Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ще се увеличат ли часовете извънреден труд и как ще ползваме отпуск

Снимка: Радио Видин

Платеният годишен отпуск да може да се ползва при наличие на 4 месеца стаж, предлагат от социалното министерство. В момента за това се изискват 8 месеца, обяви социалният министър Деница Сачева и допълни, че в момента се обсъждат промени в Кодекса на труда заедно с бизнеса и синдикатите. Позволеният извънреден труд в рамките на една година да се увеличи до 300 часа от сегашните 150 часа, е друго обсъждано предложение. Това ще може да става само съответно само при наличие на договореност между съответния работодател и синдикалните организации, които имат членове при него, обясни Деница Сачева. Ще се увеличи и санкцията за работодателите, които наемат без трудови договори. Планира се въвеждане и на санкция за системни нарушения. Успоредно с това продължават и дебатите около ограничаване на измамите с болнични листове, като снощи стана ясно, че до края на тази година няма да има промяна в изплащането им. Още преди година, обаче в работен порядък бяха обсъдени някои предложения за изменение и допълнение в Кодекса на труда. Днес предложенията отново са на дневен ред, каза Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ:

"Имаше идея да се увеличи годишната норма на 300 часа, като това да става не през правна норма от закона, а правната норма да си остане 150 часа извънреден труд годишно. Допустимо е договаряне между представителни синдикални организации на браншово равнище и отрасъл и представителни браншови организации на работодателите, ако се разберат могат да договорят до 300 часа ... Що се отнася до четирите месеца, като предпоставка трудов стаж за ползване на отпуск, аз лично не си спомням такова предложение да е обсъждано. То общо взето нищо не носи. Може би за работници, които имат по- малко трудов стаж ще донесе нещо, но едва ли е решаващо."- коментира Чавдар Христов.

Видинчани също коментираха готвените промени. Според някои от тях трябва да се работи повече извънредно, стига положеният труд да се заплаща подобаващо:

"Това е много относително, тъй като, ако е нов работник, който досега не е работил никъде, за мен е по- логично и една година стаж да има. Ние работим извънредно, но лошото е друго, че нещата са навързани с парите за извънредния труд ... Мисля, че един съвестен работник може да се докаже в рамките и на един месец."- коментираха видинчани.

Как готвените промени ще се отразят върху производствения процес, особено в частния сектор? Разговаряхме с Евгени Генов, собственик на цех за боза в Монтана. Рецептата, по която приготвят бозата е предадена от дядо на внук, а първият цех е построен в берковското село Замфирово. Как е решен въпросът с извънредния труд във фирмата?

"Решил съм въпроса, като съм автоматизирал процеса и така съм направил капацитета на машините, че да можем за осем часа да си направим нещата. Когато имаме празници, за да можем да почиваме повече празнични дни, тогава работим извънредно и плащаме на момчетата ... За болничните съм категоричен- за начинът по който се плащат. Националния осигурителен институт се освобождава от тая работа, а пък ние си плащаме."- каза Евгени Генов.

Ограничаването на измамите с болнични листове отново стои на дневен ред. Бизнесът повдигна темата в края на миналата година и поиска държавата да поеме плащането на обезщетенията за първите три дни боледуване, които сега са за сметка на работодателите. Анализ на Националния осигурителен институт показа, че за 9 години разходите за болнични са нараснали с 210 милиона лева, като през 2018-а са достигнали 500 милиона лева. Предлага се още първият болничен лист да е с максимална продължителност до седем дни вместо досегашните 15. Вероятно ще се намалят от 30 на 20 дни и тези, издавани от лекарските комисии. Наред с това държавата категорично отказва да поеме плащанията на първите три дни боледуване. Мерките, които държавата предлага на бизнеса и на синдикатите, са свързани със затягане на контрола. При фалшив болничен обезщетенията ще се връщат, а лекарят ще подлежи на дисциплинарна санкция, като се въведе и механизъм за бързо оповестяване на работодателя при болест на негов работник с възможност шефът да поиска втори преглед при съмнение за измами. В същото време се предлагат извънредни проверки по домовете на работниците, а при напускане на страната "Гранична полиция" да проверява в регистъра на болничните и при издаден такъв да се уведомява Националния осигурителен институт. Социалният министър Деница Сачева обяви вчера, че подкрепя предложението на бизнеса да бъде своевременно информиран при издаването на болничен лист. Тя отхвърли въвеждането на наказания за злоупотребили работници и призова да се подават сигнали до институциите. Бизнесът, синдикатите и държавата не постигнаха съгласие по пакета от мерки за ограничаване на злоупотребите с болничните листова и ще продължат дискусията на следващо заседание. Каква е позицията на синдикатите по казуса?

