Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

С над 6 милиона лева бюджет ще разполага община Кула

Снимка: Христела Александрова

6 027 334 лева е общия размер на бюджета на Община Кула за 2020 година. Той бе приет на вчерашното заседание на Общинския съвет. 


В предварителния разчет за капиталови разходи за 2020 г.  са заложени основен ремонт на улична мрежа в община Кула, основен ремонт на покрива на средното училище в град Кула за 74 000 лева. Течът на покрива е стар проблем на училището, който дълго време поражда притеснения за учители и ученици. Предвиден е и ремонт на покрива на читалището в с. Тополовец, както и закупуване на багер за нуждите на общинското предприятие. Със средства в размер на 1 милион лева, които правителството предколедно отпусна, ще бъде изградена нова спортна зала в град Кула. Избран е вече и теренът, където ще започне строежа. От собствените приходи на общината ще бъде довършен новия гробищен парк и ще се ремонтират още улици в град Кула.


Община Кула ще подпомогне със 7500 лева собствени средства читалището в гр. Кула за провеждане на фестивала "Надиграване в Кула" и за организиране на Международен пленер на художници, както и за участие в национални културни събития. Осигурени за средства и за читалищата в селата Тополовец и Старопатица.


В бюджета са заделени и целеви средства за провеждането на мотокрос в Кула в размер на 3 000 лева, за шахматен турнир – 1500 лева, за провеждане на традиционния панаир и други празници, както и 10 500 лева за издръжка на спортните клубове, средства за пенсионерските клубове и др. В издръжката на общинската администрация са включени и средства за подпомагане и отглеждане на деца –за всеки първокласник  и за всяко новородено дете по 150 лева, продължава подпомагането на семейства и двойки с репродуктивни проблеми, нуждаещи се от инвитро процедури, като за целта са заделени 5 000 лева.


Съветниците приеха и Програмата за управление на отпадъците в община Кула, програма за насърчаване използването на енергия от възобновяеми източници и био горива, както и други документи.


Вижте още

Снимката на 2 април 2020 година

Има установен случай на болен от коронавирус в област Видин , съобщи тази сутрин председателят на Националния оперативен щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Мъж с положителна проба за коронавирус е настанен и в болницата в Монтана . На 24-часови дежурства на граничните пунктове в област Видин са екипи от служители на Регионалната здравна..

публикувано на 02.04.20 в 17:50

34 сантиметра е най-дебелата снежна покривка в Монтанско

34 сантиметра е най-дебелата снежна покривка в област Монтана. Най-много сняг тази нощ е валял над Чипровци, Говежда, Вършец и Берковица. В равнината част е най-малка покривката, като в Лехчево не се е задържал снегът, съобщи Леночка Ангелова, началник на ХМО - Монтана: "В Чипровци падналият сняг е 24 л/кв.м и натрупана снежна покривка..

публикувано на 02.04.20 в 15:10

Състоянието на пациента с коронавирус от Дреновец е задоволително, съпругата му остава под карантина

66-годишен мъж от село Дреновец е първият пациент с коронанирус в област Видин. Настанен е в белодробното отделение на болницата в областния център и ще бъде преместен в изолирана сграда към лечебното заведение. Засега не се налагат допълнителни мерки за сигурност, освен тези, които вече се изпълняват.  Пациентът е в болницата във Видин от..

публикувано на 02.04.20 в 15:00

Мъж с положителна проба за коронавирус е настанен в болницата в Монтана

Пациентът е на 64 години от Лом. Постъпил е в инфекциозно отделение на болницата в Монтана във вторник, като са взети всички необходими мерки. Късно снощи резултатът от пробата е доказал наличието на коронавирус. “С ъстоянието му е стабилно”, съобщи  д-р Тони Тодоров, изпълнителен директор на болницата в Монтана . "Пациентът е в добро..

публикувано на 02.04.20 в 14:20

Едноличните търговци внасят осигурителни вноски до 30 юни

До 30 юни се удължава срокът за деклариране и внасяне на окончателните социални и здравни осигурителни вноски за едноличните търговци, включително плащащи патентен данък и за земеделските стопани, избрали да се облагат като еднолични търговци.  До края на юни, заедно с годишната си данъчна декларация, те трябва да подадат и декларация образец № 6 с..

публикувано на 02.04.20 в 14:15

Драматичен театър – Монтана продължава да излъчва спектаклите си онлайн

И във времето на извънредно положение Драматичен театър – Монтана ще продължи да "вдига завеса" за своите зрители,   Всяка седмица чрез интернет и местната телевизия ТВ "Монт 7" ще бъде излъчван по един спектакъл от репертоара на театъра,  съобщават от културната институция. Публикуваните спектакли през миналата седмица са гледани от почти..

публикувано на 02.04.20 в 14:00

Предлагат нови варианти за получаването на пенсиите през април

Изплащането на пенсиите за месец април ще започне на 7 април и този месец, ще бъде удължено, включително и в дните след Великден до 23 април, съобщи министърът на труда и социалната политика Деница Сачева. В пощенските станции ще бъдат създадени съответните условия хората да могат да си взимат пенсиите по график и същевременно да бъде спазена..

публикувано на 02.04.20 в 13:46