Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Електронен фиш ще се издава и при липса на електронна винетка

Снимка: АПИ


Шофьорите, които карат без валидна електронна винетка, ще бъдат санкционирани с електронен фиш. Колкото дни пътуваме гратис, толкова на брой електронни фишове ще получим, ако ни снимат, уточняват от СБА.

Автоматичното правоприлагане ще започне със старта на тол системата за събиране на пътни такси на база на изминато разстояние. Очаква се това да стане най-късно до 1 март тази година. След 1 януари 2020 година вече няма автомобили с валидни хартиени стикери. Всички, които ползват винетка, би трябвало да са с електронни, напомни Николай Николов, председател на видинския клон на организацията.

"Електронният фиш е документ, който установява нарушение в отсъствие на нарушителя и на контролиращите на пътя органи. Той ще се издава и на собственици на леки автомобили, които системата е отчела като нарушители, и на собственици на тежкотоварни превозни средства с тегло над 3,5 т, които се движат без предварително купена маршрутна карта за конкретните тол сектори. Вече се провеждат реални тестове по процедурата за автоматичното правоприлагане, т.е  издаването на е-фиш. Процесът е сложен, като в него участват екипите на тол управлението на терен и служителите в центъра за ръчна верификация, които ще имат ключова роля за потвърждаване на нарушението при необходимост".

Електронният фиш се издава на собственика на пътното превозно средство, след като електронната система установи и заснеме нарушение - движение по платените участъци от републиканската пътна мрежа без платена такса по чл. 10 ал. 1 от Закона за пътищата. Как ще протича процедурата по издаване на електронен фиш?

"Автоматичното правоприлагане ще отчита нарушенията в рамките на един астрономичен ден общо, тоест в рамките на деня те няма да се сумират. Ако нарушението продължи и на другия ден, за него ще се издава нов електронен фиш. Документът ще се издава от Агенция „Пътна инфраструктура“ и ще се изпраща по пощата. В 14-дневен срок от датата на получаването му нарушителят ще има възможност да плати компенсаторна такса, за да се освободи от административно-наказателна отговорност. Плащането е по банков път, като задължително в платежното нареждане трябва да бъде посочен номер на електронния фиш. В случай, че в 14-дневния срок компенсаторната такса не бъде платена, собственикът на превозното средство дължи пълния размер на посочената в електронния фиш глоба. Електронният фиш може да се обжалва в 14-дневен срок от датата на получаването му. Контролът за платена електронна винетка и тол такса ще се осъществяваот 105 мобилни контролни екипа и 295 стационарни контролни рамки, снабдени със съответните камери и сензори".

Ако първоначалната информация, постъпила чрез електронната система, не позволява разпознаване на регистрационния номер на пътното превозно средство с поне 95% сигурност, служителите от центъра за верификация на нарушенията в НТУ ще преглеждат данните от контролните камери. Когато нарушението се потвърди, тогава ще се издава електронен фиш.

"В момента се извършват само пътни проверки за валидни винетки. Автомобилисти без притеснение споделят в социалните мрежи, че изобщо не спират на подадена палка от инспекторите на Националното тол управление и досега не е имало никакви последици за тях. От тол управлението обясниха, че ако един водач не спре при подаден сигнал, техните инспектори съобщават за произшествието на телефон 112 и на представителя на Агенция „Пътна инфраструктура“ в Националния координационен център за безопасно движение по пътищата. Оттам сигналът се препраща към най-близкия екип на Пътна полиция, който да реагира".

По закон, ако автомобилист откаже да предаде документите си на органите за контрол или по какъвто и да е начин осуети извършването на проверка, може да остане без книжка за срок от 1 до 6 месеца и да получи глоба от 50 до 200 лв.






Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Време е за призраци с Джон Хардинг

Лято е, горещо е, така че може би е време за малко разхлаждане с една смразяваща история, от която побиват ледени тръпки. Време е за четиво, издържано в традициите на класическия готически роман на ужасите, в който призраците са навсякъде, а мракът е населен със страхове и свръхестествени врагове, докато границите между реалност и фантазия са..

публикувано на 12.07.24 в 16:10

Да се влюбиш в Африка

Казват, че Африка е единственият континент, в който можеш да се влюбиш. Доказателство за това са видинчаните д-р Мая Бориславова и съпругът ѝ Стоян Иванов, които за четвърти път отидоха на континента, за да видят нови приказни места и да се докоснат до чара и непринудеността на местното население. Приключенското им пътуване се случва през..

публикувано на 12.07.24 в 15:27

Архитект по професия, винар по душа

По професия Митко Славчев е архитект и активно упражнява професията си, но може да се каже, че по душа е винар . Разказва за хобито си разпалено с часове и предизвиква истински, искрен интерес у събеседника си. Произведеното от него вино е "бутиково", с него радва близките и приятелите си на специални за тях поводи, като всеки път подготвя..

публикувано на 12.07.24 в 15:25

Кампании набират средства за животоспасяваща операция на 11-годишния Станимир от Видин

Кампании набират средства за лечението на 11-годишния Станимир Живков от Видин . За него всеки ден е борба. Предстои му поредна операция, животоспасяваща, която ще е в чужбина. В случая здравната каса не поема разходите, а за семейството на момчето сумата е непосилна.  Станимир страда от детска церебрална парализа, като усложнение към..

публикувано на 12.07.24 в 14:34

TapOut - тренировка, подходяща за всеки

TapOut тренировката е подходяща за всеки човек. Тя тонизира и зарежда, създава настроение и подпомага добрия сън. Това обясни любител треньорът Иван Иванов , който води занимания по TapOut в студио "Силвана в страната на спорта" във Видин .  По професия той е програмист, но противно на общоприетото схващане, заседналият начин на живот не е типичен..

публикувано на 12.07.24 в 13:00

Как да използваме правилно климатиците през лятото

Охлаждането с климатик в горещите летни месеци може да се каже, че един от малкото начини да се спасим от високите температури. На работното място, вкъщи, дори и на път в колата климатикът не е просто екстра, а необходимост, без която трудно може да си представим ежедневието. Като повечето електрически уреди, така и климатикът обаче трябва да се..

публикувано на 11.07.24 в 15:50
Коне без стопанин в парк

Безстопанствени коне обикалят във Видин - крие ли това опасност за жителите

Защо коне се разхождат свободно, без стопанин, в парк "Владикина Бахча" във Видин, а понякога излизат и на булеварда и околните улици?!  Случката е отпреди няколко дни и намери широк отзвук и в социалните мрежи. В парка има детски площадки, заведение, има място за разхождане на кучета, затова и попитахме хората как приемат присъствието на животните на..

публикувано на 11.07.24 в 15:48