на 29.03.24 в 11:20

Връща ли Община Видин незаконно събраната през 2022 година такса за битови отпадъци?

Преди две години Общинският съвет във Видин реши да повиши значително таксата за битови отпадъци - с близо 400% в селата от общината и почти двойно за някои квартали в града. Любен Иванов, който бе областен управител по това време, обжалва решението като незаконосъобразно пред Административния съд. Съдебната сага обаче се проточи, а междувременно..

публикувано на 28.03.24 в 17:35

Ненчо Нешев - за детството, любовта, професионалния път и Видин

Видинчанинът Ненчо Нешев, който е ангажиран с обществена дейност гостува днес в рубриката "На раздумка с Яна Маринова".  Той е завършил лозаро-винарски техникум в Плевен. Още докато учи се ориентира към винопроизводството, с което се е занимавал известно време. Това не е единствената професия на Ненчо Нешев. Той завършва висше образование в..

публикувано на 28.03.24 в 16:55

Почистват видинското село Антимово

Акцията е планувана още на първото събрание с населението на селото. Решихме на два- три месеца да се събираме, поставяме си задачи и съответно всеки да каже какво е вършил, каза кметът Пламен Станев: "Бяхме го запланували по- миналата седмица това мероприятие, обаче за съжаление времето не ни позволи, защото заваля. Надяваме се сега, понеже..

публикувано на 28.03.24 в 16:49

В Чипровци представят изложба, посветена на 400-годишнината на местно училище

Изложба , посветена на 400-годишнината от създаването на Основно училище "Петър Парчевич" в град Чипровци , ще бъде открита на 29 март . Експозицията "400 години огънят на знанието" ще бъде подредена в Историческия музей в града. В нея ще бъдат показани творби на двама артисти - Владислав Чавдаров , който живее в близкото до Чипровци село..

публикувано на 28.03.24 в 14:40

Възраждат затворено от години училище във врачанско село

Затвореното от години училище във врачанското село Паволче да стане трансграничен център за обучение по туризъм. Предложението е на Община Враца по програма за Трансгранично сътрудничество между България и Сърбия 2021-2027, с партньор гр. Ниш. Училището е построено през 40-те години на миналия век с доброволен труд на местните жители, но не..

публикувано на 28.03.24 в 14:30

Сайт информира за процеса по въвеждане на еврото в България

Министерство на финансите и БНБ стартираха и нформационен сайт , посветен на въвеждането на еврото у нас. Целта на електронната страница еврото.бг е да бъде полезен и сигурен източник на точна, навременна и актуална информация, да събере на едно място всички важни новини, решения и събития, свързани с въвеждането на единната европейска валута в..

публикувано на 28.03.24 в 14:00