Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Отбелязваме Деня на българското кино

Снимка: архив

На 13 януари отбелязваме официалния ден на българското кино. Замисляли ли сте се някога, настанени удобно в хола пред телевизора, докато гледате някой хубав български филм, как и кога се е зародило българското кино? Започнало е преди 105 години - на днешния ден през 1915 година, когато в София е прожектиран първият български филм - "Българан е галант" . Режисьор на кратката няма комедия в стила на Макс Линдер е Васил Гендов, който играе и ролята на Българан. От 2005 година по инициатива на Националния филмов център на 13 януари българската филмова общност чества своя професионален празник. За състоянието на киното говорим с режисьора Максим Генчев:

"Не мога да дам оценка за общото състояние на българското кино, но мога да кажа, че съществува! Имаме кино, което бих квалифицирал като държавно кино... При мен нещата стоят драстично последователно, 10 години вече се занимавам с филми, които се занимават с национални герои. Имам националния дух като приоритет. Носталгически си спомням, когато отпразнувахме 100-годишнината на българското кино. Първият филм, който се появи в началото на втората стотица, бе "Дякон Левски", за мен това е едно много паметно събитие. Сега подготвям нов проект за героя Христо Ботев, лятото ще снимам и във Видин. Искам да кажа на всички, че много обичам моя роден град Видин."

През последните години видинско присъствие, в лицето на актьора Бисер Маринов, има и в много български филми. Какво според него е усещането да бъдеш актьор? 

"Чувството да бъдеш актьор не мога да го опиша, това трябва всеки да го изпита, няма как да се разбере от някого, който не се е докосвал, страхотно е, с една дума. Много е трудно младите актьори да намират работа, аз съм минал по този път, знам какъв път съм извървял и колко трудно е било, но човек ако има мечти и желания, трябва да си ги следва. Предстоящи филми, в които участвам са "Пътуващо кино" на Илия Костов, в един телевизионен сериал взех участие, това е "Ягодова луна", който ще излезе в ефир пролетта, работя и по един моноспектакъл, но текста го работя все още..."

Бисер Маринов е роден във Видин. Актьорът е завършил класа на проф. Димитрина Гюрова в Националната академия за театрално и филмово изкуство "Кръстьо Сарафов" през 2003. Той има участия в множество чужди продукции, снимани у нас.

Кои според видинчани са любимите, помнени дълго български филми:

"Да ви кажа, българските филми не ги гледам, гледам турските сериали, гледах "Столичани в повече" не ги правят хубави, да е нещо съдържателно, а и артистите не са така привлекателни... Стоянка Мутафова, Калоянчев и Стефан Данаилов са най-добрите актьори за онова време, беше навремето киното много хубаво, сега вече не е така... "На всеки километър" ми е бил любим филм, сега останаха турските сериали, не мога да ги гледам, харесваше ми едно време какво имаше... Гледах преди много българско кино, сега вече няма какво да се гледа, големите артисти си отидоха."

Интересни факти за бъгларското кино показват, че дo 1989г. филмът "Xитъp Πeтъp" e изглeдaн oт 6 407 476 зpитeли. Toвa гo пpaви нaй-глeдaния бългapcĸи филм oт зapaждaнeтo нa ĸинoтo в Бългapия.
Ha фecтивaлa в Kaн пpeз 1985г. бългapcĸият филм "Жeнитбa" пeчeли "Злaтнaтa пaлмa". Toвa e и нaй-гoлeмият ни ycпex дo ceгa нa тoзи фecтивaл. 
"Cвeтът e гoлям и cпaceниe дeбнe oтвcяĸъдe" ce нapeждa cpeд 9-тe ĸлacиpaни зa чyждoeзиĸoв "Ocĸap" филми. Peжиcьop нa лeнтaтa e Cтeфaн Koмaндapeв и e вдъxнoвeнa пo ĸнигaтa нa Илия Tpoянoв.
Maĸap чe имaшe eдин дълъг пepиoд нa зacтoй в бългapcĸoтo ĸинo, никой не може да отрече, че пpeз пocлeднитe гoдини тo oтнoвo ce paзвивa. Πpaвят ce вce пo-дoбpи и пpoфecиoнaлни филми, ĸoитo ca нa нивoтo нa cвeтoвнитe пpoдyĸции. 

Вижте още

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири

Няма опасност от наводнения заради преливане на язовири следствие на очакваното снеготопене и валежи, съобщават от МЗХ. Предприети са спешни мерки за осигуряването на свободни обеми. "Язовирите на Напоителни системи на територията на страната в момента разполагат с необходимия ретензионен обем за поемане на високи вълни. В настоящия момент средният..

публикувано на 14.04.21 в 16:15

Книга за времето, когато въздухът ухаеше на изкуство

Излезе от печат книгата "Толкова някога и след това" на известния скулптор и почетен гражданин на Монтана Теодоси Антонов. Книгата е своеобразна хроника на живота в Националното училище за изящни изкуства и Националната художествена академия в края на 50-те години на миналия век. Герои в нея са известни български творци, с които Теодоси Антонов първо..

публикувано на 14.04.21 в 16:05

Ролята на мобилните приложения в борбата с COVID-19

Където и да отидете, телефонът е винаги с вас. А в него се съхранява огромен обем лични данни. И така, какво ще кажете, ако смартфонът ви се проследява от приложение, чиято цел е забавяне на разпространението на COVID-19? В момента се разработват повече от десет подобни приложения в Европа. Приложения, които може да ви предупреждават да спазвате..

публикувано на 14.04.21 в 10:30
Рисунка -графика, художник:Даниел Милутинов

Зрелостник от Брегово подреди изложба-графика в училището си

25 свои картини - графика излага в СУ "Свети Свети Кирил и Методий" Брегово дванайсетокласникът Даниел Милутинов. Темата на изложбата е свързана с българските древни традиции.  Картините са нарисувани с туш.  В графиката основни изразни средства са линията, щрихът, петното. Картините пресъздават  обичаи и елементи, които се..

публикувано на 13.04.21 в 16:15

Новата организация на движението във Видин включва промяна в "синята зона"

Община Видин представи новата Наредба за организация на движението, която регулира промяна в "Синята зона" на града. Променя се обхватът, за да се съсредоточи в централната част на Видин, съобщи заместник-кметът Светослав Скорчев. "Тази реорганизация отразява всички постъпили жалби, сигнали, предложения от граждани, постъпвали по сега..

публикувано на 13.04.21 в 15:05
Изложба на Цветомир Христов, ученик в ПГК Кунино

Ученик от гимназията по каменообработване в Кунино с първа изложба

Първата си самостоятелна изложба - живопис подреди в залата на читалище "Светлина 1999" в Червен бряг Цветомир Христов. Той е ученик в 10. клас в Професионална гимназия по каменообработване - село Кунино.  Картините, които представя в изложбата, са маслени платна, различни размери и са вдъхновени от американския живописец Боб Рос. А..

публикувано на 13.04.21 в 14:30
Едуард Тодоров и Радина Кирилова, ученичка в 11 клас в ГПЧЕ

Ученичка от Видин получи лаптоп за постиженията си

Радина Кирилова от Видин получи лаптоп в подкрепа на своите многобройни успехи в училище. Постиженията на ученичката от 11 клас на ГПЧЕ "Йордан Радичков" са забелязани от Едуард Тодоров , видинчанин, който прави подобни дарения на видински ученици, които се представят отлично в различни олимпиади и състезания. А конкретният п овод за тази награда е..

публикувано на 13.04.21 в 13:05