Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Модернизация на фермите, подобряване на генофонда и уедряване- за спасяване на млечното говедовъдство

Снимка: Радио ВИДИН


Има ли криза в млечното говедовъдство? След като в миналия брой на "Земята, която ни храни" очертахме проблемите и перспективите в биволовъдния сектор, днес фокусът е млечното говедовъдство. Темата коментираме с изпълнителният директор на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов: 

"Определено има криза. Тя се дължи на няколко неща- работата, тежкият физически труд в една млечна ферма, липсата на умения да се посрещнат новите предизвикателства- това през годините води до фалити на малки кравеферми... Загубихме много време, от 2006 се вземат субсидии, явно е че са били неправилно управлявани... Нямаме готовност за новото време. Една ферма, в която се отглеждат под 100 крави, започва да става нерентабилна. Според статистиката има над 8 % увеличение на фермите, които отглеждат над 100 крави. По същия начин се развиват нещата и в овцевъдството- това показва, че самите животновъди чувстват, че с по-малък брой животни трябва да фалират...Според анализите, ако отглеждаш 20 крави и искаш да си на повърхността, трябва да получаваш 7 тона мляко, но да работи само семейството- това е трудно ..."

Сред проблемите в сектора е и ниската млечност на животните, което се дължи на неспазване от някои изисквания при отглеждане на животните, не е без значение и генетиката в сектора.

"Вероятно в сектор мляко ще копираме  гръцкия модел- в момента имаме около 245 000 млечни крави, а млечността е ниска-3975 литра. Вероятно до няколко години ще останат около 120 000, които ще дават същото мляко. Те обаче ще се отглеждат във ферми с над 100 крави, една голяма част от тях ще се доят с роботи, фуража ще се раздава с роботи, почистването ще бъде с роботи, а във фермата ще работи семейството- това е моделът.... За да се вдигне млечността, трябва да се оправи и генетиката, да се разбере кой коя порода ще гледа и да се вкарат новите методи на селекцията- селекция по генотип на женските животни. Прави се в цяла Европа от повече то 10 години. Това, с което асоциацията може да се похвали е това, че е извоювано част от семенната течност да се заплаща от държавата, а фермерите ще определят най-добрите бици...Имаме над 10 ферми, в които средната млечност от крава за лактация е над 10 тона, има роботизирани ферми, ферми с дългогодишна програма от повишаване на резултатите от селекцията..."

Намаляването броя на фермите и животните е и заради проблемите с изкупуването и ниската цена на млякото, затова според Михаил Михайлов решението е анализи на сектора в посока борба за справедливи цени. Налице е и не съвсем адекватната ветеринарна помощ. Инвестиции и модернизиране на фермите, което ще реши и проблема с работната ръка и уедряване са единствения път за оцеляване на сектора. През следващите години обаче, фермерите ще бъдат изправени и пред ново предизвикателство- борбата на природозащитниците и веганите за намаляване на животновъдството като един от основните замърсители на околната среда. 

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30