Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Д-р Жоро Николов, кардиолог: Физическата активност укрепва имунитета

Снимка: Радио ВИДИН


Физическата активност качва тонуса на организма и подобрява имунитета. Това каза в предаването "Направление здраве" кардиологът от Белоградчик д-р Жоро Николов и препоръча всеки човек да отделя поне по половин час дневно за спортни занимания или ходене пеша:


"Всеки ден отделете поне 30 минути да ходите. Независимо колко е студено, облечете се хубаво. Краката трябва да са топли, а ръкавиците да са не само топли, но и водоустойчиви. Искрено ви съветвам като кардиолог, а пък и за сърцето е добре и зимата, и лятото да се разхождате поне по 30 минути. 30 минути са 1 000 крачки. Като се движите, вие тренирате сърцето, а не само да лежите и да гледате телевизия."


Кардиологът обърна внимание на рисковите за здравето фактори през студените месеци - ниски температури, мръсен въздух, стрес:


"Студеният въздух потиска имунната система. Човек, за да се пребори с около 100 вида респираторни вируса през зимата, трябва да запази имунната си система. Имунната система представлява система от органи и клетки, които пазят организма да не се разболее. Най-често боледуват сърдечно болните, онкологично болните, диабетно болните, защото те имат друго заболяване и като се наслояват токсичните прояви на респираторните вируси, тогава те преживяват по-трудно  и по-бавно се възстановяват...

При стрес се произвежда кортизол и адреналин - хормоните на агресията. Те пък пречат да се образуват достатъчно клетки, а клетките са носителите на имунната система. Така че хората, които имат душевен тормоз, се разболяват по-често. За да преодолеем това, хормонът на удоволствието е серотонинът. За да се произведе повече от организма - смейте се, пейте, танцувайте, молете се, даже и медитирайте."

 
Д-р Жоро Николов посочи, че никога не е излишно да посетим своя кардиолог. Това е абсолютно наложително, когато имаме някое от следните оплаквания:

"Първо, умората. Ако до трети етаж се качвате и вече чувствате умора, това е сърдечен вик за помощ да отидете при кардиолог. Второ, ако не ви достига въздух, това е сърдечен задух. Здравото сърце превръща петте литра кръв през цялото тяло за 1 минута, а когато вече е болно, то не може да свърши това и човек чувства недостиг на въздух. Трето, сърцебиене. Сърдечната честота трябва да е между 60 и 80. Ако е 90-100, непременно посетете кардиолог. Оттоци по краката, високо кръвно налягане. Изброих ви пет причини, които изискват веднага да се отиде на кардиолог."

Още от съветите на кардиолога чуйте повече в звуковия файл.


Вижте още

От днес - нови глоби за нарушителите на пътя

По-високи глоби за шофьорите-нарушители,  с цел превенция на нарушенията,  предвижда КАТ. Промените влизат в сила от днес.  Глобите за най-масовото нарушение "движение с превишена скорост в населено място" варират от 400 до 700 лева, вземане на шофьорската книжка за 3 месеца, както и отнемане на 16 контролни точки. Неправомерното паркирането на..

публикувано на 21.01.20 в 08:30

Д-р Милена Миленова: За бъдещите майки най-важна е психомеоционалната подготовка

Ако едно раждане протича съвсем нормално и физиологично, ние, лекарите нямаме причина да се намесваме. Това каза в "Направление здраве" д-р Милена Миленова. Тя е родом от Видин, завършила е Природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" в родния си град, а след това Медицинския университет Плевен. Понастоящем е специализант по акушерство и гинекология..

публикувано на 20.01.20 в 18:42

Нови моменти в имунизационния календар

Имунизационният календар непрекъснато търпи промени, за да се осигурят най-съвременните ваксини и ваксинопрофилактиката да бъде на едно добро ниво. Това каза в "Направление здраве" д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести" в Регионална здравна инспекция Видин , по повод новите моменти в Наредбата за имунизациите и..

публикувано на 20.01.20 в 17:15

Кога да обслужваме автомобилите?

Всеки собственик на автомобил знае, че през определено време и изминати километри от превозното средство, трябва да му бъдат подменяни консумативите. Като се започне от маслото на двигателя, та чак до ангренажния ремък. А когато става въпрос за покупка на автомобил от чужбина, първото нещо, което трябва да се направи, е неговото обслужване...

публикувано на 20.01.20 в 16:04

Законов текст трябва да регламентира промоциите

За да вземе информирано решение всеки потребител трябва да разполага с ясна информация относно прилаганите цени на услугите и наличните промоции по време и след изтичане на срочен договор за мобилни услуги. Жалби до Комисията за защита на потребителите и до Комисията за регулиране на съобщенията относно нелоялни практики на мобилните оператори..

публикувано на 20.01.20 в 13:40

Потопената църква, която изплува...

Когато са (били) необходими още вода и енергия за нуждите на нарастващото население, малки селца често трябва да бъдат принесени в жертва - умишлено потопяване на градове и села историята е виждала от Индия, през Португалия и Масачузетс, та чак до нашите земи... Живовци  е историческо село в област Монтана. Неговото  изселване , заедно с това..

публикувано на 20.01.20 в 12:20

Духовната проказа

Неделята, в която се намираме днес е обявена като Дванадесета неделя след Неделя подир Въздвижение – на 10-те прокажени , което означава, че богослужебния ред ни предлага като евангелско четиво една Евангелска сцена, в която Христос изцелява десет човека, болни от проказа. "Помилуй ме, Боже! - това е най-кратката и..

публикувано на 19.01.20 в 08:00