Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Повече туристи са посетили Белоградчик през миналата година

Снимка: Радио ВИДИН
Беседите за Белоградчишката крепост и пещерата "Магура" вече се предлагат на 10 езика. Предстои от 13 до 15 март да се проведе традиционното информационно пътуване, през март ще има и обучително пътуване за екскурзоводите и туроператорите от региона на Бургас. Това стана ясно на проведено заседание на Консултативния съвет по туризъм в Белоградчик. През миналата година има и 9 нови места на настаняване, които са категоризирани. Най-посещавани са крепостта и скалите.


"Историческият музей, Природонаучният музей и художествената галерия имат изключително голям потенциал. Там, знаете, открихме нов 2019 година салон на наивистичното изкуство. Няма такъв подобен в България. И там има засилен интерес. В крайна сметка това ще допринесе за оставането на туристите поне още 24 часа на територията на Белоградчик. Което означава, че те ще се хранят, ще нощуват и парички ще оставят в местния бизнес, който се занимава в сферата на туризма. Това е важно за местните хора", каза Росен Младенов- заместник кмет на общината.


През 2019 година, посетителите на всички туристически обекти на територията на община Белоградчик са 134 743 души, от тях 40 650 чужденци. Отчетено бе, че потокът от туристи е по- голям, спрямо 2018 година. Общината участва традиционно и в туристическото изложение в София "Ваканция и Спа експо", което започна днес в столицата:"Стана традиция няколко общини от област Видин да участваме взаимно на щанд на това изложение. Ние сме готови, както с новата програма на летния фестивал за лятото на 2020 година, така и с актуализираните брошури, с актуална информация за местата за настаняване, местата за хранене, атракциите."В началото на следващата седмица ще има ново заседание на Консултативния съвет за обсъждане и въвеждане на комбиниран билет за посещение на всички туристически обекти на територията на общината със съответната отстъпка.


Отправяме се и към Кула- неразработена туристическа дестинация. Там инспектор от Министерството на културата направи проверка на състоянието на крепостта "Кастра Мартис" и на намиращите се в близост Валцова мелница и Турска баня. Причината за проверката е писмо на местното гражданско движение "Северозапазване". 

"Пристигна главен инспектор, който отговаря за Северозападна България от Министерството на културата. Огледа цялата крепост, направи снимков материал, видя точно по сигнала, както сме описали, че не се стопанисва добре. Продължението на "Кастра Мартис" е изцяло запуснато, всичко е в бунище. В присъствието на двама представители на Община Кула заснеха и старата валцова мелница. След това влязоха и видяха, че съществува и турска баня, въпреки отричането на община Кула, че не съществува в града", каза Наско Цанов от движение "Северозапазване".

Потърсихме и кмета на Община Кула Владимир Владимиров за коментар по повод проверката:

"Беше изпратен експерт от Министерството на културата, който погледна визираните обекти, който трябва да излезе с доклад по този въпрос. Когато стане готов ще ви се обадя, за да може да стане публично достояние. След като стана известно това искане, разпитах стари хора имало ли е такава баня, каква е била тази баня. Оказа се, че наистина е имало такава баня на това място. Сега, дали е турска като строеж, не знам. Експертите ще се произнесат."

В "Еко свят" говорим и за предстоящата възстановка на боевете по време на Руско-турската Освободителна война. Темата е "Видин и Калафат в периода 1877-1878", възстановката ще се проведе в рамките на 3 дни - 1, 2 и 3 март 2020 година. Събитието е по проект "Спомнете си войната, за да оцените свободата си", който АРРБЦ-Видин изпълнява съвместно с румънския партньор PLIMM Calafat.

"Три дни ще бъде голямата възстановка, която организираме по проекта във Видин със 180 участници.  Освен тях ще изразят желание още хора от България и Румъния да се включат, така че общо ще сме над 200 със сигурност. Основните събития ще се проведат зад "Баба Вида" в парка, където ще разположим лагери на войските. Румънските ще са най-многобройни, 90 различни видове войски, които ще бъдат румънци, защото ще дойдат от Крайова, един военен колеж ще участва с 70 участника. Очаква се да направим едно грандиозно събитие", каза Евтим Стефанов- директор на Агенцията за регионално развитие и "Бизнес център"- Видин.

