Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 27 януари 2020 година

Монтана саниран блок.
Снимка: Архив

20 000 лева допълнително са включени в бюджета на община Монтана за настоящата година за подпомагане закупуването на жилища от млади семейства. Това съобщи кметът Златко Живков, който с общинските съветници разглеждаха детайлно проекто- бюджета за 2020 година.


В Ново село приеха нова структура на Общинската администрация. След като бе отхвърлена на три поредни заседания, поради отказ на кмета Георги Стоенелов да отговори на питания на общинските съветници по структурата, днес Общинският съвет, под натиска на жителите на двете села, останали без кметски наместници- Флорентин и Ясен, прие новата линейна структура на Общинска администрация. 



Спира използването на хартия в Общинския съвет в Ружинци. За съветниците са осигурени таблети и безплатен интернет, съобщи кметът на общината Александър Александров. Още на следващото заседание общинските съветници ще получат материалите си по електронен път. 



2 324 е общият брой на безработните лица в бюрото по труда във Враца в края на декември 2019 година, съобщиха от институцията. Броят им е с 6 лица по- малко в сравнение с предходния месец и с 300 лица по- малко в сравнение със същия месец на 2018-а година. 



193 на десет хиляди души население е заболеваемостта от грип и остри респираторни заболявания във Видин по данни на регионалната здравна инспекция. В сравнение с предходната седмица се наблюдава значително нарастване, съобщи д-р Пепа Цветанова, директор на дирекция "Надзор на заразните болести".



След встъпване в длъжност на новият кмет на Криводол Христо Доков е назначен одит, като такъв не е бил правен на общината от 10 години. Ревизията е завършила и са констатирани много пропуски и нарушения съобщи Христо Доков.



Община Борован стартира дарителска кампания за изгорялата конна база в Сираково. Чрез нея трябва да бъдат събрани средства за извозването на изгорелите 11 коня до екарисажа в Шумен, защото не могат да бъдат загробени в селото. 



За втори път през почивните дни доброволци от монтанско почистваха района около старата църква в някогашното село Живовци. Чрез група в социалните мрежи инициатора Димитър Церовски събира доброволци.



Група жители от видинското село село Гомотарци са подели инициатива, да изградят параклис до Светия кръст, между селата Гомотарци и Покрайна, който ще се казва "Свето Възнесение Господне". Представители на Инициативния комитет посетиха Василовци и харесаха параклиса, направен там.



Изложба "Три-Те" ще бъде открита в галерия "Кутловица" - Монтана. Със свои творби ще участват авторите Рени Петрова, Марияна Тодорова и Таня Василева. 



В Градската художествена галерия на Берковица "Отец Паисий" бе открита изложба, събрала най-добрите живописни произведения на художници, творили през последните пет години на пленера "Берковска пролет". 


Най- младият кмет в община Мездра на село Зверино Стоян Петров се сдоби с първороден син. Радостин се появи на бял свят в София и е с размери 2.200 кг и 47 см. височина. Стоян и съпругата му Нина Тодорова са изключително щастливи и изказват своята огромна благодарност на екипа, помогнал на раждането на малкия юнак.


На 28 януари от 11:00 ч. в "Зала за изяви" към отдел "Заемна за възрастни" на Регионална библиотека "Михалаки Георгиев"-гр. Видин ще се проведе среща - разговор под наслов "Моят прочит на романа "Под игото". Специални гости ще бъдат Борислава Петрова - директор на Къща музей "Иван Вазов" в гр. Сопот и Надежда Георгиева - уредник и автор на изложбата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

ВиК авария в Покрайна превърна овощна градина в река

Спукана тръба наводнява вече голяма част от овощни насаждения, затова сигнализира Стела Стойкова,  земеделски производител от видинското село Покрайна пред кореспондента на Радио Видин Наско Цанов: „Аз съм земеделски производител, отгле ждам 15 декара овощни насаждения: 13- ябълки и 2- сливи. Проблемите започнаха през 2023 година месец октомври...

публикувано на 07.09.24 в 10:33

Даниела Николаева е новият заместник председател на Районната избирателна комисия в Монтана

Движението за права и свободи на Пеевски се пребори за заместник председателско място в Районната избирателна комисия в Монтана. Централната избирателна комисия назначи служебно Районна избирателна комисия Монтана. Това се наложи, след като на консултациите при областния управител партиите не се разбраха. Тогава представители на двете крила в ДПС..

публикувано на 07.09.24 в 10:30

Фестивал на древните култури откриха край Враца

Откриха фестивала за древни култури "Слънцето на Тодорка", съобщиха от общинската управа на Враца.  За осма година местността "Валога" край врачанското село Оходен е сцена на древните култури. Атрактивният фестивал откри заместник-кметът  Петя Долапчиева , която поздрави организаторите и присъстващите от името на кмета Каменов.  Директорът на..

публикувано на 07.09.24 в 10:00

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им

Българският патриарх Даниил ще благослови жители на Берковица за празника им. Това ще стане в неделя, в деня на Рождество Богородично.  Тържествата по повод празника на Берковица стартираха с тридневен турнир по футбол за 9 годишни деца. Победител стана отборът на ЦСКА /София/. Програмата за празника е богата и разнородна, сподели кметът Радослав..

публикувано на 07.09.24 в 09:15

Училищата и детските градини във Враца очакват новата учебна година

Училищата и детските градини във Враца са готови за новата учебна година, съобщават от местната управа.  Учебната 2024/2025 година ще започне на 16 септември 2024 година във всички училища и детски градини на община Враца. Сградите на учебните заведения са подготвени да приемат децата и учениците. На места все още има завършващи ремонтни дейности, но..

публикувано на 07.09.24 в 07:35

Враца отбеляза годишнината от Съединението

Церемонията по случай 139-та годишнина от Съединението на Княжество България с Източна Румелия се проведе пред паметника на загиналите във войните за национално обединение. В приветственото си слово заместник-кметът Петя Долапчиева поздрави присъстващите,  съобщиха от общинската управа. От името на кмета Каменов и припомни,  че „Съединението е урок..

публикувано на 06.09.24 в 15:12
Ани Арутюнян, областен управител на Видин

Ани Арутюнян: "Търсим решение за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат"

„Продължаваме да работим и да търсим оптимален вариант за облекчаване на тежкотоварния трафик в района на ГКПП Видин – Калафат, като се стремим да отчетем изискванията и очакванията на заинтересованите страни както по отношение на тежкотоварния трафик, така и по отношение на леките автомобили“, съобщиха от пресслужбата на областната администрация..

публикувано на 06.09.24 в 14:00