Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кметът на село Гаврил Геново- за ползите и неудобствата да живееш на село

6
Снимка: Недка Лилкова

Тишина и спокойствие, хубава природа и липса на битова престъпност- това са предимствата на живота в монтанското село Гаврил Геново, община Георги Дамяново. Разположено е на десния бряг на река Огоста при сливането й с Дългоделска Огоста, която разделя селото на два квартала - Илица и Соточино. От 1958 г. те са обединени в едно селище, което носи името на Гаврил Генов, организатор на Септемврийското въстание и командир на въстаническата рота.

Както във всяко селище от миналото, и тук е имало ремонтна работилница, стопанство, машинно-тракторна станция със стотици трактори и комбайни, оранжерия, която е закрита през 2008 г.

Православният храм "Свети Георги" е съграден през 1873 година в тогавашното село Соточино. Църквате е каменна, еднокорабна. На входа на църковният двор е изградена и камбанария.

Днес ползите от селския живот са примесени с притеснения заради липсата на удобства, с които много от жителите му са свикнали от минали години:

"По селата знаете как е, хората са финансово притеснени. От магазина пазаруват само най-необходимото. Тетрадката с вересиите тук е неизбежна. Просто няма как... Като оставим финансовия въпрос встрани, животът тук не е лош, спокойно е. Аз съм в селото от 15 години... Живея си открай време в селото. Ходя и помагам на хората в домашната работа. Така се издържам. Други възможности няма. Това е и проблемът тук- няма работа... Лошото е, че народа избяга от селата и се заселиха в градовете. А би било добре младите да се върнат тук... Хората избягаха по чужбина. Животът на село не е от най-леките, ако нямаш работа. Имаме си градинка и животни, но това е е достатъчно за добър живот... Защо да не ми харесва живота тук? Селото е асфалтирано, магазини работят, към Общината работа се намира. Спокойно е, няма кражби и други проблеми... Какво трябва да се промени ли! Ами работа да има повече", коментират пред Недка Лилкова жители на Гаврил Геново.

"Имаме си певческа група, с която участваме във всички фолклорни фестивали в района", дава още един щрих от живота в селото секретарят на местното читалище "Цеко Тодоров 1899", Евгения Илиева:  

"Подготвяме и празниците в селото. На първи март ще отбележим Деня на самодейците, ще празнуваме също на 3 и 8 март. Ще бъдем в пенсионерския клуб, където ще има и специално подготвена програма, след която ще има и почерпка.

През март празнуваме и Деня на пролетта с карнавал. Излъчваме трима победители, за които има и награди. На Лазаровден ходим при децата от Центъра за настаняване от семеен тип и после обикаляме, пеем заедно песни из улиците, хората ни посрещат и даряват децата.

На Великден се събираме в пенсионерския клуб и правим конкурс за най-хубаво великденско яйце. Правим и конкурс за най-вкусно постно местно ястие по време на Великденските пости...

Имаме хубава библиотека, но хората, които взимат книги да четат, много намаляха в последно време. Днес младите са на компютъра и телефона. Честно казано останалите малко млади хора в селото нямат и интерес към това, което ние правим. А ние вече остаряваме и подновяването на певческата ни група е неизбежно..."


"Животът в селото е и лесен, и не е", обяснява кметският наместник на Гаврил Геново, Филип Филипов:

"Селото ни като площ е доста голямо, но като брой, хората са малко. Населението е застаряващо- повечето са възрастни баби и дядовци, но най-вече баби. А възрастните хора изискват и повече грижи. Сега идва една програма за домашен помощник и трябва да търсим хора, които да се грижат за тези, които имат нужда. Притеснявам се само, че няма да имам хора, които да се заемат с тази дейност.

В момента тук живеят 157 души. 15 деца има и в Центъра на настаняване от семеен тип. Навремето тук е имало Детски дом за деца и юноши, но повече от 10 години вече е закрит.

Основната цел в третия ми мандат е чистотата в селото. Не можем да се научим още да пазим средата в която живеем- битовите отпадъци да са в контейнера, а не извън него, да не се разхвърлят изнесените от дворовете лозички, клони и др...

Имаме сключен договор с фирма, която извозва отпадъците три пъти месечно, контейнерите са достатъчно, но нямаме все още нужната култура в тази област..."


Какви са още бъдещите планове на кметския наместник; как решава проблема с поддържането на двата гробищни парка в селото; къде учат малкото останали деца тук и какви придобивки ще има за тях; какво предстои по отношение на пътната инфраструктура и облика на селото, както и рецепти за постни ястия от този край в навечерието на Великденските пости, можете да чуете в звуковия файл.  
 

  



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Галерия

Вижте още

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00

Звуци в тишината: Изчезващата роля на предмета "Музика" в училище

Спокойно можем да кажем, че музиката е една от основите на човешката култура. Още откакто хората са блъскали с кости по земята и по камъните, създавайки ритъм, тя е била олицетворение на общността и чувството за споделеност. Още оттогава човечеството е било наясно с това какво е музиката и какво носи тя, но в днешни дни изглежда, че това разбиране..

публикувано на 17.04.24 в 11:00