Във възстановката ще се включат 180 ученици, от които 90 ще са ученици от гр. Крайова и гр. Калафат, Румъния, а останалите 90 ще са ученици от видински училища, които са участвали в обученията по проекта. Ще бъдат облечени с военни униформи, закупени са и реплики на оръжия от 1878 година, с които видинските деца ще се превъплатят в ролята на руски, опълченски и турски войници. Ръководител на събитията на 1, 2 и 3 март ще бъде полк. Георги Маринов, председател на НС "Единение" - София и Димчо Георгиев, председател на ПК "Бдинци" от град Видин.

На 1 март всички участници ще заемат позиции зад "Баба Вида" и ще направят репетиция за възстановката. Пресъздаването на събитията ще бъде на 2 март, от 10.00 -10.30 часа. На 3 март с НС "Единение" ще участват във възстановката на централния площад на Видин. Тя ще се проведе за девета поредна година. За програмата на празника говорим с Иво Иванов от Патриотичен клуб "Бдинци", кой е и член на УС на Националния съюз.

"Ще бъде интересно. Сега, какво ще се случи? Ще го оставя, за да събуди желанието на хората от Видин, да посетят тази възстановка и да видят за какво става дума."


Във Видин ще пристигнат съмишленици и патриотични клубове от цялата страна. Преди възстановката литийно шествие с всички участници ще тръгне от музей "Конака" до централния площад "Бдинци".

Още по темите може да чуете в звуковия файл.

Вижте още

Видинчанин подари кинопрожекция на деца от Център за настаняване

Видинчанин, който продължение на 21 години е живял в Съединените американски щати подари кинопрожекция на деца от Центъра за настаняване от семеен тип в Ново село.  Жестът на Едуард Тодоров не е единственият към младите хора. Той помогна с учебни помагала на ученици от Профилираната природо-математическата гимназия във Видин, чийто..

публикувано на 30.10.20 в 17:00

Чакалнята на гарата във Видин не е това, което беше

Всеки един от нас е пътувал с влак, а понякога, доста често, понеже сме в България, се случва влакът да закъснее. Тогава чакаме. Чакаме и ако сме в друго населено място и няма къде да идем, докато дойте влака. Ако времето е хубаво- чакаме на перона или по пейките пред гарите, но когато вали, или пък е студено, всеки иска да се скрие в чакалнята...

публикувано на 30.10.20 в 15:00

Златото от римския мост край Градец донесло нещастия

Имало едно време един страшен змей, който пазел несметно богатство, заровено в местността Кипичево. Така започва разказа си  председателят на НЧ "Просвета" във видинското село Градец, Пролет Борисова. Местността се намира между селата Градец и Каленик- минава се през река Тополовец, през стар римски мост.  "Историята я знам не от легенда, а от..

публикувано на 30.10.20 в 11:35

Готови ли са колите ни за зимни условия

До 15 ноември е срокът, в който водачите трябва да сменят гумите на автомобилите си , да проверят светлини, чистачки, парно, течности и всичко необходимо за шофиране в зимни условия.  Какво трябва да проверим, за да сме сигурни, че сме готови за зимните условия , обясни Илия Рачев , ръководител на учебен център към Съюза на българските..

обновено на 30.10.20 в 10:54

Нараства броят на подпомаганите лица с целева помощ за отопление в област Видин

Близо 500 лв. целева помощ за отопление получават нуждаещите се за този зимен сезон, като размерът й беше увеличен с 30 лв. спрямо миналата година. Тя се отпуска за пет месеца - от 1 ноември до 31 март. Заявления се подават до 31 октомври в дирекциите "Социално подпомагане" (ДСП) по настоящ адрес, чрез ПИК или електронен подпис в Системата за сигурно..

публикувано на 29.10.20 в 18:00

Дистанционно обучение- втори тур

От днес учениците от 8-ми до 12-ти клас преминават на обучение в електронна среда. За гимназистите присъствените занятия са прекратени до 12 ноември. За учители и ученици занятията онлайн не са новост, защото училището беше в електронна среда за няколко месеца и миналата учебна година. В училищата нямат съмнения, че ще се справят...

публикувано на 29.10.20 в 14:56

В "Музикална зона" на 29 октомври 2020 слушаме филмовия композитор и диригент Майкъл Кеймън

Много преди да се заеме с важната задача да композира музика за игрални филми и телевизионни сериали, Майкъл Кеймън свири на обой и пиано, като паралелно с това се включва в ученическа прогресив рок група. Посещавайки "Джулиард" композира балети. Започва да аранжира поп и рок музика. Филмовите партитури все повече го привличат. Сред..

публикувано на 29.10.20 в 09:00