Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Заедно" на 24 януари 2020 година

Снимка: Радио Видин

Темите в "Заедно":

Социални работници от Враца помагат на хора с ТЕЛК и техни близки в търсенето на работа. 

Цвети Иванова от Враца организира кампания за осигуряване на мъжки дрехи и обувки за хората, които обитават Центъра за настаняване на бездомни.
Във Видин младежи ще помагат на свои връстници по пилотна програма срещу дрогата. 

Програмата под наслов "От връстници за връстници" ще се изпълнява в 12 града в страната. В продължение на два дни от Общинския съвет по наркотични вещества обучаваха доброволците, които ще участват в нея. Те са от от Профилираната природо-математическа гимназия "Екзарх Антим I" и Гимназията с преподаване на чужди езици "Йордан Радичков".


"Доброволците от тези две училища ще бъдат обучени и след това ще влязат при свои връстници, където ще проведат пет поредни занятия с цел повишаване капацитета на младите хора, развиване на социални умения и развиване на личностните умения, така че да не им е нужно да употребяват психо-активни вещества"- съобщи психологът към Общинския съвет по наркотични вещества Велислава Цанкова.


Сред доброволците, които ще помагат на свои връстници, са 11-класничката от природо-математическата гимназия Анна-Мария и Мария Микова, която е 10 клас.


"Случвало ми се е да виждам хора, които са употребили дадени вещества… Предполагам и знам, че тук ще се науча на много неща, които мога да използвам в такива ситуации, за да помогна"обяснява Анна-Мария, а Мария Микова допълва: "Все още сме млади и искаме да знаем повече, защото, ако попаднем в средата, в която хората използват такива опияняващи вещества, трябва да имаме представа къде сме се забъркали и с какво точно, за да се предпазим."


Социални работници от Враца помагат на хора с ТЕЛК и техни близки в търсенето на работа. Инициативата е на Националната пациентска организация и Българската стопанска камара  и ще се изпълнява до края на октомври в пет града в страната. Помощта е напълно безплатна. Как във Враца ще могат да се възползват от нея, разказва  социалния работник Зорница Тоткова:

"Дейностите по проекта допринасят за преодоляване на проблеми като дискриминация, влошен здравен статус,недоверие от страна на работодателите, демотивация и други. Важно за мен е да спомена и да подчертая, че нашият проект е насечен към две основни целеви групи. Първата целева група обхваща лица, навършили 18 години с намалена работоспособност над 20 %, които са безработни. Втората целева група е насочена към близки на лица с увреждания, като близки могат да бъдат например съпруг, родител и дете над 18 годишна възраст. Услугите по проекта, които предоставят социалните ни работници, ще бъдат предоставени в три основни насоки- информиране, консултиране и посредничество."

Повече информация за инициативата може да се намери на сайта www.rabotazavseki.com

Цвети Иванова от Враца увлича последователи с желанието си да помага на възрастни, самотни, бездомни. Поредната кампания е за Центъра за временно настаняване на бездомни. Нужни са мъжки  дрехи и обувки:

"Хората, които имат желание, имат излишни дрехи, всички имат такива, смятам аз, могат да ми се обадят на телефона. Нека дрехите да са изпрани, в приличен вид…В началото на другия месец ще бъдат занесени в приюта за бездомни хора. Там пребивават различен брой хора, които нямат жилище и живеят там в студените дни предимно."

Всеки, които желае да дари, може да го направи като се свърже с Цвети Иванова. Телефонът е обявен на страницата ѝ във фейсбук. 

Чуйте звуковия файл!
Вижте още

Над 220 милиона лева инвестирани в земеделския сектор във Видинско

Новостите, свързани с директните плащания и приемите по предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони  бяха разисквани във Видин. Форумът е част от национална информационна кампания на министерството на земеделието, храните и горите. Участваха земеделски производители от областта, представители на местната власт и експерти от..

публикувано на 18.02.20 в 16:41

Ученици от Видин и Крайова създават творби със социални послания

Видински ученици от ПГ "Проф. д-р Асен Златаров" и ПГТ "Михалаки Георгиев" взеха участие в Образователна мобилност за младежи, наречена  "Изповед по цвят", заедно със свои връстници от училището по изобразителни  изкуства в град Крайова. Младежите имаха възможност да творят и да изразят себе си чрез изкуството. Те създадоха картини с послания да бъдем..

публикувано на 18.02.20 в 14:50

Лекция за Антони Гауди пред видинска публика

"Архитектура без граници - Гауди в Матаро" е заглавието на лекцията на архитект доцент Станчо Веков, която той представи  пред видинска публика в Държавен архив - Видин. Антони  Гауди  е испански архитект от Каталония, един от най-големите новатори в областта за времето си и дълго след това. Желанието на арх. Веков бе да представи непознатия Гауди с..

публикувано на 18.02.20 в 13:02

Безплатно измерване на кръвна захар организира ежемесечно Клуб "Диабет" във Видин

Клуб "Диабет" продължава и през 2020 година провеждането на безплатни измервания на кръвната захар и лекции на теми, свързани със захарния диабет. Двете инициативи са достъпни както за членове на организацията, така и за всички жители на Видин и областта, обясни председателят на клуба Катина Велкова: "Това е нашият приоритет, към който трябва да се..

публикувано на 17.02.20 в 17:19
Проф. д-р Николина Огненска

Проф. д-р Николина Огненска: Важно е човек да си прави профилактика на младини, за да има спокойни старини

"Профилактика на здравето  - да открием болестите преди да са се появили". Това е темата на среща на проф. д-р Николина Огненска с жители на Видин. Тя ще презентира иновационни методи в медицината, с които грижата за човешкото здраве се пренася изцяло в сферата на профилактиката.    Доктор по изкуствознание и професор по теория на музиката,..

публикувано на 17.02.20 в 16:16
Слави Панайотов

Слави Панайотов представи втората си книга във Видин

Един от най- известните "влогъри" в България- Слави Панайотов, е  роден през 1986 г. в Плавдив. Става известен с "Youtube" канала си " The Clashers" . В него той публикува видеа на различна тематика, като хитовите му серии са "Топ Класации", "50 Невероятни факта" и "Нещата, които не искат да знаете" . Вдъхновен от сериите "Топ Класации" се..

публикувано на 17.02.20 в 16:15

С покаянието се завръщаме при Бога

Неделята, в която се намираме днес е Седемнадесета след Неделя подир Въздвижение , която ни напомня силата на покаянието, бащината любов и прошката. Днес си припомняме, че Бог ни е дал и дава свобода, но и проявява към нас милост отново да се върнем при Него. Неговото човеколюбие е безгранично, но ние не трябва да изпаднем в..

публикувано на 16.02.20 в 08:00