"Малко по малко се направи едно отстъпление по този въпрос. Болничните листове се издават от лекари по специален ред. Това е документ с официално съдържание. за неговата подмяна или фалшифициране се носи наказателна отговорност от онзи, който е издал болничния." - подчерта Чавдар Христов, вицепрезидент на КНСБ.

Повече по темата можете да чуете в звуковия файл към материала.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още

Задължително ли е висшето образование за успешна реализация на младите?

В разгара на лято 2024 поредният випуск средношколци вече пое по пътя на живота. Почти половината от младите хора не виждат възможности за реализация на трудовия пазар в страната. Някои се ориентират към висшите учебни заведения, а други предпочитат работа в чужбина, заради по-доброто заплащане. Голяма част от младите хора, завършили висшето..

публикувано на 17.07.24 в 10:45

Проф. Вили Лилков: Нужна е формула за съставяне на временно управление с конкретни задачи

Ситуацията в парламента, както и като цяло за българското общество е изключително тревожна, коментира професор Вили Лилков от "Синя България" . По думите му, последните парламентарни избори не са показали път пред българското общество, а много силно раздробяване на политическия пейзаж. На този фон  няма никаква възможност за съставяне на трайно..

публикувано на 16.07.24 в 16:06
Михаил Миков

Михаил Миков: Тежката политическа фрагментация е пречка за съставяне на редовно правителство

Тежката политическа фрагментация в страната е пречка за съставяне на редовно правителство, коментира председателят на 42-рото Народно събрание и бивш председател на БСП Михаил Миков . На последните избори той участва в политическото обединение "Левицата".      "Всичките опити да се състави правителство при такава фрагментация на Народното..

публикувано на 16.07.24 в 13:33

Обсъдиха състоянието на пътищата в област Видин

На проведено заседание на Областната комисия по безопасност на движението по пътищата (ОКБДП), ръководено от областния управител на област Видин Ани Арутюнян, бе представен анализ на пътнотранспортната обстановка на територията на област Видин за второто тримесечие на 2024 г. В заседанието участваха представители на регионални институции и общини ,..

публикувано на 15.07.24 в 14:53

Село Гомотарци - с бъдеще във винения туризъм и с грижа за опазване на миналото

Гостуваме на Гомотарци, едно село разположило се на брега на река Дунав.  Голямо  и красиво населено място, с няколко площада, с просторни и красиви къщи с големи дворове и трудолюбиви хора. Видинското село се гордее със запазената си църква, големия църковен двор, с ценните стенописи, които са реставриран и с новата трапезария към храма...

публикувано на 12.07.24 в 12:00

Калин Виденов: Геноцидът над Северозапада от страна на ГЕРБ продължава

Все по-илюзорни изглеждат шансовете за съставяне на редовен кабинет в рамките на настоящото Народно събрание.  Политическата криза в страната продължава да се задълбочава.  Предсрочните избори наближават с все по-голяма скорост, а единственият шанс да не се стигне до тях е експертен и технически кабинет с третия мандат.  Как се отразява дългогодишният..

публикувано на 11.07.24 в 10:00

Нуждае ли се от рестарт икономиката ни?

България трябва да извърши смели реформи на пазара на труда и в образованието, защото рискува икономиката ѝ да стане много неконкурентоспособна. Разходите за труд растат ударно и въпреки това не успяват да наваксат изоставането спрямо ЕС, а производителността остава ниска. Трябва да се подобри рязко и средата за инвестиции, които изостават..

публикувано на 10.07.24 в 10:45