Българско национално радио © 2020 Всички права са запазени

Кметът на село Гаврил Геново- за ползите и неудобствата да живееш на село

6
Снимка: Недка Лилкова

Тишина и спокойствие, хубава природа и липса на битова престъпност- това са предимствата на живота в монтанското село Гаврил Геново, община Георги Дамяново. Разположено е на десния бряг на река Огоста при сливането й с Дългоделска Огоста, която разделя селото на два квартала - Илица и Соточино. От 1958 г. те са обединени в едно селище, което носи името на Гаврил Генов, организатор на Септемврийското въстание и командир на въстаническата рота.

Както във всяко селище от миналото, и тук е имало ремонтна работилница, стопанство, машинно-тракторна станция със стотици трактори и комбайни, оранжерия, която е закрита през 2008 г.

Православният храм "Свети Георги" е съграден през 1873 година в тогавашното село Соточино. Църквате е каменна, еднокорабна. На входа на църковният двор е изградена и камбанария.

Днес ползите от селския живот са примесени с притеснения заради липсата на удобства, с които много от жителите му са свикнали от минали години:

"По селата знаете как е, хората са финансово притеснени. От магазина пазаруват само най-необходимото. Тетрадката с вересиите тук е неизбежна. Просто няма как... Като оставим финансовия въпрос встрани, животът тук не е лош, спокойно е. Аз съм в селото от 15 години... Живея си открай време в селото. Ходя и помагам на хората в домашната работа. Така се издържам. Други възможности няма. Това е и проблемът тук- няма работа... Лошото е, че народа избяга от селата и се заселиха в градовете. А би било добре младите да се върнат тук... Хората избягаха по чужбина. Животът на село не е от най-леките, ако нямаш работа. Имаме си градинка и животни, но това е е достатъчно за добър живот... Защо да не ми харесва живота тук? Селото е асфалтирано, магазини работят, към Общината работа се намира. Спокойно е, няма кражби и други проблеми... Какво трябва да се промени ли! Ами работа да има повече", коментират пред Недка Лилкова жители на Гаврил Геново.

"Имаме си певческа група, с която участваме във всички фолклорни фестивали в района", дава още един щрих от живота в селото секретарят на местното читалище "Цеко Тодоров 1899", Евгения Илиева:  

"Подготвяме и празниците в селото. На първи март ще отбележим Деня на самодейците, ще празнуваме също на 3 и 8 март. Ще бъдем в пенсионерския клуб, където ще има и специално подготвена програма, след която ще има и почерпка.

През март празнуваме и Деня на пролетта с карнавал. Излъчваме трима победители, за които има и награди. На Лазаровден ходим при децата от Центъра за настаняване от семеен тип и после обикаляме, пеем заедно песни из улиците, хората ни посрещат и даряват децата.

На Великден се събираме в пенсионерския клуб и правим конкурс за най-хубаво великденско яйце. Правим и конкурс за най-вкусно постно местно ястие по време на Великденските пости...

Имаме хубава библиотека, но хората, които взимат книги да четат, много намаляха в последно време. Днес младите са на компютъра и телефона. Честно казано останалите малко млади хора в селото нямат и интерес към това, което ние правим. А ние вече остаряваме и подновяването на певческата ни група е неизбежно..."


"Животът в селото е и лесен, и не е", обяснява кметският наместник на Гаврил Геново, Филип Филипов:

"Селото ни като площ е доста голямо, но като брой, хората са малко. Населението е застаряващо- повечето са възрастни баби и дядовци, но най-вече баби. А възрастните хора изискват и повече грижи. Сега идва една програма за домашен помощник и трябва да търсим хора, които да се грижат за тези, които имат нужда. Притеснявам се само, че няма да имам хора, които да се заемат с тази дейност.

В момента тук живеят 157 души. 15 деца има и в Центъра на настаняване от семеен тип. Навремето тук е имало Детски дом за деца и юноши, но повече от 10 години вече е закрит.

