Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Чистят отново шахти и канали в квартал "Нов път" във Видин (видео)


Отпадни води заливат улици във видинския квартал "Нов път". Проблемът не от сега, но валежите през последните дни повишиха нивото на водата и съответно на недоволството в квартала. Жители разказаха, че от години шахтите са запушени и вместо да отводняват, връщат мръсна вода от канализацията на улиците. Засегнати са 5-6 улици, сред които - "Стара планина" и успоредната на нея - "Байкал":


"Шахтата е запушена ето там, където се събира вода. Дъждовната вода няма къде да се изтича. Ето и голямата шахта, и малката. Никой не чисти нищо. Така е от юни миналата година. Сега вали дъжд, а ако напече малко слънце - мирише, не може да се диша, може да се хванат разни болести. Водата не се отича, няма къде. От тоалетните и шахтите излиза навън...

Казват, че хората не плащат водата. Днес всички си платиха. Аз не съм успял, ето сега отивам във ВиК да си платя водата...
Шахти има, но всичко е затиснато, това не е от сега, от 10 години не се чисти...

Това направо е река там. А децата минават по тази улица, за да отидат на училище. Канализацията е запушена. Долу има помпа, която трябва да се оправи..."


Проблемът бе обсъден на последното заседание на Общинския съвет във Видин. Людмил Димитров от групата на БСП изнесе информация за състоянието на ВиК системата в квартала и настоя за цялостно решение:

"На 13 януари посетихме улиците "Стара планина" и "Димчо Дебелянов" в квартал "Нов път", където установихме, че улиците са наводнени, водата от тях не се оттича в шахтите. Във връзка с многократните запитвания и жалби до нас относно състоянието на ВиК мрежата в квартал "Нов път", ние проведохме редица срещи. На тези срещи се установи следното: налягането във водопроводната мрежа е недостатъчно и не позволява цялостно задоволяване на нуждите на жителите на квартала; канализационните тръби и шахти на много улици са запушени, с недостатъчни наклони, не се почистват или изцяло липсват. Отвеждащият колектор е в неработещо състояние... Ние предлагаме да бъде изготвена стратегия - пътна карта за цялостно решаване на проблема..."


Канализацията ще бъде отпушена в най-кратък срок, обясни кметът Цветан Ценков и призова местното население също да подпомогне активно процеса:

"В съвсем краткосрочен план съм извикал фирми от София и се надявам още този месец да отпушим канализацията, тя е около 2 000 метра. Вече съм говорил с местните хора да извадят всички безработни, които имат възможност да помогнат на фирмата, и когато започнем почистването, те да участват във ваденето на всички тия материали, които са набутали в канала...Този проблем го знам и наистина като човек и лекар го гледам много сериозно, защото това е недопустимо в 21 век. Още повече, че тези хора пътуват сега из цяла Европа и виждат едно друго отношение на техните общества, но имат и други отговорности, и ги спазват. И аз това им казах: Този процес е двустранен."Около 20 000 лева ще плати Общината за отпушването на канализацията в квартала. Това е краткосрочното решение, което предстои, каза кметът. По думите му, в дългосрочен план е необходимо разработването на проект за воден цикъл, който да обхване квартал "Нов път", град Дунавци и по-големите села около Видин.
Галерия

Вижте още

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30

Котаракът Туп

Днес в рубриката " 97 лапи и 1 опашка" ви срещам със Сашо Петров и котарака Туп. Туп е мъжкар, порода улична превъзходна и е на пет години.  Идва в семейството на Сашо от улицата. Изключително слаб, мършав и страхлив. Сашо предполага, че най-вероятно е бил бит. След основни грижи и добра храна, Туп днес е един красив, черен и лъскав котарак. За..

публикувано на 23.10.20 в 15:15

Димитър Тодоров представя книгата си "Мигновения"

Първата си поетична книга "Мигновения" ще представи пред видинска публика днес общественикът Димитър Тодоров.  "Животът на човек, колкото и да е дълъг, е съставен от мигновения", коментира избора на заглавие авторът: "От дете посягам към белият лист. Майка ми, светла и памет, тази година я загубих, та тя ми хвана ръката още във втори клас и..

публикувано на 23.10.20 в 11:08

Защо промените в Закона за лова притесниха природозащитници

Няма да бъдат допуснати промени в Закона за лова и опазване на дивеча /ЗЛОД/, свързани с употребата на забранени средства по време на лов, които да са заплаха за природата, съобщиха от Изпълнителната агенция по горите. Започнаха срещи с природозащитни организации, първата от които бе проведена с Фондация за защита на животните "Четири лапи"...

публикувано на 22.10.20 в 16:12

Комедиен спектакъл представя вентрологът Димитър Иванов- Капитана в Монтана

Стендъп комеди спектакъл на име "Образцов дом" ще представи тази вечер Димитър Иванов- Капитана в Монтана. Кукленият актьор е единственият български вентролог (изкуството да се говори без да се мърдат устните), негов партньор в шоуто ще бъде куклата Бай Тъньо. Това е второто голямо представление, каза за Радио ВИДИН Димитър Иванов:..

публикувано на 22.10.20 в 16:05