Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Ще се увеличат ли часовете извънреден труд и как ще ползваме отпуск

Снимка: Радио Видин

Платеният годишен отпуск да може да се ползва при наличие на 4 месеца стаж, предлагат от социалното министерство. В момента за това се изискват 8 месеца, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни, че в момента се обсъждат промени в Кодекса на труда заедно с бизнеса и синдикатите. Позволеният извънреден труд в рамките на една година да се увеличи до 300 часа от сегашните 150 часа, е друго обсъждано предложение. Това ще може да става само съответно само при наличие на договореност между съответния работодател и синдикалните организации, които имат членове при него, обясни Деница Сачева. Ще се увеличи и санкцията за работодателите, които наемат без трудови договори. Планира се въвеждане и на санкция за системни нарушения. Успоредно с това продължават и дебатите около ограничаване на измамите с болнични листове, като снощи стана ясно, че до края на тази година няма да има промяна в изплащането им. Още преди година, обаче в работен порядък бяха обсъдени някои предложения за изменение и допълнение в Кодекса на труда. Днес предложенията отново са на дневен ред, каза Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ:

"Имаше идея да се увеличи годишната норма на 300 часа, като това да става не през правна норма от закона, а правната норма да си остане 150 часа извънреден труд годишно. Допустимо е договаряне между представителни синдикални организации на браншово равнище и отрасъл и представителни браншови организации на работодателите, ако се разберат могат да договорят до 300 часа ... Що се отнася до четирите месеца, като предпоставка трудов стаж за ползване на отпуск, аз лично не си спомням такова предложение да е обсъждано. То общо взето нищо не носи. Може би за работници, които имат по- малко трудов стаж ще донесе нещо, но едва ли е решаващо."- коментира Чавдар Христов.

Видинчани също коментираха готвените промени. Според някои от тях трябва да се работи повече извънредно, стига положеният труд да се заплаща подобаващо:

"Това е много относително, тъй като, ако е нов работник, който досега не е работил никъде, за мен е по- логично и една година стаж да има. Ние работим извънредно, но лошото е друго, че нещата са навързани с парите за извънредния труд ... Мисля, че един съвестен работник може да се докаже в рамките и на един месец."- коментираха видинчани.

Как готвените промени ще се отразят върху производствения процес, особено в частния сектор? Разговаряхме с Евгени Генов, собственик на цех за боза в Монтана. Рецептата, по която приготвят бозата е предадена от дядо на внук, а първият цех е построен в берковското село Замфирово. Как е решен въпросът с извънредния труд във фирмата?

"Решил съм въпроса, като съм автоматизирал процеса и така съм направил капацитета на машините, че да можем за осем часа да си направим нещата. Когато имаме празници, за да можем да почиваме повече празнични дни, тогава работим извънредно и плащаме на момчетата ... За болничните съм категоричен- за начинът по който се плащат. Националния осигурителен институт се освобождава от тая работа, а пък ние си плащаме."- каза Евгени Генов.

Ограничаването на измамите с болнични листове отново стои на дневен ред. Бизнесът повдигна темата в края на миналата година и поиска държавата да поеме плащането на обезщетенията за първите три дни боледуване, които сега са за сметка на работодателите. Анализ на Националния осигурителен институт показа, че за 9 години разходите за болнични са нараснали с 210 милиона лева, като през 2018-а са достигнали 500 милиона лева. Предлага се още първият болничен лист да е с максимална продължителност до седем дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и тези, издавани от лекарските комисии. Наред с това държавата категорично отказва да поеме плащанията на първите три дни боледуване. Мерките, които държавата предлага на бизнеса и на синдикатите, са свързани със затягане на контрола. При фалшив болничен обезщетенията ще се връщат, а лекарят ще подлежи на дисциплинарна санкция, като се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами. В същото време се предлагат извънредни проверки по домовете на работниците, а при напускане на страната "Гранична полиция" да проверява в регистъра на болничните и при издаден такъв да се уведомява Националния осигурителен институт. Социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че подкрепя предложението на бизнеса да бъде своевременно информиран при издаването на болничен лист. Тя отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите. Бизнесът, синдикатите и държавата не постигнаха съгласие по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните листова и ще продължат дискусията на следващо заседание. Каква е позицията на синдикатите по казуса?