Основната цел в третия ми мандат е чистотата в селото. Не можем да се научим още да пазим средата в която живеем- битовите отпадъци да са в контейнера, а не извън него, да не се разхвърлят изнесените от дворовете лозички, клони и др...

Имаме сключен договор с фирма, която извозва отпадъците три пъти месечно, контейнерите са достатъчно, но нямаме все още нужната култура в тази област..."


Какви са още бъдещите планове на кметския наместник; как решава проблема с поддържането на двата гробищни парка в селото; къде учат малкото останали деца тук и какви придобивки ще има за тях; какво предстои по отношение на пътната инфраструктура и облика на селото, както и рецепти за постни ястия от този край в навечерието на Великденските пости, можете да чуете в звуковия файл.  
 

  

Галерия

Вижте още

Станахме ли по- дисциплинирани заради коронакризата

Кризата, която ни връхлетя в началото на 2020 година се отрази негативно върху всички сфери на социалния и икономическия живот на жителите на много страни по света. Хората не бяха подготвени за подобно предизвикателство и в началото дори много от тях изпаднаха в паника от събитията, които възникваха час след час и неизвестните ставаха все повече и..

публикувано на 27.05.20 в 12:22
Паметник на въстаника пред Пановата къща в Белоградчик

170 години от въстанието във Видинско- истинското поражение е в забравата

Навършват се  170 години от въстанието в Северозападна България . Въстание, което по своето величие и трагизъм не отстъпва на Априлското, но за съжаление е потънало в забрава. Причина за бунта срещу османския поробител е тежкото положение на българите в този край, исканията за реформи, административна автономия и самоуправление на местното население...

публикувано на 26.05.20 в 14:05

Могат ли да се оптимизират социалните услуги в условия на криза

Община Монтана въвежда механизми за реорганизиране на социалните услуги в условията на криза и извънредно положение. Предприетите стъпки са резултат от съвместната работа на "Форум Гражданско Участие", Български център за нестопанско право и сдружение "Закрилници" в рамките на инициативата "Вход за граждани". "Забелязахме доста липси в голяма..

публикувано на 25.05.20 в 12:09

Приближаваме ли се към виртуалното бъдеще?

По време на извънредното положение, а дори и сега доста от времето ни свързано с работа, обучение или просто общуване минава във виртуалното пространство. Направи ли човечеството една голяма крачка към своето виртуално бъдеще по време на тази ситуация и какво ще е то? Милена Узунова е главен редактор на списание "Образование" и публикува там..

публикувано на 21.05.20 в 14:23

Има ли ясна визия туризмът за лято 2020

Министерството на туризма започна консултации за създаване на гаранционен фонд, в който ще се генерират отчисления на всички участници по веригата туристически продукт- краен клиент и който ще трябва да защити както техните интереси, така и вземанията на потребителите. Това стана ясно в края на миналата седмица, на среща между министъра..

публикувано на 20.05.20 в 12:52

Проф. Терзиев: Необходими са по-дългосрочни мерки за справяне с кризата

Правителството въведе редица социално-икономическите мерки, предприети за преодоляване на последиците от разпространението на COVID-19 у нас. Нарастването на безработицата е с близо 100 000 души от началото на кризата. Вече функционира схема за безвъзмездно финансиране на микро и малки предприятия. Над 2200 българи са взели кредити до 4500 лева. 42 000..

публикувано на 19.05.20 в 15:04

Николай Иванов: В Северозапада предстои много тежък социален взрив

Правителството въведе редица социално-икономически мерки, чиято цел е да бъдат преодолени последиците от кризата, породена от ограниченията, наложени заради разпространението на COVID-19. Има ли ефект от тези мерки? Потърсихме мнението на народният представител от БСП, избран от Враца, Николай Иванов : "Моето мнение, а и на нашата парламентарна..

публикувано на 19.05.20 в 14:08