Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Жени-предприемачи получават материална подкрепа

Снимка: pexels.com


Жените-предприемачи от Северозападна България ще получат материална подкрепа. Поредица от информационни срещи ще ги запознае с възможностите, които дава b4b hub - място, на което отговорни компании ще подадат ръка посредством стоки и услуги на начинаещите жени-предприемачи от региона. Организатор на инициативата е Фондация "Генерация" с подкрепата на Български фонд за жените и в партньорство с фондация "Каузи".
Опитваме да разширяваме географския обхват на работата, защото вярваме, че личностното и професионално развитие на младите хора трябва да бъде насърчавано и подпомагано, каза Сребрина Ефремова от Фондация "Генерация".

"Инициатива стартира за пръв път. Радваме се, че ще се случи в Северозападна България. b4b hub е място, на което отговорни компании даряват стоки и услуги, които се разпределят към жени-предприемачи за стартиране или подкрепа на техния бизнес. Водеща организация тук е фондация "Генерация", която работи в Лом. Миналата година проведохме обучение за разработване на бизнес планове на момичета от Лом. Десет минаха през програмата. От тях получихме информация и стимул, за да осъзнаем най-добрия начин за подкрепа. Парите и финансите не са най-добрия вариант. Малката материална подкрепа, ако е целенасочена, може да помогне на всеки бизнес - разработване на сайт, счетоводни услуги, разработване на лого".

Участието в срещите е безплатно. Няма възрастово ограничение.

"Няколко са предвидените направления: безплатна регистрация на юридически лица, има разработка на сайт, хостинг и домейн, безплатно счетовно обслужване и разработване на лога. След тази пилотна фаза възнамеряваме да разширим още териториалния обхват".

Първата среща се проведе днес в Лом. От 17 часа в РБ "Михалаки Георгиев" във Видин желаещите ще получат менторска подкрепа този следобед. Фондацията ще гостува във Враца на 8 януари, с начален час от 14 ч. в "Гнездото" - първото на територията на Северозападна България споделено работно пространство. Младежкият дом в Монтана ще е домакин на събитието на 10 януари от 11 часа.

Фондация "Генерация" и Фондация "Каузи" вярват, че предприемачеството е едно от възможните противодействия на бедността и икономическата зависимост, особено когато става дума за млади жени и момичета в беден регион.
"Женското предприемачество е все по-нашумяла тема. Вече не е табу. Наблюдава се появата на все повече и все по-смели жени. Предприемачеството е един от начините за управление на деня. Жените традиционно се вълнуват от темата. Те са добър откривател на социалните каузи, гъвкави са що се касае до откриване на решения".

Мултимедиен наръчник, озаглавен "Дневникът на предприемача", създаден в помощ на жени стартиращи бизнес, е достъпен безплатно на интернет страницата на фондация "Каузи" и фондация "Генерация".

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00