Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Отбелязваме Световния ден за защита на лични данни

Днешният 28-ми януари е обявен за световен ден за защита на личните данни.  През 1981 година е подписана конвенция за защита на лицата при автоматизирана обработка на личните данни на Съвета на Европа. Разпоредбите в конвенцията защитават от намеса в неприкосновеността на личния  ни живот от страна на публични и частни органи. Какви всъщност са законите приети с конвенцията и от какво защитава тя, ще чуем от Богомил Николов, директор на асоциация "Активни потребители", който съобщава и как да се защитим, ако правата ни са нарушени:

"Личните данни са онези факти, които могат да идентифицират един човек и точно с тези лични данни е възможно да се злоупотребява по различни начини, затова те са защитени от законодателството. Според Комисията за защита на лични данни, лични данни могат да се изискват при различни основания, например сключването на договор. Когато трябва да сключим някакъв договор с друга страна, тя естествено има право да получи нашите лични данни, за да изготви договора, както и за да се идентифицираме. На нас разбира се ни прави впечатление как поръчвайки някакъв продукт или услуга от интернет изискват от нас да потвърдим дали сме съгласни да обработват личните ни данни, не е задължително да сме съгласни, това е важно да се знае. Друг пример е как сканират личните ни карти, тези които имат право да извършват това са банковите институции, застрахователи и други. Тези, които нямат право да ни сканират личната карта са мобилните оператори например, ако искат да направят това, ние сме в правото си да откажем. Хората не трябва да се притесняват от подаването на сигнал до Комисията, защото това е институция, като всяка друга, която се занимава със сигналите на граждани. Винаги, когато става въпрос за лични данни трябва да сме предпазливи, да гледаме на нещата плахо, защото това е важно и тези данни не случайно са лични. Най-голяма вероятност от изтичане има в интернет, когато получаваме спам имейли, съобщения, всичкото това е от значение.. Трябва да се внимава."

Регламентът за защита на личните данни на ЕС, известен още като GDPR, влезе в сила през 2018 година. Трябва да знаете, че имате възможност и право да бъдете информирани, по ясен и лесен за разбиране начин, за това как се използват личните ви данни. Според дефиницията на Европейската комисия личните данни са "всяка информация, свързана с идентифицирано или идентифицируемо живо физическо лице. Отделни данни, които когато се съберат заедно могат да доведат до идентифициране на конкретно лице, също представляват лични данни." Сред тях са:
- собствено име и фамилия;
- домашен адрес;
- имейл адрес, като например име.фамилия@дружество.com;
- номер на картата за самоличност;
- данни за местоположение (напр. функцията за данни за местоположение на мобилен телефон);
- данни, съхранявани от болница или лекар, които биха могли да бъдат символ, който уникално идентифицира дадено лице.

Близо 50% от българите, ползвали интернет, са били склонни да предоставят обща лична информация за себе си онлайн, сочи проучване на Евростат за нагласите на интернет - потребителите в Европейския съюз. Анализът показва, че едва около 20 % от българите са споделили лични данни, а само 9 на сто, са се възползвали от плащане по интернет. Едва 3 на сто от потребителите на Интернет в ЕС са се сблъскали със злоупотреби с лична информация. Такъв е и процентът на потребителите, претърпели финансови загуби от получаване на измамни съобщения или пренасочване към фалшиви уеб сайтове, отчита Евростат. Видинчани споделят, че внимават и се притесняват, предоставяйки лични данни в интернет:

"Не, по никакъв начин не се притеснявам, защото в днешно време може от къде ли не да намерят данни... Притеснявам се разбира се, дори имам опасения, че някой може да злоупотреби с тях... Не трябва да си даваме личните данни... Не си ги давам, заради защитата... Първо трябва да се проучи на кой ги даваме, не трябва да е така, не може да се има доверие на всеки... Лесно си давам личните данни в интернет, под лични данни имам предвид имена, телефона, имейл, защото обичам да си поръчвам от интернет, разбира се това не е много хубаво, но все пак се надявам да не ми ги  откраднат..."

Галерия

Вижте още

Потресно покаяние

Спасението на душата е крайна и върховна цел на християнския живот. Спасението има две страни: обективна и субективна. Ярък пример в това отношение е днес честваната в  Петата неделя на Великия и спасителен пост - преподобна Мария Египетска . Петата седмица и Петата неделя на Великия пост са подготовка за Страстната седмица. В..

публикувано на 05.04.20 в 08:00

"Заедно"- за общуването и даренията по време криза

Във време, в което общуването е трудно, има хора, които помагат, за да се случи. Има и такива, които помагат на възрастните, които трябва да останат у дома си. И други, които подариха ушитите от тях маски. За тях говорим в "Заедно".  В село Селановци , община Оряхово, едно от най-големите в страната, социален работник посещава всеки ден..

публикувано на 03.04.20 в 16:57

Инициативата на УНИЦЕФ #ЗабавноВкъщи вдъхновява семейства

УНИЦЕФ организира онлайн предизвикателство за родители. Инициативата #ЗабавноВкъщи има за цел да вдъхнови семействата за споделено време с децата в условия на физическа изолация. Кампанията е глобална и разпространена в целия свят.  "Започнахме инициативата "Забавно вкъщи", тъй като знаем, че играта с децата е най-добрият начин да..

публикувано на 03.04.20 в 16:25

Кучето Пирин- ценител на кашкавала

В рубриката "97 лапи и 1 опашка" ви срещаме с кучето Пирин и неговия стопанин Иван Илиев . Пирин е кръстоска между хъски и лайка и е на четири години и половина. Много обича децата и е голям ценител на истинския кашкавал. "Това куче го взехме за село по принцип. Беше много малко- нямаше 40 дена, и ни беше жал да го закараме на село...

публикувано на 03.04.20 в 15:00

Един актьор- сам вкъщи

По време на извънредното положение театрите затвориха врати и няма постановки. Как се чувства едни актьор, изолиран вкъщи и как запълва времето си? Бисер Маринов е роден във Видин. Преди три години гостува на сцената на видинския театър с постановката по Георги Марков  "Асансьорът". Пиесата проследява един отрязък от около 12 часа, в който..

публикувано на 02.04.20 в 18:01

Пролетно почистване в Берковица

В Берковица започнаха дейности по подготовка на градската среда и зелените площи за пролетния сезон. Мащабно почистване беше направено на кварталите "Изгрев" и "Заряница". "Предстои да бъде почистен и последният квартал - "Стара планина". Не беше се случвало от доста години. Много храсти и дървета изсъхнали бяха премахнати и продължават да се..

публикувано на 02.04.20 в 15:44

Детската книга е компилация от различни парченца изкуство - казва детската писателка Катя Антонова

В Международния ден на детската книга ви срещаме с  детска писателка  Катя  Антонова. К нигите ѝ  са доказателство за нейния талант и умение да докосва детската душа и да представя своите истории искрено и чистосърдечно така, като го правят децата.   Нейни са книгите  "Рибка", "Двете кралства",  "Феята от захарницата", "Седмицата на мишлето",..

обновено на 02.04.20 в 15:15