Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ползотворна година отчитат самодейците от Иново

2
Снимка: Радио ВИДИН

Село Иново е на 5 километра от Видин, предпочитано- и от хора, които се радват на старините си, и от семейства с деца. За развлечение на най-младите местното читалище работи активно с подрастващите. Преди няколко години в читалището са сформирани два ансамбъла - детски- "Живи въгленчета" и за възрастни - "Стар мерак". Те са тези, които участват в инициативи и чествания, които пазят българските традиции в региона и ги представят пред външния свят. 

Читалище "Св. Паисий Хилендарски" село Иново е основано през далечната 1926 година, и оттогава е основен пазител на българските традиции в региона. Днес самодейците от читалището имат многобройни участия, купи и медали. Секретарят на читалището Анелия Младенова прави равносметка за изминалата година:

"2019 година за нашето читалище беше изключително ползотворна. Двата състава, които имаме, представиха достойно селото ни на регионални, местни, международни фестивали. Освен това читалището развива и библиотечна дейност. Тази година запознахме децата с дейността на Петя Дубарова, четохме стихове, всички деца се докоснаха до творчеството на свой връстник, защото както всички знаем, тя почина млада - на 18 години, но остави след себе си голямо, богато творчество... Освен това читалището винаги е било в центъра на това, което се случва в селото. Осветихме и участвахме в откриването на нов паметник, от тук нататък на 3-ти март ще почитаме не само паметта на румънските войни, а и на наши иновчани."

В селото ежегодно се провежда фолклорен фестивал "Хоп, троп на хорото", който събира самодейци от целия Северозападен край на България - и не само. Хора и песни се вият на площада на селото. След миналогодишното издание и след всички усмивки, които децата предизвикват в публиката, идва ред и на едно тяхно желание - да имат сцена, на която да играят. И така в село Иново започва дарителска кампания с цел събиране на средства за изграждане на външна сцена. Друго е чувството, повярвайте ми, друго е да играем навън, не в салона на читалището, хубава идея имат децата, допълва Анелия Младенова:

"От децата изникна тази идея. Сцената искаме да се използва за всички мероприятия, които са си местни, времето, когато позволява, защото емоцията е много по-голяма. Започнахме кампания за събиране на средства, досега имаме събрани около 300 лева, което е много малко, но продължаваме, надяваме се да съберем поне пари за необходимите материали, а в селото има майстори, които ще ни помогнат. Читалището също ще се опита да отпусне средства, за да подпомогнем тази кампания. В библиотеката има кутия, в която може да се дарява, а винаги, когато имаме някакво събитие, изнасяме тази кутия, за да помогнат хората. Сега плануваме да поставим кутии и в магазините в селото, за да е по-голям шансът да реализираме това желание на децата."

Автентични хора са подготвили самодейците за публиката си и през 2020 година, която  очакват да е пълна с нови възможности: 

"Надяваме се 2020 година да е по- ползотворна и от предишната, вече имаме много планирани участия и събития. Ще започна с това, че през следващия месец на 19 февруари организираме изложба, посветена на Васил Левски, което се превърна в една традиция за нашето читалище, след което планираме да направим още една изложба, за да си спомним за наистина добрите тенисисти от селото, защото Иново е могло да се гордее с тях. Пропуснах 14 февруари, когато отбелязваме Трифон Зарезан, режем лозето на младия Трифон, пие се вино, има музика и веселие. На 1-ви март по традиция посещаваме МБАЛ "Света Петка", където в родилното отделение даряваме на всеки, когото видим, мартеница изработена от нашите самодейци.... Читалището нямаше да съществува без тях, аз искам да им кажа, че много ги обичам и благодаря за всичко, което правят."
Всяко село има собствена традиция, песен и танц, а когато това се предава и на младите, никога няма да бъде забравено. Точно за това се грижи читалището- помага на възрастните да си спомнят, а на младите да научат народните обичаи, песни и танци. И се грижи традициите да бъдат вечно живи. 

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Конкурс кани млади художници да нарисуват Белоградчишките скали

Млади творци от цялата страна са поканени да творят в конкурса "Белоградчик - скалната столица на България" . Творбите им ще бъдат оценени от жури и най-добрите ще бъдат показани в изложба. Конкурсът се организира за трета поредна година по инициатива на съпругата и дъщерята на скулптора Вълчо Вълчев - Йоанна Кемилева и Теодора Вълчева. Организатори са..

публикувано на 26.04.24 в 16:47

Шевиците в живота на Диана Минкова от Видин

Миналият уикенд във Видин се състоя занаятчийски базар и нямаше как да не отидем до там, за да се срещнем с някой творец. Намерихме доста талантливи местни занаятчии, с които ще ви срещаме в една поредица в идните петъци. Днес ви запознаваме с Диана Минкова от Видин, която още от времената, в които много жени бродираха гоблени, се влюбва в..

публикувано на 26.04.24 в 16:00

Йоркширският териер Оливър и обратният път към дома

Да си вземеш куче или друг домашен любимец не е лесно решение и никога не бива да бъде такова. Защото веднъж отвориш ли дома си за своя домашен любимец, той бързо става част от семейството и получава своето място в сърцето ти. И неусетно започваш да поставяш нуждите му преди собствените, така че си готов дори да се върнеш по спешност от пътуване,..

публикувано на 26.04.24 в 15:50

Видинските математици първи в състезанието "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации"

Отборът на ППМГ "Екзарх Антим I"- Видин се класира на първо място в Областния етап на Националното ученическо състезание "Защита при бедствия, пожари и извънредни ситуации". Той ще представя област Видин на националния кръг. Събитието премина на два етапа - теоретична и практическа част.  Теоретичната част се проведе в конферентния център на..

публикувано на 26.04.24 в 14:16

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15