Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Биволовъдството се радва на интерес, въпреки проблемите в сектора

Ветеринари искат създаването на ветеринарни практики

Животните във Видинско все по-малко

Снимка: Радио ВИДИН


Накъде върви животновъдството - за това говорим в "Земята, която ни храни". Д-р Валери Велков, от Областната дирекция  по безопасност на храните храните прави характеристика на региона, в разговора става дума и за това- какви са промените в в Закона за ветеринарно медицинската дейност и в Наредбата за отглеждане на животни и ще дисциплинират ли те животновъдите. 

"Животновъдството не бележи някакъв голям ръст, с който да се похвалим. Като цяло има спад-  в момента на територията на област Видин говедата са 5120 бройки, овцете са 12 500, козите- 6 200- от година на година броят на отглежданите животни във Видинско намалява. Увеличават се единствено пчелните семейства, регистрираните пчелини в областната дирекция по безопасност на храните са 412, с около 23 000 пчелни семейства- основно е заради програмите, в които участват... В Цар Петрово имаше овцеферма с 850 бройки, която е закрита, но очакваме да се открие нова овцеферма с доилна зала в Салаш, с капацитет 1200 бройки. Нова фамилна говедовъдна ферма с мандра има и в Боровица, със 100 броя... През последните години в региона има интерес към отглеждане на месодайни породи говеда, както и инвестиционен интерес и за увеличаване на броя на отглежданите свине."

Всички, които отглеждат животни обаче, трябва да се съобразяват с Наредба 44 за ветеринарномедицинските изисквания към животновъдните обекти, в която има редица промени. 

"Идеята е да се намалят отглежданите животни за лична консумация до някакви допустими бройки. Не може за лична консумация да се отглеждат 9 прасета по 200 кг. - тогава е ясно, че животните се отглеждат с цел търговия, без да отговарят ан някакви специални изисквания. В наредбата се намалява броя на прасетата в личните стопанства- остават до 3 броя за угояване, без свине майки. За да се отглеждат свине-майки, трябва да са изпълнени изискванията, които важат за фамилни ферми- да има филтър, дезинфекционна площадка..."

На стопаните са раздадени брошури с изискванията за свиневъдни стопанства. Основният проблем на този етап е, че в задния двор няма адекватно медицинско обслужване от практикуващите лекари. 

"Липсата на икономическа изгода е в основата на нежеланието на лекарите да сключват договори с частни стопани, които отглеждат малко животни. Има села, които не са привлекателни за ветеринарните лекари"- коментира д-р Валери Велков. 

Това налага и част от промените, които ще бъдат направени в Закона за ветеринарно медицинската дейност. Според промените, областта ще е районирана на географски принцип и ще бъдат създадени ветеринарни практики, лекарите ще кандидатстват и ще имат ангажимент към селата, които попадат в практиката. Остава изискването за регистрация на животновъдните обекти, но за заден двор тя ще е по-облекчена и ще се извършва със заявление до кмета на населеното място становище от него и навременно подадена информация в областната дирекция по безопасност на храните. Така цикълът ще се затвори и ще бъде намалена възможността да се отглеждат животни без да се спазват каквито и да било хигиенни изисквания. Намалява се и допустимият брой на животни, отглеждани за лични нужди в заден двор. Ще дисциплинират ли готвените промени хората? 

"Не мога да дам категоричен отговор. Факт е, че някои от нещата, които извършихме, не доведоха до необходимия дисциплиниращ ефект. Например- изплащането на тези суми- нито един от тези хора не беше изпълнил своите задължения, които и сега са му вменени по закон. Дисциплиниращият ефект ще го видим впоследствие, след като стане преструктуриране на целия ветеринарен потенциал- от практикуващите лекари, пред държавните лекари, които извършват контрол върху собствениците на животни и практикуващите лекари. Пак казвам- трялва не само ние, но и цялото общество, като екип, при такива заболявания, които са тежки и трудни за справяне, да обединим усилия и да намалим икономическите загуби. Все пак това са наши пари... Дано всички мерки имат дисциплиниращ ефект, за да може българинът да разбере, че когато гледа животни, той има определени задължения, които са разписани в закона...Неспазването на закона понякога може да доведе до тежки последствия за цялото ни животновъдство."

Поглеждаме към 15 януари, когато по стар стил се отбелязва Карамановден- ден, на който празнуват биволовъдите. В навечерието на празника с изпълнителния директор на Националния съюз на говедовъдите в България Михаил Михайлов си говорим за това какво е състоянието на сектора и къде се нареждат биволите в живота на българите днес? 

