Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чистят отново шахти и канали в квартал "Нов път" във Видин (видео)


Отпадни води заливат улици във видинския квартал "Нов път". Проблемът не от сега, но валежите през последните дни повишиха нивото на водата и съответно на недоволството в квартала. Жители разказаха, че от години шахтите са запушени и вместо да отводняват, връщат мръсна вода от канализацията на улиците. Засегнати са 5-6 улици, сред които - "Стара планина" и успоредната на нея - "Байкал":


"Шахтата е запушена ето там, където се събира вода. Дъждовната вода няма къде да се изтича. Ето и голямата шахта, и малката. Никой не чисти нищо. Така е от юни миналата година. Сега вали дъжд, а ако напече малко слънце - мирише, не може да се диша, може да се хванат разни болести. Водата не се отича, няма къде. От тоалетните и шахтите излиза навън...

Казват, че хората не плащат водата. Днес всички си платиха. Аз не съм успял, ето сега отивам във ВиК да си платя водата...
Шахти има, но всичко е затиснато, това не е от сега, от 10 години не се чисти...

Това направо е река там. А децата минават по тази улица, за да отидат на училище. Канализацията е запушена. Долу има помпа, която трябва да се оправи..."


Проблемът бе обсъден на последното заседание на Общинския съвет във Видин. Людмил Димитров от групата на БСП изнесе информация за състоянието на ВиК системата в квартала и настоя за цялостно решение:

"На 13 януари посетихме улиците "Стара планина" и "Димчо Дебелянов" в квартал "Нов път", където установихме, че улиците са наводнени, водата от тях не се оттича в шахтите. Във връзка с многократните запитвания и жалби до нас относно състоянието на ВиК мрежата в квартал "Нов път", ние проведохме редица срещи. На тези срещи се установи следното: налягането във водопроводната мрежа е недостатъчно и не позволява цялостно задоволяване на нуждите на жителите на квартала; канализационните тръби и шахти на много улици са запушени, с недостатъчни наклони, не се почистват или изцяло липсват. Отвеждащият колектор е в неработещо състояние... Ние предлагаме да бъде изготвена стратегия - пътна карта за цялостно решаване на проблема..."


Канализацията ще бъде отпушена в най-кратък срок, обясни кметът Цветан Ценков и призова местното население също да подпомогне активно процеса:

"В съвсем краткосрочен план съм извикал фирми от София и се надявам още този месец да отпушим канализацията, тя е около 2 000 метра. Вече съм говорил с местните хора да извадят всички безработни, които имат възможност да помогнат на фирмата, и когато започнем почистването, те да участват във ваденето на всички тия материали, които са набутали в канала...Този проблем го знам и наистина като човек и лекар го гледам много сериозно, защото това е недопустимо в 21 век. Още повече, че тези хора пътуват сега из цяла Европа и виждат едно друго отношение на техните общества, но имат и други отговорности, и ги спазват. И аз това им казах: Този процес е двустранен."Около 20 000 лева ще плати Общината за отпушването на канализацията в квартала. Това е краткосрочното решение, което предстои, каза кметът. По думите му, в дългосрочен план е необходимо разработването на проект за воден цикъл, който да обхване квартал "Нов път", град Дунавци и по-големите села около Видин.
Галерия

Вижте още

В "Музикална зона" на 27 февруари 2020 слушаме Александър Бородин и Альона Баева

Александър Бородин и Альона Баева - двама руски музиканти от различни поколения. Единият – композитор, химик, доктор по медицина, поет и общественик, другият – младо дарование, все повече доказващо се като цигулар от световна класа. На 27 февруари се навършват 133 г. от смъртта на Бородин, а на 28 февруари 2020 г. Баева ще свири с..

публикувано на 27.02.20 в 09:00

Адвокатка представя дебютната си стихосбирка във Видин

Адвокат Славяна Младенова от Видинската адвокатска колегия издаде стихосбирка. "Бяла роза" е първата й поетична книга. Тя включва творби, написани преди повече от 20 години. Единственото изключение е стихотворение, което авторката пише преди година, по повод пълнолетието на дъщеря си. Славяна Младенова избра да срещне за първи път поезията и..

обновено на 26.02.20 в 17:59

Да дариш книга на дете

Почти 10 години вече Фондация " Подарете книга " развива доброволческата си дейност, изразена в даряване на книги и внимание за деца в неравностойно положение. Предстои реализирането и на следващата идея - даряване на време .  Фондацията служи като медиатор между децата, настанени в институции, и доброволците, които са готови да дарят..

публикувано на 26.02.20 в 17:21

Колекция от автентични престилки представя в изложба библиотекар от Козлодуй

Библиотекар от народно читалище "Храм-паметник Христо Ботев"- Козлодуй подреди в изложбата личната си колекция от автентични престилки. Румяна Нейкова е събрала изключително ценни модели от почти цяла България. Начало на колекцията й поставят носиите, които получава в наследство от своята баба: "Баба ми почина на почти 100 години. Имаше една ракла,..

публикувано на 26.02.20 в 15:55

Психолог: Забързаното ежедневие ни лишава от нормалното човешко общуване

"Направи услуга на себе си и на другите - забави темпото" . Под това мото преди 13 години в Италия започват да отбелязват 26 февруари като Международен ден на бавните обороти, наричан също Празник на спокойствието . По това време в страната вече се е зародило социалното движение "Бавен живот" , което призовава към умерен начин на живот. За..

публикувано на 26.02.20 в 13:17

Училище "Иван Вазов" в Мездра с посланици в Европейския парламент

21 младши и двама старши посланици на Европейския парламент от СУ "Иван Вазов" - Мездра  участваха в Euroscola Day 2020 в Страсбург. Посещението им е като награда на спечеленото от тях първо място в Програма за училища- посланици за миналата учебна година.  В интернационалния форум се включиха над 500 ученици от 23 страни членки на ЕС. В ролята си на..

публикувано на 25.02.20 в 17:00

Фондация организира инициативата "Стани учител за пример!"

"Заедно можем всичко"  - под този наслов  Фондация "Въздигане" организира инициативата "Стани учител за пример!". Инициативата   е насочена към третокласниците в българските училища, които за първа година започват да изучават българската история - каза  Слави Дяковски, активист към фондация "Въздигане": "Кампанията се случва..

публикувано на 25.02.20 в 16:30