Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Виенският бал в София дарява апаратура на болниците във Видин и Лом

Снимка: Виенски клуб България


С пари от традиционния Виенски бал в София ще бъде закупена апаратура за ранна диагностика на рак на гърдата във Видин и Лом. Идеята на организаторите е още през март новата апаратура да започне работа в болниците на двата града, обясни в предаването "Направление здраве" председателят на "Виенски клуб България" Мария Нейкова.

"Това беше една идея на фирмата-вносител на апаратура за ранна диагностика на рак на гърдата, тъй като в София вече успешно беше закупена и използвана. Идеята беше да направим достояние използването на тази иновативна техника и в градове, където финансовите възможности са по-скромни и не всеки би тръгнал да изпробва нещо, което не може в момента да си позволи. Затова решихме в болниците във Видин, Лом, Свищов, Силистра и Тутракан да подарим такава апаратура и по 100 безплатни теста, за да могат тези, които най-много се нуждаят или решат да използват, да си направят това изследване."

Освен иновативна, апаратурата за ранна диагностика на рак на гърдата е изключително щадяща, обясни Мария Нейкова:
"Първо, това изследване е безболезнено, второ -  не облъчва. Тази нова техника е разработка на полски учени. Информацията от изследванията се записва на един микрочип, който прилича на карта за телефон, и се разчита от изкуствен интелект. Това, което разчита апаратурата, се изпраща на лекари, които преглеждат резултатите, и ако се налага, консултират пациентите. Тази апаратура хваща и съвсем минимални образувания, тъй като принципът е на термокамерата. Разбира се, заедно с доставката на апаратурата, сме предвидили и обучение на персонала на място, защото това все пак трябва подготвени специалисти да го правят. Вече сме поръчали апаратурата. Полагаме всички усилия в месеца на жените март и около празника на жените апаратурата да бъде доставена като подарък за жените."

Мария Нейкова призова дамите от Българския Северозапад да бъдат по-активни и да се грижат за здравето си.

В предаването говорим и за обучението "Предизвикателства пред медицинските специалисти от училищно здравеопазване", което се проведе през почивните дни във Видин. Участваха 12 медицински сестри, фелдшери и акушерки от  учебни заведения в града. Лектор бе доц. д-р Даниела Константинова, преподавател в Русенския университет:

"Предизвикателствата пред специалистите от училищно образование са изключително много, защото те трябва да работят, на първо място, с децата, на второ място -  с родителите, след това да се съобразяват с наредбите и правилата за работа в училище или в детска градина. Така че правилата пред тях са много, трябва да се съобразяват с всички. Съответно законодателството е различно за училище, различно за здравеопазването и трябва някъде да успеят да намерят пресечната точка. Но това, което виждам днес, виждам, че те се справят много успешно с този проблем." 

Проблемите на медицинските специалисти от училищното здравеопазване във Видин са сходни с тези на колегите им цялата страна, обясни доц. Константинова:

"Свързани са основно с недостига на кадри, необходимостта да се грижат за много деца, понякога в две учебни заведения, което налага отсъствието им от едното учебното заведение за сметка на другото. Друг сериозен проблем е неясната и неадекватна медицинска информация, която получават от родителите и за съжаление понякога и от личните лекари. Наистина работата с родителите е  изключително трудна, но това пък не е и тяхно задължение. Вероятно тук трябва да се обединяват усилията на училищното ръководство, участието им в родителски срещи и съвместно с класните ръководители да работят с родителите по отношение рисковете за здравето на детето и как могат да бъдат избегнати."

Обучението на медицинските специалисти от училищното здравеопазване се проведе по инициатива на регионалната колегия на Българската асоциация на професионалистите по здравни грижи с председател Красимир Урошев.

Повече по тези и останалите теми в предаването може да чуете в звуковия файл.

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Звезда и Викенти Водови от Гъмзово - за живота на село и хармоничната любов

В рубриката "На раздумка с Яна Маринова" днес ви срещаме с едно трудолюбиво българско семейство. Това са Звезда и Викенти Водови от видинското село Гъмзово, които са пример за един щастлив и хармоничен съвместен живот. Звезда е работила като счетоводител, Викенти по професия е енергетик, също така е и инструктор по плуване. Те са от тези..

публикувано на 25.04.24 в 16:50

Богомил Петров с предстоящи екологични инициативи във Видин

Приключи едномесечно почистване на Видин, което започна на 22 март- Световния ден на водата и приключи на 22 април- Денят на Земята, обясни видинският еколог Богомил Петров: "За един ден не може да се почисти, то и за един месец не може, но все пак в училищата изпратихме известие и в детските градини и всичко започна на 22 март от детска..

публикувано на 25.04.24 в 16:18

В Търнава отбелязаха Деня на Земята

В парка в центъра на село Търнава, община Бяла Слатина, децата от местното училище отбелязаха Световния ден на Земята. Показаха постери с послания, засадиха дърво, говориха за Земята и мястото на хората.  "Децата на Търнава определиха Деня на Земята за неин рожден ден. Така съвместно кметство, училище, читалище проведохме един чудесен детски..

публикувано на 25.04.24 в 16:15
есетри

Пускат в Дунав 1,6 милиона есетри

Въпреки че са надживели динозаврите, днес есетрите са най-застрашената от изчезване група животни в света. От шестте вида есетри, които са се срещали в Дунав, вече са останали само четири. Чигата е застрашена от изчезване, а моруната, пъстругата и руската есетра са със статус на критично застрашени. Oпазването и възстановяването на техните популации..

публикувано на 25.04.24 в 16:12

Археологически проучвания сочат за по-стара история на Гушовския манастир

Нови археологически проучвания на Гушовския манастир край Чипровци сочат за по-ранната история на светата обител. След извършени няколко сондажа и стратиграфски наблюдения около черква на манастира са открити множество фрагменти от стенописи с доста сериозни запазени изображения. Благодарение на стенописите и последващото им проучване е установено,..

публикувано на 25.04.24 в 15:50

С доброволен труд ремонтираха храма под Алботинския скален манастир

С доброволен труд и дарение ремонтираха покрива на храм "Възкресение Христово" в подножието на Алботинския скален манастир. Идеята е на кметството на видинското село Градец, откъдето са договорили местна строителна бригада, която да извърши безвъзмездно нужните строителни дейности. Финансовата подкрепа за материалите е на Видинската митрополия,..

публикувано на 25.04.24 в 12:02

Нов прочит на "Грозното патенце" представят във Видинския куклен театър

"Грозното патенце" ще оживее на сцената на видинския куклен театър. Своя оригинален прочит на любимата приказка от Ханс Кристиян Андерсен ще представи Никола Стоянов. Това е режисьорският дебют в кукления театър на популярния кино и театрален актьор. "Видинската публика ще я изненадаме с нашето различно грозно патенце. Един много симпатичен..

публикувано на 25.04.24 в 11:28