Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тренд: Българите се притесняват най-много за доходите си, на второ място е здравето

2
Снимка: Радио ВИДИН

Българите се притесняват повече за доходите си, отколкото за здравето. Това показват резултатите от първото по рода си социологическо изследване за страховете на българина, направено от изследователския център "Тренд".

От данните става ясно, че българинът живее с доста страхове и притеснения, обобщи социологът Евелина Славкова:

Евелина Славкова"В проучването са тествани страховете на българите за тяхното лично бъдеще, страховете на българите по отношение бъдещето на България и притесненията им в световен мащаб. Прави впечатление, че българинът в най-голяма степен се притеснява за доходите си и по един или друг начин да не бъде материално обезпечен. На второ място е посочено здравето. За финансовите си възможности се притесняват от най-младите до най-възрастните, а по отношение на здравето- по-възрастните. Прави впечатление и че в българското общество освен материалните ценности, вече значение имат и постматериалните ценности, като опазването на околната среда. По отношение на България най-голямата тревога на българите продължава да бъде емиграцията на младите хора, липсата на лекари и на учители. В световен мащаб тревогите на българите са свързани основно с теми, които наблюдаваме в последните месеци- природни катаклизми, замърсяване на околната среда, пандемии. Всичко това показва, че нивото на тревожност в българското общество е доста високо."

69% от българите се притесняват от ниски доходи. Проучването сочи още, че половината от българите са притеснени да не забравим традициите, корените, обичаите си. 62% от българските граждани се притесняват за своето бъдеще, а само 28% - не. Близо 70 на сто от анкетираните се притесняват и за бъдещето на България.

Какви са притесненията на видинчани, попита Николай Хараламбов:

"Всичко ме притеснява в България- здравеопазване, съдебна система, пенсионна система. Не върви на добре България... Здравето много зависи от финансовото състояние. Притеснява ме това, което се случва в момента в България. Децата ни бягат от тук, защото виждат какво става. От 30 години няма нормална държава. Не се ли сложи край на тези простотии, които се вършат от управляващите, няма да стане. Като живееш постоянно в стрес, следствието е инфаркт, инсулт, онкологично заболяване, като живееш нормален живот, следствието ще бъде да си гледаш внуци и правнуци и да се радваш на дълголетие... Най-важното в личен план е здравето. За България ме притеснява това, че младите хора изчезват. Много малко са тези, които искат да останат тук..."

Като цяло българинът вече си дава сметка, че не е капсулиран и всеки световен проблем може да даде отражение върху България и върху него лично, смятат социолозите и добавят, че независимо от високите нива на тревога, тези данни могат да се погледнат и положително- излезлият от социална и културна изолация българин все повече обръща поглед към проблеми, които преди не са имали голямо значение за него.

"Нормално е хората да са притеснени за материалното си състояние, защото сме бедна държава. Освен това до преди демокрацията хората имаха друг манталитет и начин на живот. Все още има хора от това поколение, които са в работоспособна възраст и си спомнят времето, когато имаше работа за всички, имаше сигурност и когато те назначат на работа, получаваш някакви доходи. Сега нещата се промениха много, защото вече не е сигурно дали ще имаш работа, дали ще останеш на тази работи и дали ще получиш доходи. Това стресира хората. Тези, които са живели в онова време, няма да го преодолеят никога. Това трябва да се изживее и да дойдат младите хора. Родителите обаче не могат да предадат на децата си новите умения, които са необходими за това време, защото самите родители ги нямат- да застраховаш, да инвестираш, да спестяваш и пр. Така и на децата става трудно да се адаптират към новите условия, борят се на принципа "проба-грешка". Освен това българинът не обръща внимание и на здравето си- заради това сме на първо място по инсулти, инфаркти и т.н. Но си мисля, че това се променя с времето и младите хора обръщат повече внимание на здравословния начин на живот и на екологията за разлика от по-възрастните. Основен проблем у нас е, че няма приемственост между поколенията. Дори традициите и празниците са различни в различните поколения. В по-богатите страни битовите проблеми са решени и там обръщат внимание на по-глобални неща, като екология здравословен и целесъобразен начин на живот. Ние вървим в тази посока бавничко, но ще стане, защото сме част от света и не можем да бъдем встрани от него", смята психологът Катя Райчева.

Повече по темата- в прикачения звуков файл.

Галерия

Вижте още

АБЗ: Застрахователната култура на българина остава ниска

Застрахователната грамотност в страната e на ниско ниво, сочи проучване на Асоциацията на българските застрахователи . Налице е значителна степен на неразбиране и слаба информираност за застраховането и застрахователните продукти, се казва в анализа и се посочва, че това е и бариера пред по-високото ниво на ползване на застрахователните..

публикувано на 24.09.20 в 11:00

Занаятчийски базар във Видин- на почит ли са занаятите

Видин ще бъде домакин на Първи занаятчийски базар, който ще се проведе на 26 септември 2020 година от 9.00 до 19.00 часа пред историческия музей "Конака". Организатор на проявата е Община Видин, съвместно с Регионалната занаятчийска камара. В първото издание ще участват местни производители и занаятчии, а идеята е базарът да се  провежда всяка..

публикувано на 23.09.20 в 13:06

"22 септември е връх в българската държавност, който трябва да следваме и днес"

Днес се навършват 112 години от обявяването на българската независимост . Гост в студиото на Радио Видин бе историкът Захари Захариев: "22 септември е своеобразен връх в българската държавност. За да може една държава наистина да заеме своето място на картата на Европа, тя трябва да получи съответните символи и да бъде призната от всички останали..

публикувано на 22.09.20 в 11:45

Кампания набира средства за телефонна линия за мъже, упражняващи домашно насилие

Национална телефонна линия за подкрепа и насочване на хора, пострадали от насилие, осъществява екип на Фондация "Асоциация Анимус". Организацията работи от 25 години в областта на подкрепата на хора, които са станали жертва на насилие. "Ние оперираме дълги години един горещ телефон за пострадали от насилие и той е безплатен за хората- 0800 186..

публикувано на 21.09.20 в 13:56
Мали Дреновец

Мали Дреновец- спокойното село без магазин, но с гостоприемни и мили хора

Тази сутрин "Посоките на делника" ни отвеждат в гостоприемното село Мали Дреновец, за да покажем поредното малко село в Северозапада.  Мали Дреновец се намира в пределите на община Димово. Съседни на Мали Дреновец са селата Владиченци, Държаница и Арчар.  На 6 км е от село Арчар, но е доста по-високо и пътувайки нагоре по завоите, усещаме как..

публикувано на 18.09.20 в 12:00

Автоинструктори подготвят протест заради промени в обучението на шофьорите

Заради " липса на компетентност и затрудняване работата на учебните центрове " автоинструктори  планират общонационален протест в цялата страна. Публикуваният за обществено обсъждане проект, с който се променя Наредбата за условията и реда за обучение на бъдещи шофьори , предизвика недоволство сред някои от автошколите. От Съюза на..

публикувано на 17.09.20 в 10:15

Линия на бедност и минимална работна заплата- какво реши Тристранката

Националният съвет за тристранно сътрудничество заседава в понеделник и обсъди промяна в начина за определяне линията на бедност и размера ѝ за следващата година. Социалният министър ще предлага еднолично размер на линията на бедност само при спад на брутния вътрешен продукт и само при особени обстоятелства, в каквито е страната ни в..

публикувано на 16.09.20 в 12:25