Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Над 220 милиона лева инвестирани в земеделския сектор във Видинско

Снимка: Радио ВИДИН


Новостите, свързани с директните плащания и приемите по предстоящи мерки от Програмата за развитие на селските райони  бяха разисквани във Видин. Форумът е част от национална информационна кампания на министерството на земеделието, храните и горите. Участваха земеделски производители от областта, представители на местната власт и експерти от министерството. Срещата бе открита от заместник-министъра на земеделието Атанас Добрев, който заяви, че селското стопанство е един от водещите сектори в област Видин и изнесе данни за производствата в сектора:

"Като цяло трябва да се посочи, че аграрният сектор има съществен принос в икономиката на област Видин. Брутната добавена стойност, създадена от сектор земеделие през 2018 г. представлява 14% от брутната добавена стойност на всички отрасли в областта. Обработваемата земя представлява малко над 80% от използваната земеделска площ в областта. Площите, засети със зърнени и маслодайни култури в областта, заемат над 95% от обработваемата земя. Най-силно застъпени са пшеницата, слънчогледът, царевицата и рапицата. За последните 5 години площите със зърнени култури и тези с трайни насаждения се увеличават с по 21% спрямо 2014 г. Още по-значителен ръст бележат площите със зеленчуци в рамките на същия период, което е с около 6 пъти повече... Структурата на трайните насаждения запазва облика си, като в областта се поддържа отглеждането основно на винени лозя, орехи и сливи. Същевременно стопаните се активизират и през 2018 г. има 4 пъти повече площи със сливи, заявени за подпомагане по СЕПП, отколкото през 2014 г. През последните няколко години се засилва интересът към отглеждане на грах за зърно, за което допринася и обвързаната подкрепа за протеинови култури. Заявените за директна подкрепа овце и кози в областта през 2018 г. са с 26% повече спрямо тези от 2014 г. Интересно е, че от 2015 г. насам се заявяват за подпомагане и биволи, макар и в сравнително малък брой. Пчеларството е отрасълът в област Видин с най-значим дял по отношение на националното производство. През 2018 г. броят на пчелните семейства нараства с 56% спрямо 2014 г., като представлява 3% от общия брой за страната. Същевременно, производството на пчелен мед бележи ръст от над два пъти. 
За периода от 2014 до 2019 г. общата финансова подкрепа, която земеделските производители в област Видин са получили като европейски и национални средства е в размер на общо 221,6 млн. лв. Това е близо 1,5% от общо предоставения в страната публичен ресурс за земеделие за този период."

Министър Добрев съобщи, че Държавен фонд "Земеделие" започва работа по изграждането на компенсационен фонд за обезщетяване на земеделските производители от постъпили неблагоприятни климатични събития. 

"Това е т.нар. взаимоспомагателен фонд- идея, която тепърва започва да се оформя и дебатира. Знаете какви са климатичните предизвикателства, напоследък това се превърна и в тема на всеки по-голям форум... Районът на Видин е защитен от страна на нашите служби по противоградова защита. Знаете, че продължава работата по разгръщане на защитна мрежа, с цел стабилизиране на това направление и солидарно участие на заинтересованете страни. В контекста на европейската зелена политика започваме работата по въвеждане на законодателство относно изграждането на взаимоспомагателен фонд, за да може да се използват средства по "Управление на риска" от ЕС. В този фонд, който ще бъде към Разплащателна агенция ще може да се включи всеки земеделски стопанин от територията на цялата страна, който има възможност и желае да участва с ежегодна такса. При настъпване на климатични събития от неблагоприятен характер той ще може да бъде компенсиран от натрупаните средства във Фонда като обезщетение за пропаднали площи.  Сега се обезщетяват само 100 % пропаднали площи, с Фонда искаме да покрием поражения тогава, когато площите не са напълно пропаднали. Очакваме да заработи през 2021 година. Все още рабоитм по идеята дали да има единна диференцирана ставка за плодове и зеленчуци...  Важно е да чуем различни мнения по темата за защита от неблагоприятни въздействия и готовността ви за включване в такъв спомагателен фонд."

