Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на българското кино

Снимка: архив

На 13 януари отбелязваме официалния ден на българското кино. Замисляли ли сте се някога, настанени удобно в хола пред телевизора, докато гледате някой хубав български филм, как и кога се е зародило българското кино? Започнало е преди 105 години - на днешния ден през 1915 година, когато в София е прожектиран първият български филм - "Българан е галант" . Режисьор на кратката няма комедия в стила на Макс Линдер е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан. От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари българската филмова общност чества своя професионален празник. За състоянието на киното говорим с режисьора Максим Генчев:

"Не мога да дам оценка за общото състояние на българското кино, но мога да кажа, че съществува! Имаме кино, което бих квалифицирал като държавно кино... При мен нещата стоят драстично последователно, 10 години вече се занимавам с филми, които се занимават с национални герои. Имам националния дух като приоритет. Носталгически си спомням, когато отпразнувахме 100-годишнината на българското кино. Първият филм, който се появи в началото на втората стотица, бе "Дякон Левски", за мен това е едно много паметно събитие. Сега подготвям нов проект за героя Христо Ботев, лятото ще снимам и във Видин. Искам да кажа на всички, че много обичам моя роден град Видин."

През последните години видинско присъствие, в лицето на актьора Бисер Маринов, има и в много български филми. Какво според него е усещането да бъдеш актьор? 

"Чувството да бъдеш актьор не мога да го опиша, това трябва всеки да го изпита, няма как да се разбере от някого, който не се е докосвал, страхотно е, с една дума. Много е трудно младите актьори да намират работа, аз съм минал по този път, знам какъв път съм извървял и колко трудно е било, но човек ако има мечти и желания, трябва да си ги следва. Предстоящи филми, в които участвам са "Пътуващо кино" на Илия Костов, в един телевизионен сериал взех участие, това е "Ягодова луна", който ще излезе в ефир пролетта, работя и по един моноспектакъл, но текста го работя все още..."

Бисер Маринов е роден във Видин. Актьорът е завършил класа на проф. Димитрина Гюрова в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" през 2003. Той има участия в множество чужди продукции, снимани у нас.

Кои според видинчани са любимите, помнени дълго български филми:

"Да ви кажа, българските филми не ги гледам, гледам турските сериали, гледах "Столичани в повече" не ги правят хубави, да е нещо съдържателно, а и артистите не са така привлекателни... Стоянка Мутафова, Калоянчев и Стефан Данаилов са най-добрите актьори за онова време, беше навремето киното много хубаво, сега вече не е така... "На всеки километър" ми е бил любим филм, сега останаха турските сериали, не мога да ги гледам, харесваше ми едно време какво имаше... Гледах преди много българско кино, сега вече няма какво да се гледа, големите артисти си отидоха."

Интересни факти за бъгларското кино показват, че дo 1989г. филмът "Xитъp Πeтъp" e изглeдaн oт 6 407 476 зpитeли. Toвa гo пpaви нaй-глeдaния бългapcĸи филм oт зapaждaнeтo нa ĸинoтo в Бългapия.
Ha фecтивaлa в Kaн пpeз 1985г. бългapcĸият филм "Жeнитбa" пeчeли "Злaтнaтa пaлмa". Toвa e и нaй-гoлeмият ни ycпex дo ceгa нa тoзи фecтивaл. 
"Cвeтът e гoлям и cпaceниe дeбнe oтвcяĸъдe" ce нapeждa cpeд 9-тe ĸлacиpaни зa чyждoeзиĸoв "Ocĸap" филми. Peжиcьop нa лeнтaтa e Cтeфaн Koмaндapeв и e вдъxнoвeнa пo ĸнигaтa нa Илия Tpoянoв.
Maĸap чe имaшe eдин дълъг пepиoд нa зacтoй в бългapcĸoтo ĸинo, никой не може да отрече, че пpeз пocлeднитe гoдини тo oтнoвo ce paзвивa. Πpaвят ce вce пo-дoбpи и пpoфecиoнaлни филми, ĸoитo ca нa нивoтo нa cвeтoвнитe пpoдyĸции. 

Вижте още

От днес - нови глоби за нарушителите на пътя

По-високи глоби за шофьорите-нарушители,  с цел превенция на нарушенията,  предвижда КАТ. Промените влизат в сила от днес.  Глобите за най-масовото нарушение "движение с превишена скорост в населено място" варират от 400 до 700 лева, вземане на шофьорската книжка за 3 месеца, както и отнемане на 16 контролни точки. Неправомерното паркирането на..

публикувано на 21.01.20 в 08:30

Д-р Милена Миленова: За бъдещите майки най-важна е психоемоционалната подготовка

Ако едно раждане протича съвсем нормално и физиологично, ние, лекарите нямаме причина да се намесваме. Това каза в "Направление здраве" д-р Милена Миленова. Тя е родом от Видин, завършила е Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" в родния си град, а след това Медицинския университет Плевен. Понастоящем е специализант по акушерство и гинекология..

публикувано на 20.01.20 в 18:42

Нови моменти в имунизационния календар

Имунизационният календар непрекъснато търпи промени, за да се осигурят най-съвременните ваксини и ваксинопрофилактиката да бъде на едно добро ниво. Това каза в "Направление здраве" д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция Видин , по повод новите моменти в Наредбата за имунизациите и..

публикувано на 20.01.20 в 17:15

Кога да обслужваме автомобилите?

Всеки собственик на автомобил знае, че през определено време и изминати километри от превозното средство, трябва да му бъдат подменяни консумативите. Като се започне от маслото на двигателя, та чак до ангренажния ремък. А когато става въпрос за покупка на автомобил от чужбина, първото нещо, което трябва да се направи, е неговото обслужване...

публикувано на 20.01.20 в 16:04

Законов текст трябва да регламентира промоциите

За да вземе информирано решение всеки потребител трябва да разполага с ясна информация относно прилаганите цени на услугите и наличните промоции по време и след изтичане на срочен договор за мобилни услуги. Жалби до Комисията за защита на потребителите и до Комисията за регулиране на съобщенията относно нелоялни практики на мобилните оператори..

публикувано на 20.01.20 в 13:40

Потопената църква, която изплува...

Когато са (били) необходими още вода и енергия за нуждите на нарастващото население, малки селца често трябва да бъдат принесени в жертва - умишлено потопяване на градове и села историята е виждала от Индия, през Португалия и Масачузетс, та чак до нашите земи... Живовци  е историческо село в област Монтана. Неговото  изселване , заедно с това..

публикувано на 20.01.20 в 12:20

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени , което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Помилуй ме, Боже! - това е най-кратката и..

публикувано на 19.01.20 в 08:00