Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Жоро Николов, кардиолог: Физическата активност укрепва имунитета

Снимка: Радио ВИДИН


Физическата активност качва тонуса на организма и подобрява имунитета. Това каза в предаването "Направление здраве" кардиологът от Белоградчик д-р Жоро Николов и препоръча всеки човек да отделя поне по половин час дневно за спортни занимания или ходене пеша:


"Всеки ден отделете поне 30 минути да ходите. Независимо колко е студено, облечете се хубаво. Краката трябва да са топли, а ръкавиците да са не само топли, но и водоустойчиви. Искрено ви съветвам като кардиолог, а пък и за сърцето е добре и зимата, и лятото да се разхождате поне по 30 минути. 30 минути са 1 000 крачки. Като се движите, вие тренирате сърцето, а не само да лежите и да гледате телевизия."


Кардиологът обърна внимание на рисковите за здравето фактори през студените месеци - ниски температури, мръсен въздух, стрес:


"Студеният въздух потиска имунната система. Човек, за да се пребори с около 100 вида респираторни вируса през зимата, трябва да запази имунната си система. Имунната система представлява система от органи и клетки, които пазят организма да не се разболее. Най-често боледуват сърдечно болните, онкологично болните, диабетно болните, защото те имат друго заболяване и като се наслояват токсичните прояви на респираторните вируси, тогава те преживяват по-трудно  и по-бавно се възстановяват...

При стрес се произвежда кортизол и адреналин - хормоните на агресията. Те пък пречат да се образуват достатъчно клетки, а клетките са носителите на имунната система. Така че хората, които имат душевен тормоз, се разболяват по-често. За да преодолеем това, хормонът на удоволствието е серотонинът. За да се произведе повече от организма - смейте се, пейте, танцувайте, молете се, даже и медитирайте."

 
Д-р Жоро Николов посочи, че никога не е излишно да посетим своя кардиолог. Това е абсолютно наложително, когато имаме някое от следните оплаквания:

"Първо, умората. Ако до трети етаж се качвате и вече чувствате умора, това е сърдечен вик за помощ да отидете при кардиолог. Второ, ако не ви достига въздух, това е сърдечен задух. Здравото сърце превръща петте литра кръв през цялото тяло за 1 минута, а когато вече е болно, то не може да свърши това и човек чувства недостиг на въздух. Трето, сърцебиене. Сърдечната честота трябва да е между 60 и 80. Ако е 90-100, непременно посетете кардиолог. Оттоци по краката, високо кръвно налягане. Изброих ви пет причини, които изискват веднага да се отиде на кардиолог."

Още от съветите на кардиолога чуйте повече в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Всички грижи да предадем Богу

Намираме се в Четвърта неделя след Петдесетница , в която си припомняме за великите благоволения на Бог към падналото човечество и се усилваме в любов към Него и Неговото Евангелие. "Когато говорим с нашите близки и те ни разкриват проблемите си, ако ние имаме любов, с внимание изслушваме техните тегоби и съчувстваме на тяхното..

публикувано на 21.07.24 в 08:00

Той идва - "Фантом"-а на Стив Кавана

Романът „Фантом“ на писателя Стив Кавана е от онези, които трябва да започваш с възможно най-малко предварителна информация. Това гарантира не просто интересна история, а истинско шеметно приключение като спускане с екстремно влакче. Той е от романите, в които никога нищо не е сигурно, най-малко пък краят. Тъкмо си мислите, че вече..

публикувано на 19.07.24 в 17:05

Колекцията от малки колички на Гинчо Илиев

В "Професия хоби" днес ви срещаме с Гинчо Илиев , който по професия е шофьор. Хобито му може да се каже, че до голяма степен има нещо общо и с неговата професия, тъй като той е запален колекционер на колички още от ранна детска възраст.  Колекцията му е впечатляваща, в нея може да се видят уникални "находки", както самият той ги..

публикувано на 19.07.24 в 16:30

Симона и любовта ѝ към животните

Симона Момчилова обича животните . Показателно за това са домашните ѝ любимци - котка с четири котенца, и три кучета - пекинез, чау-чау и чаровната Бела.  "На четири години е пекинезът Дейзи . Четири години ни дарява с безусловна любов. Тя е с епилепсия. Купих я и със счупено ребро, и други заболявания. Грижим се за нея, а тя ни дарява с..

публикувано на 19.07.24 в 15:15

Международен етнофестивал за хора със специални потребности се проведе в Майор Узуново

В "Едно" представяме събитията от календара на фондация "Подкрепа за реализация" . В края на юни във видинското село Майор Узуново се състоя IX-ият Международен етнофестивал на хората с увреждания "Балканска среща" . През настоящия месец пък деца и възрастни, които посещават двата центъра за социална рехабилитация и интеграция към фондацията,..

публикувано на 19.07.24 в 14:30
Съборът на Кадъ боаз се открива утре

Започва международният събор на прохода Кадъ Боаз

Международният събор на прохода Кадъ Боаз започна днес, 19 юли и ще продължи до 21 юли. Границата със Сърбия ще бъде отворена и през трите дни. Официалното откриване ще бъде в събота, от 10.00 часа в българската част. "Поканили сме посланика на България в Сърбия, сръбския посланик в България. Не са потвърдили засега,..

публикувано на 19.07.24 в 11:56

От мечта до реалност: Петя и Мими с успешна пекарна във Вършец

Днес ви срещаме с две сестри, близначки, които са родом от Вършец - Петя Иванова и Мирослава Янчева . Преди 15 години Петя заминава със съпруга си за Великобритания, където се занимават с най-различни неща. Едно от тях е и сладкарството. Петя не е сладкар по професия, но повече от 24 години прави сладкиши и печива. След като дълго време обмисляли..

публикувано на 18.07.24 в 17:00