Идеята е парите във взаимоспомагателния фонд да се акумулират по три начина- от доброволни вноски от страна на земеделските стопани; средства от съществуващата към момента държавна помощ за обезщетяване на пропаднали площи, които автоматично ще бъдат налети в капитала на този компенсационен фонд и най-важният елемент, който е и най-сериозен финансов ресурс - средства от Програмата за развитие на селските райони по мярка "Управление на риска". 

Схемата е доброволна, но ако земеделски стопанин не участва, няма да има право да кандидатства и да иска обезщетяване за напълно пропаднали площи- това обясни Румен Яначков- н-к отдел "Държавни помощи" в министерството на земеделието.

В звуковия файл чуйте още подробности за взаимоспомагателния фонд и какви са притесненията на земеделците. 

Вижте още

На Димитровден връчиха почетни звания във Видин

Тържествено заседание на Общинския съвет се проведе във Видин за празника на града за Димитровден.  "За да се осъществят добрите идеи и намерения, са важни взаимодействието между местната и държавната власт, между всички институции, важна е Вашата подкрепа – на гражданите на Видин. Нека бъдем заедно в желанието и усилията да..

публикувано на 26.10.20 в 17:30

Каква е причината за малкия брой заболели от COVID-19 във Видинско

На фона на стряскащите цифри от Единния информационен портал през последните дни видинска област се нарежда сред градовете в страната с най-малко случаи на новозаразени с коронавирус. Дори нещо повече- според последните данни от тази сутрин област Видин е единствената зелена зона в страната. Това, разбира се е хубаво и дано тази тенденция..

публикувано на 26.10.20 в 17:00

Зъболекари поставят безплатно силанти на деца от област Монтана

Кампания за безплатно поставяне на силанти на първите постоянни дъвкателни зъби на децата от 5 до 8-годишна възраст се провежда в област Монтана. Седем са лекарите по дентална медицина, които участват. Техните имена, адреси и телефони са посочени на официалния сайт на Националната програма за орална профилактика на децата до 18 години , обясни..

публикувано на 26.10.20 в 16:37

Реставратор: Изследване установи вулканична пепел в мазилките на видинския храм "Св. Димитър"

Вулканична пепел се съдържа в пясъка, използван за мазилките на катедралния храм "Св. вмчк Димитър Солунски" във Видин.  Изненадващото разкритие правят италиански и български учени, които през 2007 година изследват мазилките и стенописите на видинския храм . Поводът е дипломната работа по специалността "Реставрация", която защитава в..

публикувано на 26.10.20 в 14:59

"Неделник" от 25 октомври 2020 година

Здравейте. "Неделник" брой 332-и вече е на сайта. Вестници от старият Видин преглеждаме за начало. В предаването си  говорим и за партизани и за ветерани от Втората световна война. Членовете на Българския антифашистки съюз в град Мездра са се заели да преиздадат книгата "Партизанският отред Гаврил Генов" от Аврам Митев . Същевременно те подготвят..

публикувано на 25.10.20 в 13:48

Изцелението на гадаринския бесноват

В Шестата неделя след Неделя подир Въздвижение,  Църквата насочва нашето внимание към онези моменти, чрез които ние ставаме не свободни, а роби на страстите, похотите и съблазните. Христос изцелява обладан от легион бесове човек. Той му дава свобода и радост, както и чрез това го предлага като пример на самите нас за..

публикувано на 25.10.20 в 08:00

За изкуството да правиш празника на децата незабравим

Днес в рубриката "Професия/Хоби" ще ви запозная с Паола Любенова, която прави незабравим празника на децата. Паола е от Лом и прави ръчно изработена украса за детски събития, като това от нейно хоби се превръща в професия и днес тя вече има и агенция в дунвския град. Всичко започва преди година и половина, разказа   Паола: "Това с което се..

публикувано на 23.10.20 в 16:30