Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там.

Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045 жители, а днес по данни от кметството, са останали около 500.

Как живеят хората в селото, какви са проблемите и надеждите им, какво искат от новия кмет и как смятат да работят заедно. Това попитахме в селото, а отговорите потърсихме от местни жители и от кмета, Венизел Флоров.

"Утре е Задушница, а да не обяснявам какъв е пътят до гробищата- опасна работа. Хората не могат да идат да посетят починалите си близки. Нямат ли една машина да почистят. Пенсионер съм, бивш военен. Животът в селото не е лош. Дразнят ме обаче тези, дето работят по програмите- нищо не чистят. Само се въртят около кметството... За мен и двете ни църкви са паметници на културата. Строени са преди много години и са пазели вярата ни. Лошото е, че долната църква не е в добро състояние. Другата имахме късмет да я ремонтират по един проект. Тя обаче се намира нависоко и за да се стигне до нея се върви по един стръмен склон, а пътят е съвсем разбит. По принцип смятам, че подобни обекти трябва да се поддържат от всички и ако някой може да помогне за асфалтирането на пътищата до тях, ще сме му много благодарни...

Навремето училището ни наброяваше между 120 и 130 деца до 8-ми клас. То беше в първите 6 училища за които се говореше, че са постигнали отлични резултати. Училището беше много хубаво и много добре обзаведено. Преподаваше се много сериозно и децата се ограмотяваха и възпитаваха на ниво. Сега какво става- счупени прозорци, отвсякъде се влиза в него и се руши. Живея до училището и ги гледам вечер как от 12 до 18-годишни деца и младежи тичат по коридорите, чупят и изнасят всичко . Намирала съм папки, документи пръснати по шосето или диапозитиви и нагледни средства.... Някога в училището имаше 6 акордеона. Единия от тях го намерихме на площадката отвън, беше ритан. Това е просто подигравка с труда на хората, които са построили това училище или са прекарали живота си тук... Боли ме много, защото селото застарява и се обезлюдява. Деца нямаме вече много, а тези, които са ученици, са разпределени към училищата в Брегово и във Видин. Иначе децата ни са добри, умни, родителите също. Но лошото е, че нашето училище е празно...


Държавата би трябвало да помисли и за малките селища като нашето. Тук не само училището пустее, но и една много хубава сграда на бившото МТС Гъмзово. Тя беше после модна къща и даваше поминък на местните хора. Сега пустее. А от Гъмзово има много хора, които всяка сутрин с такси или автобус пътуват до Видин, където работят в други шивашки ателиета...

Площадът ни не е асфалтиран не се сещам от колко години. Ами тук ние чакаме събор, хората всеки ден отиват до магазините, до сладкарницата. Един такъв площад е неугледен. Би трябвало да се помисли и за него. Проект ли да се направи, нещо друго ли. Но пък каквито и проекти да направим ние от Гъмзово, те надали ще се приемат. Трябват специалисти за тая работа..." , коментираха местни жители.
 
"Трудно се живее в Гъмзово", не скри впечатленията си и новият кмет на селото, Венизел Флоров:

"Населението е застаряващо- някъде около 70 % са възрастните хора. Младите са малко, работа няма, трудно е. Въпреки това усилията ни са насочени да облекчим живота на останалите тук. За възрастните и хората без доходи сме подсигурили топъл обяд- 43 човека отговарят на условията и ползват тази услуга. Храната се приготвя към Социалния патронаж в Брегово. Нямаме оплаквания за качеството й, хората са доволни.

Хората, които не живеят постоянно тук, могат да не се притесняват за домовете си. Ще ги намерят така, както са ги оставили. В селото нямаме кражби от смесеното население. Проблемите са свързани предимно с битови скандали...

Що се отнася до чистотата в селото, фирмата, която обслужва селищата от общината, вече ни предостави допълнителни  контейнери за битови отпадъци...

Проблемът свързан с училището също се стремим да разрешим. Лошото е, че засега нямаме интерес от инвеститори. Чувал съм навремето, че е имало интерес към него, но вече не. Имам обаче думата на кмета на общината, че ще ремонтираме покрива, за да предпазим сградата от разрушаване. Ще положим усилия да разчистим двора и дърветата, които опират в керемидите и рушат покрива. Ще се постараем да запазим колкото се може повече от това, което в миналото е създадено.

Иначе първата ми задача след избирането ми за кмет беше да се свържа с електроразпределителното дружество и да изрежем клоните на дърветата, защото електрическата мрежа бе в трагично състояние.

Имам също намерение да преместя и една стара метална будка до гробищния парк, за да може да се ползва от жителите, които отиват да посетят гробовете на близките си там. В бюджета на Община Брегово има също одобрени средства за асфалтирането на две от селските улици.

Възнамерявам да не изпускаме шансовете да участваме във всички програми, които ще създадат работни места или ще задържат младите хора в селото."


Кой е новият кмет на Гъмзово, къде и с какво се е занимавал, какво още има намерение да направи и кои ще са приоритетите в работата му до края на тази година; след като 6 години е живял и работил в Италия, какво разказва за ситуацията там след смяната на местната валута с еврото; какво още разказаха за живота си жителите на селото- целите интервюта можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57