Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кога да обслужваме автомобилите?

Снимка: Радио Видин


Всеки собственик на автомобил знае, че през определено време и изминати километри от превозното средство, трябва да му бъдат подменяни консумативите. Като се започне от маслото на двигателя, та чак до ангренажния ремък. А когато става въпрос за покупка на автомобил от чужбина, първото нещо, което трябва да се направи, е неговото обслужване. Процедурата се повтаря след известно време, когато водачът е навъртял още километри. Не всички от консумативите обаче трябва да се сменят на един и същи период. Яснота по темата внася Румен Вътев от Видин, собственик на автосервиз "Руми В".


"Особено за България колите втора употреба, които се внасят от Европа, трябва да им се смени маслото в двигателя, скоростите, ремъците, филтрите, антифриза. Защото ако не се обслужи и не се направят тези неща, не се знае колата на колко километра е и се получават нежелани неща. Примерно, ако маслото на колата в двигателният обсег не е сменено, тогава то си губи свойствата и смазочността, която трябва да бъде. Тогава двигателят може да блокира. За ангренажния ремък се сменя при нас на 50 000 км. Този ремък не се знае кога е сменян и ако се откъсне, стават много големи поразии. Маслото и филтрите в България ги сменяме на 10 000- 12 000 км. Дизела е по-сложен за обслужване от бензиновия агрегат. Най-вече защото при дизела има дюзи, в по-новите автомобили са пиезо-кристални, докато в по-старите са обикновени, които са с разпръсквачи. Това всичко трябва да се обслужи, не се ли направи, автомобилът няма да работи както трябва и ще харчи повече гориво. След това трябва да се види и ходовата част. Защото пътищата и без това не са в много изрядно положение и при по-голяма дупка може да станат много нежелани неща"- съветва Румен Вътев. 


Сигурно има и шофьори, които обслужват автомобилите си и на повече километри. Но подмяната на всички тези консумативи е нужна, за да може превозното средство да е в изправност. Също така навременното обслужване удължава живота на автомобила, затова не е нужно да се пестят средства и е препоръчително всеки водач да се грижи за своята собственост. Още повече, че от това зависи нашата и на околните сигурност на пътя.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Феста на диджеите-ветерани започва във Видин

Classic Telegrafa DJ Fest  започва днес във Видин. Тазгодишното издание на фест с диджеите-ветерани е 15-то и ще продължи до11 август. В    продължение на четири вечери ще звучат вечните хитове на 80-те и 90-те години на ХХ век.  Създател на събитието е телевизионният водещ и диджей Васко Громков, който гостува в студиото на Радио Видин...

публикувано на 08.08.24 в 17:50

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин е към своя край

Реконструкцията на основния довеждащ водопровод на Видин от помпена станция "Сланотрън" скоро ще приключи. Това е един от най-важните инфраструктурни проекти във водоснабдяването в област Видин за последните 40 години. Старите и силно корозирали стоманени тръби на близо 15-километрово трасе са заменени с нови. Линейната част на реконструкцията е..

публикувано на 08.08.24 в 15:50

Празник на малината ще се проведе в Берковския Балкан

Традиционния празник на малината организират през почивните дни в Берковския Балкан. От 9-и до 11 август за посетителите са предвидени множество мероприятия - туристически походи, беседи, музикална програма с много веселие и др. Организатори на празничните дни, които ще се проведат на почивната зона на Ком, са Община Берковица и местното дружество..

публикувано на 08.08.24 в 13:59

Националният отбор по приложно колоездене е на лагер-сбор в Берковица

Берковица е домакин на лагер-сбора на националния отбор по приложно колоездене, който е организиран със съдействието на Общината, Съюза на българските автомобилисти в Монтана и Клуба по приложно колоездене в града. Той се провежда от 5-и до 10 август под ръководството на треньора Цветанка Петкова, която е председател на местната спортна..

публикувано на 08.08.24 в 10:46

В "Музикална зона" на 08 август 2024 слушаме The Golden Project

Джаз формация The Golden Project е създадена през есента на 2010 г. от Тони Златанов и Емил Пехливанов. Стартира като трио, но впоследствие се превръща в квинтет, отворен за гост музиканти. Важна роля в творческия процес играе художникът Дончо Дончев - автор на обложките на двата им албума и илюстратор на песните им. Слушаме композиции от албумите..

публикувано на 08.08.24 в 09:00

"Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" представят в Берковица

Бурканите за подправки на баба, английски сервиз за чай, старинни дървени столове. Това е само малка част от изложбата "Винтидж култура - колекция порцелан и спомени за отминало време" , която ще бъде представена в Берковица . Организаторът Ивелина Младенова освен страстен колекционер e и творец, а винтидж културата неизменно намира отражение..

публикувано на 07.08.24 в 16:06

Жители на село Периловец искат редовна профилактика от Енергото

Пожар преди седмица засегна четири имота в село Периоловец , община Бойница. Горели са стопански постройки, като напълно са унищожени хамбар и плевня. Местните твърдят, че пожарът е тръгнал от скъсана електрическа жица и настояват малкото селце да бъде включено в графика на енергоснабдителната компания за извършване на профилактика. Подготвят и..

публикувано на 07.08.24 в 15:17