Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Ивеститорите ще дойдат, когато се подобри инфраструктурата в региона

Това каза в "Посоките на делника" кметът на Якимово Георги Георгиев. Я̀кимово е и административен център на едноименната община в област Монтана.

"Липсата на работа, застаряването на населението и лошата пътна инфраструктура са сред най-големите ни проблеми", допълни той.

"Почти нямаме индустриални предприятия на територията на общината. Имаме земеделски производители, малки цехчета, но това е недостатъчно. Затова младите избират да напуснат родното село и да потърсят реализация в по-големите градове.
Лично аз смятам, че за да започне да се развива една община, първо трябва да се изгради инфраструктурата. Който и инвеститор да дойде, това е първото, което търси, за да реализира някакво производство. Затова вече четвърти мандат се опитвам да подобря инфраструктурата в името на това, да се появят инвеститори.

Държа да отбележа че четвъртокласната пътна мрежа в община Якимово е около 20 км, от които 16 вече са изцяло ремонтирани. Пътят, който води до селото, е третокласна пътна мрежа и на него му предстои подмяна на водопровода през  пролетта. Аз се надявам, че след това държавата ще си свърши работата и ще го преасфалтира цялостно.   

По мои изчисления около 45 % от хората тук са социално слаби и имат нужда от помощ. Топъл обяд разнасяме на 50 човека в общината. Предлагаме също услугите "Личен асистент " и "Патронажна грижа". Имаме и програма за хора с увреждания и по нея сме подсигурили работа на около 50 човека от общината.

Когато през 2007 година дойдох тук, на територията на общината имаше 4 училища. Всички те бяха до 8 клас и учениците завършваха с получено основно образование. Това бе поводът да направим едно средно училище и цената да закрием останалите. Сега в училището ни учат около 230 ученици.

Не се притесняваме от лошото време и снега. Преди 3 години събрахме сили и средства и си купихме свой собствен снегорин. Както казах, тук имаме много проблемни пътища и снегоринът ни е нужен. Освен това сме сключили договор и  със снегопочистващи фирми, които помагат при нужда. Досега снегът не ни е изненадвал. 


В селото имаме полицейски участък, но въпреки това, битовите кражби не са малко и това ни е сериозен проблем.

Започнах с инфраструктурата и ще завърша с нея. В селото вече преасфалтирахме главната улица по проект. Сега вече можем да обърнем внимание и на по-второстепенните улички.
..", коментира в "Добро утро, кмете" животът и бъдещите планове кметът на Якимово, Георги Георгиев.  


А как жителите на Якимово приемат проблемите с честото спиране на тока и водата, доволни ли са от пътната инфраструктура в района и какво биха искали да се промени в живота им, както и подробности за тракийското сребърно съкровище, открито при строежа на стадиона насред селото, можете да чуете в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21
Диана Ефтимова

Диана Ефтимова: За предизвикателствата пред изборите 2 в 1

На 9 юни ще гласуваме за евродепутати и предсрочно за български парламент. Предизвикателствата пред вота 2 в 1 коментира Диана Ефтимова, председател на Управителния съвет на Институт за развитие на публичната среда.  "Предизвикателствата ще бъдат по няколко линии. На първо място по отношение на машинното гласуване това, което..

публикувано на 10.04.24 в 13:11

Как аналоговите учители да преподават адекватно на дигиталните деца

Битува мнението, че сегашните ученици - представителите на Поколението Z, не са ученолюбиви , показват посредствени резултати по основните предмети и като цяло не обичат да четат. Дали е така или просто не са разбрани от по-възрастните поколения? Как учителите, които са представители на поколенията на книгите, вестниците, въобще на предимно..

публикувано на 09.04.24 в 14:13