Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Регионално състезание по математика и история "Калин Танчев" ще се проведе във Видин

Снимка: Лайънс клуб Видин

Пето регионално състезание по математика и история и цивилизация "Калин Танчев" ще се проведе тази неделя - 9 февруари в областна администрация град Видин. Всички ученици от 7 клас в училищата на територията на областта могат да участват. Състезанието е в памет на Калин Танчев, избрани са точно тези 2 предмета, защото това бяха неговите любими дисциплини, каза за Радио ВИДИН Д-р Иво Илиев президент на "Лайънс клуб" Видин, които са организатори на проявата. 

 

"По традиция състезанието се провежда с партньорството на РУО Видин. Наемаме местни специалисти по история и математика, които изготвят състезателните въпроси, наемаме външни квестори. След което оценители, обикновено същите, които са изготвили въпросите, оценяват учениците. След това ние награждаваме с парични награди, раздават се и утешителни награди, а всеки участник получава и сертификат за участие. Само за ученици от 7 клас е състезанието. Това до голяма степен е подготовка за изпитите след 7 клас, защото децата в една състезателна обстановка, близка до тази, която е сходна със изпитите, участват и се подготвят. 


Някои от въпросите до голяма степен се доближават до изпитите след 7 клас... Състезанието ще се проведе от 9 до 13 ч. Там децата ще бъдат разпределени, ще се раздадат въпросите, за математика се провежда 1 час, за история- 40 минути. Обикновено идват около 40-50 деца от областта.... Няма да върнем нито едно дете, което дойде на място в самата зала и отговаря на изискванията. Имало е изключително добри състезатели, някои от тях вече са студенти. Учителите казват, че така децата придобиват интерес към предметите. По време на състезанието има вода и храна, обстановката е приятелска и приятна, квесторите, обаче не са приятелски настроени- те не позволяват злоупотреба с това да се ползват трикове, за да се печели, напротив, децата в чисто равноправна атмосфера имат възможност да докажат себе си. Няма отделно състезание само за математика или само за история. Има многоликост- едното е история, която е природна наука, а математиката е точна наука, едно по-глобално и комплексно мислене на децата гоним в такъв тип състезание."


Предвижда се на 20 февруари, четвъртък, в тържествена обстановка в "Лайънс клуб" Видин да се раздадат наградите, уточни Д-р Иво Илиев.


Вижте още

Почивка в Занзибар по време на пандемия

Заради пандемията все по-малко хора се престрашават да пътуват като туристи, особено в чужбина. За истинските любители на туризма обаче коронавирусът не е пречка, казва  Зоя Василева, фармацевт и турист от Видин . Преди дни тя се завърна от една от най-предпочитаните екзотични дестинации - остров Занзибар в Танзания. Полетът до там е 16 часа. През..

публикувано на 22.01.21 в 14:53

"Петрохан" пострада от ледолом

На 8 януари проходът "Петрохан" става опасен за движение на автомобили. Надвиснали над пътното платно клони се чупят. Причината- паднал дъжд, който замръзва. Служители на Учебно- опитното горско стопанство "Петрохан"- Бързия започват да режат клони и дървета, за да разчистят пътя. Пораженията обаче не са само около пътя. Точно колко са пострадалите..

обновено на 22.01.21 в 12:39

По-добри условия за живот искат в село Черни връх

Село Черни връх, община Вълчедръм   е разположило по поречието на река Цибрица, на 6 kм от Вълчедръм и на 24 kм от град  Лом. Намира се в равнина между село Якимово и Вълчедръм.  472 са жителите на село Черни връх, като преобладават младите хора . В селото има много ученици и по-малки деца, които ходят в детската градина във Вълчедръм, а учениците..

публикувано на 22.01.21 в 12:30

Подкрепа от ЕС и за най-уязвимите

За много хора пандемията от COVID-19 е повече от криза в областта на общественото здраве. Бездомните, социално слабите или семействата с един родител са по-уязвими от всякога към финансови и социални затруднения. Приоритет на ЕС е да гарантира, че хората, които разчитат на други за най-основните си нужди, няма да бъдат изоставени, обясняват от..

публикувано на 22.01.21 в 10:40

Табу ли е прегръдката по време на COVID пандемия

През последната близо година не остана зона от живота ни, която да не е, поне частично или напълно, повлияна от присъствието на коронавируса. Ограничихме социалните контакти. Спазваме дистанция един от друг. Сред множеството неща, които пандемията ни отне е прегръдката. Според д-р Вилхелм Елисеев, началник на отделението по анестезиология и активно..

обновено на 21.01.21 в 16:39

Зелените тайни на Северозапада разкриват момичета от Монтана

Отличени са участниците в конкурса на тема "Защитените територии - зелените тайни на Северозапада", организиран от РИОСВ в Монтана. Те получиха грамоти и предметни награди. На I място е Ива Рангелова от Природо- математическа профилирана гимназия /ПМПГ/ "Св. Климент Охридски"- гр. Монтана за литературната творба "Скитник". Ива е ученичка от..

публикувано на 21.01.21 в 16:05

Подкрепа за културния сектор в Европа в условията на пандемия

Пандемията от коронавирус оказа силно икономическо въздействие върху културата и творческия сектор в цяла Европа. За да подкрепят независимите творци и организации, европейските институции и страните-членки на Европейския съюз /ЕС/ взеха бързи решения и набелязаха мерки за справяне с новите предизвикателства.  На национално ниво  Министерството..

публикувано на 21.01.21 в 14:43