Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за защита на лични данни

Автор:

Днешният 28-ми януари е обявен за световен ден за защита на личните данни.  През 1981 година е подписана конвенция за защита на лицата при автоматизирана обработка на личните данни на Съвета на Европа. Разпоредбите в конвенцията защитават от намеса в неприкосновеността на личния  ни живот от страна на публични и частни органи. Какви всъщност са законите приети с конвенцията и от какво защитава тя, ще чуем от Богомил Николов, директор на асоциация "Активни потребители", който съобщава и как да се защитим, ако правата ни са нарушени:

"Личните данни са онези факти, които могат да идентифицират един човек и точно с тези лични данни е възможно да се злоупотребява по различни начини, затова те са защитени от законодателството. Според Комисията за защита на лични данни, лични данни могат да се изискват при различни основания, например сключването на договор. Когато трябва да сключим някакъв договор с друга страна, тя естествено има право да получи нашите лични данни, за да изготви договора, както и за да се идентифицираме. На нас разбира се ни прави впечатление как поръчвайки някакъв продукт или услуга от интернет изискват от нас да потвърдим дали сме съгласни да обработват личните ни данни, не е задължително да сме съгласни, това е важно да се знае. Друг пример е как сканират личните ни карти, тези които имат право да извършват това са банковите институции, застрахователи и други. Тези, които нямат право да ни сканират личната карта са мобилните оператори например, ако искат да направят това, ние сме в правото си да откажем. Хората не трябва да се притесняват от подаването на сигнал до Комисията, защото това е институция, като всяка друга, която се занимава със сигналите на граждани. Винаги, когато става въпрос за лични данни трябва да сме предпазливи, да гледаме на нещата плахо, защото това е важно и тези данни не случайно са лични. Най-голяма вероятност от изтичане има в интернет, когато получаваме спам имейли, съобщения, всичкото това е от значение.. Трябва да се внимава."

Регламентът за защита на личните данни на ЕС, известен още като GDPR, влезе в сила през 2018 година. Трябва да знаете, че имате възможност и право да бъдете информирани, по ясен и лесен за разбиране начин, за това как се използват личните ви данни. Според дефиницията на Европейската комисия личните данни са "всяка информация, свързана с идентифицирано или идентифицируемо живо физическо лице. Отделни данни, които когато се съберат заедно могат да доведат до идентифициране на конкретно лице, също представляват лични данни." Сред тях са:
- собствено име и фамилия;
- домашен адрес;
- имейл адрес, като например име.фамилия@дружество.com;
- номер на картата за самоличност;
- данни за местоположение (напр. функцията за данни за местоположение на мобилен телефон);
- данни, съхранявани от болница или лекар, които биха могли да бъдат символ, който уникално идентифицира дадено лице.

Близо 50% от българите, ползвали интернет, са били склонни да предоставят обща лична информация за себе си онлайн, сочи проучване на Евростат за нагласите на интернет - потребителите в Европейския съюз. Анализът показва, че едва около 20 % от българите са споделили лични данни, а само 9 на сто, са се възползвали от плащане по интернет. Едва 3 на сто от потребителите на Интернет в ЕС са се сблъскали със злоупотреби с лична информация. Такъв е и процентът на потребителите, претърпели финансови загуби от получаване на измамни съобщения или пренасочване към фалшиви уеб сайтове, отчита Евростат. Видинчани споделят, че внимават и се притесняват, предоставяйки лични данни в интернет:

"Не, по никакъв начин не се притеснявам, защото в днешно време може от къде ли не да намерят данни... Притеснявам се разбира се, дори имам опасения, че някой може да злоупотреби с тях... Не трябва да си даваме личните данни... Не си ги давам, заради защитата... Първо трябва да се проучи на кой ги даваме, не трябва да е така, не може да се има доверие на всеки... Лесно си давам личните данни в интернет, под лични данни имам предвид имена, телефона, имейл, защото обичам да си поръчвам от интернет, разбира се това не е много хубаво, но все пак се надявам да не ми ги  откраднат..."

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15