Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Опасни ли са отпадъците за гориво в циментовия завод край Бели Извор

Снимка: Жоро Александров

60 вагона с отпадъци от Англия, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на циментовия завод в село Бели извор пристигнаха преди дни. Обезпокоен от това ни потърси Димитър Илиев от Враца:


"Като гледам над Враца една мъгла, Балкана се вижда наполовина. От Бели извор ще горим боклуците на Европа, всичката пепел се лови за Балкана. Значи китайците как горяха пластмасата и сега нали виждаме какво им се случи. Като падне росата нощеска и сваля всичко в града, а къде пада, на домати, краставици, жито. Кой го яде това- ние."


Заводът за цимент край Бели извор гори боклук от поне 10 години, за което имат всички разрешителни, които държавата изисква. Проверките на компетентните органи са ежемесечни, успокои кметът на Бели извор Кирил Илиев.


"Живея тук и къщата ми е на 100 метра от завода, тука идват внуците ми. Ако имаше нещо, което ме притеснява, нямаше да говоря така. Дано всички заводи и ТЕЦ-ове, които горят боклуци, да имат същите устройства за очистване на отпадъците. Преди много години имаше проблем с горенето на пещта, бяхме поканили професор Станка Златева, която беше съветник в европейската комисия по екология. Тя каза, че ако пещта работи при 1100 градуса, проблеми няма. Аз като кмет съм проверявал 4 пъти и съм ходил в лабораторията да ми върнат за 20 дена назад. За мен нещата са ясни. Всеки изказва мнение, всеки стана еколог. Всеки път, когато се започват ремонти ни уведомяват и непрекъснато влагат още нещо ново по очистването на вредни газове. Запалените стърнища горе над селото и запалените треви в дворовете са малко по-вредни." 


В завода се изгарят отпадъци, но разполагат с всички видове пречиствателни съоръжения, като ръкавен филтър, байпасна инсталация, също и инсталация за погасяване на азотни окиси. Благодарение на всички тези пречиствателни уреди има издадено комплексно разрешително от министерството на екологията. Това каза за Радио ВИДИН инженер Пламен Вълчев главен технолог и еколог на циментовия завод в село Бели извор.


"Когато говорят за изгаряне, всички се опасяват от емисиите от комина на пещта. Тези емисии  от комина имаме много модерен газ анализатор, чисто нов. Миналата година го поставихме, старият беше за подмяна. Данните от емисиите на комина се следят на 30 секунден интервал. Оформят се в половинчасова средна стойност и по този начин всеки месец се рапортуват в РИОСВ Враца. Данните са налични за обществеността. В РИОСВ Враца всеки гражданин при желание може да даде заявка молба да получи данните от нашия завод. Те се съхраняват с давност 8 години. В петък е получена влакова композиция с вагони. Проверени са всички вагони и документацията, документите отговарят на изпратеното количество и съдържание. Всяка година ни правят проверка за комплексното разрешително и се изготвя доклад. Принципно правим един ден в годината ден на отворените врати, в който хора съвсем свободно могат да дойдат на територията на завода да се запознаят с инсталациите и условията за работа. В съседство с нас е Бели извор и се гордеем, че поддържаме такава чистота, буквално не сме имали никакви оплаквания от замърсяване, от емисии, от газове или от прах."


Чрез ефира на Радио Видин инженер Пламен Вълчев отправя покана към всеки гражданин, който има съмнение и възражение, по всяко време, при определени условия да иде на място и да се запознае с дейностите на завода и системите за екология.

Вижте още

Бодро да се изкачваме по духовните стълби

Неделята, в която се намираме днес е Четвърта на Великия пост , посветена на един отец на Църквата, който както тогава през своя земен живот, така и днес подклажда силата на вярата, надеждата и любовта в сърцата на хората в Христа Иисуса нашия Господ, а именно, св. Йоан Лествичник . "Поздравявам ви братя и сестри с неделния..

публикувано на 29.03.20 в 08:00

Как са се справяли с епидемиите през миналия век във Видинско

Масови епидемии е имало и в миналото . Документалните масиви на училищните инспекции, общинските и полицейски управленияна, които се съхраняват във Видинския архив, свидетелстват за мерките, които са налагани, с цел да се предпази населението от масовото разпространение.   Примери от първата половина на ХХ век , съхранени в Държавен архив-..

публикувано на 27.03.20 в 13:08

Нина Петкова, кмет на община Георги Дамяново: Моята мечта е това, което върша, да се вижда

В началото на месец март гостувахме на Георги Дамяново, една невероятно красива община с малки и спретнати селца. Тук времето тече бавно, спокойно, хората не бързат заникъде и тяхното единствено желание е просто имат да имат работа, за да осигуряват семействата си и да имат приличен живот. Хората тук са трудолюбиви, добри  и отзивчиви. Община..

публикувано на 27.03.20 в 12:10
Старши комисар Петър Коцин, директор на Областната дирекция на МВР- Видин

Старши комисар Петър Коцин: Колегите работят на терен денонощно, препоръките се спазват

Срокът на мерките против разпространението на епидемията от коранавирус е удължен до 12 април с нова заповед на здравния министър. За какво следи полицията от първа линия и какъв е животът на хората под карантина- разговаряме с директора на Областната дирекция на МВР старши комисар Петър Коцин.  Каква организация е създадена..

публикувано на 27.03.20 в 10:34

В ромския квартал във Видин шият безплатни маски за жителите

Семейство Албена и Найден Георгиеви дарили парите за материали, а жени от кваратала добраволно се захванали с ушиването им. Албена и Найден вярват, че помагат за спасявеното на човешки животи. "Тази инициатива, се роди като едно наше семейно решение с идеята, че трябва да спасим човешки животи. Били сме свидетели на това, как дете на наше..

публикувано на 26.03.20 в 16:03

Променена е транспортната схема в община Видин

С ново разписание са автобусите в община Видин. Промяната е за периода на извънредното положение. За повечето междуселищни линии от общинската транспортна схема превозвачите са оставили по два курса на ден- сутрин и след обяд, каза  Венета Йорданова - младши експерт "Транспорт, контрол и разрешителни режими" в Община Видин:..

публикувано на 26.03.20 в 15:02

Четири семейства са под карантина в село Дреновец

През последните седмици и дни сме свидетели на завръщането на много наши сънародници от чужбина, заради пандемията от коронавирус. Хората в по- малките населени места са притеснени дали тези, които трябва да останат у дома си под карантина, действително спазват ограниченията. Каква е ситуацията във видинското село Дреновец , община Ружинци, разказа..

публикувано на 26.03.20 в 14:55