Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Опасни ли са отпадъците за гориво в циментовия завод край Бели Извор

Снимка: Жоро Александров

60 вагона с отпадъци от Англия, които ще бъдат използвани като гориво за дейността на циментовия завод в село Бели извор пристигнаха преди дни. Обезпокоен от това ни потърси Димитър Илиев от Враца:


"Като гледам над Враца една мъгла, Балкана се вижда наполовина. От Бели извор ще горим боклуците на Европа, всичката пепел се лови за Балкана. Значи китайците как горяха пластмасата и сега нали виждаме какво им се случи. Като падне росата нощеска и сваля всичко в града, а къде пада, на домати, краставици, жито. Кой го яде това- ние."


Заводът за цимент край Бели извор гори боклук от поне 10 години, за което имат всички разрешителни, които държавата изисква. Проверките на компетентните органи са ежемесечни, успокои кметът на Бели извор Кирил Илиев.


"Живея тук и къщата ми е на 100 метра от завода, тука идват внуците ми. Ако имаше нещо, което ме притеснява, нямаше да говоря така. Дано всички заводи и ТЕЦ-ове, които горят боклуци, да имат същите устройства за очистване на отпадъците. Преди много години имаше проблем с горенето на пещта, бяхме поканили професор Станка Златева, която беше съветник в европейската комисия по екология. Тя каза, че ако пещта работи при 1100 градуса, проблеми няма. Аз като кмет съм проверявал 4 пъти и съм ходил в лабораторията да ми върнат за 20 дена назад. За мен нещата са ясни. Всеки изказва мнение, всеки стана еколог. Всеки път, когато се започват ремонти ни уведомяват и непрекъснато влагат още нещо ново по очистването на вредни газове. Запалените стърнища горе над селото и запалените треви в дворовете са малко по-вредни." 


В завода се изгарят отпадъци, но разполагат с всички видове пречиствателни съоръжения, като ръкавен филтър, байпасна инсталация, също и инсталация за погасяване на азотни окиси. Благодарение на всички тези пречиствателни уреди има издадено комплексно разрешително от министерството на екологията. Това каза за Радио ВИДИН инженер Пламен Вълчев главен технолог и еколог на циментовия завод в село Бели извор.


"Когато говорят за изгаряне, всички се опасяват от емисиите от комина на пещта. Тези емисии  от комина имаме много модерен газ анализатор, чисто нов. Миналата година го поставихме, старият беше за подмяна. Данните от емисиите на комина се следят на 30 секунден интервал. Оформят се в половинчасова средна стойност и по този начин всеки месец се рапортуват в РИОСВ Враца. Данните са налични за обществеността. В РИОСВ Враца всеки гражданин при желание може да даде заявка молба да получи данните от нашия завод. Те се съхраняват с давност 8 години. В петък е получена влакова композиция с вагони. Проверени са всички вагони и документацията, документите отговарят на изпратеното количество и съдържание. Всяка година ни правят проверка за комплексното разрешително и се изготвя доклад. Принципно правим един ден в годината ден на отворените врати, в който хора съвсем свободно могат да дойдат на територията на завода да се запознаят с инсталациите и условията за работа. В съседство с нас е Бели извор и се гордеем, че поддържаме такава чистота, буквално не сме имали никакви оплаквания от замърсяване, от емисии, от газове или от прах."


Чрез ефира на Радио Видин инженер Пламен Вълчев отправя покана към всеки гражданин, който има съмнение и възражение, по всяко време, при определени условия да иде на място и да се запознае с дейностите на завода и системите за екология.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28

В "Музикална зона" на 25 април 2024 слушаме сръбската блус китаристка и певица Ана Попович

Родена в семейството на блус китарист, на петнайсет взима китарата на баща си. Много скоро той осъзнава, че дъщеря му го превъзхожда многократно с таланта си. Ана завършва реномирани учебни заведения в западната ни съседка и в Холандия. Способностите и се изявяват на сцени по цял свят. Работи с големи имена сред музикантите и сред..

публикувано на 25.04.24 в 09:00

Дора и нейният сладък свят

Днес ще ви срещнем с една дама, с която отдавна искаме да ви запознаем. Тя е затвърдена като професионалист в нашия град, и не само, защото нейното име е познато в цялата страна. Става популярна с бисквитите, които рисува и декорира. Но преди да ви разкажем историята за професионалния път на Дора Любенова , ще ви запознаем с нейното минало...

публикувано на 24.04.24 в 17:00

Стартира онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца"

Онлайн семинар "Упътване за родители на будни деца" организира Мариана Асенова, журналист, експерт в сферата на образованието, културата и природата. Тя е и създател на Горското школо "Великото навън".  За Мариана Асенова промяната в поведението и мисленето на родители и деца е мисия: "Всички деца се раждат будни, абсолютно съм уверена..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

Рахманинов в програмата на видинската Симфониета

Като екстремно изживяване диригентът Петър Димитров определи концерта на Симфониета Видин, който ще дирижира тази вечер. В програмата са включени произведения на Рахманинов, Пучини, Верди и Маскани. Солисти са тенорът Бойко Цветанов, сопраното Евгения Ралчева и пианистката Анелия Господинова. Концертът е предизвикателство за нас, каза..

публикувано на 24.04.24 в 14:00

По-малко ще са гласуващите в община Кула на 9 юни

Дванадесет са секционните избирателни комисии в община Кула за изборите на 9 юни, с една по-малко в град Кула заради намаляване на населението. Закрива се секционно избирателната комисия в бившата детска градина. Жителите на града ще могат да гласуват машинно и с хартиена бюлетина.  Четири са избирателните секции в Кула. Хората в селата ще..

публикувано на 24.04.24 в 09:00

Жителите в село Динково живеят в постоянен страх

В постоянен страх и стрес живеят хората в село Динково, община Ружинци. Пред екип на радио Видин х ората се оплакват от постоянните и неспиращи набези и кражби на техни съселяни.  Хората  не могат сами да се справят, страхуват се, тъй като повечето от тях живеят сами. Казват, че се обаждат в полицията, но полицаите идват,..

публикувано на 23.04.24 в 16:00