Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Снимката на 30 януари 2020 година

Снимка: Община Видин

На по-висока събираемост на дължимите средства ще разчита Община Видин, за да повиши приходите в бюджета, обясни кметът Цветан Ценков в сутрешния блок на Радио Видин. Ръководството на Община Видин разработва и единен продукт, който да повиши приходите от туризъм, добави Цветан Ценков

Антикорупционната комисия разследва бивш заместник-министър на здравеопазването заради разкриването на частна клиника в държавната болница във Враца. Михаил Зортев е обвинен от прокуратурата, че като длъжностно лице, упълномощено да подписва разрешения за осъществяване на лечебна дейност, е нарушил служебните си задължения и е издал разрешение за извършване на идентични медицински дейности, с цел да набави облага по схемата "болница в болницата" на територията на МБАЛ "Христо Ботев" АД във Враца.


Общинският съвет в Кула заседава днес. На заседанието бяха разгледани отчетът за изпълненията на решенията на общинския съвет за миналата година, проектът за Наредба за общинската собственост и бе направен отчет за последното тримесечие на 2019 година на Районното управление на МВР.


В Мездра гласуваха бюджета на Общината за 2020 година на редовно заседание днес. Съветниците разгледаха план- сметката за битовите отпадъци, получаване на право за ползване на имоти и земеделски земи, докладна за състоянието на общинските транспортни дружества и докладни на кметове на кметства.

Предлагат за разрушаване общинска къща в центъра на Видин. Проверка през лятото на миналата година е доказала, че сградата на улица "Цар Иван Асен II" във Видин е опасна. Постройката няма врати и прозорци. Установено е, че дървената покривна конструкция е изгнила, а на места изцяло липсват и керемиди. 


От Агенция "Пътна инфраструктура" напомнят, че заявления за безплатни е-винетки се подават преди да изтече срока им.106 000 годишни електронни винетки са издадени чрез дирекциите "Социално подпомагане" от началото на годината. Те са безплатни за хората с увреждания и са за сметка на АПИ.


До 31 януари самоосигуряващите се лица могат да променят вида на осигуряването си, напомнят от Национална агенция за приходите. Самоосигуряващите се лица задължително се осигуряват във фонд "Пенсии на държавното обществено осигуряване" (ДОО), а по свой избор могат да се осигуряват и във фонд "Общо заболяване и майчинство".

Община Враца започна приема на номинации за званието „Почетен гражданин“ и „Наградата на Враца“ за настоящата 2020 година. Предложенията за званието и наградата на Община Враца трябва да бъдат адресирани до Общинския съвет до края на месец март 2020 година. Церемонията по връчване на двата приза ще се проведе на 1 юни - в Деня на Враца, по време на тържествената сесия на местния парламент.


Маргарита Костова от Видинския куклен театър е номинирана за театралната награда "Икар" в раздел "Куклено изкуство". Номинацията е за ролите й в "Дядовата ръкавичка" по сценарии и режисура на Мая и Митко Димитрови. 46-тите награди на Съюза на артистите ще бъдат връчени на 27 март. 


В две от мездренските села - Игнатица и Руска Бела ще празнуват Трифон Зарезан по стар обичай на 1 февруари, тази събота. В Игнатица на площада, а в Руска Бела на лозовите масиви ще бъде пресъздаден ритуала по зарязване на лоза. 




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Слушател: Необезопасена дупка на пешеходна пътека крие риск от инциденти

Слушател на Радио Видин сигнализира за дупка на пешеходната пътека на бул. Панония", откъм блок 9 на жк "Вида", която непрекъснато се разширява, но до момента не е обезопасена и сигнализирана. По думите му, вероятно се касае за теч, който подкопава асфалтовата настилка. "На самата пешеходна  пътека преди 2-3 дни започна да се образува една..

публикувано на 13.07.24 в 17:10

Прокуратурата раследва убийството на възрастна жена в Мокреш

Все още няма заподозрян за убийството на 81-годишната жена от село Мокреш, община Вълчедръм. Криминалисти са извършили два огледа на мястото на инцидента, съобщиха от прокуратурата в Монтана. Тялото на 81-годишната бе открито в дома ѝ в сряда сутринта от жена, която периодично я посещавала, за да я обгрижва. На място е изпратен екипи на Главна..

публикувано на 13.07.24 в 15:05

Фестивал на водните забавления се проведе във Враца

Стотици деца участваха в първия по рода си Фестивал на водните забавления, който се проведе във Враца.  Съревнование с водни пистолети, пожарникарски душ, щафетни игри с балони, лов на гумени патета, водна пързалка и плажен волейбол са само малка част от активностите.  Кметът Калин Каменов коментира, че това е началото на разнообразната лятна..

публикувано на 13.07.24 в 13:48

Ново улично осветление изграждат във Видин, Белоградчик и Ружинци

Енергийно ефективно осветление ще бъде изградено по проекти на общините Видин, Белоградчик и Ружинци. Финансирането е по Плана за възстановяване и устойчивост. В община Белоградчик проектът е на стойност 380 000 лева. Ще бъдат обхванати най-големите населени места, обясни кметът Боян Минков.  "При условията на много сериозна конкуренция,..

публикувано на 13.07.24 в 12:58

Ремонтират улици във Враца

Лятото във Враца ще премине в ремонти, съобщиха от общинската управа и поясниха, че са осигурени са средства за рехабилитацията на още улици в града и селата.  Предстои обновяването на още ключови пътни участъци и междублокови пространства в града, както и на компрометирани улици в населените места на Враца. С подписано преди дни споразумение между..

публикувано на 13.07.24 в 12:20

Комисия се събра за събора "Кадъ боаз"

Традиционният международен граничен събор на прохода „Кадъ боаз" при селата Салаш  и Ново Корито тази година ще се проведе от 19 до 21 юли. По традиция съборът се отбелязва всяка година в предпоследната събота и неделя на месец юли. Организатори на най-големия международен събор на Балканите са Община Белоградчик от Република България и Община..

публикувано на 13.07.24 в 10:43

Фолклорен фестивал събира в Нефела над 400 самодейци от Северозапада

Фолклорният фестивал “Северняшки ритми” ще се проведе във врачанското село Нефела. Над 400 самодейци от десетки читалища в Северозападна България ще покажат таланта си, обясни секретарят на местното читалище "Св. св. Кирил и  Методий" Елка Петрова. "Първи на сцената ще излезе нашият танцов състава "Северняши ритми", на който е кръстен..

публикувано на 13.07.24 в 10:00