Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Тол камера насред село

2
Снимка: Радио Видин

Камери на ТОЛ- системата са поставена преди дни на главната улица във видинското село Новоселци, на около 300 метра преди изхода на населеното място. Пътят, над който са поставени устройствата, е част от второкласната пътна мрежа и води към граничния пункт "Връшка чука". Жителите на селото все още не могат да повярват какво в действителност означава това и как ще им се отрази на джоба:

"Трябва да бъдат извън селото, така трябва да плащаме винетка и като се прибираме вкъщи... Смятам, че не е правилно така. По закон тези камери за винетки трябва да бъдат извън Новоселци, нали населеното място. Досега никой не ни е казал, че те засичат и снимат..."

Имаме жители на селото, които заради адресната си регистрация, излиза, че нямат право да излязат без винетка или да се приберат вкъщи, без да бъдат глобявани, коментира абсурдната ситуация и секретарят на кметството и временно изпълняваща и длъжността кмет на Новоселци Меган Вилиева:

"От вчера започнаха сигналите на жители на село Новоселци с тревогата, че са поставени камери за ТОЛ- контрол в рамките на населеното място... След камерата има живущи, адресно регистрирани... След камерите се намира и гробището, а всички знаем, че наближава Задушница и големи християнски празници и хората се притесняват, че не могат да посетят близките и роднините си. Вчера (вторник бел. ред) съм уведомила кмета на Община Видин д-р Цветан Ценков, помолих го за съдействие. Пуснали сме жалба до МРРБ, откъдето все още нямаме отговор. Сутринта бях на среща с директора на Областно пътно управление Видин, който заяви: "пътувайте си, ще ви глобяват, после ходете на съд да ви паднат глобите", което за мен е немислимо... Преди известно време се чух с регионалната директорка на ТОЛ БГ, която заяви, че до 1 март тези камери са неактивни и няма да има глобявани. Очакваме да дойде на проверка и те да бъдат преместени."

Камерите са монтирани на съществувало досега съоръжение, на което е имало само трафик камери. Жителите и кметът на селото вече са подали жалби и очакват решение на проблема. Подобен проблем съществува и във видинското село Иново.

Тази сутрин в национален ефир регионалният министър Петя Аврамова коментира казуса с Новоселци и успокои, че

наличието на камера на тол системата в населено място не означава, че хората в него ще бъдат глобявани.


"В рамките на населените места, между табелите за начало и край, не се дължи винетна и тол такса”, категорична бе Аврамова

Галерия

Вижте още

Търси се пазар за видинските зеленчуци, търговията със зърно- вяла, с ниски цени

Вяла търговия, малко сделки, ниски цени- така изглежда пазарът на зърно към днешна дата. Има ли място за притеснене и как извънредното положение се отразява на българското земеделие по отношение на търговията?  "Зърното у нас е достатъчно, дори прекалено достатъчно. Около 2 милиона тона пшеница и царевица има у нас, над 1 милион тона е..

публикувано на 31.03.20 в 16:45

Реална ли е заплахата от COVID-19

Реална ли е заплахата от COVID-19? Това ви попитахме в анкета на страницата на Радио Видин във Фейсбук тази сутрин. Възможните отговори са: "Да, всички сме застрашени" или "Не, заплахата е преувеличена". Резултатите към този час показват, че 500 човека са гласували до момента. 311 /62%/ смятат, че заплахата е преувеличена, 189 /38%/- че е реална...

публикувано на 31.03.20 в 16:02

Онлайн обучение по физическо във видинската математическа гимназия

Всички предмети в училище се изучават дистанционно, това е факт. Как обаче се провеждат часовете по физическо възпитание и спорт? Това ще се опитаме да разберем с помощта на преподавателят по физическо във видинската  ППМГ "Екзарх Антим Първи" Росен Ракаджиев: " Втора седмица сме принудени да провеждаме часа по физическо по един необичаен начин -..

публикувано на 31.03.20 в 15:25

Дистанционното обучение в ППМГ „Академик Иван Ценов“ Враца е на 100%

Дистанционното обучение  в  Профилираната природо-математическа гимназия "Академик Иван Ценов" Враца се провежда на 100%  . 888 ученици в прогимназиална и гимназиална степен и 67 преподаватели работят активно онлайн - каза директорът на училището Татяна Василева:  "Нашите колеги за два дни успяха да реорганизират работата си, да..

публикувано на 31.03.20 в 14:55

В Шишенци притеснени, че няма откъде да си купят маски

В село Шишенци, община Бойница живеят около 40 човека, възрастни хора. Няма откъде да си купят маски и са притеснени как ще спазят заповедта на здравния министър. Това разказа Росица Ненова: "Снощи като чухме, че всички трябва да сме с маски, аз от 14 февруари не съм излизала от Шишенци. Сега на 14 април трябва да ида пак за лекарства. Притесни ме..

публикувано на 31.03.20 в 14:06

Един пациент с коронавирус се лекува в ломската болница

Кметът на Лом Георги Гаврилов опроверга излязла информация за заразени с коронавирус в общината. Той заяви, че в ломската болница има само един човек, в инфекциозното отделение. Едно семейство са носители на коронавирус, но са без симптоми и са на домашно лечение: "Имаме един болен, който е носител на коронавирус, който се намира в отделението. Да,..

публикувано на 30.03.20 в 15:00

Младежки център Враца с онлайн уроци за здравословен живот

Съвети за здравословен начин на живот в условията на извънредно положение предлага на младите хора и свои последователи Клуб "Здраве" към Младежки център Враца. Какво да бъде храненето ни, докато сме си вкъщи, и как да поддържаме физическата си форма, когато не можем нито да се разхождаме, нито да посещаваме фитнес залите, са част от темите,..

публикувано на 30.03.20 в 14:10