Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На Трети март: За патриотизма и националното самочувствие

Снимка: Радио ВИДИН

Днес честваме 142 години от Освобождението, националния празник Трети март. Повод да помислим заслужаваме ли с делата и постъпките си саможертвата на нашите предци. Патриоти ли сме, имаме ли национални идеали и национално самочувствие?

"Да, българите сме патриоти. В общи линии си спазваме традициите, уважаваме си празника... Днес хората са недоволни от живота, от немотията, как да бъдат патриоти? Налага се да бягаме от тази държава. Какъв патриотизъм, като нямаш работа в България? От 20 години живея в Испания, а ми е мило за България, сълзите ми текат... Има патриоти, но има и хора, които плюят България... Това си ни е нашата държава- нямаме друга, и трябва да си я ценим и уважаваме... Самият факт, че съм тук със семейството си, с децата си, означава че съм патриот...", казаха видинчани в анкета на Генади Вельов.




Видин трябваше да отбележи днешния празник с мащабна историческа възстановка. Близо 200 участници от България и Румъния трябваше да участват в инициативата, пресъздаваща събитията от освобождението на града по време на Руско-турската освободителна война 1877 - 1878 г. Заради мерките, които държавата взима срещу разпространението на коронавируса у нас, обаче възстановката бе отменена, обсъжда се кога все пак да бъде показана пред видинчани и гостите на града.


Сценарист и главнокомандващ на възстановката е полковник Георги Маринов, председател на Национален клуб "Единение":

"Хубаво е, че все повече млади хора и деца с удоволствие участват и присъстват на нашите възстановки. Това ги учи на патриотизъм. Искам да пожелая на слушателите на Радио Видин да изучават историята и когато изпаднат в униние, нека се върнат назад към героичното ни минало, за да вдъхнат самочувствие и надежда за бъдещето."



Сред големите родолюбци от Северозапада, които с дела, а не с думи, показват своята любов към родния край, е лекарят проф. Иван Гаврилов. Попитах го научихме ли си уроците от историята?

"Има много неща, които тепърва трябва да се изясняват, но като цяло в момента на този празник сме длъжници. Българинът, когато е бил в робство е бил по-българин, а когато е свободен, пропилява духовните и материалните си блага в различни посоки, но не и да реализира националната идея за Санстефанска България поне в духовно отношение. Молбата ми е за повече вяра в младите- нашата надежда, нашето упование и нашата дълбока болка и грижа. Бъдете здрави, честит празник на възраждането на Третото българско царство!"





Патриотичното възпитание на българчетата у нас и в чужбина е кауза и на родения в Мездра д-р Искрен Красимиров - режисьор, актьор и преподавател. "Незабравимата България" е името на проекта му, обединяващ уроци по родолюбие чрез художествено-документални филми, лекции, беседи и дискусии. Той е следствие от филмите на нашия земляк за националните ни герои Ботев, Софроний Врачански, Паисий, Иван Вазов, Левски, Райна Княгиня, Захарий Стоянов и Освобождението на България:

"Нека имаме мечти, нека работим за тяхното осъществяване, нека се обичаме и почитаме, нека не се делим на българи, турци, роми. Нека бъдем едно и да видим- може пък да успеем да направим нещо. Молбата ми е българите да не почитат своите герои само на празниците, само на Трети март. Днес е лесно- да отидеш на Шипка, да се удариш в гърдите, да си направиш една снимки и да си мислиш, че си големият патриот. Но не това е родолюбието. То е всеки ден да почиташ героите, да се събуждаш сутрин и да лягаш вечер с мисълта за тях. Постоянно да са ти в сърцето- това е ключовото. Вярвам искрено, че децата се вслушват в моите съвети и че със следващото поколение България ще стане държавата, за която са мечтаели нашите герои, така че бъдещето е в тях и аз ще продължавам да работя за това. Честит празник!"

Повече по темата- в прикачения звуков файл.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Вижте още
Светлин Тачев

Светлин Тачев: Политическите кризи оставят усещането, че Преходът продължава

В навечерието сме на официалния старт на предизборната кампания, с която ще започне и обратното броене към 9 юни, когато ще гласуваме на националните и европейските избори.  Как ще се отрази натрупаното недоверие в изборния процес, засилило се от честите избори, от още по-честите промени в Изборния кодекс и информационната война по машинно-хартиенния..

публикувано на 25.04.24 в 10:00

На какво се дължи бърнаутът сред българските учители?

За никого не е тайна, че учителската професия има висока обществена стойност. Работещите в сферата прекарват много часове в преподаване, носят отговорност за ученици и често са натоварени с административна дейност. Бързата промяна в начина на работа заради пандемията допълнително доведе до натоварване при тях. Ако учителите не получават подходяща..

публикувано на 24.04.24 в 13:45

С какви послания и амбиции тръгват към предизборната кампания политическите сили?

На 9 юни ще отидем до урните за поредните предсрочни парламентарни избори и за народни представители в Европейския парламент. Официално предизборната кампания ще започне на 10 юни, но неформално тя стартира веднага след като падна кабинетът Денков. В последните дни сблъсъците между основните парламентарни сили са фокусирани върху служебния кабинет на..

публикувано на 23.04.24 в 12:08

Енергиен преход към чиста енергия при конкурентни цени

Сигурността и достъпността на енергията са важна предпоставка, за да имаме конкурентна европейска индустрия. Това заяви председателят на УС на Асоциация на индустриалния капитал в България Васил Велев на конференция на тема "Устойчива и ефективна енергийна система за стабилна и сигурна икономика", която се проведе в София. Проявата беше..

публикувано на 22.04.24 в 16:05

Информационен портал подкрепя развитието на енергийните общности

Българските граждани вече могат да използват информационната платформа "Енергия за гражданите в България" , насочена към подпомагане на развитието на енергийните общности . Платформата е резултат от близо 3-годишна работа на европейския проект SHAREs. За България тя се изпълнява от Черноморския енергиен изследователски център, а координатор е..

публикувано на 22.04.24 в 16:03

Жителите на село Вещица искат параклис

Село Вещица ни посреща със свежест, чистота, зеленина и песен на пойни птички .  Това е населено място, което не може да бъде забравено. Първо поради името си, което е наистина необичайно и второ, когато дойдеш в него, оставаш завинаги запленен от прекрасната природа. Чистота, спретнатост, свежест струи от накацалите къщички. Макар и семпли, те..

публикувано на 19.04.24 в 12:00
Красимир Георгиев

Красимир Георгиев: Трябва да се промени философията на законодателството ни

България вече няма да бъде една от двете страни в Европа с максимално допустима скорост на движение от 140 км/ч по магистралната мрежа.  Скоростта по аутобаните ще бъде свалена до 130 километра със закон.  В правителствения законопроект се предвижда въвеждане на наказания за нарушаване на средната скорост.  Възможно ли е да се намали пътнотранспортният..

публикувано на 18.04.24 в 11:00