Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Според групата на БСП в бюджета липсва дългосрочно планиране

Цветан Ценков за бюджет 2020: "Бюджетът е допустим"

3
Снимка: Радио Видин

"Бюджет 2020 е допустим, защото това са възможностите ни на този етап"- това коментира в "Посоките на делника" кметът на община Видин  Цветан Ценков. /видео/
42 584 412 лева е проектобюджетът на Община Видин за 2020 година. Беше подложен на обществено обсъждане в средата на месеца, предстои да бъде гласуван на заседанието на Общинския съвет на 7 февруари. 

За да повиши приходите в бюджета, Община Видин ще разчита на по-висока събираемост на дължимите средства:

"След, като направихме анализ на ситуацията, установихме, че имаме неразплатени над 2 756 000 лева. Има и много други неразплатени сметки, включително и заплатите на общинските съветници... Много промени ще се направят при плащанията... Бюджетът е изготвен внимателно и прецизно...В новия бюджет залагаме на две важни неща. Първото е да се опитаме да започнем реална събираемост на местни данъци и такси. Второто са паркоместата... Ние имаме 1000 паркоместа- след като стартират сините зони в съседните градове, приходите са скочили 4 пъти. Ние сме единствения град, който не използва този ресурс... Недопустимо е в централната градска част всеки да спира, където си иска. По груби изчисления от тази дейност губим около 2 милиона лева на година...Има и други възможности..."- коментира Цветан Ценков и допълни, че се разработва и единен продукт, който да повиши приходите от туризъм.

Община Видин е сезирала прокуратурата за финансови злоупотреби, свързани с фирмата, която се грижеше за озеленяването на града. Заради забавяне в изпълнението са наложени неустойки и на изпълнителя на проекта за обновяване на пешеходната зона във Видин. Иначе обновяването на централната градска част ще продължи в участъка от Младежкия дом до спортната зала, добави Цветан Ценков.

Според общинския съветник от БСП Людмил Димитров , който също гостува в Радио Видин, бюджетът е най-важният документ на една община, но няма да го подкрепят.

"Имаме разминавания относно бюджета с управляващите. Липсват основни политики. Така, както са го направили- заложили са цифри и показатели, по които да се закърпи годината...Да се съберат едни данъци, да се платят едни заплати и осигуровки, правителството да даде някой лев да се изкърпи някоя улица, някакви пари да се вземат от ЕС и да се разкопае нещо и дотук. Липсва дългосрочно планиране, липсва визия за Видин и това как ще се развива общината занапред... Бюджетите не трябва да се гледат година за година, а всеки следващ да надгражда предишния, да има планиране, да се мисли как ще се развиват квартали... Не сме съгласни с "приоритетите"- не може от синя зона и от култура да се печели...Няма да го подкрепим при гласуването..."- коментира Димитров.

Според председателя на Общинския съвет Генади Велков бюджетът е реален:

"Реален и нормален и се надявам да го изпълним..." 


Какви трябва да са приоритетите в бюджета според видинчани, ще има ли във Видин ОП "Чистота", как ще се дофинансират спортните клубове, каква е визията на Общината за проблема с бездомните кучета и всичко по темата бюджет чуйте в звуковия файл.





Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00

Един от трима съвременни българи би защитил родината във военен конфликт

На фона на няколко сериозни военни конфликта, дори близо до нас, едва 30% от българите заявяват, че биха се били за страната си, ако има война . 42% не биха, а останалите от запитаните се колебаят и не знаят как да отговарят. Ние се нареждаме по-близо в нагласите си до западните европейски държави, отколкото до източните. Това показват резултати от..

публикувано на 16.04.24 в 12:40

Северозападна България с трайно присъствие на туристическата карта

Седемнадесет проекта са одобрени за финансиране в конкурса "Развитие на туризма в Северозападна България и по поречието на река Дунав" на Фондация "Америка за България". Финансирането на всички тях е за 1 312 000 лева. Средствата ще подкрепят развитието на туристически продукти и услуги в регионите с цел да удължат престоя на посетителите. Над 150..

публикувано на 15.04.24 в 15:38
Цветан Ценков, кмет на община Видин

Цветан Ценков: С булевард "Панония" се случва това, което се случва и в държавата (видео)

До края на април се очаква да завърши ремонтът на първото платно на бул. "Панония" във Видин . Следващата седмица Народното събрание трябва да гласува окончателно останалите 3,5 млн. лева за завършването на проекта. Това обясни в "Посоките на делника" кметът на Община Видин д-р Цветан Ценков в отговор на въпроса "Какво се случва с бул...

публикувано на 12.04.24 в 13:03
Марая Цветкова

Марая Цветкова: Превърнахме демокрацията ни в елитарно хоби за глупаци

Кабинетът "Главчев" положи клетва и встъпи официално в длъжност, с което 103-тото правителство в историята на България е факт.  Президентът Румен Радев насрочи за 9 юни националните и европейските парламентарни избори.  Кои са причините, поради които отново ще се отправим към урните?  Може ли предизборната кампания да предложи решения, а не битовизми..

публикувано на 11.04.24 в 10:00

Проф. Светослав Малинов: При обща кампания евроизборите няма да бъдат видени и чути

Провеждането на избори 2 в 1 има както позитиви, така и негативи, коментира политологът и два мандата евродепутат проф. Светослав Малинов. Според него, от една страна може да се прогнозира, че сливането на двата вота ще доведе до рекордна за нашата страна активност на евроизбори, същевременно е възможно кампанията за евровота да бъде погълната..

публикувано на 10.04.24 в 15:21