Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронен фиш ще се издава и при липса на електронна винетка

Снимка: АПИ


Шофьорите, които карат без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани с електронен фиш. Колкото дни пътуваме гратис, толкова на брой електронни фишове ще получим, ако ни снимат, уточняват от СБА.

Автоматичното правоприлагане ще започне със старта на тол системата за събиране на пътни такси на база на изминато разстояние. Очаква се това да стане най-късно до 1 март тази година. След 1 януари 2020 година вече няма автомобили с валидни хартиени стикери. Всички, които ползват винетка, би трябвало да са с електронни, напомни Николай Николов, председател на видинския клон на организацията.

"Електронният фиш е документ, който установява нарушение в отсъствие на нарушителя и на контролиращите на пътя органи. Той ще се издава и на собственици на леки автомобили, които системата е отчела като нарушители, и на собственици на тежкотоварни превозни средства с тегло над 3,5 т, които се движат без предварително купена маршрутна карта за конкретните тол сектори. Вече се провеждат реални тестове по процедурата за автоматичното правоприлагане, т.е  издаването на е-фиш. Процесът е сложен, като в него участват екипите на тол управлението на терен и служителите в центъра за ръчна верификация, които ще имат ключова роля за потвърждаване на нарушението при необходимост".

Електронният фиш се издава на собственика на пътното превозно средство, след като електронната система установи и заснеме нарушение - движение по платените участъци от републиканската пътна мрежа без платена такса по чл. 10 ал. 1 от Закона за пътищата. Как ще протича процедурата по издаване на електронен фиш?

"Автоматичното правоприлагане ще отчита нарушенията в рамките на един астрономичен ден общо, тоест в рамките на деня те няма да се сумират. Ако нарушението продължи и на другия ден, за него ще се издава нов електронен фиш. Документът ще се издава от Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще се изпраща по пощата. В 14-дневен срок от датата на получаването му нарушителят ще има възможност да плати компенсаторна такса, за да се освободи от административно-наказателна отговорност. Плащането е по банков път, като задължително в платежното нареждане трябва да бъде посочен номер на електронния фиш. В случай, че в 14-дневния срок компенсаторната такса не бъде платена, собственикът на превозното средство дължи пълния размер на посочената в електронния фиш глоба. Електронният фиш може да се обжалва в 14-дневен срок от датата на получаването му. Контролът за платена електронна винетка и тол такса ще се осъществяваот 105 мобилни контролни екипа и 295 стационарни контролни рамки, снабдени със съответните камери и сензори".

Ако първоначалната информация, постъпила чрез електронната система, не позволява разпознаване на регистрационния номер на пътното превозно средство с поне 95% сигурност, служителите от центъра за верификация на нарушенията в НТУ ще преглеждат данните от контролните камери. Когато нарушението се потвърди, тогава ще се издава електронен фиш.

"В момента се извършват само пътни проверки за валидни винетки. Автомобилисти без притеснение споделят в социалните мрежи, че изобщо не спират на подадена палка от инспекторите на Националното тол управление и досега не е имало никакви последици за тях. От тол управлението обясниха, че ако един водач не спре при подаден сигнал, техните инспектори съобщават за произшествието на телефон 112 и на представителя на Агенция „Пътна инфраструктура“ в Националния координационен център за безопасно движение по пътищата. Оттам сигналът се препраща към най-близкия екип на Пътна полиция, който да реагира".

По закон, ако автомобилист откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка, може да остане без книжка за срок от 1 до 6 месеца и да получи глоба от 50 до 200 лв.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00

В жилищен блок "Янтра" 2 във Видин искат асфалт пред входа си

Хората от жилищен блок "Янтра" 2 във Видин очакват местната общинска управа да се справи с проблем, който от години няма решение. Искат да бъде асфалтирана улицата пред входа им. Казват, че в дъждовно време там се събира вода и всяко излизане от дома им се превръща в изпитание. Налага се с тухли и камъни да правят пътека, за да могат да..

публикувано на 23.04.24 в 14:13

Пет нови професии за учениците от Врачанско

В 61 паралелки на 33 училища ще се обучават учениците на  територията на област Враца.  1443-ма седмокласници имат възможност да продължат образованието си в учебните заведения в областта.  Регионалното управление на образованието (РУО) - Враца обяви държавен план-прием за 2024/2025 година.  15 са профилираните паралелки, 29 са..

публикувано на 23.04.24 в 13:45

Видински ученик е най-добрият в България по приложна електроника

Ивайло Георгиев от 11 клас на ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" Видин е най-добрият състезател в България по приложна електроника. Той спечели  първото място в индивидуалното класиране  в Националното състезание по приложна електроника "Мога и зная как",  а отборът на  Ивайло и Светослав  Цветков се нарежда  на второ място в страната.  В момента..

публикувано на 23.04.24 в 12:00

Изложба показва архитектурното наследство на Видин

Изложбата „Архитектурното наследство на Видин и областта“ се открива във Видин. Автор на изложбата е архитект Белин Моллов.   В експозицията са включени 45 картини, които изобразяват впечатляващи сгради като Синагогата, катедралния храм "Свети Димитър", джамията на Осман Пазвантооглу, Стамбол капия, Баба Вида,  църквите в Димово, в Ново..

публикувано на 23.04.24 в 09:40

В Монтана отбелязваха Европейския ден за борба с наднорменото тегло

Европейският ден за борба с наднорменото тегло бе отбелязан в Монтана. Инициативата е на Регионалната здравна инспекция и Младежкия дом и е насочена към децата и учениците от града. Лекция, фокусирана върху темата за правилното и здравословно хранене на учениците от 7 до 19-годишна възраст, изнесе Даниела Божинова, която е главен експерт в здравната..

публикувано на 22.04.24 в 17:41

Психолог: Разводът е изпитание основно за децата

В рубриката "Децата на фокус"  ще обсъдим една тема, която за жалост, става все по-актуална в нашето общество. Разводът предизвиква изключително неприятни емоции, особено за децата, които се нуждаят от време и подкрепа, за да се адаптират към новия живот след раздяла.  Всяко решение за развод влияе върху децата, които често реагират..

публикувано на 22.04.24 в 16:00