Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Разнообразие в световния ден на Радиото

Снимка: Колаж на Красимир Каменов

На 13 февруари отбелязваме Световният ден на радиото. Отбелязва се от 2012 г. с решение на 36-ата сесия на Генералната конференция на ЮНЕСКО в Париж. Темата на деня за 2020 година е "Радиото и разнообразието".


За деветото издание на Световния ден на радиото - 13 февруари 2020 г., организаторите от ЮНЕСКО в партньорство с Европейския съюз за радио и телевизия /EBU/ призовават да се обърне внимание на многообразието във всичките му форми. По инициатива на ЮНЕСКО, след гласуване на Генералната Асамблея на ООН през 2012 година, за Световен ден на радиото е обявен 13 февруари - рождената дата /през 1946 г./ на радиото на самата Организация на обединените нации. И днес, радиото е най-широкодостъпната медия с най-многообразната аудитория - платформа на демократичния дискурс, оказваща влияние за формиране на общественото мнение, отразяваща различните гледни точки и представяща многообразните гласове на всички общности не само на съдържателно, но и на организационно ниво.

Екип на Радио ВИДИН гостува в уютният дом на семейство Ванчо и Цветана Тодорови във видинското село Жеглица. Там  непрекъснато се слуша радио Видин. За първото радиото в селото ни разказа Ванчо Тодоров- бивш учител по физкултура:

"Първото радио в селото е донесено 1939-40 година. Купено е от Видин и бе на батерии, защото нямаше ток...Всички се събирахме на площада да слушаме...От него хората са се информирали и за събитията от фронта...По късно към 1952 година прекараха кабел и пуснаха високоговорител на центъра...След електрификацията на селото вече всички започнаха да си купуват радиа...Слушаме радио Видин от години. От самото начало...Вие сте прекрасно радио с невероятна музика и теми...Радиото ни дава много..."
- коментира Ванчо Тодоров.

"Слушаме радиото, защото ни информира за всичко...Наскоро бях във Враца и там също ви слушат...Навсякъде ви слушат..."
- това каза пък неговата съпруга Цветана Тодорова.

Темата на днешният празник е за многообразието. Световната културна организация иска да изпрати няколко послания - плурализъм в медийния пейзаж, редакционни екипи, съставени от различни социални и малцинствени групи и хора в неравностойно положение. И разбира се - създаването и излъчването на разнообразно съдържание и специализирани предавания, които да отразяват еднакво и безпристрастно многообразието на радио аудиторията. 

В звуковия файл можете да чуете една китка от пожелания към радиото на различни езици и диалекти- български,  турлашки и новоселски диелект, турски, ромски, влашки, иврит, дори и на китайски.

Началникът на Държавен архив-Видин Светлана Кръстева добавя  и три интересни истории за това как се е слушало радио в село Медовница през 1940 година, как се е правил абонамент за вестник "Радио преглед" и историята на радиовъзел "Видин".

Честит празник.
Вижте още

Заплахата коронавирус- ще се справим ли

Ситуацията с коронавируса в световен мащаб е динамична. Според компетентните институции на държавно и регионално ниво се взимат всички мерки да се справят с евентуалното му появяване.  Според д-р Емил Мушанов- общопрактикуващ лекар във Видин и председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари за региона, медиците са готови да се справят със..

публикувано на 27.02.20 в 14:51

Ще се увеличат ли часовете извънреден труд и как ще ползваме отпуск

Платеният годишен отпуск да може да се ползва при наличие на 4 месеца стаж, предлагат от социалното министерство. В момента за това се изискват 8 месеца, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни, че в момента се обсъждат промени в Кодекса на труда заедно с бизнеса и синдикатите. Позволеният извънреден труд в рамките на една година да се..

публикувано на 26.02.20 в 12:14

Накъде отиваш, Видин...

Кметът на Видин и неговият екип отчетоха първите 100 дни от своето управление. Според Цветан Ценков най-големите постижения са приемането на бюджета за тази година и на новата структура на администрацията. Ръководство на Община Видин работи активно и за спиране на течовете от бюджета. Прокуратурата вече разследва присвояване на значителни суми от..

публикувано на 25.02.20 в 13:39

Кариера край село Гара Орешец застрашава уникална пещера

Спелеолози и жители на Гара Орешец , община Димово са обезпокоени от подновяването на работа на кариера за добив на камъни в землището на селото. В района ѝ е най-дългата пещера в Северозапада, която е обитавана от редки биологични видове. Затова от Българското пещерно дружество настояват да се измести кариерата. Хората в селото пък..

публикувано на 24.02.20 в 15:27

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там. Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045..

публикувано на 21.02.20 в 16:30

Харчим повече, отколкото получаваме

През последните 5 години доходите на българите са нараснали с 30.7%, но разходите са скочили много по-сериозно - с 43%. Това е накарало населението да посяга по-често към спестяванията си и към тегленето на кредити. Освен това, с над 60% са нараснали редовните финансови трансфери между българските домакинства. Това показват данните от..

публикувано на 20.02.20 в 13:58

Ще ядем ли по-качествен хляб с въвеждането на нови стандарти

Въпросът с производството на по- качествен хляб отново стои на дневен ред, след като преди дни от Националния браншови съюз на хлебарите и сладкарите заявиха, че в края на март предстои да бъдат въведени нови стандарти за родните производители на хляб и тестени изделия. Какви ще са, обаче новите изисквания, изпълними ли са те и какво казват..

публикувано на 19.02.20 в 12:45