Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Три деца са се родили през 2019 година в село Лик

3
Снимка: Красимир Каменов

Как живеят хората в село Лик, община Мездра? Защо все по-често си спомнят за миналите времена, какви радости и неволи съпътстват живота им? Кои са основните причини за обезлюдяване на селото и как кметски наместник и читалищно ръководство се опитват да спрат миграционните процеси? Има ли бъдеще биоземеделието тук и как смятат да върнат младите в родното място?

Това са част от въпросите, които зададохме, за да разберем как тече живота в селото. Красимир Каменов потърси отговор първо от кметския наместник, Гена Кръстева.

"Както във всички села, така и тук населението непрекъснато намалява. Почти няма и трудова дейност. Работни места има в читалището, в пощата и кметството. Имахме интернат в селото, но той беше закрит още през 2010-2011 година. Това още повече обезлюди селото. Сега вече и поминък почти няма. В Лик няма дори арендатори, които да обработват земята, както е по другите села. Имаме тук една фирма, която се занимава с биоземеделие, но са още в начален етап. Само са монтирали оранжериите.

С медицинското обслужване също не сме добре. Имахме личен лекар, която идваше веднъж седмично, но повече от два месеца вече я няма. Разбрахме, че си има някакви проблеми и затова доста от хората се прехвърлиха при други лекари в Мездра. Що се отнася до транспорта за града, тук също има проблем. Имаме един автобус сутрин, но не е достатъчен. Сега новият общински кмет обеща, че ще реши въпроса с превоза. Защото всеки, който е пътувал с автобуса в понеделник или в четвъртък знае, че навалицата е голяма, хората се сърдят и е невъзможно да продължава така.

В селото има един магазин, в който се продава всичко и три барчета. Нямаме проблем със зареждането ни с хляб, справяме се. Преди и в Лик имахме фурна, дори разкарвахме хляб в околните села, но сега животът е друг.

В селото ни има и около 20 деца. Последното се роди на пети декември. И още две се родиха през 2019 година за голяма наша радост, защото другите години са зорлем по едно...",
допълни Гена Кръстева.

Защо хората от село Лик все още с носталгия си спомнят за миналите времена и какво искат от местната и държавната власт да направят за малките населени места, чуйте в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Видинският митрополит Даниил: Да бъдем разумни

Предстоят най-големите християнски празници . В неделя, 12 април, е Вход Господен в Йерусалим, по-популярен, като Цветница или Връбница, следват страстната седмица и Възкресение Христово. По традиция тачени и уважавани от българските православни християни празници. Тази година обаче сме в по-специфична обстановка- пандемия от Covid-19 и извънредно..

публикувано на 07.04.20 в 14:55

Колко тревожни сме заради пандемията от коронавирус

Проучване на реакциите на стрес и начините за справяне с него в условията на разпространяваща се инфекция от коронавирус в България направиха от Института за изследване на населението и човека /ИИНЧ/ на Българската академия на науките. Данните са събрани сред 1365 мъже и жени от всички възрасти. "Беше важно да обърнем внимание на няколко теми. На..

публикувано на 06.04.20 в 13:41

Живот по време на епидемия- говорят кметовете и жители на Мездра, Василовци, Лехчево и Долни Цибър

Каква е ситуацията в населените места от Северозапада във време, когато се шири зараза от COVID-19? Как тече животът по време на въведеното извънредно положение, спазват ли се наложените мерки и какви са най-честите нарушения? Отговор днес дават кметовете на Мездра, Лехчево, Долни Цибър и Василовци- селото, в което бяха регистрирани първите случаи на..

публикувано на 03.04.20 в 16:30

Готови ли са болниците в Северозапада за пациенти с COVID-19

Готови ли са болниците във Видин, Белоградчик, Лом, Монтана и Бяла Слатина да приемат и лекуват пациенти с коронавирус? Въпросът е особено актуален в деня, в който бяха оповестени положителните проби на пациенти на болниците във Видин и Монтана .  Видинската областна болница "Св. Петка" обслужва деветдесетхилядно население, пръснато в..

публикувано на 02.04.20 в 16:20
МБАЛ

Три екипа ще лекуват пациенти с COVID-19 във видинската болница

Три реаниматорски екипа са сформирани в МБАЛ"Света Петка"- Видин за лекуване на болни с COVID-19 в тежко състояние. Според ръководителя на първия екип, д-р Вилхем Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно лечение, медиците са подготвени да посрещнат болни, но го притеснява липсата на човешки ресурс, лекарите се надяват и на..

публикувано на 02.04.20 в 15:08

Ще запазят ли работните си места българите, работещи в чужбина

В края на 2019 година, за първи път в историята, българите в чужбина изпратиха рекордна сума към страната ни. Малко над 1 милиард и 100 милиона евро са парите на емигрантите, прехвърлени към български сметки, показаха данни на Евростат, след справка с БНБ. Гурбетчиите отново са най- големият инвеститор в България, като според статистиката около 80%..

публикувано на 01.04.20 в 12:40

Мартен Калеев: Отвикнахме да се съобразяваме с останалите

"Намираме се в особена ситуация, защото има бедствие, което по някакъв начин ни заплашва и може би главно егото и чувството за самосъхранение би трябвало да ни вразумяват. Лесно е, когато човек е млад, здрав, богат и свободен , но в случая не е така. Този блян много често се съчетава с лекомислие, с желание да се осъществи сега и веднага. Заради това..

публикувано на 31.03.20 в 13:46