Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Венизел Флоров, кмет на Гъмзово: "Трябва да се работи, нищо не идва наготово"

Днес гостуваме във видинското село Гъмзово, което е най-голямото в община Брегово. Намира се на второкласния път Видин - Брегово - Неготин. Отстои на 17 км от Видин, на 23 км от Дунав мост 2, на 12 км от Брегово и на 13 км от граничния пункт там.

Броят на жителите му през 1934 година е бил 2447, при последното преброяване през 2001 г. - 1045 жители, а днес по данни от кметството, са останали около 500.

Как живеят хората в селото, какви са проблемите и надеждите им, какво искат от новия кмет и как смятат да работят заедно. Това попитахме в селото, а отговорите потърсихме от местни жители и от кмета, Венизел Флоров.

"Утре е Задушница, а да не обяснявам какъв е пътят до гробищата- опасна работа. Хората не могат да идат да посетят починалите си близки. Нямат ли една машина да почистят. Пенсионер съм, бивш военен. Животът в селото не е лош. Дразнят ме обаче тези, дето работят по програмите- нищо не чистят. Само се въртят около кметството... За мен и двете ни църкви са паметници на културата. Строени са преди много години и са пазели вярата ни. Лошото е, че долната църква не е в добро състояние. Другата имахме късмет да я ремонтират по един проект. Тя обаче се намира нависоко и за да се стигне до нея се върви по един стръмен склон, а пътят е съвсем разбит. По принцип смятам, че подобни обекти трябва да се поддържат от всички и ако някой може да помогне за асфалтирането на пътищата до тях, ще сме му много благодарни...

Навремето училището ни наброяваше между 120 и 130 деца до 8-ми клас. То беше в първите 6 училища за които се говореше, че са постигнали отлични резултати. Училището беше много хубаво и много добре обзаведено. Преподаваше се много сериозно и децата се ограмотяваха и възпитаваха на ниво. Сега какво става- счупени прозорци, отвсякъде се влиза в него и се руши. Живея до училището и ги гледам вечер как от 12 до 18-годишни деца и младежи тичат по коридорите, чупят и изнасят всичко . Намирала съм папки, документи пръснати по шосето или диапозитиви и нагледни средства.... Някога в училището имаше 6 акордеона. Единия от тях го намерихме на площадката отвън, беше ритан. Това е просто подигравка с труда на хората, които са построили това училище или са прекарали живота си тук... Боли ме много, защото селото застарява и се обезлюдява. Деца нямаме вече много, а тези, които са ученици, са разпределени към училищата в Брегово и във Видин. Иначе децата ни са добри, умни, родителите също. Но лошото е, че нашето училище е празно...


Държавата би трябвало да помисли и за малките селища като нашето. Тук не само училището пустее, но и една много хубава сграда на бившото МТС Гъмзово. Тя беше после модна къща и даваше поминък на местните хора. Сега пустее. А от Гъмзово има много хора, които всяка сутрин с такси или автобус пътуват до Видин, където работят в други шивашки ателиета...

Площадът ни не е асфалтиран не се сещам от колко години. Ами тук ние чакаме събор, хората всеки ден отиват до магазините, до сладкарницата. Един такъв площад е неугледен. Би трябвало да се помисли и за него. Проект ли да се направи, нещо друго ли. Но пък каквито и проекти да направим ние от Гъмзово, те надали ще се приемат. Трябват специалисти за тая работа..." , коментираха местни жители.
 
"Трудно се живее в Гъмзово", не скри впечатленията си и новият кмет на селото, Венизел Флоров:

"Населението е застаряващо- някъде около 70 % са възрастните хора. Младите са малко, работа няма, трудно е. Въпреки това усилията ни са насочени да облекчим живота на останалите тук. За възрастните и хората без доходи сме подсигурили топъл обяд- 43 човека отговарят на условията и ползват тази услуга. Храната се приготвя към Социалния патронаж в Брегово. Нямаме оплаквания за качеството й, хората са доволни.

Хората, които не живеят постоянно тук, могат да не се притесняват за домовете си. Ще ги намерят така, както са ги оставили. В селото нямаме кражби от смесеното население. Проблемите са свързани предимно с битови скандали...

Що се отнася до чистотата в селото, фирмата, която обслужва селищата от общината, вече ни предостави допълнителни  контейнери за битови отпадъци...

Проблемът свързан с училището също се стремим да разрешим. Лошото е, че засега нямаме интерес от инвеститори. Чувал съм навремето, че е имало интерес към него, но вече не. Имам обаче думата на кмета на общината, че ще ремонтираме покрива, за да предпазим сградата от разрушаване. Ще положим усилия да разчистим двора и дърветата, които опират в керемидите и рушат покрива. Ще се постараем да запазим колкото се може повече от това, което в миналото е създадено.

Иначе първата ми задача след избирането ми за кмет беше да се свържа с електроразпределителното дружество и да изрежем клоните на дърветата, защото електрическата мрежа бе в трагично състояние.

Имам също намерение да преместя и една стара метална будка до гробищния парк, за да може да се ползва от жителите, които отиват да посетят гробовете на близките си там. В бюджета на Община Брегово има също одобрени средства за асфалтирането на две от селските улици.

Възнамерявам да не изпускаме шансовете да участваме във всички програми, които ще създадат работни места или ще задържат младите хора в селото."


Кой е новият кмет на Гъмзово, къде и с какво се е занимавал, какво още има намерение да направи и кои ще са приоритетите в работата му до края на тази година; след като 6 години е живял и работил в Италия, какво разказва за ситуацията там след смяната на местната валута с еврото; какво още разказаха за живота си жителите на селото- целите интервюта можете да чуете в звуковия файл.




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45
Боян Минков, кмет на община Белоградчик

Боян Минков: Липсата на редовно правителство затруднява работата на общините

Общините са сред потърпевшите от политическата криза в страната ни, коментира кметът на Белоградчик Боян Минков . По думите му политиците трябва разберат, че хората все повече ще ги наказват по време на избори, като все по-малко гласуват. "Има огромни затруднения в работата на общините и ние, кметовете, го усещаме най-силно, защото сме..

публикувано на 09.07.24 в 14:26
Румен Гълъбинов

Румен Гълъбинов: Политическата нестабилност усложнява постигането на стратегическите ни цели- Еврозоната и Шенген

Ако политиците в България не успеят да се разберат и се стигне до нови избори, се усложняват задачите, свързани със стратегическите цели на страната ни- Еврозоната и Шенген, коментира икономистът и финансист Румен Гълъбинов. По думите му, има риск и да не получим в пълен размер средствата по Плана за възстановяване и устойчивост. "Планът за..

публикувано на 09.07.24 в 13:31

Засилен контрол на Инспекциите по труда за недеклариран труд в рискови сектори

Работата без трудов договор е нарушение, за което в Кодекса на труда изрично е регламентирано, че не може да е маловажно . Затова винаги, при установяване на такова нарушение, се налага санкция, която не може да бъде по-малка от 1500 лева и може да достигне до 15 000 лв.   Много е важно всеки работник да разбере, че когато се съгласява да работи без..

публикувано на 08.07.24 в 15:03

Изсветлява ли сивата икономика

Публичните финанси на България губят близо 3 млрд. лева на година, заради невнесени данъци и осигуровки, вследствие на недекларирана заетост. Изводът е на Асоциация на индустриалния капитал в България. Типичните проявления на недекларирана заетост са няколко и те се променят през годините в зависимост от степента на контрол и в зависимост от..

публикувано на 08.07.24 в 14:59