Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Бившето лятно кино "Цвят" заприлича на сметище

7
Снимка: Радио ВИДИН

Строителни отпадъци са изхвърлени в двора на бившето лятно кино "Цвят" във Видин. Това сигнализираха слушатели на Радио Видин, според които боклукът най-вероятно е от намиращата се в съседство сграда на Драматичния театър, който е в ремонт.


От ръководството на Народно читалище „Цвят“, което е собственик на лятното кино, потвърдиха за замърсяването и призоваха фирмата-изпълнител на ремонтните дейности да почисти пространството. От културната институция обясниха също, че достъпът им до лятното кино е силно ограничен от новоизградена паркова алея, която на практика прави невъзможно отварянето на входната вратата.


"Забелязахме, че в двора на лятното кино има струпани строителни отпадъци, те са вероятно са прехвърлени от самата сграда на Драматичния театър. Молбата ни е фирмата, която извършва ремонта, да почисти и изхвърли тези отпадъци, тъй като все пак това е нейна грижа, това се плаща. Бихме искали нашият терен да бъде освободен от тези отпадъци, да бъде чист, за да можем ние да предприемем следващи действия по облагородяване на терена. Бих искал да кажа, че към настоящия момент достъпът към лятното кино е силно ограничен, след ремонта на площада и алеите в парка. Нивото на площада е задигнато и практически вратата на лятното кино откъм парка не може да се отваря. Тя трябва да се ремонтира, да се изреже, за да може да се отвори", каза секретарят на читалището Любомир Илиев.  


От години читалище "Цвят" има идея за облагородяване бившето лятно кино и превръщането му в място за изяви на самодейци, припомни секретарят на културното средище:
Радио ВИДИН

"Ние имаме прекрасни идея за създаване на място за извършване на културни дейности - собствени концерти, на гостуващи артисти, кинопрожекции на открито. Така че това място е много ценно за нас, ние искаме да го възстановим. За това са необходими средства, правихме опити за кандидатстване по различни програми и се надявам в скоро време да започнат дейности по възстановяване."


Потърсихме фирмата изпълнител на ремонтните дейности, но сградата на Драматичния театър се оказа празна и заключена. Ето защо се обърнахме към собственика и възложител на ремонтните дейности - Община Видин. От пресцентъра ни обясниха, че ще се запознаят със случая и ще ни отговорят.

Междувременно читалищни дейци коментираха, че възстановяването на пространството на бившето лятно кино и превръщането му в сцена за изяви би било хубав подарък за културното средище, което през 2020-та чества 150 години от своето основаване.Галерия

Вижте още

Опашки за регистрация на газовите уредби в КАТ /видео/

Дълги опашки се извиват пред гишетата в КАТ Видин, през последните дни. Причината  - МВР провежда специализирана операция в цялата страна, свързана с промяна на горивната система на МПС. По закон срокът, в който собственикът трябва да впише в талона на автомобила промяната в горивната система е до 3 години от  издаването на  удостоверението за..

публикувано на 27.02.20 в 17:18

В "Музикална зона" на 27 февруари 2020 слушаме Александър Бородин и Альона Баева

Александър Бородин и Альона Баева - двама руски музиканти от различни поколения. Единият – композитор, химик, доктор по медицина, поет и общественик, другият – младо дарование, все повече доказващо се като цигулар от световна класа. На 27 февруари се навършват 133 г. от смъртта на Бородин, а на 28 февруари 2020 г. Баева ще свири с..

публикувано на 27.02.20 в 09:00

Адвокатка представя дебютната си стихосбирка във Видин

Адвокат Славяна Младенова от Видинската адвокатска колегия издаде стихосбирка. "Бяла роза" е първата й поетична книга. Тя включва творби, написани преди повече от 20 години. Единственото изключение е стихотворение, което авторката пише преди година, по повод пълнолетието на дъщеря си. Славяна Младенова избра да срещне за първи път поезията и..

обновено на 26.02.20 в 17:59

Да дариш книга на дете

Почти 10 години вече Фондация " Подарете книга " развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време .  Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят..

публикувано на 26.02.20 в 17:21

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба: "Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла,..

публикувано на 26.02.20 в 15:55

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото" . Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието . По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот" , което призовава към умерен начин на живот. За..

публикувано на 26.02.20 в 13:17

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра  участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година.  В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на..

публикувано на 25.02.20 в 17:00