Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще се увеличат ли часовете извънреден труд и как ще ползваме отпуск

Снимка: Радио Видин

Платеният годишен отпуск да може да се ползва при наличие на 4 месеца стаж, предлагат от социалното министерство. В момента за това се изискват 8 месеца, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни, че в момента се обсъждат промени в Кодекса на труда заедно с бизнеса и синдикатите. Позволеният извънреден труд в рамките на една година да се увеличи до 300 часа от сегашните 150 часа, е друго обсъждано предложение. Това ще може да става само съответно само при наличие на договореност между съответния работодател и синдикалните организации, които имат членове при него, обясни Деница Сачева. Ще се увеличи и санкцията за работодателите, които наемат без трудови договори. Планира се въвеждане и на санкция за системни нарушения. Успоредно с това продължават и дебатите около ограничаване на измамите с болнични листове, като снощи стана ясно, че до края на тази година няма да има промяна в изплащането им. Още преди година, обаче в работен порядък бяха обсъдени някои предложения за изменение и допълнение в Кодекса на труда. Днес предложенията отново са на дневен ред, каза Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ:

"Имаше идея да се увеличи годишната норма на 300 часа, като това да става не през правна норма от закона, а правната норма да си остане 150 часа извънреден труд годишно. Допустимо е договаряне между представителни синдикални организации на браншово равнище и отрасъл и представителни браншови организации на работодателите, ако се разберат могат да договорят до 300 часа ... Що се отнася до четирите месеца, като предпоставка трудов стаж за ползване на отпуск, аз лично не си спомням такова предложение да е обсъждано. То общо взето нищо не носи. Може би за работници, които имат по- малко трудов стаж ще донесе нещо, но едва ли е решаващо."- коментира Чавдар Христов.

Видинчани също коментираха готвените промени. Според някои от тях трябва да се работи повече извънредно, стига положеният труд да се заплаща подобаващо:

"Това е много относително, тъй като, ако е нов работник, който досега не е работил никъде, за мен е по- логично и една година стаж да има. Ние работим извънредно, но лошото е друго, че нещата са навързани с парите за извънредния труд ... Мисля, че един съвестен работник може да се докаже в рамките и на един месец."- коментираха видинчани.

Как готвените промени ще се отразят върху производствения процес, особено в частния сектор? Разговаряхме с Евгени Генов, собственик на цех за боза в Монтана. Рецептата, по която приготвят бозата е предадена от дядо на внук, а първият цех е построен в берковското село Замфирово. Как е решен въпросът с извънредния труд във фирмата?

"Решил съм въпроса, като съм автоматизирал процеса и така съм направил капацитета на машините, че да можем за осем часа да си направим нещата. Когато имаме празници, за да можем да почиваме повече празнични дни, тогава работим извънредно и плащаме на момчетата ... За болничните съм категоричен- за начинът по който се плащат. Националния осигурителен институт се освобождава от тая работа, а пък ние си плащаме."- каза Евгени Генов.

Ограничаването на измамите с болнични листове отново стои на дневен ред. Бизнесът повдигна темата в края на миналата година и поиска държавата да поеме плащането на обезщетенията за първите три дни боледуване, които сега са за сметка на работодателите. Анализ на Националния осигурителен институт показа, че за 9 години разходите за болнични са нараснали с 210 милиона лева, като през 2018-а са достигнали 500 милиона лева. Предлага се още първият болничен лист да е с максимална продължителност до седем дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и тези, издавани от лекарските комисии. Наред с това държавата категорично отказва да поеме плащанията на първите три дни боледуване. Мерките, които държавата предлага на бизнеса и на синдикатите, са свързани със затягане на контрола. При фалшив болничен обезщетенията ще се връщат, а лекарят ще подлежи на дисциплинарна санкция, като се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами. В същото време се предлагат извънредни проверки по домовете на работниците, а при напускане на страната "Гранична полиция" да проверява в регистъра на болничните и при издаден такъв да се уведомява Националния осигурителен институт. Социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че подкрепя предложението на бизнеса да бъде своевременно информиран при издаването на болничен лист. Тя отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите. Бизнесът, синдикатите и държавата не постигнаха съгласие по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните листова и ще продължат дискусията на следващо заседание. Каква е позицията на синдикатите по казуса?

"Малко по малко се направи едно отстъпление по този въпрос. Болничните листове се издават от лекари по специален ред. Това е документ с официално съдържание. за неговата подмяна или фалшифициране се носи наказателна отговорност от онзи, който е издал болничния." - подчерта Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Нужна ли е нова стратегия за развитие на страната

Програма за ускорено развитие на България през периода 2021-2030 година бе представена преди дни във Враца. Програмата е създадена от група български учени- макроикономисти, сред които са и проф. д-р Александър Томов , проф. Гарабед Минасян, професор д-р Ганчо Ганчев , и предстои да бъде представена официално на управляващите и да бъде предложена..

публикувано на 21.10.20 в 13:47

Спаси гората днес- утре ще е късно

150 млн . лева са скритите приходи от незаконен дърводобив в България всяка година , сочи анализ на WWF-Световния фонд за природата. Освен финансови загуби за държавата, незаконната сеч води до още по-сериозни последици като засушаване, безводие, ерозия, алармират природозащитници.  Какво се предприема срещу обезлесяването и какви са мерките, които..

публикувано на 20.10.20 в 14:07

За делниците на лекаря в деня на празника

За труда на лекаря, за смисъла на професията и очакванията на пациентите- за всичко това говорим в "Посоките на делника". Поводът- Деня на българския лекар. Празникът се чества се от 1995 г. в деня на преп. Иван Рилски, по инициатива на Българския лекарски съюз. Запитахме хора от Видин какво очакват от лекарите и доволни ли са от..

публикувано на 19.10.20 в 15:38

Игнатица- селото с 18-те оброчни камъка

module="Media" entry="Audio" title="Откъс от Посоките на делника" url="http://82.119.84.123/storage/RadioVidin/2020/Nashata_tema_2020/10/16=10 KMET.mp3" download="false" class="" ] Не е трудно да си кмет на малко населено място в Северозапада , когато хората са добронамерени. Това каза кметът на планинското село Игнатица. То е приютило около 550 местни..

публикувано на 16.10.20 в 18:00

"Помисли, преди да кликнеш"

Рязка промяна в живота на съвременния човек донесе настоящата година. Пандемията от COVID-19 промени начина, по който хората контактуват в ежедневието си, като ги направи по-зависими от Интернет по отношение на средствата за комуникация, бизнес, пазаруване и дори образование. Дигитализацията на живота доведе до нарастване на киберпрестъпността,..

публикувано на 15.10.20 в 10:40

Справят ли се с коронакризата бизнесът и работещите в Северозапада

Кризата, причинена от коронавируса постави редица въпросителни и затруднения пред обществото и работещите хора, които осигуряват прехраната на семействата си и продължават да внасят своите осигурителни вноски. Туристическия бранш пострада сериозно, засегната бе и търговията. Много работещи дори останаха без препитание и по този начин семействата им..

публикувано на 14.10.20 в 14:15

АЕЖ: Политическият натиск над медиите се увеличава

Регионалната журналистика се превръща в изчезващ вид. Медийната среда в България продължава да се влошава, а политическият натиск върху журналистите рязко се е увеличил. Наблюдава се пренебрежително и арогантно отношение от страна на институциите към критични медии. Почти всеки втори български журналист дава оценки за свободата на словото в България..

публикувано на 13.10.20 в 14:57