Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там.

Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045 жители, а днес по данни от кметството, са останали около 500.

Как живеят хората в селото, какви са проблемите и надеждите им, какво искат от новия кмет и как смятат да работят заедно. Това попитахме в селото, а отговорите потърсихме от местни жители и от кмета, Венизел Флоров.

"Утре е Задушница, а да не обяснявам какъв е пътят до гробищата- опасна работа. Хората не могат да идат да посетят починалите си близки. Нямат ли една машина да почистят. Пенсионер съм, бивш военен. Животът в селото не е лош. Дразнят ме обаче тези, дето работят по програмите- нищо не чистят. Само се въртят около кметството... За мен и двете ни църкви са паметници на културата. Строени са преди много години и са пазели вярата ни. Лошото е, че долната църква не е в добро състояние. Другата имахме късмет да я ремонтират по един проект. Тя обаче се намира нависоко и за да се стигне до нея се върви по един стръмен склон, а пътят е съвсем разбит. По принцип смятам, че подобни обекти трябва да се поддържат от всички и ако някой може да помогне за асфалтирането на пътищата до тях, ще сме му много благодарни...

Навремето училището ни наброяваше между 120 и 130 деца до 8-ми клас. То беше в първите 6 училища за които се говореше, че са постигнали отлични резултати. Училището беше много хубаво и много добре обзаведено. Преподаваше се много сериозно и децата се ограмотяваха и възпитаваха на ниво. Сега какво става- счупени прозорци, отвсякъде се влиза в него и се руши. Живея до училището и ги гледам вечер как от 12 до 18-годишни деца и младежи тичат по коридорите, чупят и изнасят всичко . Намирала съм папки, документи пръснати по шосето или диапозитиви и нагледни средства.... Някога в училището имаше 6 акордеона. Единия от тях го намерихме на площадката отвън, беше ритан. Това е просто подигравка с труда на хората, които са построили това училище или са прекарали живота си тук... Боли ме много, защото селото застарява и се обезлюдява. Деца нямаме вече много, а тези, които са ученици, са разпределени към училищата в Брегово и във Видин. Иначе децата ни са добри, умни, родителите също. Но лошото е, че нашето училище е празно...


Държавата би трябвало да помисли и за малките селища като нашето. Тук не само училището пустее, но и една много хубава сграда на бившото МТС Гъмзово. Тя беше после модна къща и даваше поминък на местните хора. Сега пустее. А от Гъмзово има много хора, които всяка сутрин с такси или автобус пътуват до Видин, където работят в други шивашки ателиета...

Площадът ни не е асфалтиран не се сещам от колко години. Ами тук ние чакаме събор, хората всеки ден отиват до магазините, до сладкарницата. Един такъв площад е неугледен. Би трябвало да се помисли и за него. Проект ли да се направи, нещо друго ли. Но пък каквито и проекти да направим ние от Гъмзово, те надали ще се приемат. Трябват специалисти за тая работа..." , коментираха местни жители.
 
"Трудно се живее в Гъмзово", не скри впечатленията си и новият кмет на селото, Венизел Флоров:

"Населението е застаряващо- някъде около 70 % са възрастните хора. Младите са малко, работа няма, трудно е. Въпреки това усилията ни са насочени да облекчим живота на останалите тук. За възрастните и хората без доходи сме подсигурили топъл обяд- 43 човека отговарят на условията и ползват тази услуга. Храната се приготвя към Социалния патронаж в Брегово. Нямаме оплаквания за качеството й, хората са доволни.

Хората, които не живеят постоянно тук, могат да не се притесняват за домовете си. Ще ги намерят така, както са ги оставили. В селото нямаме кражби от смесеното население. Проблемите са свързани предимно с битови скандали...

Що се отнася до чистотата в селото, фирмата, която обслужва селищата от общината, вече ни предостави допълнителни  контейнери за битови отпадъци...

Проблемът свързан с училището също се стремим да разрешим. Лошото е, че засега нямаме интерес от инвеститори. Чувал съм навремето, че е имало интерес към него, но вече не. Имам обаче думата на кмета на общината, че ще ремонтираме покрива, за да предпазим сградата от разрушаване. Ще положим усилия да разчистим двора и дърветата, които опират в керемидите и рушат покрива. Ще се постараем да запазим колкото се може повече от това, което в миналото е създадено.

Иначе първата ми задача след избирането ми за кмет беше да се свържа с електроразпределителното дружество и да изрежем клоните на дърветата, защото електрическата мрежа бе в трагично състояние.

Имам също намерение да преместя и една стара метална будка до гробищния парк, за да може да се ползва от жителите, които отиват да посетят гробовете на близките си там. В бюджета на Община Брегово има също одобрени средства за асфалтирането на две от селските улици.

Възнамерявам да не изпускаме шансовете да участваме във всички програми, които ще създадат работни места или ще задържат младите хора в селото."


Кой е новият кмет на Гъмзово, къде и с какво се е занимавал, какво още има намерение да направи и кои ще са приоритетите в работата му до края на тази година; след като 6 години е живял и работил в Италия, какво разказва за ситуацията там след смяната на местната валута с еврото; какво още разказаха за живота си жителите на селото- целите интервюта можете да чуете в звуковия файл.


Галерия

Вижте още

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали, заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията-..

публикувано на 24.03.20 в 13:51

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за..

публикувано на 24.03.20 в 13:49
Хотел на туриста - Враца

Спира ли туризмът заради коронавируса

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa у нac. Мнoгo бългaри вeчe aнулирaхa рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa..

публикувано на 23.03.20 в 12:37