Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Георги Георгиев: Ивеститорите ще дойдат, когато се подобри инфраструктурата в региона

Това каза в "Посоките на делника" кметът на Якимово Георги Георгиев. Я̀кимово е и административен център на едноименната община в област Монтана.

"Липсата на работа, застаряването на населението и лошата пътна инфраструктура са сред най-големите ни проблеми", допълни той.

"Почти нямаме индустриални предприятия на територията на общината. Имаме земеделски производители, малки цехчета, но това е недостатъчно. Затова младите избират да напуснат родното село и да потърсят реализация в по-големите градове.
Лично аз смятам, че за да започне да се развива една община, първо трябва да се изгради инфраструктурата. Който и инвеститор да дойде, това е първото, което търси, за да реализира някакво производство. Затова вече четвърти мандат се опитвам да подобря инфраструктурата в името на това, да се появят инвеститори.

Държа да отбележа че четвъртокласната пътна мрежа в община Якимово е около 20 км, от които 16 вече са изцяло ремонтирани. Пътят, който води до селото, е третокласна пътна мрежа и на него му предстои подмяна на водопровода през  пролетта. Аз се надявам, че след това държавата ще си свърши работата и ще го преасфалтира цялостно.   

По мои изчисления около 45 % от хората тук са социално слаби и имат нужда от помощ. Топъл обяд разнасяме на 50 човека в общината. Предлагаме също услугите "Личен асистент " и "Патронажна грижа". Имаме и програма за хора с увреждания и по нея сме подсигурили работа на около 50 човека от общината.

Когато през 2007 година дойдох тук, на територията на общината имаше 4 училища. Всички те бяха до 8 клас и учениците завършваха с получено основно образование. Това бе поводът да направим едно средно училище и цената да закрием останалите. Сега в училището ни учат около 230 ученици.

Не се притесняваме от лошото време и снега. Преди 3 години събрахме сили и средства и си купихме свой собствен снегорин. Както казах, тук имаме много проблемни пътища и снегоринът ни е нужен. Освен това сме сключили договор и  със снегопочистващи фирми, които помагат при нужда. Досега снегът не ни е изненадвал. 


В селото имаме полицейски участък, но въпреки това, битовите кражби не са малко и това ни е сериозен проблем.

Започнах с инфраструктурата и ще завърша с нея. В селото вече преасфалтирахме главната улица по проект. Сега вече можем да обърнем внимание и на по-второстепенните улички.
..", коментира в "Добро утро, кмете" животът и бъдещите планове кметът на Якимово, Георги Георгиев.  


А как жителите на Якимово приемат проблемите с честото спиране на тока и водата, доволни ли са от пътната инфраструктура в района и какво биха искали да се промени в живота им, както и подробности за тракийското сребърно съкровище, открито при строежа на стадиона насред селото, можете да чуете в звуковия файл.  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Александър Михайлов: Антикорупционното говорене е просто мода

Продължава да се търси формулата за управление в българската политика.  От поредните предсрочни избори ни делят редица нестандартни и екзотични предложения, целящи да съставят кабинет.  Антикорупционните мерки ли са единствената възможност за преодоляване на превърналата се в перманентна криза?  Статуквото дискутираме с анализатора и автор в..

публикувано на 18.07.24 в 10:00

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00