Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Справедливи ли са изравняващите финансови субсидии

Снимка: БГНЕС


С постановление на Министерския съвет бяха отпуснати над 47 милиона лева на общини в България. Седем общини в област Враца получават малко над 10 милиона лева. Осем са общините в област Монтана, които получават малко над 7 милиона лева. Шест общини от област Видин получават малко над 4 милиона лева допълнителен трансфер от държавния бюджет. Решението бе взето на последното заседание на Министерския съвет, а седмица по рано Правителството постанови да бъдат преведени 305 000 лева на Община Белоградчик за реконструкция на водопроводната мрежа на централния градски площад "Възраждане" и 500 000 лева на Община Димово - за ремонт на улици. 

На какъв принцип се отпускат тези средства и каква е процедурата по отпускане, това обясни Владимир Тошев, народен представител от ПП ГЕРБ от видинския регион.

"Когато има бюджетен излишък, правителството на свое заседание решава, кои от молбите отправени от кметовете на общини, финансовия министър да одобри. Това е принципа, а процедурата е в края на годината обикновено се разбира дали ще има или няма да има остатък. Когато има остатък кметовете, съобразно решенията си на общинските съвети или пък по някаква тяхна процедура, решават да поискат от финансовия министър някаква сума. В 90% от случаите става на въпрос за капиталови разходи, тоест за изграждане и ремонт на съществуваща общинска инфраструктура."- каза Владимир Тошев.

Попитахме Владимир Тошев Община Видин за какво е кандидатствала и има ли партиен принцип на одобрение на подадените молби.

"До колкото аз съм информиран, Видин е кандидатствал за изцяло преасфалтиране на входния път от "Видахим" до бензиностанция "Shell". Нямам конкретна информация, защо не е одобрено желанието на видинският кмет за постановлението на министерски съвет, но не е партиен принципа."

Владимир Тошев обясни също, че разликите в отпуснатите средства за общините в монтанска, врачанска и видинска области идва от това, че се използва математическа формула, по която се определя разпределението.

"Става на въпрос на една математическа формула по критерии. Оценяват се отделните критерии, въвеждат се в компютър и компютъра решава коя община какви изравнителни субсидии да получава. Говорихме с финансовият министър малко преди Коледа и на заседание на националното сдружение на общините ще се предложи обсъждане и нов вариант за изграждане на тази формула, защото в момента не е справедлива. Тези общини, които са по- добре финансово в момента и в по- стабилно състояние, по тази формула, която действа сега, а тя е закон за министъра на финансите, получават повече и това е причината Видин, Враца и Монтана да имат различни изравняващи субсидии."

Справедливо ли е по- богатите общини да получават повече допълнителни средства от държавата, това попитахме видинчани в анкета.
"Не е правилно, защото според мен Видин е най- бедния район и трябва да се направи повече за жителите на тоя град. Би трябвало и държавата да помага, защото не всеки път се отпускат достатъчно пари за общините... Не е справедливо, защото така се увеличава диференциацията на общините, т.е. по-богатите стават по- богати... Разбира се, че не е справедливо, трябва да е на обратното, т.е. по- бедните общини да получават повече."- коментираха видинчани.

Справедливо или не, Община Видин трябва да взима пример от съседните Монтана и Враца, защото те са явен пример, че когато се работи усърдно, нещата се получават.

Повече ще чуете в прикачения звуков файл.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение за най-малките във Видин

До събота продължава фестивалът "Дунавски вълни " в парк "Владикина Бахча", и в програмата му са заложени различни забавления за малки и големи. Днес имаше улично шоу "Цветя на кокили" и Музикално приключение, които бяха насочени към по-малката аудитория и определено доставиха радост на децата.  Вики и Лили са от София, но днес бяха в парка и..

публикувано на 25.07.24 в 17:09

Бойко Николов, воден спасител във Видин: При инцидент е задължително да сме хладнокръвни

На 25 юли отбелязваме Световния ден за предотвратяване на удавянията. По този повод разговаряме с водния спасител от Видин Бойко Николов . Той има богат опит, както у нас така и в чужбина, в момента е на спасителния пост на един от басейните в града. В района на Видин заради забраната за къпане в река Дунав много хора предпочитат именно тези места за..

публикувано на 25.07.24 в 11:23

В "Музикална зона" на 25 юли 2024 слушаме духови оркестри – 3 част

Отделяме специално внимание на духовите оркестри в Ню Орлиънс. Повечето джаз музиканти в зората на миналото столетие свирят в духови оркестри, като са родени и живеят в Ню Орлиънс. Говорим за приноса на тромпетиста  Луис Армстронг,  пианиста  Джели Рол Мортън,  тромпетиста  Бънк Джонсън,  саксофониста – кларинетист  Сидни Беше,  на най-известния..

публикувано на 25.07.24 в 09:00

Стари народни песни изучават децата в Ослен Криводол

Занимания по пеене с децата на село Ослен Криводол започна Невена Йовчева. Тя е млад човек, не е местна, но живее в селото втора година. Има педагогическо образование, свири на няколко музикални инструмента и обича народните песни. С децата разучават песни от северняшкия край, сред тях има и автентични песни от селото: "Поканиха ме да..

публикувано на 24.07.24 в 15:00

Във видинския участък на Дунав няма регламентирани плажове

Плажовете по Дунав- в разгара на лятото тази тема вълнува хората, които обичат реката и с разрешение или без, в горещите дни търсят прохлада на брега на Дунав.  Едно от тези места е плажът в Ново село , който привлича хора от различни населени места със своите дадености - широка и удобна пажна ивица, чиста вода. Хората обаче изтъкват и..

публикувано на 24.07.24 в 14:28

Дизайнерка представя уникална колекция във Видин

Уникални рокли с приказна визия ще представи на първото си самостоятелно ревю модният дизайнер Иванка Найденова . Под мотото "Еклектика" авторката е събрала изцяло нови модели, ръчно рисувани, чрез прилагане на няколко японски текстилни техники.  "В последните четири месеца подготвям ревю на тема "Еклектика" - това е съчетание на различни..

обновено на 24.07.24 в 13:58

Опасностите на планината през лятото

Всеки сезон в планината има своите особености и те трябва да се имат предвид. Подценим ли обстановката, можем да пострадаме. Това каза ръководителят на Планинската спасителна служба в Берковица Сергей Рангелов и припомни, че времето в планина се променя много бързо. Затова туристите трябва да са подготвени с необходимата екипировка и да знаят как..

публикувано на 24.07.24 в 13:02