Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Книжчице любима...

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

По данни на Националния статистически институт отпреди 10 години 51% от българите не са прочели нито една книга, а само 19% от населението на страната ни са прочели над 10 книги. След страховитите статистики, че българинът е спрял да чете, през последните години четенето на книги като че ли отново е на мода. Вярно е, че и днес все по-често можем да видим на най-различни места хора с телефони сърфиращи в безкрайната световна мрежа. Други пък прекарват голяма част от свободното си време пред монитора на домашния компютър. Къде тогава остава добрата стара книга?

"Българинът не само не е спрял да чете, а чете и повече", коментира Милена Ташева, мениджър в сайта "Аз чета":

"В този момент се чете много повече, отколкото преди десетина години...Търсят се и български автори. Има избор. Книгите са достъпни бързо и чрез интернет поръчки, а и там може да се четат книги... Децата не трябва да се насилват да четат тежка литература. Това, което на нас някога ни е било интересно, за тях не е. Трябва да се намери начин едно дете да бъде привлечено от книгата..."- смята Милена Ташева.

В правителствения доклад за състоянието на младежта през 2018 година се оказва, че почти половин милион млади българи /между 15 и 29 години/ не четат книги. Половин милион млади българи- значи 46% от хората в посочената възрастова група. В България има 1 042 915 души, които попадат във възрастовата категория младежи.

Д-р Димитър Цолов е и писател, и читател. Цялото му семейство чете- и той, и съпругата му. Към четене приучава и двамата си сина. Има си метод и често може да бъде видян с децата в парковете на Враца- и тримата с книга в ръка. Самият той от години си води "читателски дневник" с книгите които е прочел.

"Чета откакто се помня. Имам и читателски дневник, където отбелязвам прочетените книги...Подходих внимателно към това да науча децата да се интересуват от книгите. С комикси. Внимавам какво им избирам, за да ги заинтригувам. Жена ми също чете...Българинът чете. Това мога да кажа. Членувам в много групи за книги и там има много полемики. Не трябва да се налага кой какво да чете. Всеки сам избира...Аз имам своя книжен остров и се чувствам добре на него"- коментира д-р Цолов.

Книжарниците са мястото за купуване на книги. Има ли повишен интерес към купуването на книги? 

"Да има. Търсят се патриотични книги и такива повдигащи духа...Търси се и чуждестранна литература  и то хитови книги...Хората четат..."- каза Петко Борисов-продавач в книжарница във Видин. 


Истината е, че независимо какъв литературен вкус имате, изборът ви се формира от много и различни фактори. Просто трябва да намерите своята книга. По-нататък е лесно- идва следващата, и следващата, и следващата...


За да започне един човек да чете и да заобича книгите, то това трябва да случи от най-ранна детска възраст. "В Детския отдел на видинската библиотека "Михалаки Георгиев" идват много деца и интересът е голям", коментира за Радио ВИДИН Мадлен Аспарухова, експертът "Връзки с обществеността" в институцията:

"През миналата година в Детския отдел има подновени карти и те са над 680... Децата четат повече през лятото, като колегите споделят, че те наблягат на задължителната литература. След това вече търсят и книги по техен вкус. Това са предимно чужди автори...Трябва в едно семейство да се чете за да могат и децата да започнат..."- казва Мадлен Аспарухова.

"Хората спират да мислят, когато престанат да четат книги. Само този, който не чете нищо, не мисли за нищо"-  е казал Дени Дидро. 

Според видинчани хората четат, но липсата на време им пречи често да посягат към нова или любима книга.

Всичко по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Каква ще е ролята на Съвета за развитие на гражданското общество

С електронно гласуване ще бъде избран първият Съвет за развитие на гражданското общество. На 20 февруари започва регистрацията на неправителствените организации, желаещи да участват в избора на първия у нас Съвет за развитие на гражданското общество /СРГО/. Съветът е консултативен орган към Министерския съвет за разработване и провеждане на..

публикувано на 17.02.20 в 12:16

Валя Берчева, кмет на Мизия: Формулата за успех на един кмет е диалог с хората, ясни правила и контрол

Тази сутрин в "Добро утро, кмете", се отправяме към Мизия, за да ви срещнем с местните хора, с новия кмет - младата и амбициозна дама Валя Берчева, с представителите на културните институции, с миналото и с днешното съвремие на града. Най-ранните следи за появата на хора в околностите на някогашното село Букьовци датират от преди 5000 г...

публикувано на 14.02.20 в 11:30

Разнообразие в световния ден на Радиото

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието" . За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за..

публикувано на 13.02.20 в 13:09

Видинска област продължава да изостава икономически

За осма поредна година Институтът за пазарна икономика представи "Регионални профили: показатели за развитие" - анализ на регионалното развитие в България. Изследването се основава на 62 индикатора, които оценяват икономическата и социалната среда в 28-те области в страната. Голяма част от индикаторите за икономическото развитие на област..

публикувано на 12.02.20 в 11:17

Видинчани: България не е бедна, но много се краде. Дано прокуратурата си свърши работата

Под ударите на прокуратурата в последните седмици попаднаха едни от най-влиятелните хора в държавата. Действия, очаквани от българското общество от години, бленувайки за българския образ на румънската прокурорка Лаура Кьовеши. "Това е само началото, очаквайте продължение!" , категоричен бе главният прокурор Иван Гешев и добави пред БНР:..

публикувано на 11.02.20 в 13:22

Преструктуриране на Здравната каса- възможно ли е?

Преструктуриране на здравните каси в страната е  обсъдено н а заседание на Надзорния съвет на НЗОК. Подхвърлена е идеята от 28 сега, да станат 6. Съветът е дискутирал и дали здравноосигурените да могат да се лекуват безплатно само в района, в който живеят и в болници, с които съответната районна каса има сключени договори. Решението на Надзорния..

публикувано на 10.02.20 в 14:10

Хърлец - село за пример в "Златията"

Голямо, благоустроено и красиво e село Хърлец. Намира се в община Козлодуй и е на 3 км от АЕЦ Козлодуй.  Две реки минават край селото - река Дунав и река Огоста. Земята е плодородна и равна, не случайно носи името "Златия". Върху землището на селото е построена първата на Балканите атомна електроцентрала.   Хърлец има вековна история. Културна..

публикувано на 07.02.20 в 10:20