"Хубавото е, че биволовъдството отбеляза ръст с около 1000 броя, което означава, че под селекционен контрол имаме над 12 000 бройки, а общо над 15 000 са записани в родослвната книга, което е с 1000 броя повече от миналата година. Новото е, че започна уедряване на биволовъдните ферми, защото самият живот показа, че с 5-6 бивола не можеш да останеш на повърхността. Това го разбраха фермерите, започнаха да увеличават стадата, да подобряват материалната база, храненето..."
Според Михаил Михайлов, основните проблеми в сектора са ниската и несигурна цена на мялкото. 
 "Цената не е стабилна, ниска е... Тук въпросът опира до договорки с преработвателите...Трябва голяма борба на организациите и много работа, за да могат хората да получат една достойна цена."

Секторът има бъдеще, но биволовъдните ферми трябва да се уедрят и да правят инвестиции, за да са по-рентабилни, каза още Михаил Михайлов. 

"Една голяма част от млякото се реализира на пазара, но примката се затяга... През последните години се говори постоянно за хуманно отношение, хранителна верига, качество на храните... Има изисквания, които трябва да се спазват... Едната алтернатива е малко производство при домашни условия, въпреки, че в момента при нас е трудно..."

Температури над нормата и продължаващо засушаване- това е характеристиката на януари. Средата на месеца е, в региона сняг така и не заваля, а колкото и необичайно да е, според синоптиците положителните температури ще достигат и до 12 градуса. Значителни валежи няма да има. Отразява ли се това на развитието на културите - чуйте Леночка Ангелова- директор на метеорологичната служба в Монтана. 

Вижте още

В „Музикална зона” на Димитровден слушаме песни, възпяващи българските градове

   Честит празник, Видин!   И понеже нашият град има празник, днешната „Музикална зона“ ще бъде посветена на българските градове- по-големи или по- малки, възпети в песни! Когато всички си тананикат песен, свързана с определен град, той печели популярност, става по-интересен! Има много хубави песни, които възпяват българските градове. За..

обновено на 26.10.20 в 10:11

Информационна кампания популяризира защитените зони в област Видин

С встъпителна пресконференция в Чупрене бе даден старт на проекта "Организиране и провеждане на информационна кампания за Натура 2000 зоните на територията на област с административен център Видин" по Оперативна програма "Околна среда" 2014-2020 година.  "Натура 2000" е общоевропейска мрежа, съставена от защитени зони и целяща да осигури..

публикувано на 22.10.20 в 15:45

100 души от община Видин получават домашни грижи

Във Видин бе открит Център "Домашни грижи". Той е един от трите нови центъра, с които се разширява мрежата от центрове "Домашни грижи". Първите четири центъра за домашни грижи са открити в област Враца през 2012 година. На откриването във Видин присъства д-р Надежда Тодоровска - заместник генерален директор на БЧК и двигател на проекта..

публикувано на 20.10.20 в 15:22

Army of Lovers в „Музикална зона“

  Екстравагантната евро денс група Army of Lovers се ражда през далечната 1987 година в Швеция. Те бързо набират популярност в цяла Европа, благодарение на крещящия си външен вид, пищните костюми и видеоклиповете, голяма част от които са забранявани за излъчване по MTV, заради подчертаната им сексуалност.   Те са майстори на провокацията, което им..

публикувано на 19.10.20 в 09:43

Есенното почистване в Берковица продължава и през ноември

До края на ноември ще продължи есенното почистване в Берковица.  В момента се почистват улиците: "Кирил и Методий", "Проф. Петко Наумов", "Захари Стоянов“, "Битоля", "Здравченица", "Черковина", "Охрид", "Вардар", "Ангел Кънчев", "Явор", "Берковска река", "Отец Паисий", "Гоце Делчев", "Лерин", "Шабовица", "Стамболийски", "Христо Ботев", "Звезда" и..

публикувано на 15.10.20 в 16:05

Sade в "Музикална зона"

Тя е чувствена, много харизматична, обаятелна и екзотична. Гласът й е топъл и завладяващ. Името й е Хелън Фолашаде Аду. Сетихте ли се вече? Със сигурност я познавате. Всеки познава песните и кадифения й глас. Британската певица от нигерийски произход е фронтмен на групата Sade. Досетихте се, нали?! Шаде е звезда, която има силно присъствие и която..

публикувано на 12.10.20 в 09:34

Стратегия за енергиен преход до 2050 година подготвят в Община Видин

До 2023 година трябва да бъде изготвена Стратегия за енергиен преход на Община Видин до 2050 година. Това съобщи на работна среща с партньорите от клъстър "Зелена синергия" заместник кметът на Видин Десислава Тодорова. Видин ще е единствената българска община с дългосрочна стратегия за енергиен преход. Документът ще бъде разработен в рамките..

публикувано на 08.10.20 в 15:31