"Малко по малко се направи едно отстъпление по този въпрос. Болничните листове се издават от лекари по специален ред. Това е документ с официално съдържание. за неговата подмяна или фалшифициране се носи наказателна отговорност от онзи, който е издал болничния." - подчерта Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.

Вижте още

Над хиляда са новите безработни на ден в страната

Близо 75 000 бъл гарски компании с над 250 000 служители са пряко засегнати от ограничителните мерки, заради коронавируса. Данните са на платформата за икономическа информация и анализи "Hit Horizons."   Според социалното министерство над хиляда души вече се регистрират дневно като безработни в страната.  Откакто е въведено..

публикувано на 30.03.20 в 15:31

Спорт по време на карантина

Тези дни, когато стоим затворени вкъщи, освен социалният контакт на живо ни липсват и разходките. На някои, които са свикнали да спортуват, им липсва физическото натоварване. Възможно ли е да поддържаме форма и в изолация? Интересна инициатива имат кинезитерапевтите от  Русенския университет "Ангел Кънчев" , разказва гл. ас. д-р Деница..

публикувано на 26.03.20 в 13:36

Задава ли се лято без концерти и фестивали, заради коронавируса

Световната пандемия, причиненена от бързото разпространение на коронавируса, удари всички сфери на социалния и духовния живот на хората навсякъде по света. Ежедневно срещаме заглавия за отмяна на концерти, фестивали, състезания и публични мероприятия. Отменена бе дори и олимпиадата в Токио, което е прецедент в световната история. Какво ще се случи с..

публикувано на 25.03.20 в 11:18
Красимир Богданов от ВМРО

Красимир Богданов: Мерките срещу COVID-19 са адекватни и навременни

Твърде строги или напротив- недостъчни, са мерките срещу разпространението на коронавируса у нас? Трябва ли да се помисли повече за хората, които загубиха работните си места временно или за постоянно заради кризата, както и за техните работодатели? Гледната точка на народния представител от ВМРО Красимир Богданов : "Към този момент, мисля, че..

публикувано на 24.03.20 в 13:54

Цветан Топчиев: След коронавируса ще дойде по-страшното

Адекватни ли са мерките, които предприема държавата ни в борбата с коронавируса? Отчита ли се необходимостта от помощ за най-засегнатите български граждани от замразяването на част от икономиката в страната? Мисли ли се за времето след епидемията, когато, според прогнозите, ни очаква още една криза- този път икономическа? Мнението на опозицията-..

публикувано на 24.03.20 в 13:51

Владимир Тошев: Нека сме единни, задружни, но и дисциплинирани

202 са вече доказаните случаи на заразени с COVID-19 в България. Страната е изправена пред безпрецедентна за последните десетилетия криза- трудна за овладяване епидемия и очакван последващ икономически колапс. Въведени са строги мерки за ограничаване на физическите контакти, приет бе и Закон за извънредното положение, предприеха се и стъпки за..

публикувано на 24.03.20 в 13:49
Хотел на туриста - Враца

Спира ли туризмът заради коронавируса

Кoрoнaвируcът зaceгнa ceриoзнo туризмa у нac. Мнoгo бългaри вeчe aнулирaхa рeзeрвaциитe cи у нac и пo cвeтa. Заради пандемията от заразата, от брaншa прoгнoзирaт фaлити, а турoпeрaтoрcкитe фирми, кoитo oргaнизирaт eкcкурзии в чужбинa, вeчe търпят зaгуби. Зaгуби oчaквaт и хoтeлиeритe, кoитo рaзчитaт нa туриcтичecкитe бoрcи, зa дa прeдcтaвят прoдуктa..

публикувано на 23.03.20 в 12:37