Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ползотворна година отчитат самодейците от Иново

2
Снимка: Радио ВИДИН

Село Иново е на 5 километра от Видин, предпочитано- и от хора, които се радват на старините си, и от семейства с деца. За развлечение на най-младите местното читалище работи активно с подрастващите. Преди няколко години в читалището са сформирани два ансамбъла - детски- "Живи въгленчета" и за възрастни - "Стар мерак". Те са тези, които участват в инициативи и чествания, които пазят българските традиции в региона и ги представят пред външния свят. 

Читалище "Св. Паисий Хилендарски" село Иново е основано през далечната 1926 година, и оттогава е основен пазител на българските традиции в региона. Днес самодейците от читалището имат многобройни участия, купи и медали. Секретарят на читалището Анелия Младенова прави равносметка за изминалата година:

"2019 година за нашето читалище беше изключително ползотворна. Двата състава, които имаме, представиха достойно селото ни на регионални, местни, международни фестивали. Освен това читалището развива и библиотечна дейност. Тази година запознахме децата с дейността на Петя Дубарова, четохме стихове, всички деца се докоснаха до творчеството на свой връстник, защото както всички знаем, тя почина млада - на 18 години, но остави след себе си голямо, богато творчество... Освен това читалището винаги е било в центъра на това, което се случва в селото. Осветихме и участвахме в откриването на нов паметник, от тук нататък на 3-ти март ще почитаме не само паметта на румънските войни, а и на наши иновчани."

В селото ежегодно се провежда фолклорен фестивал "Хоп, троп на хорото", който събира самодейци от целия Северозападен край на България - и не само. Хора и песни се вият на площада на селото. След миналогодишното издание и след всички усмивки, които децата предизвикват в публиката, идва ред и на едно тяхно желание - да имат сцена, на която да играят. И така в село Иново започва дарителска кампания с цел събиране на средства за изграждане на външна сцена. Друго е чувството, повярвайте ми, друго е да играем навън, не в салона на читалището, хубава идея имат децата, допълва Анелия Младенова:

"От децата изникна тази идея. Сцената искаме да се използва за всички мероприятия, които са си местни, времето, когато позволява, защото емоцията е много по-голяма. Започнахме кампания за събиране на средства, досега имаме събрани около 300 лева, което е много малко, но продължаваме, надяваме се да съберем поне пари за необходимите материали, а в селото има майстори, които ще ни помогнат. Читалището също ще се опита да отпусне средства, за да подпомогнем тази кампания. В библиотеката има кутия, в която може да се дарява, а винаги, когато имаме някакво събитие, изнасяме тази кутия, за да помогнат хората. Сега плануваме да поставим кутии и в магазините в селото, за да е по-голям шансът да реализираме това желание на децата."

Автентични хора са подготвили самодейците за публиката си и през 2020 година, която  очакват да е пълна с нови възможности: 

"Надяваме се 2020 година да е по- ползотворна и от предишната, вече имаме много планирани участия и събития. Ще започна с това, че през следващия месец на 19 февруари организираме изложба, посветена на Васил Левски, което се превърна в една традиция за нашето читалище, след което планираме да направим още една изложба, за да си спомним за наистина добрите тенисисти от селото, защото Иново е могло да се гордее с тях. Пропуснах 14 февруари, когато отбелязваме Трифон Зарезан, режем лозето на младия Трифон, пие се вино, има музика и веселие. На 1-ви март по традиция посещаваме МБАЛ "Света Петка", където в родилното отделение даряваме на всеки, когото видим, мартеница изработена от нашите самодейци.... Читалището нямаше да съществува без тях, аз искам да им кажа, че много ги обичам и благодаря за всичко, което правят."
Всяко село има собствена традиция, песен и танц, а когато това се предава и на младите, никога няма да бъде забравено. Точно за това се грижи читалището- помага на възрастните да си спомнят, а на младите да научат народните обичаи, песни и танци. И се грижи традициите да бъдат вечно живи. 

Галерия

Вижте още

Село Тополовец с нова визия

Село Тополовец, община Ружинци е с нова визия. Центъра е облагороден, засадени са различни видове разстителност, изграден е кът за отдих и игри. По този начин централната част на селото се превръща в място, подходящо за забавление и игра на децата, както и за почивка на жителите и гостите на населеното място, каза за Радио ВИДИН Сашко Здравков..

публикувано на 24.11.20 в 17:00
1 място, Зорница Пепова

Млади видински художници с престижни награди в онлайн конкурс

Множество награди завоюваха художниците от  СУ "Св. св. Кирил и Методий" - Видин в  Националния онлайн конкурс "Изкуството като мечта и мечтите в изкуството". Конкурсът се организира всяка година от Югозападен университет "Неофит Рилски" - Благоевград Моника Яворова и Зорница Пепова спечелиха  две първи места в раздел "Изобразително..

публикувано на 24.11.20 в 15:45

Група от Враца помага на нуждаещи се деца и самотни възрастни за Коледа

На Коледа стават чудеса, а чудесата ги предизвикват добрите сърца. Такова е и сърцето на Мая Методиева от Враца, която от години обикаля из общината, за да търси хора в нужда, да се запознае с проблемите им и да им помага да ги разрешат . Заедно с други добротворци, за удобство, създават фейсбук групата "Бъди добър! Прави добро!" , където пускат..

публикувано на 24.11.20 в 15:42
Михаил Екимджиев

Как да заведем дело в Страсбург?

В Националната пациентска организация са постъпили редица сигнали за нарушени права на пациенти. Как да си търсим правата пред съда и как да заведем дело в Страсбург, ако са нарушени правата ни?  "На първо място трябва да има заведен иск в България. Ако български съд се произнесе, че не уважава заведеното дело, то тогава може да бъде..

публикувано на 24.11.20 в 14:55
Трапезата на Бъдни вечер трябва да е отрупана с всичко, което ражда земята

Спазваме ли Коледните пости?

Според православните традиции по това време от годината са Коледните пости. Те започват от 15 ноември и продължават до 24 декември - Бъдни Вечер включително.  В сравнение с останалите пости от годината, Коледният не е толкова взискателен. Все пак трябва да се изключат всички животински продукти временно от менюто и да се консумират..

публикувано на 24.11.20 в 14:21

Маски в час- само за големите ученици

В учебните часове учениците от прогимназиален и гимназиален етап (от 5 до 12 клас включително) да носят лични предпазни средства за лице - маска или предпазен шлем. Това гласи заповед на министъра на образованието и науката. Досега задължително трябваше да бъде поставянето на предпазни средства в общите части на училищата от учениците, както и..

публикувано на 24.11.20 в 13:55

"Неделник" от 22 ноември 2020 година

Запомнете хубавите моменти в живота. Важни са. "Неделник" брой 336-ти вече е на сайта и в него има наистина хубави моменти от живота в Северозапада. Преглеждаме старите вестници за начало в съвместната ни рубрика с РБ"Михалаки Георгиев" и...Тръгваме. Какво можете да чуете? В петък в "97 лапи и една опашка" ви запознах със сибирското хъски..

публикувано на 22.11.20 в 13:34