Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

"Родинознание" в училище- ще се повиши ли националното ни самосъзнание

Снимка: Полина Тодорова

От следващата учебна година "Родинознание" ще се изучава, като задължителен предмет в българските училища. Това стана ясно преди дни на среща между групата на Обединени патриоти и министъра на образованието Красимир Вълчев. По другата важна тема за Патриотите от ВМРО - военното обучение в училищата, се разбра, че ще бъде създадена специална програма в Мивнистерството на образованието. Как ще се отразят готвените промени на училищната подготовка и ще приемат ли българските ученици новия предмет? Поддържането на националната идентичност никога не е преставало да бъде цел на образователната система. На проведената среща бяха набелязани важни теми, които управляващите ще следват заедно. Сред тях са проблемите на предучилищното образование, желанието да бъдат обхванати и 4-годишните деца с ангажимента да се поемат и таксите за образование. Коментирани бяха и темите за въвеждане на предметите "Родинознание" и "Военно обучение". Потърсихме за коментар народния представител от ВМРО от Враца Красимир Богданов.

"В момента се изучава учебният предмет "Човекът и обществото" в 3 и 4 клас, но ние смятаме да заменим и постигнахме споразумение с министъра този предмет с "Родинознание". Една отдавнашна наша цел е да бъде засилено патриотичното образование в училище и смятаме, че не само като наименование на учебния предмет, но и като съдържание трябва да има промени в тази посока. Това са неща, които са задължителни в днешния глобален свят, когато идентификацията на отделните национални общности трябва да е много по- силна. Когато бъдат подготвени учебните планове със сигурност ще поискаме да бъде направена проверка на това, което е включено в тях."- уточни народният представител Красимир Богданов.

Преди години предметът "Военно обучение" се изучаваше активно в българските училища. За целта имаше специален учебник, издаден през 1982 година от Военното издателство и той бе за учениците от 9 и 10 клас. Интересът към военното обучение тогава бе голям. Тогавашните гимназисти учат устройството на автомат "Калашников", разглобяване и сглобяване, гражданска отбрана, видове замърсяване- химично, биологично и радиоактивно, как се слага противогаз, схема на атомната бомба, оказване на първа помощ в ядрено огнище на поражение. Сред полезните неща, които са изучавани преди време са например как се превързват различните видове рани или как се обездвижва гръбначен стълб. В момента учениците от 9 и 10 клас учат по 5 часа в Часа на класа "Подготовка за отбрана на страната". За целта има помагало, разработено от Военна академия. Трябва ли днешните ученици да имат знания и умения за действия при кризи от военен характер, терористични актове, природни бедствия, както и оказване на първа помощ?

"Ние няма да въвеждаме учебни предмети, които да бъдат в повече от това, което се изучава в момента. За целта МОН ще създаде програма и от следващата година ще може да се кандидатства по проект "Военно обучение" или поне работното му заглавие е такова към момента."- обясни Красимир Богданов от ВМРО.

Потърсихме преподавател по история във видинско училище. Разговаряхме с Любомир Георгиев, историк и директор на видинската ГПЧЕ "Йордан Радичков". 

"Нищо ново под слънцето, както се казва. Това, което те предлагат е нещо старо- мисля, че те дори използваха израза "възстановява се "Родинознанието". По скоро трябва да се помисли върху промяната на съдържанието. За мен "Родинознанието" е предмет, който наистина трябва да възпитава националното ни самочувствие ... Преподаването трябва да е увлекателно, като приказка- нещо, което ще заинтригува децата и ще ги увлече и ще създаде едно умение, което е много необходимо в днешно време."- обясни Любомир Георгиев, историк и директор на видинската ГПЧЕ "Йордан Радичков".

Потърсихме мнения на ученици от видински училища и техните родители по темата:

"Мисля, че трябва да има такъв предмет. В момента още не сме стигнали до история на България. Средновековна история учим ... Ние сме в пети клас и имаме история и география. Трябва да има такъв предмет, освен ако не дублира нещо, което се изучава и досега от учениците."

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл.

Вижте още

С Видин в сърцето

В деня на Видин - 26 октомври, Димитровден, търсим мнението на някои от носителите на званието "Почетен гражданин на Видин" за града и бъдещето му.  Професор Андрей Пантев е роден 1939 година в село Раковица. Интелектуалец, учен и публицист, с ярко присъствие в българския духовен живот. "Почетен гражданин на Видин" от 1997 година:..

публикувано на 26.10.20 в 11:50

Кметът на Видин Цветан Ценков с равносметка в навечерието на Димитровден

За свършеното, за проблемите и визията за бъдещето на Видин - броени дни преди духовния празник на Видин - Димитровден, в "Посоките на делника" по радио Видин разговаряме с кмета на община Видин д-р Цветан Ценков.  Равносметката за изминалата една година управление  "Не мога да си дам никаква оценка, това ще го направят нашите съграждани...

публикувано на 23.10.20 в 14:07

Автоинструкторите остават в протестна готовност

Около тезата за промяна в обучението се обединиха участниците в широк дебат, дискутиращ евентуални промени в обучението на бъдещите шофьори . В дискусията, организирана от " 24 часа ", участие взеха представители на Министерството на транспорта, Държавна агенция "Безопасност на движението", Изпълнителна агенция "Автомобилна администрация",..

публикувано на 22.10.20 в 11:00

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00